Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakaś lepsza wersja FSR dla serii 7xxx i sam bym rozważyl kupno 7900XT lub XTX'A , gram na zmiane w 1440p na monitorze i 4K TV więc RT na monitorze czasem jakieś odpale a FSR 4 sie przyda na TV więc wybór padl na 9070 XT, mimo wszystko z lepszym FSR bylbym w stanie przeboleć slabsze RT i wybralbym starszą generacje gdyby jeszcze ceny zostaly z przed premiery 9070 to już wogóle bym sie nie zastanawiał.

Opublikowano

AMD nie powiedziało że nigdy nie będzie FSR4 na serii 7xxx, z tego co wiem to stwierdzili jedynie że na początek tylko seria 9000 to dostaje.

Czyli mogą to w przyszłości zaimplementować, w jakiejś tam formie, tak jak NV zrobiła z DLSS4 dając to każdej karcie aż do RTX 2xxx.

Była nawet niby taki slajd:

FSR-4-on-RDNA-3.jpg

Opublikowano
8 minut temu, Mar_s napisał(a):

AMD nie powiedziało że nigdy nie będzie FSR4 na serii 7xxx, z tego co wiem to stwierdzili jedynie że na początek tylko seria 9000 to dostaje.

Czyli mogą to w przyszłości zaimplementować, w jakiejś tam formie, tak jak NV zrobiła z DLSS4 dając to każdej karcie aż do RTX 2xxx.

Była nawet niby taki slajd:

FSR-4-on-RDNA-3.jpg

To aktualna wersje sterowników czy coś na przyszłość? U mnie na 7700 XT takich klikadeł (AI Upscale) nie ma.

Opublikowano
59 minut temu, Jedi88 napisał(a):

https://videocardz.com/newz/amd-radeon-rx-9070-pricing-affected-by-supply-greed-and-selective-rebate-system

Tak jak wspominałem, jak nie będzie zainteresowania zawyżoną ceną, to te ceny spadną.

Wystarczy poczekać :D

Tak ... ile jeszcze   ? po premierze wieszczyłeś  2 tygodnie i MSRP  będzie ....

https://ithardware.pl/aktualnosci/ceny_podstawowe_radeon-39813.html

Jakoś  to w drugą stronę idzie

• Confused 1
Opublikowano

Jeśli tak będzie to bardzo dobrze, jak ktoś siedzi obecnie na 7xxx na pewno na tym skorzysta ja raczej sie nie cofne, w Poniedziałek przyjedzie 9070 XT i kilka lat na pewno na nim przesiedze , jestem ciekaw też w jaką strone pójdzie dalszy rozwój FSR, ew czy sterami będą w stanie poprawić nieco wydajność mimo że wg mnie już jest zadowalająca patrząc na testy.

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, raiders napisał(a):

Tak ... ile jeszcze   ? po premierze wieszczyłeś  2 tygodnie i MSRP  będzie ....

https://ithardware.pl/aktualnosci/ceny_podstawowe_radeon-39813.html

Jakoś  to w drugą stronę idzie

Gdzie napisałem, że 2 tygodnie i msrp? Kolejny z urojeniami? Mam nadzieję, że nie obwiniasz mnie z powodu braku dostępności lub nie frustrujesz się niemożnością zarobku na skalpie.

Napisałem wielokrotnie, że 19 marca będą 2 tygodniowe zwroty i na ten termin wciąż czekamy.

Więc uspokój się.:D

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano

Generalnie okolice 90st to nic nowego na vram, ludzie juz zapomnieli jak Ampere mialo GDDR6X, ktore pracowalo po 90st, a ludzie jeszcze na tym kopali 24h ;) Ale na tle np Blackwell gdzie vram potrafi miec 60st to wiadomo, ze tez by sie chcialo miec na radku i to jest bardzo dziwne, ze tak nie jest. tak jakby rdzen mial swoj plate a vram osobny.

Opublikowano
Godzinę temu, Mar_s napisał(a):

Nie traci i nie spadną, tam gdzie liczy się moc obliczeniowa XTX wyciera podłogę tymi kastratami jak ścierą, na rynku jest tego w dodatku na tyle mało że na cenę poniżej 2000 zł jeszcze długo nie ma szans.

