Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No oczywistym jest przecież, że jeśli ten manewr z biosem przejdzie na odsetku kart, do tego nawet na tym odsetku jest niestabilny to nie ma o czym mówić ;) Myślałem że to jest tak oczywiste, że nie ma potrzeby o tym wspominać :E 

Edytowane przez Krzysiak
literówki
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Steam 110-150fps

Battlenet 150-200fps

Na tych samych ustawieniach

300h człowiek w błędzie na steamie grał...

%-)

Edytowane przez CrooV
Opublikowano
17 minut temu, CrooV napisał(a):

Steam 110-150fps

Battlenet 150-200fps

Na tych samych ustawieniach

300h człowiek w błędzie na steamie grał...

%-)

Masz pecha bo to juz dawno rozwiazane ;) Tyle z wiarygodnosci twojej.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Masz pecha bo to juz dawno rozwiazane ;) Tyle z wiarygodnosci twojej.

Steam vs Battlenet 7 dni temu z 40 fpsow więcej wykręca

U mnie już z dysku wyleciało ze steama, wierzyć mi nie musisz choć nie wiem jaki bym miał w tym interes %-)

Edytowane przez CrooV
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Johny72 napisał(a):

w/g tej recenzji ta karta ma niezły potencjał OC.  

Ale takie ochy  ze w jednej grze wyciągnąl tyle MHz na rdzeniu to nic nie mówi, bo te Navi ma bardzo różne taktowania w zależności o gry

Ze swojego przykładu podam 

W Wiedźminie z RT zegar 2600-2700MHz

W KCD II okolice 2800MHz

a w takim TLoU II to i zegar 3264MHz miałem więc zachwalanie na przykladzie jednej gry gdzie może akurat tak boostuje wysoko (jak z TLoU II) to żaden wyczyn, niech pooda zegary w Cyberpunku :E   

nie ma jak to być rzetelnym, zaleciało clickbaitem aż miło.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, CrooV napisał(a):

Steam vs Battlenet 7 dni temu z 40 fpsow więcej wykręca

U mnie już z dysku wyleciało ze steama, wierzyć mi nie musisz choć nie wiem jaki bym miał w tym interes %-)

Nie wiem czy wiesz ale mamy już nowe warzone, problem był na starym 🤣 Weź się chłopie ogarnij a nie kłamiesz jak z nut.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
5 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Nie wiem czy wiesz ale mamy już nowe warzone, problem był na starym 🤣 Weź się chłopie ogarnij a nie kłamiesz jak z nut.

No ta ja gram na starym Verdansku jeszcze z warzona 1, odnowa sprzed tygodnia to też chyba wzięta z kooperacji z MW1..%-)

8 minut temu, Send1N napisał(a):

@Karro przy +200 może i tak ale jak ktoś ma dropy do 110 na steam a na innej platformie do 150 to jest przepaść w multi fps'ie 

To prawda, monitor mam 170hz i przy 130 jeszcze było spoko ale poniżej dało się odczuć "przymulenia" teraz jest miód a wiadomo że w multi FPS zależy mi na jak najwyższej wydajności, mam wrażenie że na battle necie mam teraz większe użycie GPU i karta boostuje wyżej ale to jeszcze zweryfikuje jak dłużej pogram 

Screenshot_20250407-143307~2.png

Screenshot_20250407-143131.png

Czyli dalej jest coś skopane ewidentnie, nic nowego zwlaszcza że przy kooperacjach WZ MW/BO często jakiś shit się dział, teraz dali duży update z nową mapą więc też nie może być zbyt dobrze na start ;)

Czyli dalej jest coś skopane ewidentnie, nic nowego zwlaszcza że przy kooperacjach WZ MW/BO często jakiś shit się dział, teraz dali duży update z nową mapą więc też nie może być zbyt dobrze na start ;)

• Haha 1
Opublikowano

Nie nie jest, jak ktoś ma burdel w komputerze to później gra tak działa ;)  Muszę Cię zasmucić bo testowałem obie wersje i brak różnic. 

