Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

AMD dalo dupy z cena. Mogli dac lepsza cene i nie bylo by gadek. Raster lepszy ale Rt gorsze...DLLS+MG lepszy bo, FSR malo gier i tylko 1x FG i tak w kolko. Chcieli to maja. Cos tam sprzedadza, bo karty sa w sklepach, ale mogli zgarnac caly rynek, a tak to sobie bedziemy debatowac, czekac, kupowac itd. AMD dalo dupy i tyle Jesli RT zacznie w grach byc coraz widoczniejsze/wazniejsze to kto bedzie chial te radeony?

Teraz jest ciagle wybor, a AMD moglo po prostu nie dawac wyboru. I znowu zaprzepascili szanse.

Edytowane przez Radziuwilk
  • Upvote 1
Opublikowano

Od 6 lat co chwila słyszę, że noo.... już za chwilę RT zacznie być coraz ważniejsze i tak co chwila.

Jeśli RT stanie się tak ważne, że bez niego ani rusz i takie 9070XT będzie za słabe, to 90% kart NVidii też będzie za słabe. xx80, a tym bardziej xx90 to margines. Większość ludzi siedzi na xx60, 60Ti i 70. A xx70 to akurat RT na poziomie 9070XT.

Opublikowano

"Dodatkowo z sieci napływają niepokojące wieści odnośnie realnej ceny nowych Radeonów (tej w której będą dostępne na premierę) - oby okazały się błędne, bo inaczej może się okazać że wydźwięk recenzji powinien być zupełnie inny… Możliwe jednak że będzie to dotyczyło tylko pierwszych dostaw - kart które producenci jak Sapphire, MSI czy ASUS zaopatrzyli w GPU kupione od AMD w czasach gdy karty miały być sprzedawane za $100 więcej, niż teraz zapowiedziano, a nowe partie będą już lepiej wycenione… Pożyjemy - zobaczymy."

Komentarz recenzenta z "Po Testach", na reddicie już pojawiają się ceny i cóż.... wielu się jednak może zdziwić :(

Opublikowano
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Ogólnie co do cen. To dolec w dół :E Jak się utrzyma to nowe dostawy GPU będą tylko tańsze w złotówkach czy euro.

Screenshot_4.jpg

Nawet jeżeli będą to po przeliczeniu z euro to raz, dwa sklepy nie zmiejsza swojej marży tylko sprzedadzą za tyle samo albo więcej, mieszkamy w Polsce tu się dyma graczy.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Starh napisał(a):

Nawet jeżeli będą to po przeliczeniu z euro to raz, dwa sklepy nie zmiejsza swojej marży tylko sprzedadzą za tyle samo albo więcej, mieszkamy w Polsce tu się dyma graczy.

Tak to nie działa. Przeliczają z dolarów, bo płacą w dolarach.

Marża to już zupełnie inna bajka...

Edytowane przez Imm
Opublikowano (edytowane)

ok, jednak FSR4 jeszcze bardzo daleko do nowego DLSS4. W statycznym obrazku różnica jest praktyczne niezauważalna, ale w ruchu widać jednak dalej artefakty ;/

20:14

Edytowane przez Starh
Opublikowano
10 minut temu, Starh napisał(a):

Komentarz recenzenta z "Po Testach", na reddicie już pojawiają się ceny i cóż.... wielu się jednak może zdziwić :(

Na Reddicie widziałem informację, że MSRP Sapphire Nitro to 730 dolarów. 

Nawet przeliczając po wyjątkowo korzystnym, aktualnym kursie wychodzi prawie 3500 zł.... 

Opublikowano (edytowane)

Pooglądałem testy (dobrze zrobiło jak zwykle Hardware Unboxed) i wnioski są takie:

- Karta z podobną jakością do  DLSSu 3, jest ok 22-25% wolniejsza.

- O 5% lepiej wypada 5070ti nawet z Transofermerem. A to jest przepaść niestety do FSR4.

- Nadal nie bardzo jest jak pograć z PT. Indiana dopiero co dostał wsparcie dla PT dla Radków i ten wynik mnie zaskoczył. 

image.thumb.png.0b5a75b7baf7064cea6734ae4541d8b6.png

Tu jest coś koło 1080p upscallowane do 1440p. 5070ti ma spadki do 45fps, czyli wrzucą performance zamiast quality i będzie 60fps. Ale Radek nadal będzie spadał poniżej 20fps. Ciekawe czy PT w Cyberze trafi do Radków, a jeśli tak, to czy też będzie podobnie. Może czegoś w obecnej wersji Indiany jeszcze nie zaimplementowali w wersji dla Radków i ta przepaść wynika właśnie z tego. Developerzy dużo w wywiadach mówili o korzystaniu z funkcji pomagających z RT, które są tylko na NV. Ciekawe czy AMD ma ich odpowiedniki i dev jeszcze ich nie obsługuje w tej wersji gry, czy karta/sterowniki AMD może po prostu w ogóle ich nie ma.

