Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, galakty napisał(a):

Różnica jest taka że NV szybko naprawia błędy, a AMD czeka pół roku ;) 

Wez gosciu idz i siedz tylko na NV jesli to takie dobre.

Uzywalem wiele kart AMD i osobiscie raz uswiadczylem tylko babol ze jak gra byla odpalona i jednoczesnie odpalalo sie youtube to system przywisal.

Innych zdarzen przez wiele wiele lat nie uswiadczylem, ale moze mam szczescie.

A posiadalem wiele kart NV i AMD na przestrzeni 20 lat.

NV tez ma swoje bolaczki i naprawiaja to po kilka miesiecy.

Ale bzdury pisac to kazdy potrafi :D

• Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Nie ma softu idealnego ....

I na tym trzeba by zakończyć tą dyskusję. Stery AMD na dzień dzisiejszy, to nie są Catalisty sprzed 15 lat gdzie faktycznie miały masę problemów. Jeden i drugi producent ma bugi, które wychodzą z czasem i z czasem są naprawiane. Czasami szybciej a czasami wolniej. Ale mówienie, że AMD ma fatalne sterowniki można spokojnie włożyć między bajki. W lipcu minie już 2 lata jak mam 7900XT i jeśli chodzi o gry, stabilność, obsługę czy funkcje to ja osobiście nie mam do czego się przyczepić jeśli chodzi o Adrenalin.

• Upvote 5
Opublikowano
4 godziny temu, MadDog napisał(a):

@Phoenix. ustaw sobie na razie 240Hz i poczekaj na kolejną wersję sterowników. Te 360Hz i tak do większości zastosowania nie jest potrzebne no chyba, że maniakalnie ciśniesz w CSa czy Valoranta. Różnica w obrazie i tak nie jest duża między 240Hz a 360Hz. Nie to samo co 120Hz vs 240Hz.

Spoiler

4 godziny temu, MadDog napisał(a):

image.thumb.png.7589dbc60629e499e7bc4809ccf01de7.png

Co to za test? Jest źle zrobiony.  Jak dasz ruch typu 1 piksel na godzinę, to i 60Hz vs 60000Hz nie pokaże różnicy. Tutaj ewidentnie jest zrobiony przy zbyt wolnym ruchu, bo 240Hz nie jest w stanie pokazać takiej jakości jak na tym obrazku, jeśli ruch jest szybki (nie bardzo szybki nawet)

Chyba, że to mowa tylko o tym konkretnym modelu, bo to LCD.

Na OLEDach różnicy między 360Hz a 240Hz w szybszym ruchu nie zobaczy tylko ślepy. Choć nie będzie ona też jakoś bardzo duża, ale będzie. Za to różnica na OLEDzie pomiędzy 120 a 480fps/Hz będzie większa niż pomiędzy 60 a 120. Oczywiście pomijając responsywność i zakładając fps=Hz. I zakładając, że mowa o OLEDach bo LCD i tak nie pokaże zalet nawet 240Hz o 360 nie mówiąc.

Poza tym kolejny raz ktoś pisze o sportówkach, Valorant, CS2, a w grach single player nawet typu Wiedźmin 3, 480Hz też się bardzo przyda. Responsywność to priorytet przy przesiadce z 60 na 120 we wszystkich grach sterowanych myszką, ale z 240 na więcej, to bardziej radziłbym się skupić na różnicy w ruchu niż na responsywności, szczególnie na forum jak to, gdzie większość z nas to stare dziadki, którym przesiadka z 240 na 360/480, a nawet  z 120Hz v-ync off + 400fps, na 240Hz i tak niewiele pomoże, bo czas reakcji i tak już nie ten ;) 

Opublikowano
7 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Zgodze sie bo sam na 6900XT nie mialem zadnych problemow ze sterownikami ;) Aczkolwiek problem z odswiezaniem to dla mnie szok, ze to jeszcze istnieje :D 

Albo taktowanie nie spada do Idle jak masz więcej niż 1 monitor :E :E 

Opublikowano
7 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Zgodze sie bo sam na 6900XT nie mialem zadnych problemow ze sterownikami ;) Aczkolwiek problem z odswiezaniem to dla mnie szok, ze to jeszcze istnieje :D 

Stałe są tylko dwie rzeczy, śmierć i problemy z odświeżaniem u AMD :D

• Haha 5
Opublikowano

Nie no, z odświeżaniem problemu nie ma...jest z zegarami pamięci :E Choć jak mówię to loteria, bo mój 6950xt na monitorach synów zbija bez zabawy w sofcie, na moim nie, ich karty znów z moim monitorem też zbijają :E 

• Upvote 1
Opublikowano
18 godzin temu, Send1N napisał(a):

