Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, VRman napisał(a):

A kto powiedział, że ja chcę cen specjalnych dla Polski?

Ceny kart do gier są przesadzone wszędzie, nie tylko u nas. 

Zarobki nie są też tak bardzo ważne tam, gdzie ludzie są bogatsi, bo inne atrakcje konkurują. Stąd wpisy na amerykańskich forach typu "nie no, cena PS3 jest bez sensu, nie będę przecież pracował na jakąś głupią konsolę cały tydzień" (gdy u nas trzeba było pracować miesiąc :D)

Inne atrakcje powiadasz? 

Raczej inne rachunki do zapłacenia, odkładanie na czarną godzinę, wakacje, kredyty itp.

Mam ten luz, ze nie mam dzieciokow na utrzymaniu i nie martwię się o kredyt hipoteczny, ale reszta kosztuje absurdalne pieniądze.

Natomiast z tego co można znaleźć to średnia cen kart z segmentu średniego w latach  1997-2010 to 200-300 dolarow/euro i uwaga wtedy to było naprawdę kupę kasy.

Pamiętam, bo kupowałem trzęsącymi się rękoma GF256, dzisiaj za te pieniądze mam może wózek w sklepie zapełniony na tydzień.

2010-2016 to już podskok do 250-350, ale dawało to przeszło 300% więcej czystej mocy widzianej w grach.

GTX 460 (2010) -200 dolarow i GTX 1060 (2016) 249 dolarow ale przeskok o 430%, biorąc pod uwage co dostalismy ile to kosztowalo i szesc lat roznicy mozna zalozyc ze ceny byly porownywalne.

2020-2023 to absurdy z pajacami od kopania więc i ceny zostały wywindowane w kosmos, a teraz już zostało, bo czemu nie, skoro kupują.

Dlaczego, skoro rynek jest już raczej nasycony, ciężko znaleźć karty w cenie msrp? Zwłaszcza na początku zaraz po premierze?

Bo i tak kupią, wiec importerzy mają to w dupie, mają też na smyczy różnych dziwnych youtuberow i interes się kreci, ale to już zdaje się, pisałem.

Tu nie ma sentymentów, tu ma się kasa zgadzać, Jezu toż to proste jak budowa cepa.

A jeżeli pogrzebiecie kilka miesięcy w tyl względem każdej większej premiery w serwisach informacyjnych to znajdziecie pierdolenie o ewentualnych brakach w dostępności nowych modeli zaraz po premierze, no qrwa oczywiście, przecież to typowa zagrywka na trzymanie wysokich cen i pompowanie sztucznie popytu.

Bedzie tylko jeszcze drozej.

Potrzebny nam trzeci i czwarty gracz na rynku, ale to jest abstrakcyjnie trudne i drogie, tak technologia poszła do przodu.

11 godzin temu, Jedi88 napisał(a):

Co do FSR 4.0 to mimo wszystko wkurw..... fakt, że właściciele Radeonów są traktowani jak drugi sort, ale niestety jest to wina twórców, którzy większość gier optymalizują pod Nvidię.

Sa traktowani, bo AMD nie chce wyłożyć pieniędzy na stół, a może ich nie ma?, a może rynek detaliczny kart do gier mają w dupie bo dziecioki maja PS?

Zeby kierownik produkcji wdrozyl cos do projektu nad ktorym teraz pracuje pare setek ludzi to trzeba mu dac kase na to i NVIDIA robi to od zawsze.

Opublikowano
21 godzin temu, sideband napisał(a):

wina MS i odgórnie nie przyjmie standardu skalowania dla każdego producenta

MS daje system, to jak producenci przygotują swoje sprzęty to tylko i wyłącznie sprawa producentów. Gdyby AMD nie spał to by było konkurencyjni. Gdyby było konkurencyjni to mieliby podobne wsparcie ich technik w grach jak NV. To, że AMD goni NV, a nie rywalizuje z nimi to nie wina MS. Nie dość, że przespali rozwój FSR to jeszcze jak w końcu go rozwinęli do akceptowalnego poziomu to dali tylko na najnowsze karty. Najnowsze karty miały być konkurencyjne cenowo, a wyszło jak zwykle. 

