Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Czyli chcecie powiedzieć, że wystarczy teraz pobrać ten wydobyty AMDVBFlash w wersji 5.0.879.0, zassać odpowiedni vBIOS np. w przypadku ASUSA 9070 PRIME bios od 9070XT PRIME/OC
(tutaj jakiś jeden z nowszych ale niezweryfikowany: https://www.techpowerup.com/vgabios/278372/278372) i powinno hulać?

Nikt tak nie twierdzi %-) Szansa to 5% w porywach, te nowe wersji flashera AMD nie pozwalają wymusić wgrania BIOS-u od innego GPU, więc to chyba nie przejdzie. Chyba, że ten jest inny, ale pewnie nie.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@tomcug Nie masz gdzieś pod ręką jakiegoś RX 9xxx żeby to sprawdzić? 

Ja mam. Wgranie biosu od niższego modelu tego samego producenta skończyło się czarnym ekranem. Po wgraniu z powrotem biosu oryginalnego karta wróciła do życia. 

Edytowane przez Radio Tirana
Opublikowano
11 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Jak Ci sie udało wgrać ten vBIOS skoro "-f" nie działa?

Magia 🪄🧙

A tak na serio to XFX Swift 9070 XT ma identyczne Device ID co XFX Mercury 9070 XT. Wszystkie parametry się pokrywają. 

W okienku pojawił się napis SUCCESS oraz wzmianka, że mam zrobić reboot, aby dokończyć cały proces. Po ponownym uruchomieniu przywitał mnie czarny ekran. 

• Upvote 1
Opublikowano

@Radio Tirana Wiesz, diabeł tkwi w szczegółach. Wystarczy, że vBIOS który wgrałeś obsługuje tylko Hynixy, a masz Samsungi.
Najlepszy test jakby ktoś zrobił mając 9070 non-XT ten sam model wgrywając vBIOS XT ten sam model.
Czyli po chłopsku rzecz biorąc:
Masz np. XFX Swift 9070 i wgrywasz bios do XFX Swift 9070 XT (to samo ID, vbios najlepiej zweryfikowany).

Trochę źle was zrozumiałem, myślałem, że external AMDVBFLASH jest zablokowany konkretnie na ACERa i nie można innego vBIOSU wgrać.
Skoro można do non-XT wgrać XT tego samego producenta, bo ID się zgadza i nie potrzeba opcji "force" brzmi to obiecująco.

@Krzysiak Mówiłeś, że kto z forum się skusił na tego ASUSa Prime 9070 non-XT z peppera za 2249zł? Prajmik ma dual bios, mógłby kolega spróbować wgrać jakiś najnowszy od XT 

Opublikowano
6 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Im mniej tym lepiej, natomiast poniżej 95°C nie powinieneś się tym przejmować. 

Obecnie utrzymuje na 84-86 na 2750mhz. Zależy ile zdejmę PL. Zapas jest więc. Dzięki. 

Opublikowano
18 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Skoro można do non-XT wgrać XT tego samego producenta, bo ID się zgadza i nie potrzeba opcji "force" brzmi to obiecująco.

Nie można, ID GPU się nie zgodzi przecież. Tirana wgrał do 9070 XT BIOS od 9070 XT, dlatego przeszło.

Opublikowano
8 minut temu, Lameismyname napisał(a):

masz XFX Swift 9070 XT, spróbuj wgrać vBIOS od XFX Swift 9070 non-XT

Mam XFX Mercury OC, to jest topowy model 9070 XT od tego producenta. 

Na techpowerup jest taka bieda z biosami, że naprawdę nie mam jak przetestować biosów od innych modeli XFX. 

Opublikowano
37 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Mówiłeś, że kto z forum się skusił na tego ASUSa Prime 9070 non-XT z peppera za 2249zł? Prajmik ma dual bios, mógłby kolega spróbować wgrać jakiś najnowszy od XT 

Kelam...były mod, ktróego już z nami nie ma :P 

Opublikowano
40 minut temu, tomcug napisał(a):

Nie można, ID GPU się nie zgodzi przecież. Tirana wgrał do 9070 XT BIOS od 9070 XT, dlatego przeszło.

Asus RX 9070 16 GB BIOS
GPU Device Id: 0x1002 0x7550
Device Id:1002 7550

Asus RX 9070 XT 16 GB BIOS

Jesteś pewien?

Opublikowano
18 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Asus RX 9070 16 GB BIOS

Asus RX 9070 XT 16 GB BIOS

Jesteś pewien?

Jeżeli rzeczywiście mają takie same, to wtedy by to przeszło. Ale i tak jakiś pacjent musi samemu przeprowadzić eksperyment na potwierdzenie %-)

Opublikowano
36 minut temu, tomcug napisał(a):

Jeżeli rzeczywiście mają takie same, to wtedy by to przeszło. Ale i tak jakiś pacjent musi samemu przeprowadzić eksperyment na potwierdzenie %-)

@sert Nie szukasz czasem GPU? 😆 Takiego co można w nim za darmo odblokować potencjał? 

@Radio Tirana Inaczej... jak masz XT Merc spróbuj wgrać vBIOS od non-XT Merc i zobacz czy wstanie. W tą stronę trochę ryzykownie ale może nam coś to podpowie.

Opublikowano
3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

W tą stronę trochę ryzykownie ale może nam coś to podpowie

Ja bym z chęcią to zrobił, ale na Techpowerup jest tylko jeden BIOS od Swifta 9070, który ma inne Device ID. Żadnego Merkurego 9070 czy Quicksilvera 9070 non-XT. 

Więc generalnie mam związane ręce. 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@sert Nie szukasz czasem GPU? 😆

Nie, nie... Mam 7900XT, które - po pierwsze ma 20GB, po drugie kosztowało mnie mniej niż kosztuje obecnie 9070... i po trzecie... jest bardziej wydajne niz 9070

Edytowane przez sert