@RafiSrf czy obecnie na 2025r są jakieś minusy zakupu na firmę? wiem że jeszcze chwile temu był to brak możliwości zwrotu do 14 dni + krótsza gwarancja ale słyszałem że się pozmieniało :hmm:

W xkom jest tak samo jak na osobę prywatna / media markt / media Expert itp daja tylko rok gwarancji 

• Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, galakty napisał(a):

To sobie porównaj jakość obydwu, bo DLSS4 performance wygląda lepiej od FSR quality :E 

AMD korzysta z hybrydowej metody CNN z Trasformerem by nie była tak obciążająca jak Transformer. Ale to tylko kwestia czasu jak AMD przejdzie w kolejnych generacjach na Transformery.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Karro napisał(a):

znajdz mi filmik z metro 2033,LL z SSAA :cool:

Nie ma bo nie moze być

Jak już trwa zabawa w wyciąganie brudów na siłę to dorzucę też ogromny spadek wydajnośc w crysis 3 w miejscach procesorowych na wszystkich systemach powyżej win7 ;) zostawili to i nigdy nie ogarneli.

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
32 minuty temu, Send1N napisał(a):

Jak już trwa zabawa w wyciąganie brudów na siłę to dorzucę też ogromny spadek wydajnośc w crysis 3 w miejscach procesorowych na wszystkich systemach powyżej win7 ;) zostawili to i nigdy nie ogarneli.

To jest tylko wierzchołek........... jeżeli mowa problemach od strony CPU na starszych API ;) Tylko kto gra w stare gry :E

Z Physx 32bit też jest płacz przy kolejnej gen to ludzie o tym zapomną ;)

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, SmogSmok napisał(a):

Nowe Radeony są warte każdej złotówki.

25eb210086f484e58b3fd8270dd3542af8a61d2b

Test z pupy, nie ma takiego FPSu w grze, chyba że jak pójdziesz gdzies na oszkloną(lub zbugowana) lokacje o poranku gdzie masz 2 rodzaje światła sztuczne i słońce, wlaczysz beznadzieje DLAA (w tej grze nie wyglada dobrze, dodaje jakies piksele ktorych nie ma) to moze taki FPS bedziesz miał.

Presety: Na RT Very High TAA jest 99-100FPS, na RT maxium z DLSS 4.0 quality jest 103-104fps. To samo na radeonach bedzie, normalnie sobie wlaczysz maxymalne ustawienia rt FSR 4.0 quality i bedziesz mial 90FPs. 

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
12 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Test z pupy, nie ma takiego FPSu w grze, chyba że jak pójdziesz gdzies na oszkloną(lub zbugowana) lokacje o poranku gdzie masz 2 rodzaje światła sztuczne i słońce, wlaczysz beznadzieje DLAA (w tej grze nie wyglada dobrze, dodaje jakies piksele ktorych nie ma) to moze taki FPS bedziesz miał.

Tak, tak, wszystkie wymagające miejsca w grach są "zbugowane", od lat słyszę tę śpiewkę. A potem płacz, bo na YouTubie miało być 60 FPS, a ja mam 30 :lol2:

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
20 minut temu, leven napisał(a):

RTX 4090 słabszy od 5070ti :hahaha: Doskonały test ;D

11 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Trzeba poczekać na test KCD2 1.2 na innym portalu, aby potwierdzić jego wiarygodność.

Nie trzeba czekać, aby stwierdzić, że tam mają kosmiczne babole w tym teście.

Tu ich poprzedni.

https://en.gamegpu.com/action-/-fps-/-tps/kingdom-come-delivery-ii-test-gpu-cpu

Ja w tej ich miejscówce na 4090 po patchu mam raczej bliżej 80fps w średnim w 4k experimental :E 

Opublikowano
8 minut temu, lukadd napisał(a):

Nie trzeba czekać, aby stwierdzić, że tam mają kosmiczne babole w tym teście.

Typowe u tych kacapów ;) Kiedyś pamiętam ich test w Dircie, gdzie Radki wymiatały. Ostatecznie wyszło na to po weryfikacji, że ustawili TAA na Radeonach oraz MSAA na GeForce'ach, wtedy się wyniki zgadzały z tym, co mieli na wykresach. Gdzie w opisie kacapskim było, że wszystkie karty rzekomo tak samo ustawione %-)

Opublikowano
35 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Presety: Na RT Very High TAA jest 99-100FPS, na RT maxium z DLSS 4.0 quality jest 103-104fps. To samo na radeonach bedzie, normalnie sobie wlaczysz maxymalne ustawienia rt FSR 4.0 quality i bedziesz mial 90FPs. 

Takie dzbany nadal nie wiedza, ze pod RT nie kupuje sie amd ;)

• Haha 2