Opublikowano
21 godzin temu, VRman napisał(a):

Wiem, że AI, że akcjonariusze, że blablala. Ale to nie zmienia faktu, że ceny są dupiaste i nie ma niczego złego/głupiego w poście kolegi wyżej, który pisze, że 9070xt powinien kosztować ok. 2000zł.

Ale kto decyduje że powinien kosztować 2000 zł? A czemu nie 1800 zł? Albo 2200 zł?

W Polsce naprawdę mamy większe problemy niż GPU. Ludzi nie stać na mieszkania, tu są ceny dopiero z kosmosu, a nie głupie karty do gierek... Jeśli dla kogoś 4000 zł za GPU to za dużo i nie go nie stać, to naprawdę, ale to jest chyba jeden z mniejszych problemów w jego życiu, nie sądzisz? 

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Sądzę, że zupełnie o różnych rzeczach mowa. To co piszesz to perspektywa zupełnie nie mająca związku z czymkolwiek.

Próbujesz zmienić "ceny są za wysokie" w "ten tu mówi, że za wysokie, co za idiota, kto mu dał prawo ustalać ceny?" - to jest bez sensu

Dalej piszesz, że ludzie są biedni - to znaczy, że ceny są tym bardziej za wysokie i chore.

Dalej piszesz, że ludzie mają ważniejsze problemy.

WTF? A co ma piernik do wiatraka?

Jeszcze dopisz coś o piwniczakach, pojedź po graczach, że to aspołeczne jednostki i że to żenada, żeby narzekać na ceny GPU. Bo taką masz postawę, wnioskując z posta wyżej. 

Cena kart są z dupy, bo:

- NV sobie wymyśliła chorą marżę + oszustwa jak "fake MSRP" i manipulowanie ludźmi przez chamskie zagrywki typu "upsell" czy wciskanie ludziom kart za 1500+zł w 2025 z 8GB RAMu

- AMD zdaje się jest ugadane z Nvidią, bo ich "konkurowanie" to jest jakiś niesmaczny żart. Nawet techyoutuberzy zaczynają o tym mówić, a jeszcze 2 lata temu za taką opinię byłby pojazd od góry do dołu i wyzywanie od szurii. Ale nie po tym co AMD od(wali)ło w roku 2025. Nie po tym. No sorry, ale to na serio wygląda jakby AMD robiło za poduszkę bezpieczeństwa dla NV, coby można było powiedzieć, że NV wcale nie ma monopolu. Premiera serii 90xx to jest kompletna porażka. Miało być odzyskiwanie rynku, a jest jedna wielka :dupa: Przy nadal gorszym "feature set" ich karty powinny być tak tanie, że laik się zastanowi a obeznani ludzie jak my na forum, jednogłośnie by pisali "kupowanie RTX nie ma sensu, bierz Radeona!"". 9060XT 8GB nie powinien istnieć. AMD powinno wykorzystać okazje jakie im NV daje na tacy (backlash z FG, backlash z 8GB, backlash na "fake MSR", i oczywiście na chore ceny. Mogli się przedstawić jako ci "w porządku" mogli zaatakować rynek. Ale oni mieli niedobory kart i niedopracowane stery PO TRZYMIESIĘCZNEJ pauzie premiery. No bez jaj. To jest totalna olewka a nie "poważne podejście do odzyskania udziałów w rynku". 

- Intel ma swoje problemy, finansowe, i niestety nie ma softu pozwalającego na realną konkurencję. Kart prawie nie ma, ceny bez sensu, a Intel i tak oferuje większe karty niż konkurencja (większa szyna u Intela aby konkurować z NV/AMD) - realnie nie jest póki co żadną konkurencją.

Spójrz szerzej. Tyle lat duszenia rynku PC Gaming nie pozostaje bez efektów. Mnie ceny Radków martwią nawet jeśli nie interesuje mnie zakup Radeona od nastu lat. Wcale. Bo potrzebuję 3D Vision i VR, a na Radku to nie działa albo działa źle. I mimo to interesuję się sytuacją i ubolewam nad beznadziejną premierą 90xx.

