Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Gigabyte ostanie karty słabe gdzie odstawały od konkurencji to  10 lat temu. Później było tylko lepiej ,większe chłodzenia  lepsze wentylatory.Nawet jak mapa wentylatora agresywna można było skręcić 

Gamingi często 4 lata  ,aourusy zawsze . Jedynie Polski serwis zawsze odpychał 

Edytowane przez janek25
Opublikowano
35 minut temu, janek25 napisał(a):

Gigabyte ostanie karty słabe gdzie odstawały od konkurencji to  10 lat temu. Później było tylko lepiej ,większe chłodzenia  lepsze wentylatory.Nawet jak mapa wentylatora agresywna można było skręcić 

Gamingi często 4 lata  ,aourusy zawsze . Jedynie Polski serwis zawsze odpychał 

Mój aorus 3060ti chyba po 1.5 roku temeratury ~100c ,obroty 3000rpm . Piszę do serwisu wraz z logami a oni że wszystko ok,  LOL. Zerwalem plombę gw , wymieniłem sam paste i jak ręka odjął, temeratury i obroty wróciły do normy.  Od tamtej generacji omijam wszystko co gigabyte %-)

Opublikowano
Teraz, Hard Reset napisał(a):

Mój aorus 3060ti chyba po 1.5 roku temeratury ~100c ,obroty 3000rpm

a który amper był chlodny?

na tym badziewnym 8nm to nawet naparstki przepalały prąd

w ampere 102 to gigabyte zrobiła wał ze podawała 370wat a było 350PL

https://www.techpowerup.com/vgabios/236190/gigabyte-rtx3080-10240-210607

a smigło było miekkie na 2400 rpm  ale nie na tych 80mm z 3060ti

Ja miałem 2.5 slotowego 3070 bo zszedlem z 3080 i był w miare pod względem kultury pracy.

Nie odstawał.PL270/270w

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, janek25 napisał(a):

a co mialeś za wersje ?eagle?

Mam ją do tej pory w drugim kompie. Wersja master, z wyświetlaczem LCD.

Gwarancja 4 lata a po 1.5 roku już musiałem sam pastę wymieniać ;) 

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano
Teraz, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Ciekawe czy ten asrock ma PTMA, ale chyba nie bede kombinowac i zapoluje na pulse.

Masz przecież u góry podpięty post z porównaniem kart, według tej tabelki wszystkie asrocki mają ptm ;) 

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Rzeczywiście jest pasta na rdzeniu. Mój błąd.
Jednego jestem pewien - ja się w tym paćkać nie będę.
Jeżeli jakiś pump out się pojawi, poczekam aż dojdzie do niepokojących temperatur i wykorzystam rękojmię.

W 4070S Inno3d zastosowało taką pastę, która po 6 miesiącach użytkowania wypłynęła i przez nią temperatury były kwalifikujące się na reklamację.
Myślę, że producenci poszli po rozum do głowy i stosują jednak coś lepszego, bo drzwi w serwisach musieliby chyba wstawić obrotowe.

Nawet MX-7 po dwóch msc traci kilka stopni na wydajności ;)

Jedynie jestem ciekawy jak się zachowuje Halnziye HY-P17 obecnie to topowa pasta jeżeli chodzi o wydajność tylko ciekawe jak zachowuje się z czasem ;)

Producenci to patrzą tylko gdzie by tutaj ściąć koszty dlatego GB stosuje kit to przyśpiesza produkcję kart. Producenci na tyle mało zarabiają na kartach, że musza kombinować ;)

Nawet na 5090 GB stosuje pasty co nie jest dobrym pomysłem ;)

Opublikowano
9 minut temu, sideband napisał(a):

Nawet MX-7 po dwóch msc traci kilka stopni na wydajności ;)

Ale jest bardzo gęsta i nie pojawi się pump-out jak np. na fabrycznej paście Inno3d z 4070S która ewidentnie była za rzadka. Straci pewnie ileś stopni i będzie dalej przewodzić ciepło. Igorslab bardzo pochlebnie ją ocenił w zastosowaniu na gołe rdzenie GPU.

16 minut temu, sideband napisał(a):

Jedynie jestem ciekawy jak się zachowuje Halnziye HY-P17 obecnie to topowa pasta jeżeli chodzi o wydajność tylko ciekawe jak zachowuje się z czasem ;)

Pasta o której wspomniałeś jak i MX-7 dobrze wypadają w testach ale nikt nie wie jak się zachowają z czasem. To jest bolączka.
Na igorslab.de naliczyłem 20 past, które ich zdaniem nadają się na gołe rdzenie, z tym, że część jest u nas niedostępna.
Irytujące jest też jak producenci zmieniają po cichu skład past i kupując nową partię możemy trafić nawet na sporo gorszy produkt.

19 minut temu, sideband napisał(a):

Producenci to patrzą tylko gdzie by tutaj ściąć koszty dlatego GB stosuje kit to przyśpiesza produkcję kart. Producenci na tyle mało zarabiają na kartach, że musza kombinować ;)

Nawet na 5090 GB stosuje pasty co nie jest dobrym pomysłem ;)

Współczuję serwisowi, który na codzień musi takie karty rozbierać ale jakiś księgowy przeliczył na kalkulatorku, że na tym wyjdą lepiej.
Ja bym sobie życzył aby wszyscy dawali PTM na rdzeń, bo jednak jest sprawdzony na rynku od dawna.

3 minuty temu, JacekRTX napisał(a):

Czyli że niby co? Gigabyte daje żel który może za jakiś czas windować temperatury?

Na rdzeniu jest pasta, na wszystkim innym żel. 
Chodzi o tą pastę, którą zastosowali. Oby była dobrej jakości i wytrzymała długo bez potrzeby ingerencji ;) 

Opublikowano
10 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Na rdzeniu jest pasta, na wszystkim innym żel. 
Chodzi o tą pastę, którą zastosowali. Oby była dobrej jakości i wytrzymała długo bez potrzeby ingerencji ;) 

Niech wytrzyma do kolejnej generacji, bo jest chyba najchłodniejszą kartą jaką miałem. Jeszcze chyba nie przebiła 70 stopni na rdzeniu :)

• Like 1