Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tutaj:
https://videocardz.com/newz/amd-fsr4-support-may-be-added-to-all-fsr3-1-games

A tu oficjalne info
https://ithardware.pl/aktualnosci/gry_fsr_4_radeon_rx_9070_xt-38453.html

Cytat

Jednym z kluczowych punktów prezentacji AMD było potwierdzenie, że każda gra obsługująca FSR 3.1 będzie kompatybilna z FSR 4 od pierwszego dnia. Dzięki temu gracze korzystający z nowych kart graficznych AMD będą mogli cieszyć się ulepszoną jakością obrazu w aż 51 grach już w momencie premiery.

Ten napis widnieje na tym screenie.

Edytowane przez Reddzik
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Filip-5682 napisał(a):

Coś słaby ten mój RX 7900 GRE;/ 

MontrHuntrWildsRX7900GRE1080pWysokieFG.thumb.jpg.372b985df0b9e8ff5a0558c5683c4b18.jpg

Na takich ustawieniach to ja wyplułem znacznie lepszy wynik na podkręconej 6950xt:

W11-24-H2-Wysokie-FG-ON.jpg

Natomiast ten test od chinola z tego benchmarka jest na ustawieniach "ultra" z generatorem klatek a nie wysokich i tam wypluł ponad 211 fps więc wygląda to całkiem spoko patrząc na to jak np @Radio Tirana wypluł 160 z hakiem na tych samych ustawieniach przy 4070TiS, najlepiej to jakby ktoś zrobił tutaj z forumowiczów ten benchmark (1920x1080 - ultra - FG) z dobrym cpu i gpu  typu 7900XT/7900XTX @MadDog @ernorator może wy ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Raczej nie jest możliwym aby ta karta była szybsza od xtx. Ma dobrą cenę na premierę bym się również nie nastawiał - patrząc co sklepy odwalają z rxtami 5000

Edytowane przez Starh
Opublikowano
6 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Nie jestem w temacie, ale z tego co widze to 9070 ma byc na rowni z 7900xtx - mzoe ktos wyjasnic o co z tym chodzi, dlaczego nie wydadza wydajniejszej karty, jaki w tym sens?

GDDR 7 za drogie ,nie umiął nie chce im się kij ich tam wie bo jak był wydali to karta paliła by domy.

Opublikowano

@Send1N zrobię test jak wrócę do domu po pracy.

Benchmark MH: Wilds w 1440p na mojej karcie w ustawieniach Ultra z FSR Quality i FG wypluł wczoraj na najnowszych sterownikach 191 fpsów. Więc zakładam, że w FullHd będzie podobnie do wyniku 9070XT. Może trochę niżej. 

Obstawiam, że ta karta to będzie coś pomiędzy 7900XT a 7900XTX. Wg mnie nie ma szans aby przeskoczyła w czystym rastrze 7900XTX. Może co najwyżej w RT.

Opublikowano

No ale nie samym DDR 7 czlowiek zyje :E wszedzie gdzie czytam, to ma to byc wydajnosc 7900 xtx (+5% max) w rasterze, tyle ze ray tracing ma byc mocno poprawiony. 

Przeciez za takie cos na nvidie by pluli, tutaj sie wszyscy ciesza, wtf?

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Nie jestem w temacie, ale z tego co widze to 9070 ma byc na rowni z 7900xtx - mzoe ktos wyjasnic o co z tym chodzi, dlaczego nie wydadza wydajniejszej karty, jaki w tym sens?

Jak już to model z końcówką "XT" i jeśli by tak było to to jest akurat dobra wiadomość bo plotki spekulacje są różne, raz 7900GRE , raz 7900XT :E jak na razie Owen zrobił benchmark na tych samych ustawieniach i wyszło 1:1 ze stockową XTX. AMD już dawno zapowiedziało że w rdna4 celują w średni segment... więc taka 9700xt z niższmy poborem prądu, lepszym RT o wydajnosci topki poprzedniej serii nie będzie zła, gorzej jeżeli to jednak będzie odpowiednik GRE :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
1 minutę temu, Send1N napisał(a):

Jak już to model z końcówką "XT" i jeśli by tak było to to jest akurat dobra wiadomość bo plotki spekulacje są różne, raz 7900GRE , raz 7900XT :E jak na razie Owen zrobił benchmark na tych samych ustawieniach i wyszło 1:1 ze stockową XTX.

Widzialem porownania/spekulacje z XTX :)

No ale jak piszsz, wyszlo 1:1 ze stockowa XTX - czemu to dobra wiadomosc ? :E

Opublikowano

to całe hypeowanie jaki rx9070xt jest dobry to wydaje mi sie tylko zagrywki... NVIDIA raczej w to nie wierzy bo obstawia walke w segmencie 5070ti/5070 wiec cudów bym sie nie spodziewał... 7900gre w porywach 7900xt to i tak bedzie dobrze.... szczególnie w cenie do 3k... Ludzie AMD wstrzymało od stycznia tylko produkcje 7800xt... nie było mowy o 7900xt/xtx... gdyby ta karta miała z nimi konkurowac to po co je mieliby produkowac jak jeszcze nowa ma być od nich tansza... Zejdzcie na ziemie....