Radek 9070x powinien realne (porównując każdy segment jakościowy kart, od Ventusów po Astrale) kosztować tyle co 5070. Żeby gracz się zastanowił "Nvidię czy może w tej samej cenie Radka, ale za to o półkę wyżej i więcej RAMu?" 

550$

To powinna być realna cena.

Na teraz wychodzi 2469zł. 

Fajnie, że AMD sprzedaje to co dostarczyło do sklepów. Te niewielkie ilości kart w porównaniu z ilościami które faktycznie by "odbijały rynek". Cieszę się, że teraz za 2900 się da kupić zamiast 3500 jak kilka miesięcy temu. Ale nadal uważam, że jest o wiele za drogo (i u NV i u AMD)

Nie marudzę bo chciałem radka a mnie nie stać i nie dlatego, że jestem piwniczakiem który nie ma większych problemów. Jestem graczem i patrzę szeroko. Wysoka cena radka dzisiaj to mniej fajnych gier za kilka lat. To gorsze porty. To niemożliwe do wyłączenia gówna typu motion blury czy CA, bo się wydawcy nie chce inwestować w tak nieistotny rynek jak PC. To mniej gier robionych pod wydajny sprzęt, bo ludzie nadal siedzą na gównach z 8GB. I tak dalej.

Szerzej patrz.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
1 minutę temu, VRman napisał(a):

WTF? A co ma piernik do wiatraka?

Skoro nie rozumiesz...

Spoko, powinna kosztować 2000 zł bo tak sobie chłopak na forum w PL wymyślił, nieważne że wszystko poleciało do góry w ostatnich 10 latach, nieważne że NV jest najdrożej wycenianą firmą na świecie, nieważne że pensje rosną, nic jest nieważne. Karta jest warta 2000 zł i koniec. 

• Upvote 2
Opublikowano

Podczas covida/szału krypto im pokazaliśmy, że kupimy wszystko w chorych cenach...więc czemu mają nie korzystać? I tak kupimy wszystko w tych cenach ;) 

Tak, oczywiście uważam że średnia półka pokroju 5070ti czy 9070xt powinna kosztować w porywach ~2,5k...no ale nic z tym nie zrobimy ;) 

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, galakty napisał(a):

Jeśli dla kogoś 4000 zł za GPU to za dużo i nie go nie stać, to naprawdę, ale to jest chyba jeden z mniejszych problemów w jego życiu, nie sądzisz? 

Nie musi to wynikać wcale z tego, że go nie stać ;) W moim domowym budżecie nic by nie zmieniło czy bym kupił GPU za 3,4,5k czy więcej (po prostu w danym miesiącu odłożyłbym mniej)...ot założyłem sobie z góry, że nie wydam więcej niż 3, bo tak! :E 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

No spoko, ale u Ciebie to ma sens bo sobie zakładasz limit i fajnie. Chodzi mi o wyceny "ma być 2000 zł bo tyle jest warta" :E 

I jak już chcecie mieć pretensje, to chyba do AMD co? To oni mieli dać przystępne karty dla graczy, tymczasem wolę dopłacić 1000 zł i mieć DLSS, FG + AI i lepsze wsparcie w grach :E 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, galakty napisał(a):

No jak to, to głosowanie portfelem nie działa? xD 

To jest jak z branżą w której pracuję...jeśli 1 na 100 stacji kontroli pojazdów będzie protestować to nie wywalczy nic w kwestii podwyżki ceny badań :E 

15 minut temu, galakty napisał(a):

tymczasem wolę dopłacić 1000 zł i mieć DLSS, FG + AI i lepsze wsparcie w grach :E 

Może gdybym był jakimś zapalonym graczem to też bym dopłacił...u mnie od pół roku odpalany głównie ets2 dla zabicia czasu :E 

edit

No i ja nie mam do nikogo pretensji...rynek weryfikuje ceny, jeśli się towar sprzedaje to widocznie jest dobrze wyceniony :E 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
52 minuty temu, ztx napisał(a):

