Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 27.06.2026 o 00:47, leven napisał(a):

Jakie 21stC ? 30 stC przecież cały blok z betonu nagrzany do maximum. 

U mnie aktualnie od 7 rano do 24 codziennie leci klimatyzacja w mieszkaniu, rachunki za prąd będą ciekawr ale chłodno i przyjemnie w mieszkaniu jest. 

A do gabinetu/pokoju/miejsca gdzie stoi komp wtłaczam zimne powietrze z przedpokoju (klima czesciowo tam dmucha i mozna zamarznąć ;)) zwyklym wentylatorem. 

Opublikowano (edytowane)

Wreszcie po długim czasie udało mi się opanować timingi RAMu, undetvolt proca per core i wreszcie GPU. Teraz jest stabilnie jak żyleta z najlepszym możliwym undetvolt.

U mnie -10%, -75mV, 2750 MHz VRAM fast timing. Temperatura pamięci to 85-90 w tym upale, a hotspot czasem dobije 80 stopni. Przypominam, że komp to mico-ATX w jonsbo D31 mesh.

Jest na prawdę dobrze, ale tak na prawdę nie mam gry, żeby dobrze przetestować maksymalny zegar i obraz z fsr 4.1.1.

Powiem tylko, że też przerabiałem steel nomada i można to sobie wsadzić w pupę. Na steel nomad jestem w stanie zejść do -110mV, które nigdy nie będzie stabilne w 9 letnim Battlefront 2!!!

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
Teraz, Jedi88 napisał(a):

Na steel nomad jestem w stanie zejść do -110mV, które nigdy nie będzie stabilne w 9 letnim Battlefront 2!!!

Od dawna w tym temacie przewija się, że w 3DMarku RDNA 4 osiąga nierealne wartości undervotlingu, który nigdy nie utrzyma się podczas grania. 

Max undervolt w Steel Nomad trzeba podzielić na pół i wówczas wychodzi realna wartość. 

Opublikowano
3 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

Od dawna w tym temacie przewija się, że w 3DMarku RDNA 4 osiąga nierealne wartości undervotlingu, który nigdy nie utrzyma się podczas grania. 

Max undervolt w Steel Nomad trzeba podzielić na pół i wówczas wychodzi realna wartość. 

Z tego co widzę po forach, czy Reddit, to karty takie jak moja z tym poborem oscylują wokół -70mV stabilnego undervoltu, ale mocniejsze modele jak Nitro+, Taichi czy bydlęta od Powercolor, XFX chodzą stabilnie na około -40mV, bo też boostują trochę wyżej. Pewnie zależy też od konkretnej sztuki.

Opublikowano

Ja robiłem undervolt w cyberpunk i doszedłem do -115 na żyletki i jak odpaliłem steel nomand to też działa więc pewnie jeżeli w przyszłości resident evil requiem (kupię go jak przejdę cyberka czyli pewnie za trzy miesiące) miałoby się wysypać (w co wątpię) to -100 powinno być skakała.

Pewnie Ofc dużo zależy od tego że gram w 4K i karta. IE jest w stanie osiągnąć 3200-3300Mhz ze względu na power limit 

Opublikowano (edytowane)

Tak ogolnie, to jestem zadowolony z 9070xt. FSR4 jest super, raster jest naprawde mocny ale RT nadal kuleje w porownaniu do konkurencji. Mamy tutaj w zasadzie wydajnosc RT na poziomie 5070, tylko w niektorych tytulach mozna powalczyc z 5070TI. Patrzac jednak na cene, to trudno miec jakiekolwiek pretensje do tej karty. Jedyne do czego moglbym sie przyczepic, to zrobilbym to w kontekscie slabego wsparcia dla RR w grach.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
Opublikowano
7 godzin temu, MJRegul napisał(a):

U mnie aktualnie od 7 rano do 24 codziennie leci klimatyzacja w mieszkaniu, rachunki za prąd będą ciekawr ale chłodno i przyjemnie w mieszkaniu jest. 

A do gabinetu/pokoju/miejsca gdzie stoi komp wtłaczam zimne powietrze z przedpokoju (klima czesciowo tam dmucha i mozna zamarznąć ;)) zwyklym wentylatorem. 

