Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, Send1N napisał(a):

Skąd info że twoja karta ma rok mniej gwary? masz normalnie 3 lata. Swoją drogą to ta prostota robi robotę, wizualnie jak dla mnie XFX ma najładniejsze karty w tej serii.

Słyszałem że xfx jest najładniejszą kartą,  chyba ktoś był niewyspany że tak napisał... Najładniejsze trzeba to przyznać są szafirki nitro...:) ale niestety piszczą cewki, ale do przełknięcia...

Opublikowano (edytowane)

https://videocardz.com/newz/amd-ceo-radeon-rx-9070-xt-first-week-sales-10x-higher-than-previous-generations

Widziałem to już. Dlaczego nie 30x większe od poprzedniej generacji? Przecież to tylko słowa:D. Inna sprawa jest taka, że na pewno sprzedało się ich dużo za cenę sugerowaną, za taką to sam bym wziął na premierę.

A tak na poważnie, to karty już zalegają w sklepach, szczególnie te, które AMD uznaje jako najbliższych partnerów.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano (edytowane)

Czy to się do montażu video nadaje? jak sobie radzi z zabawą z AI?

moje obserwacje: zwazywszy na TDP, wielkosc i konstrukcje i 9070, i 9070XT mysle, ze AMD mogloby zrobic bez problem uklady 2x wiekszoe (i co do TDP, i co do ilosci jednostek wykonawczych). Dlaczego tego nei zrobiono?

Edytowane przez AltzHaimer
Dopisać coś musiałem.
Opublikowano
2 minuty temu, AltzHaimer napisał(a):

jak sobie radzi z zabawą z AI?

Trenowanie czy robienie grafik/wideo? To pierwsze nie wiem, podobno AMD dają radę, co do drugiego to szkoda gadać, wszystko jest oparte o CUDA i i począwszy od problemów po wydajność - uciekaj od AMD. 

Opublikowano

No bawie się swoją sztuką w poprawianie fabryki i przy okazji w temperatury to wyszlo mi coś takiego 

Domyślnie wiadomo 245W

Na GPU - 48'C

na pamięciach 80'C

Po poprawkach i zachowaniu wydajności stockowej

PL-16%

napięcie  -85mv 

zjazd na 205W 

A na karcie takie temperatury

HNqYJ7D.jpeg

Opublikowano

a tak ogolnie :P. sprawdzalem to cale AI on-line i sypie bredniami :P. przyznalo mi sie, ze konfabuluje w kwestii zrodel :P. pytam to cos o jakeis dane ale zaznaczajac, ze ma podac zrodla informacji to mi podaje ksiazke albo artykul ale np. strony w nim sobie wymysla. Pytam o co chodzi to odpowieda, ze nie ma dostepu do tresci calych artukulów i ksiazek wiec robi zalozenia na podstawie tego co ma dostepne i strony jakie podaje sa "szacowane" na podstawie konstrukcji tego rodzaju prac. Nawet tytuły potrafi zmyślać, np. bierze poczate kz jednej ksiazki/artukulu i koniec z drugiej ksiazki/artykulu i powstaje nowe zrodlo :). Kompletna paranoja. 

Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

I co 500-600W za wydajność 4080S? :E 

myslisz? że jakby było 2x9070XT to tylko wydajnosc 4080S? 500-600W najprawdopodobniej. Ale raczej FPSow byłoby wiecej. Patrząc 5090 vs 5080, to jest około 50% wiecej FPS czasem nawet lepiej, także tutaj też byłoby 50%+ wiecej FPS vs 9070XT. 

Oni tam wspominaja, że AMD nieco przeceniło serie RTX 5000, spodziewali sie mocniejszego odskoku.

Opublikowano
Godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

9080 XTX Incoming? Should AMD Make a High-End GPU?

Zwykły clickbait od Unboxedów ;) A ten "5090 killer" to już w ogóle suchar na poziomie Strasburgera, NVIDIA jest obecnie w innej galaktyce, jeśli chodzi o topowe GPU i AMD nawet nie podejmuje rękawicy powyżej określonej półki.

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Przecież to było pytanie od widza tylko o tego 9800XT co oni myślą i nic więcej. AMD zaliczyło ładny start i ma w końcu kompletne karty i nie potrzeba tu 9800XT tylko większej dostępności i spadku cen. Karta pokroju 9700XT do grania wystarczy 95% populacji w kwesti wydajności. 