MS daje system, to jak producenci przygotują swoje sprzęty to tylko i wyłącznie sprawa producentów. Gdyby AMD nie spał to by było konkurencyjni. Gdyby było konkurencyjni to mieliby podobne wsparcie ich technik w grach jak NV. To, że AMD goni NV, a nie rywalizuje z nimi to nie wina MS. Nie dość, że przespali rozwój FSR to jeszcze jak w końcu go rozwinęli do akceptowalnego poziomu to dali tylko na najnowsze karty. Najnowsze karty miały być konkurencyjne cenowo, a wyszło jak zwykle. 

MS przygotowuje tylko system chyba z choinki się urwałeś ;)

MS przez lata był liderem wprowadzenia nowych technologii do swojego API - DirectX i to co MS wprowadzało to producenci wprowadzali do swojego sprzętu, ale te czasy praktycznie się skończyły. Teraz jest na odwrót NV przewodzi i dopiero MS na to reaguje.

• Upvote 2
Opublikowano
19 minut temu, galakty napisał(a):

No jak to, to głosowanie portfelem nie działa? xD 

Działa tylko musi to zrobić wystarczająco duża ilość osób.

A jak ktoś myśli ze się " nie da ". To niech sobie zobaczy co się stało z Tesla Muska.

Każde korpo da się tak powalić, wystarczy przestać kupować ich produkt.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

No i w tym rzecz, że póki co ceny są takie że ludzi stać :E 

Zresztą alternatywy nie ma, bo jak ktoś potrzebuje PC to kupić GPU musi, konsole nie są alternatywą, a AMD nie ma lepszych cen od NV (po prostu oferuje mniej i jest tańsze). 

Opublikowano

Kto chciał kupić to już kupił, a jeżeli jeszcze ktoś czeka to ma mało czasu. Od sierpnia ceny znów pójdą do góry, bo zbliża się szkoła i black friday ;)

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Skoro nie rozumiesz...

Spoiler

Ja? A mi się wydaje, że ciągle to ty właśnie masz ze zrozumieniem problem.

Spoko, powinna kosztować 2000 zł bo tak sobie chłopak na forum w PL wymyślił

No przekręcaj sobie to w swojej głowie dalej. Może jeszcze głupiej to sobie zobrazuj, będziesz miał łatwiej to krytykować. ;)

Zignoruj argumenty jakie padły, zastąp jakąś projekcją i potem się na to wkurzaj. "to se pogalim"

nieważne że wszystko poleciało do góry w ostatnich 10 latach, , nieważne że pensje rosną, nic jest nieważne.

Zaraz. Przecież dopiero co mówiłeś, że ceny mogą być wysokie, bo ludzie mają problem z inflacją, bezprobociem i kryzysem i GPU nie są najważniejsze. Tak tylko się czepiam braku sensu, choć na serio to nadal uważam, że to nie ma absolutnie nic do rzeczy.

nieważne że NV jest najdrożej wycenianą firmą na świecie

Aha. To znaczy, że skoro tak, to rtx 5050 powinien kosztować 5000$, tak? :E

Przecież ja sam pisałem, że ceny wynikają z tego, że NV olewa. A olewa bo zarabia gdzie indziej. Z punktu widzenia branży gier, w tym segment sprzętowy i software'owy, obecne ceny są chore i szkodliwe dla wszystkich. W tym dla Nvidii o ile boom na AI nie przetrwa przez dekadę czy kilka dekad. 

Karta jest warta 2000 zł i koniec. 

Nie. Nie karta jest warta. Karta powinna tyle kosztować, aby można było mówić o dwóch bardzo potrzebnych rzeczach:

1. AMD odzyskuje rynek. Samo AMD ściemniało, że ma taki zamiar. 

2. żeby PC gaming jaki znamy przetrwał. Już obecnie jest tragicznie źle, a będzie gorzej jak stan ciężkiej choroby potrwa nadal. A potrwa. Aż do kompletnego zaorania całego rynku i wypchnięcia ludzi w stronę cloud gamingu lub ucieczki z tego hobby w przypadku ludzi, których granie z obrazem okaleczonym kompresją i z input lagiem, nie interesuje.