A za wrzucanie tego typu chłamu, robionego dla atencji, chyba zaczniemy rozdawać jakieś nagrody.

Dobre video zamiescił. Pokazuje różnice przy uzyciu ray tracingu. 9070XT potrafi byc sporo szybszy. Natomiast jeżeli chodzi o teoretyczna moc obliczeniową, to pytanie gdzie ja spożytkujesz w AI? Bo obecnie w gry gra sie z RT czesto czy tego chcesz czy nie gra ma wbudowany RT. Samo PS5 pro to konsola wydana po RT, tzn że nawet bastion konsol tak samo przerzuca sie na RT. PS6 i nastepny Xbox beda reklamowali swoje produkty i gry głównie w grach z RT chwalac sie jak piekny obraz jest generowany

Opublikowano
7 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Wrzuc screena z gpuz ;)

Mam z hwmonitora tak na szybko robione 😅

to jest temp. na pulpicie i max po 60sekundowym teście w adrenaline, przy graniu w forze dochodziło do 103stopni

B0790B08-82E7-4331-8B91-FFB8186B3029.jpeg

Opublikowano
4 minuty temu, Jedi88 napisał(a):

Gdzie napisałem, że 2 tygodnie i msrp? Kolejny z urojeniami? Mam nadzieję, że nie obwiniasz mnie z powodu braku dostępności lub nie frustrujesz się niemożnością zarobku na skalpie.

Napisałem wielokrotnie, że 19 marca będą 2 tygodniowe zwroty i na ten termin wciąż czekamy.

Więc uspokój się.:D

Jestem bardzo spokojny  ,nie chce mi się już  grzebać w temacie  ,ale tak  wieszczyłeś  ze msrp   już tuż tuż .

Już nie  przesadzaj   ja mam bekę  z tych wszystkich wróżbitów   co to już za rogiem ,już  tuż  tuż  , już przy tej dostawie  .... ceny spadną  ,będzie  blisko msrp .

W tym tyg była dostawa i  miał być spadek cen ..... dostawa była i był WZROST CEN  ale nie tak duży jak zakładno bo mówiło się o cenie 3899 za XT  a  mamy 3859  za XT :E  .

Także naprawdę   przestańmy wierzyć w bajki   i te bzdury typu AMD  wymusi /będzie kontrolować ceny :E   niby jak AMD nie ma żadnych narzędzi  do tego ani prawa .Co najwyżej może narzucić  cenę swojemu głównemu bezpośredniemu  odbiorcy , a ten już narzuci swoją  cenę z hakiem  dla swoich odbiorców  :) .

Na amazonie RX9070XT sprzedają się po 5100PLN!!!   i to jakieś  bieda XFX ....  to o czym my mówimy .

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, raiders napisał(a):

Jestem bardzo spokojny  ,nie chce mi się już  grzebać w temacie  ,ale tak  wieszczyłeś  ze msrp   już tuż tuż .

Już nie  przesadzaj   ja mam bekę  z tych wszystkich wróżbitów   co to już za rogiem ,już  tuż  tuż  , już przy tej dostawie  .... ceny spadną  ,będzie  blisko msrp .

W tym tyg była dostawa i  miał być spadek cen ..... dostawa była i był WZROST CEN  ale nie tak duży jak zakładno bo mówiło się o cenie 3899 za XT  a  mamy 3859  za XT :E  .

Także naprawdę   przestańmy wierzyć w bajki   i te bzdury typu AMD  wymusi /będzie kontrolować ceny :E   niby jak AMD nie ma żadnych narzędzi  do tego ani prawa .Co najwyżej może narzucić  cenę swojemu głównemu bezpośredniemu  odbiorcy , a ten już narzuci swoją  cenę z hakiem  dla swoich odbiorców  :) .

Na amazonie RX9070XT sprzedają się po 5100PLN!!!   i to jakieś  bieda XFX ....  to o czym my mówimy .

Nikt nic nie wróży, jak już mówiłem wszystko jest w twojej głowie i z jakiegoś powodu jesteś wyjątkowo podekscytowany całą sytuacją.

