Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Ogólnie seria RX 9xxx można uznać za udaną. Gdyby jeszcze FSR 4.0 był oficjalnie zaimplementowany w tylu grach co DLSS 4.0 to już całkiem byłoby świetnie. No ale są półśrodki, którymi ludzie to obchodzą (mody, podmiany plików, soft trzecich firm) I jakoś to działa w większości przypadków.

Jak ktoś lubi trochę dłubać i chce aby mu parę stówek w kieszeni zostało to niegłupia opcja.

Do tego stopnia, że gra w którą gram czyli Squad, niebawem dostanie update do UE5 i już potwierdzono, że poprzez podmianę plików z GitHuba gra działa na FSR 4 bez blokady ze strony EAC, czyli multiplayer.

Teraz gram sukcesywnie z AFMF 2 i + anti lag 2 i działa to całkiem dobrze z jedynie 6-7 ma latencji, czyli nieodczuwalnie. Jedyne co przeszkadza to ghosting podczas ruchu, dlatego jestem niezmiernie ciekaw jak FSR 4 będzie wyglądał w porównaniu do AFMF 2.

Edytowane przez Jedi88
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

A kto napisał, że nie jest ważna? Czytasz w ogóle? :hihot:

Dlatego wyjaśnię. Napisałem, że nie jest ważne, czy są tym samym lub w jaki sposób pracują, tylko jaki efekt jakości w stosunku do FPS do latencji dadzą.

Oczywiście można się domyślić, że czekam na FSR 4, który na pewno da lepsze efekty od AFMF 2.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
4 godziny temu, Fanbojj napisał(a):

Czyli mówisz że Szafir może być ok ? A warto dopłacać do Nitro+? 

To zależy. Niektórzy celują w niższą cenę, niektórzy kupują modele w opór premium.
Widziałem parę testów (z resztą parę postów wyżej wrzucałem filmik liptona) z kultury pracy i dla mnie Pulse byłby optymalny i nie dopłacałbym już do nitro.

Opublikowano
9 godzin temu, Fanbojj napisał(a):

Czyli mówisz że Szafir może być ok ? A warto dopłacać do Nitro+? 

Dla wyglądu możesz dopłacić ale na cuda nie licz, kolejna sprawa że ta wersja po zdjęciu tego magnetycznego backplate potrafi mieć 5 stopni mniej na tych samych obrotach bo ten robi za izolator, nie ma żadnego kontaktu z elementami na pcb (jest drugim bp) 

Opublikowano

Jezu zaczynacie przypominać znajomego Winstona Smitha z 1984, a dokładnie z ekranizacji, gdzie facet ten skakał pod sufit bo zwiększyli przydział czekolady o kilka gramów na tydzień.

Mydło to mydło, niezależnie od tego jak dobrze wygląda, bo wygląda to fakt całkiem przyzwoicie, no moze jakieś cienie koszmarnie hujowo wychodzą czasami jakieś światło koszmarnie hujowo wyjdzie ale można założyć ze daje rady.

Pozostaje tylko pytanie, po jaki huj?

Problemem nie jest jakość tych technologii bo to się rozwija i sam z tego korzystam, ale błąd jest w założeniu, a założenie jest takie ze my tego potrzebujemy.

A gówno prawda, my potrzebujemy, żeby karta graficzna z generacji na generacje, była mocniejsza i nie koniecznie pobierała pincet watt mocy.

Teraz na tapecie jest IA, będą to pchać to aż do zarzygania, nowe mydło będzie z tego korzystać coraz bardziej i będzie tego coraz więcej wydrukowane na krzemie, a to coś tez zżera prąd, wcale nie mało jak się może zdawać.

Opublikowano (edytowane)

Nie ma się czym podniecać, bo prawda jest taka, że jeśli chodzi o gry komputerowe to potrzebujemy prawdziwych, dobrze opłacanych developerów, którzy potrafią programować.

Np. taki Squad, który niebawem przechodzi na UE5 to najlepszy przykład kompletnego amatorstwa i zaniechania deweloperów jeśli chodzi o optymalizacje.

Nie da się uwalić 100 ludzi na mapie z dziesiątkami pojazdów bez optymalizacji strony serwera, a następnie klienta, który w przypadku UE4/5 opiera się na game thread i rendering thread, blokującym wszystko inne po drodze. Nie wspominając o tym, że większość tych amatorów tworzy gry na blueprintach, zamiast przepisywać na kod kluczowe aspekty silnika.

Jest źle.

W takim przypadku rozmydlacz służy wyłącznie do tego, żeby nie wyrzucić kompa przez okno.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
4 godziny temu, tomcug napisał(a):

Dla zainteresowanych test Tufa:

https://ithardware.pl/testyirecenzje/asus_tuf_gaming_radeon_rx_9070_xt_oc_test_recenzja_opinia-44582.html

A przy okazji też porównanie Hynix vs Samsung, bo tak się fajnie złożyło, że karty XFX (Hynix) oraz ASUS (Samsung) notowały takie same zegary GPU w grach (różnica 10 MHz).

Hmm... albo jestem ślepy albo nie widzę wzmianki o cewkach.
Jak realnie jest z piszczeniem w tym modelu? Cichy się trafił?

Opublikowano
3 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Hmm... albo jestem ślepy albo nie widzę wzmianki o cewkach.
Jak realnie jest z piszczeniem w tym modelu? Cichy się trafił?

Ja ma TUFa i nic mi nie piszczy a kompa mam na biurku. 

Opublikowano
W dniu 1.09.2025 o 06:09, Alai_de_Loin napisał(a):

7900 xtx posiada 96 i jest niewiele wolniejszy a czasami niewiele szybszy od 9070 xt ktory ma 64,

7900 XTX ma 6144 procesory strumieniowe, tam jest plotka o 12288 czyli każde CU ma ich 2x tyle.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.09.2025 o 06:09, Alai_de_Loin napisał(a):

Okaże się ze ten Top of the top będzie na poziomie średniaka u konkurencji, z ta różnicą ze będzie tańszy a grzał się będzie tak samo i zajmie 4 sloty PCI.

Przecieki niby mówią o powrocie do gry w wysokiej półce porównując next gen do rdna2, które jako ostatnie w tej półce walczyło.

Pożyjemy, zobaczymy :D

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

Fajny ten TUF. 

Pulse ma ciut niższy power limit bodajże 315W vs 330W TUFa i tym samym łatwiej Pulsowi zachować kulturę pracy na podobnym poziomie. 

Można spokojnie dodać TUFa do kart wartych zakupu w tej generacji obok Pulsa, Hellhounda, Taiczi.

Pewnie Nitro też jest spoko ale ten jego ogromny power limit i skoki rpm na początku.. przerost formy nad treścią 🤪

Opublikowano
1 godzinę temu, Paarthurnax napisał(a):

Szybkie pytanko. 

Zmieniam kartę na RX 9070 XT i sterowniki zmienić przy użyciu oprogramowania AMD, czy inaczej?

Nie chcę stawiać całego systemu od nowa, a pomiędzy RX-ami nie powinno chyba być aż takich zgrzytów.

Najlepiej chyba przy użyciu DDU.