To jest w interesie także AMD aby rynek PC gamingu nie zdechł. Jak skarlowacieje do końca to będzie to miało negatywne skutki także dla samego AMD. Jeszcze NV mogę zrozumieć do pewnego stopnia - są liderami. Ale AMD nie powinna stawiać wszystkiego na jedną kartę (AI) tylko korzystać z tego, że jak pokazuje Intel, wejście na rynek PC gaming nie jest łatwe. 

Co do ceny - to jest półka xx60/x600. Nazywa się 5070/5070Ti/9070XT ale to nadal półka średnia. Inflacja inflacją, ale ani inflacja nie uzasadnia cen typu 3000 za 9070xt czy 4000 za 5070ti, ani koszt TSMC nie ma nic do rzeczy, bo koszt samego chipu to jest pryszcz. Liczą się koszty R&D i cała reszta. NV już olała wydatki i od 2018r. na leniucha po prostu adoptuje GPU niegrowe do "growe" i tam to wciska. Wydatki w R&D w AI mnie nie interesują, gracze nie domagali się w 2018 RT ani nie domagają się gównianego AI, które więcej pogarsza niż poprawia teraz. Obejdzie się, dziękujemy bardzo. Skoro koszty prac nad rasterem są bardzo niskie, a koszt wafla TSMC jako powód drożyzny przejść przez gardło bez wywoływania śmiechu może tylko ludkom z Digital Foundry to o czym my tu mówimy? Marża jest skandaliczna. Traktowanie całej reszty też. NV sobie jedzie po bandzie ustalając fake MSRP i pozwalając, aby producenci za sensowne karty rządali np. +3000zł choć różnica względem tańszej karty to są grosze i argument "opracowanie takiej karty kosztuje majątek a sprzedadzą ich zaledwie kilka!" też jest bez sensu, bo jakby ceny były normalne to by sprzedali nie kilka, a znacznie więcej.

AMD w ogóle powinno sprzedawać bez zysku, bo alternatywą jest utrata większych zysków w przyszłości. Dlatego 2000zł proponowane przez kolegę nie jest głupie. Nie dlatego, że "on tak sobie wymyślił i tak ma być". 

Mamy dziś karty z półki xx50 za prawie 2000zł pod nazwą 5060ti.

Inflacja? No dobra, porównajmy do np. roku 2005 i załóżmy inflację +100%. 1000zł za gf 6200, 1000zł za GF2 MX, 1000zł za GF MX 440. 7300GT była jednak lepszą kartą na tamte czasy niż 5060Ti. Ale też nie kosztowała 1000zł. 

Ceny 9060xt zresztą nie są lepsze. 8GB karta to odpowiednik GTX 1030 2GB.  Znowu wersja 16GB za 400$? Za tyle guano na szynie 128bit? No nawet z inflacją jak się cofniesz to zobaczysz w tej cenie karty 192bit. I to ma supertanie GDDR6, choć 7 też jest dziś tanie jak barszcz. Spokojnie w cenie 5060 8GB mogłoby być 5060TI 16GB i analogicznie z Radkiem.  I nadal by sobie zarabiali. Nawet niekoniecznie mniej, bo zdrowy rynek to większa sprzedaż, a większa sprzedaż to więcej graczy PC,  którzy za jakiś czas mogą chcieć zrobić upgrade. A jak się przyzwyczają do gównianego obrazu na konsolach czy graniu zdalnym, to już w większości nie wrócą. Szczególnie jeśli aby dostać wyraźnie lepszą jakość gier w porównaniu do konsoli za 2000zł, trzeba wydać 6000zł, mimo prawie 5 lat od premiery PS5. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Panowie i panie, dajcie jakieś tytuły gier, które mają wbudowany benchmark tak by sobie porównać swoją 4070TiS z XFX 9070XT Mercury co dziś mi do paczkomatu przyszła ;) Z nudów chyba przejdę na stronę czerwonych %-)

