Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawdzać karty w innym kompie nie było po co bo miałem dwie sztuki 9070xt na obu było to samo, dodatkowo miałem cewki w pakiecie i już nie miałem ochoty się z tym użerać i drugi egzemplarz też zwróciłem. W zamian wziąłem nieco tańszą 5070 i wszystko wróciło do normy a i trafił mi się egzemplarz bez skwierczących cewek. Wydajność gorsza ale świadomie nie brałem 5070ti bo platformy póki co nie zmienię przez ceny ramu a 5070 jest tak na styk pod mojego 5800x. Interes zrobiłem słaby przesiadając się z 3080 ale chociaż z powrotem wszystko działa. 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, KamcioGF napisał(a):

Sprawdzać karty w innym kompie nie było po co bo miałem dwie sztuki 9070xt na obu było to samo

Czyli na bank coś w systemie :D

9 minut temu, janek25 napisał(a):

Wiadomo że to gorsza karta od 5070ti. Narzut ,upscaler ,fg 😜

No on kupił bez ti, więc tak średnio gorsza :D

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

O ile lepsza to niech włączy Indiana Jones z upscalerem i porówna obraz xD ja rozumiem że dzisiaj gramofon jest bardziej ceniony niż płyta CD ale tu tak to nie działa xD

Edytowane przez janek25
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Czyli na bank coś w systemie :D

Tylko co w systemie skoro na nvidii nie ma żadnego z problemów, które miałem na radeonie? Tym bardziej, że już wymieniałem karty z nvidii na amd wywalałem sterowniki przez ddu bez reinstalla windowsa i nie było takich problemów. Może akurat to te gry się gryzą z amd na najnowszych sterownikach.

Wymienię konkretnie:

Cyberpunk i Spiderman 2 - był problem z fs4, że działał tylko raz po świeżej instalacji sterowników. Potem wyświetlało się tylko, że jest dostępny ale nieaktywny i w grze później widniała już tylko wersja 3.1

The Crew Motorfest i TDU SC -  obie te gry się nie odpalały. I zwracam honor bo akurat sprawdziłem i po ostatniej aktualizacji TDU coś skopali i kurde akurat na serii 9000 nie działa i trzeba czekać na hotfix.

God of war 2018 i CarXstreet - Glicze graficzne tak jak na obrazku z poprzedniego posta, gra w otwartym świecie wygląda normalnie natomiast w menu jest negatyw. Gow za to miał migające kwadraty na niektórych teksturach na najnowszym sterowniku, pomagał powrót do poprzedniej wersji. 

Ostatnie Days gone miał problem z ghostingiem czego na nvidii nie ma. Może coś w ustawieniach trzeba pogrzebać ale dziwne, że na domyślnych się tak dzieje.

Edytowane przez KamcioGF
Opublikowano

Też miałem tak jak zmieniałem z 5900xt na x1950pro czy na odwrót . FPS wzrósł o 1000procent w FEAR a na ekranie nic nie wyświetlało 🤣

To taka wiadomość jakby niektórzy myśleli że jakość obrazu jest wszędzie i na wszystkim taka sama....

Opublikowano

@KamcioGF przesiadałem się swego czasu z 3070 na 6950xt i dopiero po formacie wszystko było ok, wcześniej różne mniej lub bardziej drażniące problemy występowały. Też używałem ddu i innych czarów ale dopiero format załatwił problemy.

Akurat z wymienionych mam zainstalowanego cyberka...właśnie z 10 razy odpalałem, w tym nawet specjalnie wyłączałem kompa 2 razy i za każdym razem fsr4 jak najbardziej aktywny :) 

Jadę na 25.10.2

Opublikowano
3 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

No on kupił bez ti, więc tak średnio gorsza :D

Według niego to nawet 5050 pewnie jest lepszy od 9070xt ale to taki przypadek anty amd więc nawet nie ma co dyskutować bo wyjdzie z tego telenowela jak dzisiaj z Kadajo w głównym wątku NV :E :hihot:

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Send1N napisał(a):

Według niego to nawet 5050 pewnie jest lepszy od 9070xt ale to taki przypadek anty amd więc nawet nie ma co dyskutować bo wyjdzie z tego telenowela jak dzisiaj z Kadajo w głównym wątku NV :E :hihot:

Taki jestem anty AMD, że przerobiłem dwie sztuki 9070xt a wcześniej miałem 7 kart AMD/ATI :) 

Edytowane przez KamcioGF
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, KamcioGF napisał(a):

Taki jestem anty AMD, że przerobiłem dwie sztuki 9070xt a wcześniej miałem 7 kart AMD/ATI :) 

To nie o ciebie chodziło tylko o majstra co od lat ma tą samą śpiewkę na temat kart amd :hihot: jedyne co się zmienia to jego nick co jakiś czas :P

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Ja w kompach miałem 9200, 9600, 9500PRO, X1950PRO, 4850, 2x4870 CF, 6850, 270X, 5700XT, 6600XT, 6950XT, 6600, 7800XT, 3x9070XT. Możliwe że coś pominąłem :E Z żadną poza tym jednym strzelonym 9070XT nie miałem nigdy problemów.

Zielonych miałem więcej, ale tu ciężko wymienić z okresu 2005-2010 by wtedy GPU zmieniałem co miesiąc - dwa więc większości nie pamiętam :E 

Opublikowano

Cf z 6850 też miałem. Uzysk z 2 karty w metro 2033 to 100 procent

X1950 pro to najlepsza karta jaką miałem . Boost FPS i jakości obrazu  względem 5900xt był kosmiczny . Jedyna skaza brak cieni DTS