Niektórzy nawet nie pomyślą że w różnej miejscówce będzie różny fps a później piszą że są spadki skoro to tak otwarty teren 🤣

Opublikowano

Ludki nawet nie wiedzą że trzeba folder z shaderami skasować. Ale z mojej strony to wszystko bo już zmęczyłeś wystarczająco  ;) 

1 minutę temu, CrooV napisał(a):

No ja wiem w gułagu na steamke trafiałem tam gdzie jest mniej FPS , na battlenecie trafiam do tych lepszych gdzie jest więcej 

No nic lecisz do ignorowanych bo tego się już czytać nie da…

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, wallec napisał(a):

Masz dowód, że klikbajt? Może spróbuj zmodowac swojego xt do nonxt, potwierdź, że nie działa i dopiero wtedy mów, że to był klikbajt?

Dowód jest w źródle podanym wcześniej...o czym tu zapomnieli wspomnieć, mianowicie że to nawet nie jest stabilne :E 

Opublikowano

Na Igor'sLAB pojawił się ciekawy artykuł analizujący temat wysokich temperatur pamięci w kartach 9070 XT na przykładzie XFX Mercury i Sapphire Nitro. Wygląda na to, że przyszłe partie od Sapphire będą miały zmieniony limit temperaturowy. Jest też szansa na aktualizację BIOSu dla już wydanych sztuk. 

https://www.igorslab.de/en/high-memory-temperatures-on-many-rdna4-cards-and-what-exactly-is-behind-it-cause-research-and-reasons/

Opublikowano

Wydźwięk całego artykułu raczej jest w drugą stronę - już w pierwszym akapicie pojawia się uspokajające stwierdzenie, że nikt nie powinien panikować. Dalej autor chwali AMD za przemyślaną architekturę termiczną. 

Cytat

The junction temperatures in RDNA4-based AMD graphics cards reflect a sophisticated thermal control architecture that monitors not only the GPU itself, but also memory and voltage converters with differentiated limit values. The thresholds found in the BIOS data therefore also provide a deeper insight into the security architecture of the cards. In particular, the higher FwCtf limits mark a kind of “absolute upper limit” that must not be exceeded without immediate protective mechanisms taking effect. This approach shows that AMD has not only addressed energy efficiency and computing performance in detail with RDNA4, but also thermal robustness.

S

• Like 1
Opublikowano

w XFX temperaturę pamięci ustawiono na 84 stopnie a w sapphire 95 stopni. 

Zrzutekranu_7-4-2025_185924_www.igorslab_de.thumb.jpeg.9152d6e7b0d7260fb326d871cd10cd48.jpeg

Cytat

After I had passed on my observations about the relatively high VRAM temperature to Sapphire, my tip was apparently taken up internally and seriously examined. In the meantime, it appears that an adjusted temperature target for the memory area will indeed be implemented in newer production batches of the Nitro. Instead of the previous 95 °C, a limit below 90 °C will apparently be set in future – presumably in the range of around 88 to 89 °C. Sapphire is thus making a direct compromise between thermal relief and moderate fan behavior.

Sapphire ma zjechać z temperaturami pamięci poniżej 90 stopni... Pożyjemy zobaczymy. Inna sprawa, że gość od razu pobawił się z pastą i PTM i też ładnie temperturki się poprawiły :cool:

Opublikowano

@tomcug Szkoda, jakoś nie mogę się dokopać konkretnej przyczyny tylko fakt dokonany, że takie temperatury są i różni producenci sobie różnie z nimi radzą, na zasadzie mniej-bardziej agresywnej pracy chłodzenia.
Od samego początku mi się nie podobają temperatury VRAM nawet topowych modeli powyżej 90*C. AMD bardziej wyżyłowało DDR6 aby być konkurencyjnym do DDR7 czy ki diabeł?