Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, tomcug napisał(a):

Teraz tylko pytanie, jak ten FSR 4.1 oficjalny będzie działać na RX 7000 pod względem wydajności.

Pewnie lepiej niż ten nieoficjalny. Chociaż to AMD wszystko się może zdarzyć 

Opublikowano
4 minuty temu, Dimazz napisał(a):

dzięki kupiłem. Mam nadzieję że gwarancja 36 miesięcy. 
Trochę piecze że były asrocki za 2450zł z rabatami tydzien czy dwa temu. ALe było mineło

Równie dobrze ceny tych RXów mogą skoczyć w górę i będziesz sobie za jakiś czas dziękował, że wziąłeś za 2765zł, a nie czekałeś na 2450zł, doczekując się np. 3200zł xD 
W tym przedziale cenowym czerwoni nie mają niestety konkurencji, więc różne anomalie mogą wejść w grę. Nikt nie ma szklanej kuli.
A co do modelu karty, to będziesz zadowolony. Ja jestem happy ;) 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, michaelius33 napisał(a):

Realnie to jest jednak dość duża podwyżka - tyle chodziły 4080/4080S przy dużo gorszym kursie dolara

A jak myslisz czemu jest taka cena. Chyba jednak czegos recenzje nie mowią. Cena jest taka, bo wydajnosc tez jest wysoka. Te modele za 6000zł w szczegolnosci nadaja sie do OC. Różnica miedzy słabym egzemplarzem karty bez OC vs bardzo mocnym po OC siega 25%, oni to wiedzą, dlatego te karty trzymaja taka cene. Jeszcze kwestia sztuki i loterii krzemowej, jak kupujesz karte za 6k i trafia Ci sie rdzen 3.1Ghz odrazu zwracasz i bierzesz next. 3200-3250Mhz na karcie za 6k z biosiem 450W i 65C i jestes w domu. Inaczej to sensu nie ma i lepiej brac jakiegos PNY najtanszego albo Inno 3X lub phoenixa w MSRP juz nawet foundersa sie bardziej oplaca.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
13 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

PNY najtanszego albo Inno 3X lub phoenixa w MSRP juz nawet foundersa sie bardziej oplaca.

Jak kogoś zadowala fabryczna wydajność, a chce iść w efektywność energetyczną - robi UV rdzenia, OC pamięci i takie modele kart na pewno się sprawdzą. Akurat nie śledziłem 4080/4080S ale zgaduję, że ze wspomnianych to PNY ma najlepsze chłodzenie.

Opublikowano
51 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Różnica miedzy słabym egzemplarzem karty bez OC vs bardzo mocnym po OC siega 25%

Najlepiej porównaj od razu do niższego GPU :boink: Poza tym jakiś dowód na te kosmiczne 25%?

• Haha 4
  • Upvote 2
Opublikowano

jaki zegar ma średnio taka bieda 5080? Bo biorąc tylko 25% różnicy w zegarze to by musiała gdzieś tykać z 2.6 GHz a wątpię aby tak nisko tykał nawet pheonix któremu się przyglądam  

Opublikowano
Godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Te modele za 6000zł w szczegolnosci nadaja sie do OC. Różnica miedzy słabym egzemplarzem karty bez OC vs bardzo mocnym po OC siega 25%

To juz sie powinno leczyc zeby wgl pisac takie bzdury i zeby wgl porownywac jakis slaby model karty bez oc do topki z OC to tylko Ty potrafisz :boink: Moze ranga choroszczak by sie przydala bo juz odlatujesz grubo po calosci.

Opublikowano
5 minut temu, Art385 napisał(a):

jaki zegar ma średnio taka bieda 5080? Bo biorąc tylko 25% różnicy w zegarze to by musiała gdzieś tykać z 2.6 GHz a wątpię aby tak nisko tykał nawet pheonix któremu się przyglądam  

Dodaj do tego, że skalowanie z zegarem nie jest liniowe, więc w praktyce ze 2,2-2,3 GHz by musiała tykać, żeby była taka różnica ;)

Opublikowano
9 minut temu, Phoenix. napisał(a):

K... skislem znowu ze smiechu co ten gosc pisze za bajki :hihot: 

Poczekaj. Dojdziemy wkrótce do etapu, że podkręcony RTX 5080 dorównuje stockowemu 5090, a na VRAM można zastosować kompresję pamięci aby skompensować różnicę 16 vs 32GB ;) 

• Haha 1
Opublikowano

Jak napisałem wyżej ja bym tam chętnie przytulił 5080 ale na boga 16 GB za 6k zł no nie. Jak wypuszczą superke to kto wie czy nie łyknę opchnie się radeony, coś się dorzuci i będzie na kartę :)

Opublikowano (edytowane)

@Art385 Jak dostałbym jakiś nienajgorszy model RTX 5080 poniżej 4,5K (im niżej tym lepiej), to może bym się pochylił.

W dniu 12.06.2026 o 18:05, Phoenix. napisał(a):

Po co 25% jak mozna napisac od razu 40% :hahaha:

xD Kiedyś kolega @Smalec zrobił parodię filmu "Upadek" (odnośnie kart zielonych). Zabawne było, jak jednej postaci dopisał nad głową "O......., zamieniłem RTX 4090 na Ventusa 5080" ;) 

Edytowane przez Mar_s
Język!!
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
54 minuty temu, tomcug napisał(a):

Najlepiej porównaj od razu do niższego GPU :boink: Poza tym jakiś dowód na te kosmiczne 25%?

Zakładam, że te 25% dotyczą potencjału OC, a nie ogólnej wydajności karty. 

Dla uproszczenia: jeżeli słaby model podkręci się o 100 Mhz, to dobry model przyspieszy o 125 Mhz. 

Opublikowano
5 minut temu, janek25 napisał(a):

Był przecież filmik z 9070 i biosu na 9070xt @25 procent :D

Który po głębszej analizie był błędny. Autor filmiku się zamotał albo zrobił to z premedytacją dla wyświetleń. Czego ludzie dla odsłon i lajków nie zrobią.