Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja mam tylko jeden problem z tymi kartami - FSR 4.0 i na premierę jedynie 30 gier.... zresztą sam Lipton wspominał, że wiele gier nawet teraz nie obsługuje 3.1

• Upvote 1
Opublikowano
51 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Pokazales model z odkreconym PL, rownie dobrze mozna pokazac 5080 400w ;)  Porownaj sosbie pobor stock dla tych kart a pozniej oddziel te modele najbardziej wyzylowane ;)

Po OC jest jeszcze lepiej :wariat:

Zrzutekranu2025-03-05170847.thumb.png.1a871090961ae0eea07b7598b359a181.png

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, RTX4090 napisał(a):

Ale w sumie AMD w 2025 roku zaczyna doganiać TOP NV z 2020 roku :D 

Tylko 5 lat różnicy 

Nawet jako troll jesteś dość zalosny :D premiera 3090ti była w 2022. 

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Starh napisał(a):

FSR 4.0 i na premierę jedynie 30 gier.

Gdzie DLSS 4.0 można mieć w każdej grze która ma min DLSS 2.0 + każda karta RTX ...

NV wygrywa 

Teraz, Voodoo2 napisał(a):

premiera 3090ti była w 2022. 

3090 TI to odblokowany 3090 (ta sama architektura) ---> premiera arch. wrzesień 2020 :D 

Opublikowano
1 minutę temu, RTX4090 napisał(a):

Gdzie DLSS 4.0 można mieć w każdej grze która ma min DLSS 2.0 + każda karta RTX ...

NV wygrywa 

A ty przypadkiem nie jesteś tym gościem z peppera a12345 chyba co pod każdą wrzutką z radeonem 7900 spamował o przestarzałym g*wnie i że 4060 lepszy i spadł z rowerka za trollowanie? Tak pytam.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Stjepan napisał(a):

Czekam na testy PhysX 32bit na tych nowych Radeonach, wiem że nie obsługują, ale chyba będzie normalnie w starych grach. :E 

Wydajność będzie identyczna jak NA RTX 5090 :E 

Nie no ciekawy cen i dostępności, gdzieś czytalem ze jakiś sklep w australii napisal że odkąd prowadzą działaność nie mieli takiej premiery jak ta, aby było dostępne tyle modeli i w takiej ilości.

Edytowane przez Frog67
Opublikowano
42 minuty temu, Send1N napisał(a):

No nie wiem czy taka bardzo dobra jak jest słabsza w rasterze od 7900xtx a liczyłem że będzie na tym samym poziomie :E pobór jak 7900XT i wydajność 7900XT gdzie jej tam do 5080... jakiś błąd w matrixie chyba na tych slajdach wybrałeś xD 

Nalepsze jest mowienie o OC, kurde kazda karte da sie OC :) po oc dogania 5070TI, no ale tak samo 5070Ti dogania po oc 5080(prawie) , a 5080 po OC dogania (prawie) 4090.... i tak w kółko mozna

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Nie bede sie wiecej powtarzal. Z 5080 i 5090 trzeba tak robic, z 5070 ti nie. Nie mowie, ze jest na wyciagniecie reki, ale okazje sie trafiaja, tego samego nie mozna napisac o 5080 i 5090.

Z 5070ti też jest problem i to samo z 5070.

Gdyby nie było problemu to wklepując w ceneo 5070ti miałbyś przynajmniej kilka modeli w różnych sklepach po MSRP w cenach ~3900-4100pln, a nie realnie ceny dostępnych modeli zaczynają się od ~5k pln.

Na wszystko co taniej w okolicy MSRP i nie wyjącego Ventusa trzeba dobrze polować na rzuty. Więc problem jest.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Nie wiem co tak się wszyscy spinają. Każdy ma nastawienie plemienne, my vs oni i jak X jest dobre, to Y musi być gówno, jak Y jest porządne, to X musi być śmieć. 

Komu się w głowie mieści, że zarówno NVidia jak AMD i Intel mają spoko karty, w różnych segmentach cenowych. 

W ogóle tęsknię do czasów np. z serii GTX 7xxx od zielonych, gdzie było chyba ze 22 modele od zielonych, od 7100GS do 7950GX2, praktycznie co 100 zł jakiś model. 

A teraz walną 4-6 wersji na generację i nara.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, lukadd napisał(a):

Na wszystko co taniej w okolicy MSRP i nie wyjącego Ventusa trzeba dobrze polować na rzuty. Więc problem jest.

Wykluczyles juz Ventusa, bo spokojnie mozna go dostac za 4k od nieszczesliwych skalperow. Na allegro i olx tego pelno. Ale znalazlem tez windforca za 4150 na olx, wiec misja niemozliwa nie jest taka niemozliwa. Do tego wpadaja rzuty do sklepow z cena MSRP lub zblizona, ale trzeba miec troche szczescie. W przypadku 5080 i 5090 szczescie nie pomoze, bo nic nie wpada w cenie MSRP lub w okolicach tej ceny.

Jezeli 9070XT bedzie za 3.5k to zdecydowanie lepiej doplacic do 5070Ti nawet 1k. Dlatego pisalem, ze 9070XT ma sens tylko, gdy bedzie ponizej 3K.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

To ja poczekam na 7900XT do następnych serii z obu obozów, skoro różnica nie jest jakaś szczególna.
Cenę 9070/xt może zabić przelicznik euro + ekstra dla sklepów, to co dokopałem się to wygląda to jakoś tak na EU:
obraz.png.e00efd734dc9a20c2e7f670c070d886c.png

obraz.png

Opublikowano
Godzinę temu, lukadd napisał(a):

Nasze forum to promil graczy w PL.

A nawet patrząc po forum to tylko nieliczni wyrwali karty nvidii w okolicy MSRP. Zdecydowana większość kupiła przepłacając 25-30% a nawet więcej :E bo jest tak żałosna dostępność i tak sklepy windują ceny. Takie są realia.

5070Ti Ventus był za MSRP ponad 2 dni na stronie MSI. Kto chciał kartę w MSRP to kupił.