Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Send1N napisał(a):

Kozak to chłodzenie a to jest w dodatku jeden z tańszych modeli, 355W i 1300rpm  i taki chłodek bajka :thumbup: Na swojej przy takim poborze nawet na 2500rpm z otwatym bocznym panelem w budzie i chłodnym pokoju + położonym ptm'em na rdzeniu mam okolice 70 :E 

Ten Pan ma monitor CRT ? Co to za trapez kurde ?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, leven napisał(a):

Ten Pan ma monitor CRT ? Co to za trapez kurde ?

Oled.

Jak robisz foto tel z słabym aparatem to tego nie widać, a jak masz dobry aparat w tel to jakaś pixeloza się robi. 

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

I mieć nie będą ;) Nawet jakby mieli najlepsze karty to i tak nie dokopią, nie wiem co sobie ludzie myślą, że nagle odzyskają rynek ? Nvidia jest nadal krok przed nimi i też mają karty w sprzedaży. Jedyna szansa na odzyskanie  rynku to potknięcie nvidia tak jak intela i ludzie musieliby zrezygnować z kupna kart nvidia co się póki co nie stanie, a gdyby nawet tak się stało to zwiększenie udziałów trwałoby latami. 

Ja zauważyłem że dopiero w tym roku ludzie zaczęli z defaultu brać procki AMD, np streamerzy i niedzielni gracze. AMD miało topowe procesory od 2022 roku, ale i tak potrzeba było kilku lat i co najważniejsze odjechać konkurencji w postaci 9800x3d aby ludzie się przestawili. Dopiero teraz niedzielny gracz patrzy że 9800x3d jest na topie więc on sobie kupi 7800x3d albo 5700x3d bo pewnie też są dobre. Jeszcze w tamtym roku brałby Intela z defaultu. W przypadku GPU też myślę że nie wystarczy się zrównać wydajnością z NV. Ludzie jeszcze dluuugo będą z defaultu brać NV.

• Upvote 2
Opublikowano

Dla mnie najlepiej wygląda 9070. Pobór 220W, zrobi się UV i będzie 200W, a może i zegar pójdzie w górę. Wydajność lekko poniżej 7900xt w rasterze byłaby ok przy tym poborze. Zapoluję na spokojnie w wakacje w cenie ok. 2000zl. Chyba, że 5070 jakoś pozytywnie zaskoczy i będzie na tym samym poziomie wydajności, a niewiele drożej to pewnie wezmę rtxa. W końcu ciekawie na średniej półce. 

Opublikowano

Dla mnie patent z tym ułożeniem kabelków w Nitro całkiem fajny. 

Ale w nieumiejętnych łapkach ten sposób wygięcia i ułożenia przewodu i następnie zakrycie go backplate to ludziki z lewymi rączkami mogą mieć kłopoty :E 

A7xMEPf.png

Opublikowano
Godzinę temu, xtn napisał(a):

Dla mnie najlepiej wygląda 9070. Pobór 220W, zrobi się UV i będzie 200W, a może i zegar pójdzie w górę. Wydajność lekko poniżej 7900xt w rasterze byłaby ok przy tym poborze. Zapoluję na spokojnie w wakacje w cenie ok. 2000zl. Chyba, że 5070 jakoś pozytywnie zaskoczy i będzie na tym samym poziomie wydajności, a niewiele drożej to pewnie wezmę rtxa. W końcu ciekawie na średniej półce. 

Problem z 9070 jest taki, że 9070XT ma lepszy price/perf i cenowo jest za blisko tej karty. Chyba, że 9070 dostanie jakieś obniżki w późniejszym czasie.

• Upvote 1
Opublikowano

1. AMD będzie miało 16 PIN --> rozumiem że to będzie powód do dumy nie będzie pośmiewiska 
2. AMD wprowadzając FSR 4.0 oparte o uczenie maszynowe przyznaje że to NV miałą rację żę od początku szli w tym kierunku
3. AMD dając tylko FSR 4.0 dla nowej serii ---> rozumiem nie będzie tak "JEB.." jak NV jak wprowadzili FG tylko dla serii 40 ? Teraz to będzie OK ? 

• Haha 1
Opublikowano
35 minut temu, RTX4090 napisał(a):

1. AMD będzie miało 16 PIN --> rozumiem że to będzie powód do dumy nie będzie pośmiewiska 

Widzę, że szafir ma to złącze i to bardzo ciekawie rozwiązane, bo i wtyczka i spory kawałek przewodu przy niej jest chłodzony, co przy 340W, a nie 600W zapewnia bezpieczeństwo

to mogłoby być zbawienne dla rtx5090

• Upvote 1
Opublikowano

Jak dla mnie to wszystkie te modele grają głównie wyglądem. 

Ja mam budę bez szkła, więc jak dla mnie to by mogło wyglądać jak gole PCB.

Bardziej mnie ciekawi, który model będzie miał sensowne chłodzenie, żeby i temperatury były ok, i cisza porządna.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Czyli coś podobnego, do wcześniejszych rtx3090, gdzie zasilanie było dzielone na sekcje, a te zabezpieczone bezpiecznikiem

od 4090 wszystko wrzucili do 1 kotła i się zaczęły problemy, a że na 4090 wymusić stałe obciążenie ponad 500W jest ciężko, to przypadków nie było aż tak wiele, gdzie na 5090 600W to norma w grach i wróżę, że tu będzie więcej problemów

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano (edytowane)

Wyjdzie w praniu co to warte.

Druga sprawa na ile wycenią tego Nitro i te wszystkie bajery, MSRP po dzisiejszym kursie dolara wygląda dla 9070XT na poziomie od 2999pln wraz z VATem 23% i marżą dystrybutora/sklepu :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Tylko krotkie info ze strony, nic wiecej poki co.

obraz.thumb.png.7aa41f56e10e9656a6d09cf74c8f6053.png

https://www.sapphiretech.global/en/consumer/nitro-radeon-rx-9070-xt-16g-gddr6

Te bezpieczniki chronią tylko PCB przed przepaleniem na wylot w przypadku awarii mosfetu, co do ochrony rdzenia karty raczej nie ma to wpływu. Aczkolwiek jeśli są, to zawsze jest większa szansa że uda się naprawić kartę po awarii.

Edytowane przez deathrabit