Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
27 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Zapytałem nawet w tej sprawie chatgpt:

Nie wiem jaki jest sens pytania chata o to skoro wiadomo że chodzi na produktach bezpośredniej konkurencji - nvidii , czyli to oczywiste że nie poda ci poprawnej odpowiedzi 😉

Opublikowano
43 minuty temu, Puzoniusz napisał(a):

Nie wiem jaki jest sens pytania chata o to skoro wiadomo że chodzi na produktach bezpośredniej konkurencji - nvidii , czyli to oczywiste że nie poda ci poprawnej odpowiedzi 😉

Nie obraź się, ale to dopiero brzmi jak teoria spiskowa, ale daleki jestem od takich oskarżeń, także tylko wspominam. Czy mogę zapytać deepseeka, by otrzymać wiarygodne dane?

No bo chyba nie myślisz, że w AMD mają dobre serce i chcą pomóc ludziom, tylko jest to mega korpo, które maksymalizuje zyski.

Opublikowano
7 minut temu, xtn napisał(a):

XT się w opisie zgubiło 😉

16 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Nie obraź się, ale to dopiero brzmi jak teoria spiskowa, ale daleki jestem od takich oskarżeń, także tylko wspominam. Czy mogę zapytać deepseeka, by otrzymać wiarygodne dane?

Najlepiej zapytaj czy chipy do kart są robione w zakładach na niepodległym tajwanie - będziesz miał swoją wiarygodną odpowiedź 🤣

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Puzoniusz napisał(a):

XT się w opisie zgubiło 😉

Najlepiej zapytaj czy chipy do kart są robione w zakładach na niepodległym tajwanie - będziesz miał swoją wiarygodną odpowiedź 🤣

Jakby ci to powiedzieć. NVIDIA i AMD ze sobą współpracują. Te firmy się wcale nie zwalczają tak jak ci się wydaje.

Nie daj się wciągnąć w wojnę zielonych z czerwonymi bo to tylko element PR-u.

Edytowane przez Jedi88
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Jedi88 napisał(a):

Jakby ci to powiedzieć. NVIDIA i AMD ze sobą współpracują. Te firmy się wcale nie zwalczają tak jak ci się wydaje.

No na pewno zwłaszcza w dziale ai gdzie amd robi wszystko aby nvidii kawałek tortu zwinąć...

Opublikowano
1 minutę temu, Puzoniusz napisał(a):

No na pewno zwłaszcza w dziale ai gdzie amd robi wszystko aby nvidii kawałek tortu zwinąć...

Tak jak z kartami graficznymi.;D Te firmy ze sobą współpracują. Już pominę resztę.

No bo pytam. Chyba nie sądzisz, że AMD jest dobre a Nvidia zła?:D

Opublikowano

Swoją drogą - jutro mam ostatni dzień na ewentualny zwrot karty. Jeśli nie zwrócę, to już przypieczętowane, że 9070XT zostaje ze mną na kilka lat. 

W zasadzie nie mam się czego czepić, kultura pracy jest bardzo Ok, cewki nie piszczą, temperatury i hałas w porządku. Wszystko co chcę, działa mi płynnie w dobrych ustawieniach itp. 

Jedynym powodem, dla którego mógłbym rozważyć zwrot byłoby to, jakbym niechcący, przez przez przypadek wpadł na 5070 Ti w MSRP, ale szansę oceniam na 1.2% :)

Opublikowano

Ja też planowałem zwrot jakby trafiła sie gdzieś taniej i może w lepszej wersji ale widze że w najbliższym czasie sie na to nie zanosi za granicą MSRP to praktycznie 800 euro za wersje XT, więc myśle że XFX Swift za 3270 to była dobra cena (1,5 tygodnia temu zamawiana) i prawdopodobnie zostanie ze mną, temperatury w porządku , kultura pracy na akceptowalnym poziomie, cewek nie słychać niechaj teraz sypią nowymi sterami a w grach zacznie być implementowany FSR4 tak samo jak DLSS i będe zadowolony na najbliższe lata ;) 

Opublikowano

Jak ktoś trafił cichą kartę bez świerszczy to nigdy nie opłaca się zmieniać. 9070 spadły z ceną ~250zł od premiery, XT bez zmian, ale premiera miała spowodować spadek cen geforców a tu RTX5070 podrożał bo był za ~2800zł a teraz 3200-3400zł. Muszę przyznać że 5070 wypada obecnie biednie, mega biednie... nawet w grach z RT, szczególnie w Indianie gdzie 5070 klęka z powodu Vramu :E (u Daniela Owena).

Opublikowano
6 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Dyskutowałbym z przydatnością PT w 5070. Z resztą np w Cyberku ledwie 10% lepszy od 9070
https://www.purepc.pl/amd-radeon-rx-9070-xt-test-recenzja-opinia-wydajnosc-cena-premiera-asus-prime?page=0,71

Gdzie jeszcze 5070 błyszczy z PT?

5070 to była ta karta wg kurteczki lepsza od 4090? 🙈

2 minuty temu, voodoo34 napisał(a):

Nie są:

28-1080.dc114b0c.jpg

No jak nią są, znacznie to może przesada, ale są. Red devil ma 34 cm a xfx 35 i 36.

Opublikowano

Kreatywny marketing :) RTX 5070 działał z MFG x4, a 4090 z FG, proste %-)

Ale chyba nie zapomniałeś o slajdach przed premierą Ryzenów 9000 z grubymi wzrostami, które się nie zmaterializowały, i analogicznie o równie optymistycznych slajdach odnośnie Radeonów RX 7000? :wariat:

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, voodoo34 napisał(a):

Nie są:

28-1080.dc114b0c.jpg

Modele 9070 xt

ASRock Taichi: 330 x 140 x 61mm

Xfx Merc gaming edition: 360mm x 155 mm x 72mm

Red devil: 340mm x 132mm x 69mm

Także są różne. Dane, a nie wymysły i wizualizacje.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
12 minut temu, Karro napisał(a):

to sobie przejrzyj Indiane i wukong a nie co co pasusje do tezy

Co do HL2 RTX

2.44 czyli 21 fps

Gdzie ściagne to demo? jest dostepne na steam czy tylko pełna wersja?

ktoś tu piał ze 9000 nie są wyżyłowaneeeeeeeeeeeeeeeeeee.jpg

To na 4070Ti jest 2x wyższy FPS

Opublikowano
Godzinę temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Jak ktoś trafił cichą kartę bez świerszczy to nigdy nie opłaca się zmieniać. 9070 spadły z ceną ~250zł od premiery, XT bez zmian, ale premiera miała spowodować spadek cen geforców a tu RTX5070 podrożał bo był za ~2800zł a teraz 3200-3400zł. Muszę przyznać że 5070 wypada obecnie biednie, mega biednie... nawet w grach z RT, szczególnie w Indianie gdzie 5070 klęka z powodu Vramu :E (u Daniela Owena).

Słuchajcie ja mam rx9070 XT od sapair nitro troszkę cewki mi piszczą moja pierwsza karta gre też obcych sapphire nie piszczała ta niestety lekko tak widzę czy to nie jest piszczenie ale jest brzydzę bzyczenie nie wiem czy wymieniać bo nigdzie nie ma  nitro z dopiskiem XT mam jeszcze kilka dni na zwrot nie wiem co robić bo jak oddam to dostanę bez karty bo nigdzie nie ma tych kart i na razie się nie zapowiada cewki bzyczą na aktualnym poziomie ale jednak, doradźcie  co mam zrobić