Opublikowano (edytowane)

@Joloxx9 Bo ploty chodziły też takie że będzie to wydajność 7900GRE, pomiędzy GRE a XT lub max 7900XT z lepszym RT, XTX jest sporo lepszą kartą jak będzie niższy pobór prądu i zauważalna lepsza wydajność w RT to będzie dobrze, nikt tutaj się na wyższą wydajność od dawna nie nastawiał.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Wszystko kwestia ceny, ostatnio sporo outletów XTX za 3200-3400, albo nowe Phantomy za 3600, czyli jak będzie cena w okolicach 3000 za 9070 XT to każdy się zastanowi, szczególnie jak wydajność będzie raczej w okolicach 7900 XT.

• Upvote 1
Opublikowano

Z racji, ze kompletnie nie wiem jak sie prezentuja karty AMD pod katem wydajnosci od paru lat to chyba poczekam na jakas tabelke gdzie bedzie wydajnosc i perf/$. 

Ale jesli dobrze czytam i to ma byc wydajnosc w rasterze 7900 xtx, ktory kosztuje 3500 ale cena bedzie okolo 2500 to moze rzeczywiscie byc dobrze, chyba, ze sie myle i cena znacznie wyzsza wtedy nie zrozumie fenomenu :E 

Opublikowano

Czy Wy myślicie, że te nowe karty będą kosztować 3000zł? :hihot:

Wy myślicie, że AMD wypuści kartę podobną do 7900XTX w tak niskiej cenie? Chciałem tylko przypomnieć, że 7900XTX na premierę kosztował 1199 dolców a 7900XT kosztował 900 dolców

Ta karta nie będzie kosztować mniej niż 4000zł. A zwłaszcza jak mamy taką sytuację na rynku GPU teraz. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Rzadko kto myśli gdy marzy :P Bo skoro amd wstrzymało produkcje 7800xt oczekiwac czegoś wiecej to naiwność... gdyby amd było tak głupie zeby dalej robic 7900xt/xtx albo sa tacy głupi ale 9070xt jest szybsze od 7900xtx to wtedy cena nie bedzie 3k-4k a 5k!!!!! minimum... bo kto wie, może tak zakasuja ze to 9070 wchodzi za 7800xt a 9070xt przeskakuje 7900xtx a co tam... myślenie jest przeraklomwane :P

Edytowane przez marioking
Opublikowano
15 minut temu, Mar_s napisał(a):

Wszystko kwestia ceny, ostatnio sporo outletów XTX za 3200-3400, albo nowe Phantomy za 3600, czyli jak będzie cena w okolicach 3000 za 9070 XT to każdy się zastanowi, szczególnie jak wydajność będzie raczej w okolicach 7900 XT.

Nie będzie takiej ceny skoro plotki mówią o 659$-699

19 minut temu, marioking napisał(a):

to całe hypeowanie jaki rx9070xt jest dobry to wydaje mi sie tylko zagrywki... NVIDIA raczej w to nie wierzy bo obstawia walke w segmencie 5070ti/5070 wiec cudów bym sie nie spodziewał... 7900gre w porywach 7900xt to i tak bedzie dobrze.... szczególnie w cenie do 3k... Ludzie AMD wstrzymało od stycznia tylko produkcje 7800xt... nie było mowy o 7900xt/xtx... gdyby ta karta miała z nimi konkurowac to po co je mieliby produkowac jak jeszcze nowa ma być od nich tansza... Zejdzcie na ziemie....

XTX też już praktycznie nigdzie nie ma, a jak jest to w zawyżonej cenie. Oni chyba zakończyli produkcję już całkiem serii 7000

Opublikowano (edytowane)

Jakiekolwiek mrzonki o wydajności 7900xtx!! To są mrzonki!!!!... 9070xt ma szacowany pobór prądu na poziomie 260w jeśli wierzycie że AMD jest w stanie przeskoczyc w dwa lata tak nvidie w skoku wydajności i energy efficency... to na prawde lubicie sobie pomarzyć... Nie ma opcji na taki progres.

Opublikowano
30 minut temu, Mar_s napisał(a):

Gdzie są te outlety pewnie cewki grają cały czas,bieda wersje pewnie.

Opublikowano
16 godzin temu, tomcug napisał(a):

A co by to zmieniło, gdyby było ich więcej? Generalnie cały ten post to taki płacz "na pohybel RT, tylko forward rendering i MSAA!".

Dodać do ignorowanych, gość robi tylko tonę spamu, która nic nie wnosi. Nie mówiąc już że 99% tego pierdololo nie da się czytać. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Send1N napisał(a):

Ja tam widziałem +300 i 3x8pin :E 

Portale które sie tym zajmuja wymieniaja 2x8 i 260max... sa tam jakięs plotki o ~300W... co nie zmienia że już 7900xt ma 315tdp a XTX 355W, wiec spodziewać sie takiej samej wydajności przy -15-20% spadku poboru prądu to jest optymizm godny marzyciela.  Gdyby byli w stanie coś takiego ogarnąć to nie odpuszczali by walki o top z nvidia :P