- z upscallerem podobnej klasy mamy z lekkim RT 5070ti o 20-40% szybsze

- Ja pomijam pobór prądu, bo moim zdaniem różnice tej skali realnie nie zmieniają wiele.  Ale do oceniania sensowności zakupu i to może się dla niektórych liczyć

Moim zdaniem w każdej sytuacji realnych cen w sklepach, Radek powinien być 40% tańszy, maksymalnie 35% tańszy. Przy 30% nie ma sensu bo kupując 5070ti dostajemy w sumie podobną wartość za każdą złotówkę.

Wychodzi, że MSRP powinno być 490$ lub 2200-2300zł, a spoko modele, żadne cuda, ale przyzwoicie cicho i porządnie - powinny być w sklepach za 2550zł, licząc te +10% od MSRP za to, żeby to nie była katastrofa jak nowe Ventusy.

Tyle ta karta powinna kosztować, żeby realnie i w wymaganym tempie (czyli szybko) zacząć odzyskiwać udział w rynku. Następna generacja, jeśli wyeliminuje przewagę w bogatszym RT i PT oraz zbliżą jakość upscallera do Transformera - wtedy mogą sobie zarabiać. Na razie powinni desperacko i na wszelkie sposoby postarać się gwałtownie zrobić z tych 10% udziału w rynku np. 40%. 

W oczach typowego gracza, który nie chce Radka, bo Nvidia zawsze w kilku rzeczach ma przewagę, przy 25% niższej cenie i realnie 30-40% niższej wartości, Radek w obecnej cenie nie ma sensu. 

Obecnie chorą (a specjalnie wywołaną przez Nvidię) sytuację pomijam, bo myślę, że za góra dwa miechy sytuacja z 5070tkami się uzdrowi. Jak ktoś się uprze to można sobie odjąć 35% porównując najtańszy łatwo dostępny w sklepach model, o niezłej kulturze pracy i braku dyskwalifikujących wad.

Dziwne to wszystko. AMD ogłasza, że "ale tym razem to serio wracamy do gry i będziemy szturmem odzyskiwać rynek!", potem cuda z przesuwaniem premiery, a kończą i tak z ceną o conajmniej 20% za wysoką.
Szczególnie jeśli faktycznie za niektóre modele chcą krzyczeć 170$+VAT więcej. W tym segmencie cenowym. W różnicach kosztów PCB i chłodzenia dla tego zakresu poboru prądu.

To jest niestety lipa.

Podsumowując: "niby człowiek wiedział, ale jednak się łudził"

Tyle z tematu 9070XT a PC gaming.

A co do zakupów indywidualnych? Dla ludzi ceniących to, gdzie NV ma przewagę zostaje nastawić powiadomienia na pepperze z promocjami na 9070XT za 2499. Myślę, że do września się zaczną pojawiać (nie licząc wszelkiego chaosu jaki mogą wywołać cenowe wojny Trumpa). To co się nie zacznie pojawiać, to 30% udziały AMD  w tym rynku. Chyba, że Nvidia się będzie nadal wesoło bawić w niedobory. 

Edytowane przez VRman
  • Like 3
  • Upvote 5
Opublikowano

Bo ta karta jest za mocna i za słaba jednocześnie, powinni celować w wydajność na poziomie 7900 XT maks, to by dało lepszą wydajność od 5070, i porównywalną w RT, jakby sprzedawali to po 449-479$ to może by miało to sens.

Opublikowano

Kto ich tam słucha? Nadal każda karta NV jaka wpadnie z ceną zbliżoną do msrp znika w mgnieniu oka, i pewnie jeszcze trochę to potrwa zanim się rynek nasyci.

Jak taka 9070 XT Nitro będzie kosztować tyle co 5070 Ti to kto wybierze Radeona?

Opublikowano
1 minutę temu, kalderon napisał(a):

Nikt, Ale jak 9070 XT będzie dostępny za 3k, a 5070 ti za 4k to płacić 1000zł (30% więcej) za 6% wydajności to też marny interes.

Zwłaszcza jeśli komuś nie zależy na RT...

• Upvote 1