Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Brolly napisał(a):

Dokładnie tak 

Premiera 5080 i 5090 21 a asus wstawia 9070 i xt 23 na sell

1823446110c6aa0582dbc85f250f_osize9.jpg

Zagrałeś Antonim to pa tera. Jak weźmiemy nazwę 9070XT i zmienimy kolejność znaków to wyjdzie nam 7900XT :E

• Haha 2
Opublikowano

Nom ten pobór prądu jest żałosny, taka krowa i tyle ma ciągnąć prądu, a mieli iść w energooszczędność, a tu człowiek będzie mieć elektrownie w chałupie. Jestem ciekaw tego uv na Radeonie, bo patrząc na te Waty to bez tego ani rusz.

Opublikowano
14 minut temu, Reddzik napisał(a):

Nom ten pobór prądu jest żałosny, taka krowa i tyle ma ciągnąć prądu, a mieli iść w energooszczędność, a tu człowiek będzie mieć elektrownie w chałupie.

Zdejmiesz 500mhz na rdzeniu i będziesz miał energooszczędną  ;D

• Haha 2
Opublikowano
13 minut temu, Reddzik napisał(a):

Nom ten pobór prądu jest żałosny, taka krowa i tyle ma ciągnąć prądu, a mieli iść w energooszczędność, a tu człowiek będzie mieć elektrownie w chałupie. Jestem ciekaw tego uv na Radeonie, bo patrząc na te Waty to bez tego ani rusz.

IMO uv dużego nie będzie, bo karta wprost z pudła będzie szła niziutko aby osiągnąć ten zegar. Kwestia ile się da ugrać zegarka po UV to jest pytanie

9 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

UV to swoją drogą, ale mam nadzieję, że poszli do rozum do głowy i znowu będzie można ustawieniami karty w MorePowerTool. 

comment_1657394941wXWZQcLejl8UvxWCQbJ1fp

Opublikowano
5 minut temu, Send1N napisał(a):

Zdejmiesz 500mhz na rdzeniu i będziesz miał energooszczędną  ;D

Pytanie jak się zachowa skalowanie wydajności przy UV, ja bym powyżej 250W nie chciał wchodzić, ale przy nowej generacji to nic dobrego w tym przedziale nie będzie xD 

Opublikowano (edytowane)

@galakty Oby w ogóle przynosiło jakiś efekt bo na obecnych seriach to undervoltingiem bym tego nie nazwał :E samym napięciem nie da się zejść z poboru mocy praktycznie wcale a żeby go obniżyć trzeba ciąć zegar(stockową wydajność), fajne by było takie zachowanie jak na NV że możesz zrobić przykładowo pudełkową wydajność z poborem niższym o 80-100W

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 2
Opublikowano

Na NV to bajka, zmniejszasz pobór przy stockowym boost, a jak chcesz to schodzisz niżej i prawie nic wydajności nie tracisz, kilka procent... 

Ja pewnie i tak pominę tę generację, chyba że AMD pokaże coś serio super w niskiej cenie, to może na czysty raster się skuszę. 

• Upvote 3
Opublikowano
6 minut temu, Send1N napisał(a):

@galakty Oby w ogóle przynosiło jakiś efekt bo na obecnych seriach to undervoltingiem bym tego nie nazwał :E samym napięciem nie da się zejść z poboru mocy praktycznie wcale a żeby go obniżyć trzeba ciąć zegar(stockową wydajność), fajne by było takie zachowanie jak na NV że możesz zrobić przykładowo pudełkową wydajność z poborem niższym o 80-100W

No możesz zakładając, że tniesz AIB do poziomu MBA :E

Opublikowano (edytowane)

No nie bardzo, przykładowo z fabrycznych 1200mv mam ustawione 1155mv i to jest ostatnie stabilne wszędzie czyli cały uj ;) jak dam 1145mv to karta pod obciażeniem się wywala nawet przy zegarze 1500mhz :E mogli by coś z tym zmienić xD na rdna3 przecież jest to samo.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 2
Opublikowano

A ja sobie zszedłem na RTX do 0.9mv i jeszcze mam wyższy zegar niż domyślnie, bo przy domyślnie odbija się od limitu mocy i utrzymywało 1830mhz, a tak mam 1905mhz i niższy pobór.

Niestety, ale Radeony mają wszystko na opak, i trzeba będzie się do tego przyzwyczaić jeśli się zdecyduję na taki ruch.

Jestem ciekaw po ile i jaka wydajność będzie RX9070 bez XT, referenty w starych Radeonach chyba nie były takie złe jeśli mowa o chłodzeniu, jeśli tak będzie to też można brać pod uwagę. Nie chcę "krowy", i oby jeszcze 2x 8pin, a nie 3x8pin xD na szczęście mam zasilacz akurat z 3pinami, ale to już przesada, przechodzić z 1x8pin na kobyłę 3x8pin:gordon:

Opublikowano

A na RDNA3 nie problem, bo karta na stock się ustawia na w zależności od losowania od 2950 do 3020 czy coś w tym stylu. Jak uwalisz na 2.5 + UV to nie wiem czy nie będzie nawet szybciej niż na refie.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.01.2025 o 22:00, sideband napisał(a):

NV sprzętowo nie ma pokazała nic ciekawego, ale co innego od strony softu i wsparcie gier różnymi technologiami. Bo to też miał być sygnał dla inwestorów, że warto inwestować w AI.

Tutaj rozkładają AMD na łopatki. Ale jak zwykle działa CCC i wygląda, że nowa generacje jest bez MCM także koszty produkcji pójdą w dół. To będą mogli bardziej agresywniej powalczyć ceną.

Ale istotne też jest co pokaże nowe FSR niestety weszliśmy w taki etap, że bez dobrego skalowania dupa zbita.

Przemawiają za nimi też przyzwyczajenia graczy, chociażby historie o problemach ze sterownikami u AMD, gdzie nie ma znaczenia, że to od dawna problemem nie jest. Przede wszystkim przemawiają cyfry - bodajże 90% udział w rynku na końcu zeszłego roku, jasno sugeruje w którą stronę obrócą się oczy klientów w pierwszej kolejności.

Jeśli AMD chce coś ugrać, musi mocno zaznaczyć swoją obecność nową serią. Mają kolejną iterację FSR (ostatnie wieści sugerują, że jest nieźle), mają ten monolityczny rdzeń, więc wydajnościowo powinno być przyzwoicie. Tyle, że bez naprawdę agresywnych cen nie przebiją się do świadomości graczy, dla których jasne jest, że jak kupować grafikę to od zielonych. A "czysty raster" nikogo niestety nie będzie interesować w świetle "cudownego" AI od Nvidii. Zakładając, że na tym gruncie AMD wypracuje przewagę.

Fakt, za wcześnie na czarne scenariusze, ale i tak pozostaję mocno sceptyczny w kontekście popularności nowych Radeonów.

Edytowane przez Vulc
Opublikowano
Teraz, Send1N napisał(a):

@Art385 Jeszcze raz po polsku ;) 

No tak. Po ustawianiu referencyjnych zegarów na wersji AIB i zrobieniu UV będzie ci karta trzymać te max 320W w 2160p średnio 300W i praktycznie stałe 2.5 GHz. Co daje pobór 75-92W mniejszy przy +/- takiej samej wydajności jak stock pompujący 1150mv z capem shadera ustawionym przez automat czyli blisko ~3GHz. W 1440p albo z FSR to powiedzmy, że będziesz miał te 90-100W mniej zawsze. 

• Like 1
  • Upvote 1