Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Aż tak źle? Nie doczytałem widać  :E 

No to można powiedzieć że ich karty w ogóle się nie sprzedawały, dlatego nie dziwota że woleli się wycofać na upatrzone pozycje i przemyśleć swoje życie.  ;) 

Opublikowano
Teraz, Mar_s napisał(a):

Aż tak źle? Nie doczytałem widać  :E 

Można się pomylić, ponieważ dane w tabelach są podawane w miliardach. 

W ich tabeli dot. działu Gaming stoi 0,01 mld czyli właśnie 10 milionów 

W przypadku 100 milionów byłoby 0,1 mld

Opublikowano
9 minut temu, Mar_s napisał(a):

No jest trochę lipa, ale w sumie RDNA4 na razie atakuje w obszarach gdzie ilościowo jest największa sprzedaż, a o to im chodzi.

Cały ich zysk z działu "Gaming" to było chyba ostatnio żałosne 100 milionów, czyli mocna w sumie karta jak XTX jednak nie znalazła wielu amatorów.  ;) 

Sprzedawał to się głównie XTX i 7800XT xD a po tym co się naczytałem jak już miałem po pierwszych dwóch tygodniach XTX i google zwracał odpowiednie wyniki, to na początku XTX był raczej ciężkim do "kochania" produktem szczególnie w cenie 6k zł.

Znowu oczekujący na FSR4 to AMD powiedziało więcej info do końca kwartału a jak to u AMD jakieś wyraźniejsze ruchy to pewnie do końca Q2

• Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, Send1N napisał(a):

Jak mowa o AI, generatorach fejk klatkach itp to czy ktoś z was korzystał z tego narzędzia "losless scaling" ? jest za kilka zł na steam, ostatnio wyszła nowa wersja ale kompletnie nie ogarniam jak to działa czy to coś warte czy nie :E przed chwilą Ancient wrzucił nowe video na ten temat:

Ja mam i czasami używam. Dobre do narzędzi gdzie nie masz generatora klatek np emulatory konsoli. A ten test z filmu trochę źle zrobiony, bo gość włączył skalowanie zamiast samego FG, przez co znacznie ma zaniżoną wydajność FG. Jakość tego FG wiadomo że jest niższa od wbudowanych w grę DLSS-FG, ale jak nie masz tego, to lepszy rydz niż nic.

A, no i można FG w tym programie odpalić na drugim GPU (old school multi gpu :E ) przez co zmniejsza to jeszcze dodatkowo latencję i nie wpływa na wydajność GPU renderującego grę. 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Ciekawe ile zajmie oraz jak wyjdzie ta "implementacja" FSR4 na RDNA3 jeśli do tego dojdzie, bo nie obraziłbym się jak na 7900XT by to śmigało miło, chyba że nagle idea MCM jest problemem do oddania nowszej wersji upscalingu :Crash:

Opublikowano

Najpierw się musi RDNA4 sprzedać aby RDNA3 7900 mogły to dostać. Zaryzykowałbym wizję ze szklanej kuli, że FSR4 to już działa na RDNA3 tylko nie koniecznie na tych z niskiej półki.

Opublikowano
1 godzinę temu, Reddzik napisał(a):

Zobaczymy jak z wyceną w Polsce, jak i z testami wydajnościowymi, jak z RT, czy FSR4 będzie na premierę czy kiedy to dodadzą, niech podają więcej szczegółów, będę wiedzieć na czym stoję, ale jak mam wybór RTX 5070 12gb, to wybieram RX 9070XT albo nawet w razie czego opcja bez XT, wszystko zależy od mocy i ceny. No i nie wiem czy nie wszystkie 9070XT to będę same krowy z 3x 8pin, to mnie trochu odrzuca. Poczekamy zobaczymy.

Nie beda same krowy. Na jednym filmiku koles pokazywal jedna wersje 9070xt mniejsza nawet od 9070.

• Like 1
Opublikowano

Absolutnie się zgadzam że RDNA4 musi się sprzedać aby w to szli daną drogą oraz dalej rozwijali, co do kwestii sprzętowej czekam aby zobaczyć jak wygląda PCB i czy faktycznie coś dodali tam czy raczej tylko przejście z MCM na Monolit i tyle choć to tez może zmieć wpływ na operacje itp jak sie nie mylę.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Przecież to gniot i jakość tego woal o pomstę…. To nawet nie ma podjazdu do FG nvidia 1gen.  Nie piszmy o tym nawet bo szkoda czasu…

To jest program dla kart, które nie mają dostępu do FG od Nvidii, czy AMD, lub do gier, które ich nie obsługują, więc nie ma co go porównywać. Używam go na Steamdeacku i jakis zysk jest, chociaz bez szału. Teraz opublikowali wersję 3.0, której jeszcze nie testowałem. 

