Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, VRman napisał(a):

Nie wiem czy PT może to tłumaczyć, może bez PT ten FSR 4 w

Tu pokazują coś ala odpowiednik DLSS RR - tylko nawet w wersji pierwszej (czyli 3.5) takiej tragedii w obrazie nie było (wersja najnowsza poprawia bardzo dużo) 

Opublikowano
3 godziny temu, wallec napisał(a):

9070 - 3200PLN

9070XT - 3750PLN

Wydajność w niezależnych testach +9% względem 7800XT na takim samym zegarze.

+25% względem 7800XT na zegarze 3000mhz w grach.

... ale którego modelu 9070(XT) ?

Opublikowano
37 minut temu, NoviAMG napisał(a):

Wtf, patrząc po msrp max 3199 za 9070xt. Nie ma żadnej filozofii w tym temacie . Więc nie wiem skąd snucie o 3800? 

Jak tych Radeonów będzie zajob na start, prawie 3m kiszone po magazynach, więc nie ma tu żadnej niespodzianki. A mało kto je kupi, taka jest prawda 

3200 zł za biedę wersję, a sensowne modele będą droższe.

Przykładowo RTX 5070 Ti Ventus $750, Vanguard $1010.

• Upvote 1
Opublikowano

Może i droższe, ale nie o 1000-1500, ale o 100-200zł ... 

Już widzę, jak tłum szturmem się rzuca na amd, tak jak na nvidie ;) .

3m klepali te karty na magazyny, będzie ilość sporo większa niż chetnych na te gpu, sklepy janusza nie zrobią na tych kartach. 

Opublikowano

Przecież podałem Wam prosty przepis na obliczenie ceny u nas.  :) 

Karty NV mają ceny liczone po kursie dolara wynoszącym średnio około 5.2 zł, sprawdza się to we wszystkich ich kartach, nie wierzycie to sami policzcie. 

Tak więc można założyć że z Radeonami będzie podobnie, to oznacza jak już napisałem wyżej że modele w msrp będą za około 3099-3199 zł, zależy jak zaokrąglą.

Co do cen topowych kart aib to można założyć że takie Nitro+ może dobić do 4000 zł.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, NoviAMG napisał(a):

3m klepali te karty na magazyny, będzie ilość sporo większa niż chetnych na te gpu, sklepy janusza nie zrobią na tych kartach. 

Za 100-200zł dostaniesz topowy model RX 9070 XT o wadze 2kg? Który producent jest taki hojny?

• Upvote 2
Opublikowano

W dzień premiery może i będą, ale rynek zweryfikuję czy po tygodniu ceny nie polecą w dół. Trzeba brać poprawkę, że to jest jednak amd, nie nvidia. 

Tak mają, jak każdy się na nie rzucił i są braki magazynowe, to będą miały. Tłumu na karty amd nie widzę, a ilościowo będzie ich sporo więcej niż konkurencji. 

Opublikowano
45 minut temu, NoviAMG napisał(a):

Dokładnie, a w lipcu to będą już na promocjach latać. 

• Upvote 1
Opublikowano

Bądźmy szczerze jeżeli najlepsze AIB tej karty będą nawet za te 3700-3900 to i tak jest to super cena w porównaniu z napompowaną 5070ti czy nawet 5080. Przecież to i tak ponad tysiąc złotych różnicy, które można sobie wydać na lepszego procka czy jakieś akcesoria do kompa.

Opublikowano
9 minut temu, kalderon napisał(a):

Sapphire Pulse, Asrocki to z reguły udane modele, Asus Prime też nieźle wygląda. Jeśli faktycznie będą dostępne w tych cenach to będzie dobrze.

Tak patrząc na to zestawienie modeli to tak naprawdę nie ma złego wyboru w MSRP.
Gdybym miał wybierać w ciemno, pewnie postawiłbym na którąś z kart ASRocka.

Opublikowano
1 godzinę temu, lukadd napisał(a):

Z każdą kolejną sztuką nowych GPU nvidii wpadających na magazyn ceny spadają :E 

Zobaczymy co na to x-scam przy najbliższej dostawie, na razie każda 5070 ti niedostępna a cena z pupy ostro :E 

• Upvote 1
Opublikowano

W takich cenach nie wykluczone że przeskocze sporo szybciej niż myślałem na nową kartę. Steel legend najprawdopodobniej, jednak biała karta mi się bardzo widzi :).

Co do wodnych często ASRock wypuszczał aqua, ale nie wiadomo czy w końcu ogarną odpowiednio te karty.  Na ogół temp nie były za fajne jak na blok. Wychodziły też liquid devile, i Gigabyte WB.