Widzę, że usilnie przekręcasz czyjeś wpisy pod swoją rzeczywistość, więc powtórzę jeszcze raz. Nie minęły nawet 2 tygodnie od premiery. 19 marca będą zwroty zakupu 2 tygodniowego, typowe dla skalperów.

Ja osobiście sądzę, że od 2 do 4 tygodni ceny powinny spadać, bo rynek się nasyci, a ludzie już nie są tacy głupi i nie przepłacają za karty, które jak widać leżą i się nie sprzedają.

A dodatku wrzuciłem artykuł o AMD, które twierdzi, że chce wymóc ceny msrp, ale przecież już pisałem, że sami są za to odpowiedzialni i napędzają razem z AIB i sklepami sztuczny popyt.

Także czytaj ze zrozumieniem zamiast tworzyć sobie swoją rzeczywistość, bo mam wrażenie, że kompletnie nie łapiesz o co w tym chodzi i o czym ja piszę.

Edytowane przez Jedi88
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Bo obecnie w gry gra sie z RT czesto czy tego chcesz czy nie gra ma wbudowany RT

Mylisz "entuzjastów" forumowych z większością graczy na świecie.

Obecnie i w przewidywalnej przyszłości gra się bez RT i to nie nawet bez z RT, ale z "suwaki maksimum na prawo". Większość graczy PC ma karty pokroju 3060/4060(Steam) lub słabsze; o czym Ty w ogóle piszesz. Żyjesz w alternatywnej rzeczywistości jeśli myślisz inaczej.

Edytowane przez Imm
  • Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Nikt nic nie wróży, jak już mówiłem wszystko jest w twojej głowie i z jakiegoś powodu jesteś wyjątkowo podekscytowany całą sytuacją.

Widzę, że usilnie przekręcasz czyjeś wpisy pod swoją rzeczywistość, więc powtórzę jeszcze raz. Nie minęły nawet 2 tygodnie od premiery. 19 marca będą zwroty zakupu 2 tygodniowego, typowe dla skalperów.

Ja osobiście sądzę, że od 2 do 4 tygodni ceny powinny spadać, bo rynek się nasyci, a ludzie już nie są tacy głupi i nie przepłacają za karty, które jak widać leżą i się nie sprzedają.

A dodatku wrzuciłem artykuł o AMD, które twierdzi, że chce zapewnić ceny msrp, ale przecież już pisałem, że sami są za to odpowiedzialni i napędzają razem z AIB i sklepami sztuczny popyt.

Także czytaj ze zrozumieniem zamiary tworzyć sobie swoją rzeczywistość, bo mam wrażenie, że kompletnie nie łapiesz o co w tym chodzi i o czym ja piszę.

No nie łapię  twoich życzeniowych teorii  i wywodów  tu masz rację .  To co chce AMD  a co może to  dwie różne  sprawy . AMD nie ma żadnych  narzędzie  do  zapewnienia  MSRP   ..Chyba ze  AMD sprzedawała  by karty we własnym sklepie  BEZ POŚREDNIKÓW wtedy ma wpływ  realny na cenę . Ale TY tego nie rozumiesz i  dalej   życzeniowo i naiwnie wierzysz w   artykół ze  AMD chce ....

Jakie  9070   zlega i się nie sprzedaje .. i gdzie ?   9070 XT znajdziesz w PL jakieś  pojedyncze bieda XFX  za 3800 ....  fakt 9070 trochę leży w  cenach 3400 .... ,ale to  gruba przesada   ze towar zalega  na półkach  .

Patrząc po dużych sklepach w UK ,DE .SE  .....   wszędzie  9070 XT   OUT OF STOCK    ,a  u ciebie zalegają i  nie sprzedają się :E  .

Dobra   koniec OT   ,czekamy na rozwój wydarzeń  :)

• Haha 1
Opublikowano
21 minut temu, Jpepe napisał(a):

Mam z hwmonitora tak na szybko robione 😅

to jest temp. na pulpicie i max po 60sekundowym teście w adrenaline, przy graniu w forze dochodziło do 103stopni

3250rpm ?? Odpal gpuz i sensory i pograj troche.

11 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Mi się te temperatury na radkach od początku nie podobały.
Najgorsze, że VRAM wypada podobnie od paździerzowych do topowych wersji.
Ciekawe co będzie w lecie :o

Temperatury wcale nie musza wzrosnac, od tego jest krzywa wentyli, bedzie po prostu glosniej.