U mnie dokładnie taka sama cyrkulacja. Klima w głównym i dwa wentylatory rozrzucają chłodek na sypialnię i pokój Młodego. Po to troszkę mocniejszą założyłem żeby wystarczyło :faja:

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, wallec napisał(a):

Ja robiłem undervolt w cyberpunk i doszedłem do -115 na żyletki i jak odpaliłem steel nomand to też działa więc pewnie jeżeli w przyszłości resident evil requiem (kupię go jak przejdę cyberka czyli pewnie za trzy miesiące) miałoby się wysypać (w co wątpię) to -100 powinno być skakała.

Pewnie Ofc dużo zależy od tego że gram w 4K i karta. IE jest w stanie osiągnąć 3200-3300Mhz ze względu na power limit 

Ja w CP77 grałem (przedwczoraj ukończyłem Phantom Liberty) co prawda w 1440 wszystko na ultra z RT,ale przy -75mV , 2700 mHz i power limitem - 7 % temperatura rdzenia oscylowała w okolicach 60 st, natomiast pamięci 80-82 st. Ale hot spot cały czas lata powyżej 90 st. a temperatura w pokoju nie przekraczała 25 stopni więc jest jeszcze ciut za ciepło dla tej karty.

Dzisiaj wrzucę AiO na procka z chłodnicą zamontowaną na górze, może to trochę obniży temperatury w budzie i wreszcie zobaczę stabilny hot spot z 8 z przodu :clap:

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Grolshek napisał(a):

U mnie dokładnie taka sama cyrkulacja. Klima w głównym i dwa wentylatory rozrzucają chłodek na sypialnię i pokój Młodego. Po to troszkę mocniejszą założyłem żeby wystarczyło :faja:

Bez klimy w mieszkaniu by nie dało rady wytrzymać :hmm: Biedne zwierzaczki na zewnątrz :(

image.thumb.png.0129d303bf9d95d1f4d3d32d3007f048.png

Edytowane przez MJRegul
  • Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, Radio Tirana napisał(a):

Po to są profile dla każdego programu i gry aby ustawić  indywidualnie . A to dzielenie na pół to totalna bzdura .

Opublikowano
4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Czyli nie wiem ale sie wypowiem klasyk  ;) No ale jak troszke potestujesz sprzetu to moze dojdziesz do tych samych wnioskow co @Radio Tiranabo poki co to wykazujesz sie niezla ignorancja ;) 

A to podzielic przez pol to wiadomo ze bylo pisane z dystansem ;) 

Co ty za banialuki piszesz?  Mam 30 oddzielnych profili dla gier i każdego testu 3dmarka, a ten tu swoje teorie że troszkę potestuje.... xD uv od -130 do -70 zależne od gry i benchmarka . 

Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

Jedna karta to troche za malo ;) 

Ja pisze o uv na RX9070XT i wypowiadam się o tej karcie. 

Teraz, janek25 napisał(a):

I głowa eksploduje  

Przecież to nic dodatkowo nie kosztuje, alt+R ustawiasz większe uv, grasz , jak zwiecha to zmniejszasz, zapisujesz i dalej grasz ;) 

Opublikowano
48 minut temu, Hard Reset napisał(a):

A to dzielenie na pół to totalna bzdura .

Odnioslem sie do tego i sam piszesz bzdury, twoje testy mnie nie interesuja. A twoja wypowiedz trylko siwadczy o tym ze nie masz bladego pojecia, a dlaczego to juz napsialem tez. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Hard Reset napisał(a):

Po to są profile dla każdego programu i gry aby ustawić  indywidualnie . A to dzielenie na pół to totalna bzdura .

Wolę jeden stabilny wszędzie niż żonglerkę profilami w zależności co odpalam :D 

Co do dzielenia przez pół @Radio Tirana jak najbardziej ma rację, przerobiłem w domu 4 sztuki 9070xt i przy każdym mniej więcej się to pokrywało  ;) 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
12 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Wolę jeden stabilny wszędzie niż żonglerkę profilami w zależności co odpalam :D 

Co do dzielenia przez pół @Radio Tirana jak najbardziej ma rację, przerobiłem w domu 4 sztuki 9070xt i przy każdym mniej więcej się to pokrywało  ;) 

Nic nie żaglujesz , przecież adrenaline automatycznie wykrywają grę, benchmark, i stosuje odpowiedni profil. To nie msi afterburner ;)