Mam nadzieję, że AMD zaoferuje dzięki RX9070XT wydajnośc RTX5070 w niższej cenie i 16GB vram, a RX9070 zmusi nvidię do skoku wydajnościowego w przypadku RTX5060Ti do chociaż poziomu RTX4070 Super plus 16GB vram. 

Edytowane przez xtn
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Poziom 4070 Super + 5% to będzie miał właśnie RTX 5070.... :hihot:

Ups, eh te moje marzenia :D RTX5070 to powinien być równy RTX4080...

Edytowane przez xtn
Opublikowano

To jest nazywa wzrost, w tym przypadku ujemny wzrost, ale można mówić o ulepszeniach, o nowych ficzerach po to żeby zasłonić ten ujemny "wzrost" który jak widać nastąpił. I tak się sprzeda, wiemy jak to jest.

Niech chociaż AMD przejmę ten segment, to może coś to pomoże, "morze" ale jak wiadomo jest szerokie i w niej pływa ryba co nazywa się chyba.

Opublikowano

NV nas przyzwyczaiła że zawsze najsłabsza xx70 nowej generacji jest jednak mocniejsza niż xx70 poprzedniej, nawet słaba dosyć 4070 wyprzedzała 3070 Ti, jak teraz nie dowiozą nawet tyle to będzie to najsłabsza premiera z tych co pamiętam.

Opublikowano

Całkiem możliwe, bo chyba wypisuje się z dopłaty przeszło tysiąc złoty do RTX 5070 Ti, wiem, że nvidia to geforce, itd, PT, RT cuda czy inne ficzery, które będą działać lepiej na ich sprzęcie, ale 5070 odpada, nawet nie zamierzam próbować na to polować, zaś w tej cenie w jakiej może być RX 9070XT czy ewentualny "bez XT" bardziej mnie zadowala. Mam nadzieję, że nie będzie problemów z kartą jak czasem potrafią straszyć, ale tutaj nie mam wyjścia, kupując AMD chcę pokazać :dupa: że nie będę tyle płacić za 16gb vram ani nie zgadzam się na wersję z 12gb vram, jeśli słabsza RTX 5060Ti z wcześniejszych doniesień ma mieć takową pamięć, ale zaś kosztem wydajności, bo wiadomo 5060Ti<70. 

Uważam, że nie ma wyjścia jeśli chodzi o grafiki, nie wiem czy się coś zmieni w moim wyborze, bo nic nie wiemy o kartach AMD poza przeciekami, nie wiadomo kiedy będzie FSR4, dlatego na keystone podpisali to jako "AMD Graphics Research". Jest trochu niewiadomych, ale może nie będzie tragicznie, na pewno co bym nie kupił to będzie kolosalna różnica względem mojej obecnej karty, choć wiem, że miejscami Ryzen może przyhamować kartę, ale i tak ogólny fps nie powinien być gorszy niż mam teraz, plus jeszcze mogę zwiększyć detale, co tylko powinno być na plus.

Chyba wystarczy tych moich filozoficznych przemyśleń, bo za dużo się rozpisuję, zamiast odpowiedzieć TAK, Nie, nie wiem, nie zmieniam, a po co mi, a na co mi?! :plz:

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Ponowny test Lossless Scaling, bo wtedy nie wyłączył upscalingu..

Dobrze widać, że nawet ten programik do samego FG ciągnie z 600MB+ vramu na karcie, sam to testowałem u siebie, i z teksturami na Uber miałem małe ściny w osadzie, bo przekraczało mi 7GB vramu... tekstury na Wysokie tego nie powodowały, bo gra nie przekraczała 7GB vramu, poza osadami vram jest dużo niższy.

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1
Opublikowano

@Reddzik ogólnie mam takie samo nastawienie. Niestety nie lubię grzejnika przy nogach, a te 3 wtyczki w 9070xt mnie martwią. Nic powyżej 250W nie kupię, a to i tak z zamiarem UV żeby zejść do 200W. Jak na razie mój rtx3060ti daje radę w 1440p w 60fps, najwyżej z dlls Q. Na spokojnie czekam na testy. Druga sprawa, że między rtx5070, a 5070ti jest masa miejsca na wersje Super, która może się pojawić z 16GB vram jak nowe radki będą za dobre w swojej cenie. 

• Upvote 3