Opublikowano
20 godzin temu, tomcug napisał(a):

No jak co, po prostu problemy od strony CPU w starych grach zostały. Obecnie już mało kto w to gra, więc problemu "nie ma".

Gorzej jak jakiś małolat dopiero będzie podchodził do tych tytułów pierwszy raz ;) w kilku tytułach pod dx11 problemy były i już tak zostanie na zawsze bo nikt nie będzie optymalizował starego api... to jest akurat słabe że tak to zostawili :/ 

Opublikowano
1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

Temperatury wcale nie musza wzrosnac, od tego jest krzywa wentyli, bedzie po prostu glosniej.

Niby masz rację ale drastycznie obniży się kultura pracy.
Osobiście mi się to nie podoba i to był jeden z głównych argumentów który odrzucił mnie od 9070XT.
Na oku miałem m.in. XFX Mercury, PowerColor Hellhound i Red Devil oraz Sapphire Pulse ze względu na PTM 7950

Opublikowano
2 minuty temu, Karro napisał(a):

Krzywa wentyli chyba nie jest podłączona pod vram.

Nie ma to znaczenia bo chyba latem jak jest cieplej to rdzen tez bedzie cieplejszy wiec sila rzeczy rpm sie zwieksza, zeby schlodzic ;)

1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

Niby masz rację ale drastycznie obniży się kultura pracy.
Osobiście mi się to nie podoba i to był jeden z głównych argumentów który odrzucił mnie od 9070XT.
Na oku miałem m.in. XFX Mercury, PowerColor Hellhound i Red Devil oraz Sapphire Pulse ze względu na PTM 7950

A co za karte zamowiles??

Opublikowano
24 minuty temu, Imm napisał(a):

Mylisz "entuzjastów" forumowych z większością graczy na świecie.

Obecnie i w przewidywalnej przyszłości gra się bez RT i to nie nawet bez z RT, ale z "suwaki maksimum na prawo". Większość graczy PC ma karty pokroju 3060/4060(Steam) lub słabsze; o czym Ty w ogóle piszesz. Żyjesz w alternatywnej rzeczywistości jeśli myślisz inaczej.

Chcesz mie powiedziec, że na 4060 w fullhd nie da sie grac z RT? 

Opublikowano
Teraz, maxmaster027 napisał(a):

Chcesz mie powiedziec, że na 4060 w fullhd nie da sie grac z RT? 

Pełnym RT? :D Nie. W wybranych tytułach, gdzie jest lekki RT można się pomęczyć, ale ponownie większość ludzi według Steam tego nie robi. No ale detal, napiszę jasno, abyś nie miał wątpliwości.

Chce Ci powiedzieć, że z RT(jeśli nie jest lekkie i wymuszone) to może jakiś ułamek procenta graczy obecnie gra.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Phoenix. napisał(a):

A co za karte zamowiles??

Kolejny raz Inno3d :boink:. Dokładnie Inno3d RTX 5070ti X3 od kolegi z forum @Yedi @ MSRP.
Z kart MSRP miał MSI Ventusa, Inno3d X3 i Asusa Prime. Jego zdaniem inno jest lepsze od mientusa, gorsze od prajma.
U mnie na 4070S drastyczną zmianę na plus zrobiło położenie PTM 7950 (Gelid HeatPhase Ultra) na rdzeń
i planuję zrobić to na 5070ti, tym bardziej, że wczoraj mi odpisali z Inno3d Europe, że PTM 7950 stosują tylko w 5090 Frostbite, więc tu jest jakaś zwykła pasta no i ich polityka jest niezmienna - można GPU rozkręcić, zerwać plombę, wymienić pastę i nie traci się gwarancji, chyba, że się uszkodzi kartę - wiadomo.

Będę się bawił.
Na tą chwilę InPost zawalił, bo miałem cichą nadzieję o dzisiejszej dostawie na paczkomat, a tu coś się nie zanosi :/
Jak dojdzie karta założę o niej oddzielny wątek bo informacji o niej jak na lekarstwo, a jest jakby nie patrzeć alternatywą do innych kart MSRP.

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 1