4 minuty temu, galakty napisał(a):

No bez jaj, nagle by mieli przebić 4090? Odleciałeś :E 

Przy 450W nie byłoby problemu dorównać 4090. Ale czy wyżej, raczej nie. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Mario_be napisał(a):

Słyszałem że xfx jest najładniejszą kartą,  chyba ktoś był niewyspany że tak napisał... Najładniejsze trzeba to przyznać są szafirki nitro...:) 

No mi się np nitro nie podoba, przekombinowany design + ten  backplate tylko dla wyglądu który wisi w powietrzu utrzymując ciepło, już oglądałem testy jak bez niego karta jest o 5 stopni chłodniejsza :E dodatkowo lubi odstawać w miejscu gdzie idzie kabel zasilający.. ja wolę bardziej klasyczne konstrukcje bez nadmiaru fajerwerków ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Send1N napisał(a):

No mi się np nitro nie podoba, przekombinowany design + ten  backplate tylko dla wyglądu który wisi w powietrzu utrzymując ciepło, już oglądałem testy jak bez niego karta jest o 5 stopni chłodniejsza :E dodatkowo lubi odstawać w miejscu gdzie idzie kabel zasilający.. ja wolę bardziej klasyczne konstrukcje bez nadmiaru fajerwerków ;) 

Nitro + w porównaniu do poprzedniej generacji wygląda tandetnie. W dodatku po odkręceniu osłony wentylatorów, ta osłona wygląda jak jakaś pokrywa od kosiarki samoróbki.

Im dłużej oglądam te karty i ich testy, tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że są wykonane najniższym możliwym kosztem, za najwyższą możliwą, sztucznie pompowaną cenę + brak kart konkurenci. Przykład to śpiewające cewki w ogromnej ilości modeli.

Edytowane przez Jedi88
  • Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, tomcug napisał(a):

Zwykły clickbait od Unboxedów ;) A ten "5090 killer" to już w ogóle suchar na poziomie Strasburgera, NVIDIA jest obecnie w innej galaktyce, jeśli chodzi o topowe GPU i AMD nawet nie podejmuje rękawicy powyżej określonej półki.

Ja myśle, ze jakby chcieli na siłe, to by zrobili GPU nawiązujące walke 4090 w RT. Pytanie czy to mialoby sens, bo ilosc krzemu jaka trzeba bylo by użyć, itp, po prostu wybrali tańsze GPU, wieksza ilosc kart dzieki temu itp. 

A jeżeli chodzi o wydajnosc 5090 to tak nvdia odleciała mocno. Ale tam jeszcze drzemie spory potencjał, jakbyś dostał egzemplarz z dwoma wtyczkami 12HPWR 800W dałoby to następne 10-15% wydajnosci, wiec nVdia na dobra sprawe nawet by nie musiała sie trudzić z wypuszczaniem nowego GPU po prostu odblokowaliby power limit 5090. 

Opublikowano
13 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Ja myśle, ze jakby chcieli na siłe, to by zrobili GPU nawiązujące walke 4090 w RT. Pytanie czy to mialoby sens, bo ilosc krzemu jaka trzeba bylo by użyć, itp, po prostu wybrali tańsze GPU, wieksza ilosc kart dzieki temu itp.

Koszt zaprojektowania chipu, koszt produkcji dużego chipu, raczej by im się nie kalkulowało to. Entuzjasta i tak wybierze NV, bo w top segmencie nie ma miejsca na kompromisy w wydajności RT, itd.

Opublikowano (edytowane)

I od początku przecieków RDNA 4 były wymieniane dwa układy: Navi 48 i Navi 44. Ten pierwszy mamy już w 9070 i 9070 XT, gdzie w tym drugim modelu jest wykorzystywany pełny układ, więc nawet jedynie co by AMD mogło zrobić, to wyłącznie zwiększyć zegary i dać szybszą pamięć. Tylko pytanie, po co? Tak więc, jeszcze zostały tylko bardziej przystępne karty pokroju RX 9060 (XT), które pewnie będą na mniejszym Navi 44.

Edytowane przez Pawelek6
  • Like 2
Opublikowano
49 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

A jeżeli chodzi o wydajnosc 5090 to tak nvdia odleciała mocno. Ale tam jeszcze drzemie spory potencjał, jakbyś dostał egzemplarz z dwoma wtyczkami 12HPWR 800W dałoby to następne 10-15% wydajnosci, wiec nVdia na dobra sprawe nawet by nie musiała sie trudzić z wypuszczaniem nowego GPU po prostu odblokowaliby power limit 5090. 

Tylko nie zapomnij się obudzić:E

• Haha 8