Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, NoviAMG napisał(a):

IMG20250228203540.jpg

Kozak to chłodzenie a to jest w dodatku jeden z tańszych modeli, 355W i 1300rpm  i taki chłodek bajka :thumbup: Na swojej przy takim poborze nawet na 2500rpm z otwatym bocznym panelem w budzie i chłodnym pokoju + położonym ptm'em na rdzeniu mam okolice 70 :E 

Edytowane przez Send1N
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Cytat

9070XT dobrze wróży na następną serię GPU od AMD.

UDNA + 3nm + GDDR7

No, więcej "AI", +10% zysku z procesu i pewnie jeszcze większe olanie rynku discreet GPU dla graczy niż obecnie, po tym jak ich agresywna walka o odbicie udziałów 9070tkami nie przyniosła efektów i jeszcze im spadło.

Do tego pretekścik do wysokich cen bo kostki 3GB albo polecenie po bandzie "Nvidia style" i przesunięcie o 1 tier, bo po co komu 192bit jak może być 128bit GDDR7.

Z AMD od lat nie warto być optymistą.

Ale przynajmniej większy układ zrobią. I pewnie bardziej prądożerny bo akceptowalne poziomy poboru prądu poszły w górę po premierze 5090tki.

Jakby mi dali wydajność 4090tki z 600W poboru w grach, ale za np. 4000zł, to ja bym na pobór nie marudził. Mi jest za zimno przez 360 dni w roku (przynajmniej tak wyszło w 2024) niech sobie grzeje ;)

Edytowane przez VRman
Opublikowano
2 godziny temu, leven napisał(a):

To wygląda, jak by się obydwie firmy zatrzymały na czymś :hmm:

Strzelam, ale rozwój AI może sprawiać, że przyszłym GPU będzie bliżej do ASIC niż dzisiejszym sprzętom. Korpo ważą inwestycje, więc dotychczasowe techonologie mogę stawać się "niedoinwestowane"

Opublikowano (edytowane)

9070 z dopiskiem OC beda mialy nawet 2700 zegar ktory pewnie da sie do 2800 podbic. Wiec 9070 jest pewnie gorszym sortem XT z zablokowanymi jednostkami. Ciekawe czy da sie je odblokowac :P.

9070 realnie powinna wyjsc za 499, ale jest celowo drozsza nie po to by za tyle ja sprzedawac tylko doplacac do wersji XT. 

9070 po kilku miesiacach albo bedzie sprzedawana taniej (499) albo bedzie duzo promocji na nia. bo po prostu bedzie zalegac na magazynach.

To taka sama sytuacja jak z NV ktora dogadala sie ze sklepami/producentami i ceny mrsp i te ktore maja w umowach nie sa takie same.

Takie szachy 5D tylko ze w branzy GPU. 

Po co? Dlaczego? Nie prosciej jak kiedys?!?!

Edytowane przez Radziuwilk
Opublikowano
13 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Hehehe. Swoją drogą na pepperze jest taki user o nicku "a12345..." który zawsze pastwi się nad AMD przy każdej wrzutce Radeonów. Pierdoły typu "7900XTX to wydajność RTX 4060" itd. Może to jego konto?

Tak , to jego.

Na purepc pisał to samo pod nickiem trzy kropki i jeszcze jakimś.

8 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

To całe 9070XT to jest najwyższy model jaki oni pokażą na ten "sezon"?

Tak zapowiadali.

Opublikowano

W sklepach od 6 marca, na 5 mamy recenzje zaplanowane.

Ja bym na razie powściągnął nieco entuzjazm, slajdy AMD nie raz i nie dwa nie do końca odpowiadały prawdzie, a w zasadzie była to prawda ale tak jak oni ją rozumieli.  ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
12 minut temu, Mar_s napisał(a):

Ja bym na razie powściągnął nieco entuzjazm, slajdy AMD nie raz i nie dwa nie do końca odpowiadały prawdzie, a w zasadzie była to prawda ale tak jak oni ją rozumieli.  ;) 

Tym razem slajdy nie kłamią , pisałem już wielokrotnie o wydajności ;) 

Godzinę temu, cruzier napisał(a):

Tak samo mi się bardzo podoba ... Będę na nią polował 👹🤘

Akurat jak są takie ładne karty to będę miał obudowę bez szkła więc widzieć jej nie będę 🤣

Opublikowano
12 minut temu, Mar_s napisał(a):

Jak tym razem przegapią szansę na dokopanie NVidii, to nie zasługują na bycie korpo produkującym GPU :E 

Takiej szansy to oni od lat nie mieli :E 

• Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, galakty napisał(a):

Jak tym razem przegapią szansę na dokopanie NVidii, to nie zasługują na bycie korpo produkującym GPU :E 

Takiej szansy to oni od lat nie mieli :E 

I mieć nie będą ;) Nawet jakby mieli najlepsze karty to i tak nie dokopią, nie wiem co sobie ludzie myślą, że nagle odzyskają rynek ? Nvidia jest nadal krok przed nimi i też mają karty w sprzedaży. Jedyna szansa na odzyskanie  rynku to potknięcie nvidia tak jak intela i ludzie musieliby zrezygnować z kupna kart nvidia co się póki co nie stanie, a gdyby nawet tak się stało to zwiększenie udziałów trwałoby latami. 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Send1N napisał(a):

Kozak to chłodzenie a to jest w dodatku jeden z tańszych modeli, 355W i 1300rpm  i taki chłodek bajka :thumbup: Na swojej przy takim poborze nawet na 2500rpm z otwatym bocznym panelem w budzie i chłodnym pokoju + położonym ptm'em na rdzeniu mam okolice 70 :E 

Miałem wcześniej 7800xt powercolor fighter dual fan, karta mniejsza gabarytowo od 6750xt ventus i lżejsza, a przy podkręconym pl do 300w nie przekraczała 65*, hs poniżej 90* i pamięci poniżej 85*, a rpm max jakie widziałem to 1650 ;). Jednak phantom to już jest klocek dość solidny w porównaniu do tamtej 7800xt. Ale to tylko wskazuję, że da się zrobić bardzo efektowne chłodzenie mimo małej wagi i gabarytów (około 25cm miała ta 7800xt). 

9070xt nitro na prawdę bardzo fajnie wymyślone ;). "klapka" do schowania kabla to mistrzostwo świata, mając 4070ti super gaming oc max, właśnie w głowie miałem, że jakby dali klapkę jako przedłużenie bp to byłaby sporo ładniejsza, a tu proszę szafir czyta w moich myślach :E

gigabyte-geforce-rtx%C2%AD%C2%AD-4070-ti

Edytowane przez NoviAMG
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

Tak , to jego.

Na purepc pisał to samo pod nickiem trzy kropki i jeszcze jakimś.

Hehe tak się tworzy legendę ... 

Coś powiem, aktywny jestem tylko tutaj... w innych miejscach się nie udzielam, ale legenda jak widzę (na purze jest tak samo) żyje. Gdzie nie otworzę tam widzą ... :D 

Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

To całe 9070XT to jest najwyższy model jaki oni pokażą na ten "sezon"?

YOP - TOP RDNA 4 = Kastrat NV po nazwą 5070 TI (gdzie powinien się nazywać 5070). 

Edytowane przez RTX4090