Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, xtn napisał(a):

Widać, że popyt zaczyna siadać w tych cenach, W x-kom od wczoraj leży RX9070 za 3150zł i RTX5070 za 3199zł. W komputroniku ersje XT od 3499zł. 

Spokojnie, nawet tydzień nie minął. Prostaki  będą stosować różne techniki, żeby tylko wywołać FOMO i sztuczne uczucie niesamowitego popytu.

Cierpliwie czekam i obserwuję.:cool:

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Obserwuje ceny za granicą i nawet tam zwykle 9070 to aktualnie nie dawne ceny 9070 XT, patrząc na aktualne ceny w PL jak i takim UK wyrwanie XFX 9070 XT za 3300 z tego ostatniego dużego dropa na amazonie to całkiem dobry deal był , jestem ciekaw do ilu realnie mogą spaść te ceny kiedy zapotrzebowanie spadnie.

7 minut temu, Reddzik napisał(a):

Test RX 9070XT

O shit daje rade z RT dosyć myślałem że klęknie w 4k ale z FSR widze że jest git, będzie trzeba odświeżyć po raz 5 tym razem z RT :D Input laga na padzie chyba nie czuć aż tak?

Edit: Dobra myślałem że to twój film %-)

Edytowane przez CrooV
Opublikowano

Jak się świat nie zawali :E To w ciągu kilku tygodni te najtańsze modele 9070XT powinny być i w Polsce za ~3k normalnie do kupienia.

W Piątek jeszcze w DE sadzili dropami po ~MSRP kilka sklepów ~10 dropów było w cenach 689euro czyli ~2900pln.

• Upvote 2
Opublikowano

Do mnie w tygodniu powinien trafić Sapphire Pure 9070 delikatnie przepłacony o niecałe 100zł, widze że w niemczech cena 729 euro ale dla porównania u nas wypadało by doliczyć różnice w VAT więc jak na polskie warunki to należy liczyć po 759 euro.

Jak potestuje to zapewne podam temperatury i na memkach również.

Opublikowano
39 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

I wszystkie są niedostępne. 

Na tej zasadzie to można napisać, że w xkomie 9070 XT jest od 3399 zł. Tylko że nie da się kupić wcale. 

Fakt, że wersje XT jeszcze schodzą dosyć szybko. 

Opublikowano
28 minut temu, CrooV napisał(a):

Obserwuje ceny za granicą i nawet tam zwykle 9070 to aktualnie nie dawne ceny 9070 XT, patrząc na aktualne ceny w PL jak i takim UK wyrwanie XFX 9070 XT za 3300 z tego ostatniego dużego dropa na amazonie to całkiem dobry deal był , jestem ciekaw do ilu realnie mogą spaść te ceny kiedy zapotrzebowanie spadnie.

O shit daje rade z RT dosyć myślałem że klęknie w 4k ale z FSR widze że jest git, będzie trzeba odświeżyć po raz 5 tym razem z RT :D Input laga na padzie chyba nie czuć aż tak?

Edit: Dobra myślałem że to twój film %-)

To jest fejk. Żaden radeon nie uciągnie W3 w 2160p z wszystkimi suwakami na prawo + RT na max.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, leven napisał(a):

To jest fejk. Żaden radeon nie uciągnie W3 w 2160p z wszystkimi suwakami na prawo + RT na max.

Tez mi sie wydaje cos nie tak. 

Natywnie bieda straszna, a z gowna masla nie zrobisz. Po wlaczeniu FSR to tam niewiele sie zmieni.

Screenshot_20250310_130608_Chrome.thumb.jpg.d143d5f46f693e3c828d857ff17f3e0c.jpg

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Tez mi sie wydaje cos nie tak. 

Natywnie bieda straszna, a z gowna masla nie zrobisz. Po wlaczeniu FSR to tam niewiele sie zmieni.

Przeież tam na 9070XT jest grane bez HW blaszczaty? a Hairworks x8 morduje klatki mocno na radeonach, wszystko legit wygląda

Dolicz jeszcze AFMF i wszystko się zgadza.

Edytowane przez Frog67
Opublikowano

RT na tryb performance jest też ustawione, co do hairworks pamiętam że w miare ogarnięte to było już na radeonach że klatki aż tak mocno nie spadały, no chyba że x8 to wtedy może być inna sprawa.

Opublikowano
1 minutę temu, Frog67 napisał(a):

Przeież tam na 9070XT jest grane bez HW blaszczaty? a Hairworks x8 morduje klatki mocno na radeonach, wszystko legit wygląda

Guzik prawda, AMD "zoptymalizowało" teselację w sterach i HW zabiera nie więcej klatek niż na NV, a często mniej.

Opublikowano

O cenach modeli autorskich i marżach nawet sięgających ponad 40% 

Chociaż tez ciekawe jest porównanie premier w Microcenter RTX 5000 i RX 9000 to wręcz niedorzeczne jak mało kart od zielonych dostali w porównaniu do AMD,

Opublikowano
8 minut temu, Frog67 napisał(a):

O cenach modeli autorskich i marżach nawet sięgających ponad 40% 

Chociaż tez ciekawe jest porównanie premier w Microcenter RTX 5000 i RX 9000 to wręcz niedorzeczne jak mało kart od zielonych dostali w porównaniu do AMD,

Amd opóźniło premierę o ponad miesiąc a w tym czasie kolejne karty się produkowały.

Opublikowano
8 minut temu, michaelius33 napisał(a):

Amd opóźniło premierę o ponad miesiąc a w tym czasie kolejne karty się produkowały.

Widać ze nawet jak rzucili te 20k sztuk do Microcenter i OCUK to i tak za malo, oj duże zapotrzebowanie.

Opublikowano
28 minut temu, Frog67 napisał(a):

Widać ze nawet jak rzucili te 20k sztuk do Microcenter i OCUK to i tak za malo, oj duże zapotrzebowanie.

A skąd wiadomo ile jest wyprodukowanych? Spokojnie mogą kisić na magazynach, żeby sztucznie podbić cenę.

Przypominam, że RDNA 4 miało wyjść w czerwcu tamtego roku, więc to już było opóźnienie.

• Like 1