CP77/F1 24/F1 25 to mam na pewno, ale co jeszcze? 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, MJRegul napisał(a):

Panowie i panie, dajcie jakieś tytuły gier, które mają wbudowany benchmark tak by sobie porównać swoją 4070TiS z XFX 9070XT Mercury co dziś mi do paczkomatu przyszła ;) Z nudów chyba przejdę na stronę czerwonych %-)

Włącz Pathtracing to ci przejdzie. DOOM The Dark Ages, Black Myth: Wukong GPU Benchmark. Za ile sprzedajesz TiSa? :clap:

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano
2 godziny temu, MJRegul napisał(a):

CP77/F1 24/F1 25 to mam na pewno, ale co jeszcze? 

GTA V Enhanced 

Opublikowano
5 godzin temu, sideband napisał(a):

Teraz jest na odwrót NV przewodzi i dopiero MS na to reaguje.

Dokładnie o to mi chodzi. Gdyby AMD nie było w tyle to by miało do gadania tyle samo co NV. Kto ma się liczyć z RXami skoro oni przez lata nie potrafili swoich kart ogarnąć? Problemy ze sterownikami miałem już od serii HD4000, a ciągnęły się jeszcze przez RX5000. Czarny ekran i klasyczny napis "sterownik przestał odpowiadać" był niczym tapeta. Chociaż tapetę widywałem rzadziej niż ten napis.

MS przygotowuje tylko system chyba z choinki się urwałeś ;)

te czasy praktycznie się skończyły.

No i właśnie :) 

Opublikowano (edytowane)

To była najszybsza zmiana i ponowna zmiana GPU w mojej historii kupowania GPU. 

XFX 9070 XT Mercury Gaming - MATKO JAKIE TO OBRZYDLIWIE GŁOŚNE.
Żaden custom curve nie pomaga, od najniższych obrotów słychać strasznie (dla mnie) nieprzyjemną częstotliwość pracy wentylatorów a przy 1700rpm jest nie do zniesienia.

Przebija się przez cały komputer świdrując w mózgu dziurę a komp stoi 1,5m ode mnie na podłodze.
Rdzeń 55C, HS 75C, pamięci około 80C. 

Potestowałem, ale bez konkretów oprócz 3D smarka niżej - jest w rastrze znacząco IMO szybsza od 4070TiS szczególnie dając pamięci na 2800 i rdzeń na -100mV - leci wtedy ponad 3200MHz na jajku (bez RT i około 2850-2900MHz z RT w F1 24) i ładnie gierki ogarnia.
Power limit -30% i jest wydajnościowo ~jak 4070TiS mój po małym UV i zjada 200-210W wtedy.

Port Royal:

4070TiS - 16917

9070 XT - 19243

No cóż, godzinka z Radeonem i powrót do NV %-) W sumie jak co roku jak próbuję sił z AMD %-)

Żeby nie było - na karcie została każda folijka a wszystko ogarniane w rękawiczkach by zwrot mógł pójść gładko a nowy właściciel jeśli będzie głuchy będzie mógł się cieszyć tylko lekko macaną kartą :pozdro:

EDIT: dobra mam wyniki F1 24 testu ze wszystkim na MAX, nie pamiętam toru, mniejsza o to, RX zjada 4070TiS. 

4070TiS (290W poboru) - min 95, śr 104, max 114
9070 XT (300W poboru) - min 104, śr 121, max 140

Edytowane przez MJRegul
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, MJRegul napisał(a):

No cóż, godzinka z Radeonem i powrót do NV %-) W sumie jak co roku jak próbuję sił z AMD %-)

No to akurat nie wina radeona a producenta karty, czy też konkretnej sztuki :E 

Jak już wspominałem wyżej mój najmniejszy na rynku 9070xt jest całkiem kulturalny...choć wiadomo że to subiektywne odczucie :) Choć kumpel, lubiący ciszę bardziej niż ja  też go ma i nie narzeka.

Edytowane przez Krzysiak