Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak spec "prawdziwy" to ilość RT core ma pomiędzy 4070Ti a 5070Ti, także jeśli chodzi o ten aspekt to nie jest najgorzej, kwestia jak będzie w praktyce śmigać. Reszta to takie 7800xt+
Nawiązując które do wywiadu które wrzucił @areczek1987 to sami widzą że to obecnie bez ML nie przejdą dalej z upscalingiem chyba że coś znajdą aby FSR3 rozbudować dalej. Choć sam Frank Azor mówi że FSR4 na poprzednich GPU to kwestia ogarnięcia algorytmów więc szansa istnieje ale wiadomo HW robi swoje też i kwestia opłacalności.
No i dodał że rynek poniżej 1k$ ich w sumie interesuje aby tam wypuszczać sprzęt, więc raczej odpowiednik xx80 to maks jeśli będą coś mieli do zaoferowania aby atakować ale realnie zakładam że do xx70ti będą walczyć.

Opublikowano

Ta specyfikacja i tak wygląda na słabszą niż 7900XT a co dopiero XTX
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/radeon-rx-7900-xt.c3912

za to wyższa niż 7800XT

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/radeon-rx-7800-xt.c3839

Tak wygląda 7900XT, po więcej zapraszam do linku

obraz.png.5ac13f904dd624f8a76bd73add21df15.png

Więc 7900XT ma więcej RT Cores, ale nowe procki mają mieć je "mocniejsze" "ulepszone" taki Radeon RX 9070XT ma mieć lepszą obsługę RT w grach jak zapowiada AMD.

Opublikowano
2 godziny temu, Reddzik napisał(a):

Dodam, że to nie jest jakiś tam zaraz paździerz, gdzie spowoduje niemożność zagrania w jakąś grę, to nie jest 1600/2600 czy nawet 3600 który też już odstaje, spokojnie powinien zrobić swoje, mając mocną grafę można dopakować detale, zwiększyć rozdzielczość i pobawić się downscalingiem, AMD jak i nVidia mają taką opcję w sterowniku, więc na tyle ile to pomoże warto czasem zastosować, może to pomóc, nie trzeba biec do sklepu po procka. Choć to zależy od naszego budżetu, chęci itd.

2 lata temu robiłem testy Ryzen 3600 vs 5600 z RTX 3060, Ti, RX6600XT. Różnic w 1080p nie było kompletnie. Jakby te cpu połączyć z rtx4090 w fhd to pewnie jakieś różnice będą ale w 1440p z 4070s(rx9070) różnice jeżeli będą to marginalne. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, VRman napisał(a):

Ktoś się może orientuje lepiej w tych kwestiach PT na AMD?

image.png.6461d3a30ff07cb31cfa2c4e651ce4f1.png

Rozdzielczość TYLKO FHD.  W AMD im mocniej ciśniesz po jednostkach RT tym zaliczasz większy spadek. 
FarCry 6 - 7900XTX wydajność podobna do 4080 
Dociskasz jednostki - 7900XTX wolniejszy od 3080.

Z przecieku 9070XT wynik w średnim RT na podstawie 3Dmarka = 7900XTX. Ale zapewne powtórzy się historia, jak dociśniesz jednostki RT to wydajność spikuje w dół. 

Więc gry z PT NIE dla RDNA 4

Edytowane przez RTX5090
Opublikowano
Godzinę temu, xtn napisał(a):

2 lata temu robiłem testy Ryzen 3600 vs 5600 z RTX 3060, Ti, RX6600XT. Różnic w 1080p nie było kompletnie. Jakby te cpu połączyć z rtx4090 w fhd to pewnie jakieś różnice będą ale w 1440p z 4070s(rx9070) różnice jeżeli będą to marginalne. 

widocznie robiłeś testy tam gdzie CPU nie ma znaczenia

Opublikowano (edytowane)

Wystarczy się przejść po chodniku w Cyberpunku, przy obecnym RTX Ryzen 3600 wymagał ustawienia tłumu na średnie, inaczej Ryzen "zabijał" fps, zaś przy 5600x tłum na wysoki-maks, i RTX ma wyższe użycie i mam dużo wyższy 1%low i ogólnie fps- przepraszam nie pamiętam dokładnych liczb, a co za tym idzie lepsze odczucie płynności w grze. Ryzen 5600x z tłumem na średnie da jeszcze lepsze osiągi. To testowałem w 1440p z jakimś DLSS/ jakość-balans.

Najbardziej to widać pod domem V-jedna z miejscówek gdzie można sprawdzić, gdzie czeka na nas Jack z pierwszą misją. wystarczy się pokręcić po okolicy, pełno npców, połazić po chodniku, porozglądać się, to widać.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
1 godzinę temu, xtn napisał(a):

O matko jakie bzdury 🤣 Różnice między 3600 a 5600 marginalne przy wydajności na poziomie 4080 🙈

20 minut temu, Tornado3 napisał(a):

widocznie robiłeś testy tam gdzie CPU nie ma znaczenia

Dokładnie 👌

Skończyły się czasy gdzie w 1440p nie ma różnic w procesorach. Tym bardziej przy skopanych dziś grach głównie od strony cpu w tym UE5.

3 godziny temu, Radio Tirana napisał(a):

W 1080P będzie na pewno, ale to sobie wyprostujesz przy pomocy DLSS albo FSR. 

Jak wyprostuje jak włączając DLSS jeszcze bardziej obciąży cpu większą ilością klatek i jeśli cpu ograniczy w natywnej rozdzialce to wzrost fps będzie marginalny na bootelnecku cpu włączając Upscaling.

Opublikowano
23 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

Generator klatek czy to w FSR czy DLSS nie obciąża dodatkowo procesora, tylko pamięć VRAM. 

Nie pisałeś o generatorze ;) 

4 godziny temu, Radio Tirana napisał(a):

ale to sobie wyprostujesz przy pomocy DLSS albo FSR.

;) 

Innaczej bym tego nie poruszał :D 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, RTX5090 napisał(a):

To u nas jakieś 630 $ z pełnym vat. za w sumie jeden z najtańszych modeli. 

Na Filipinach 7800XT kosztuje 550-600$ czyli mówimy o cenie 9070XT w okolicach 7900GRE.

Edytowane przez kalderon
Opublikowano

Ja w temacie Blackwelli nie udzielam się do momentu publikacji testów kart, bo nie ma sensu - jeden wielki rozpizdziej się tam zrobił i wróżenie z fusów. W tym temacie luźniejsza atmosfera, i nikt się z nikogo nie nabija że ktoś chce zainwestować w nową kartę. 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
Teraz, Element Wojny napisał(a):

Ja w temacie Blackwelli nie udzielam się do momentu publikacji testów kart, bo nie ma sensu - jeden wielki rozpizdziej się tam zrobił i wróżenie z fusów. W tym temacie luźniejsza atmosfera, i nikt się z nikogo nie nabija że ktoś chce zainwestować w nową kartę. 

Ja od czasu filmu z FSR4 jaka jest wielka różnica rozmyślam nad radziem 9070 xt bo po przesiadce z 3060 i tak kop będzie wielki a cena ma być zacna niby, przekoczuje na 1440p i tym radku do czasu 6080 i wskocze na 4k :E

• Upvote 4
Opublikowano
Teraz, Brolly napisał(a):

Ja od czasu filmu z FSR4 jaka jest wielka różnica rozmyślam nad radziem 9070 xt bo po przesiadce z 3060 i tak kop będzie wielki a cena ma być zacna niby, przekoczuje na 1440p i tym radku do czasu 6080 i wskocze na 4k :E

Absolutnie, czemu nie, jeśli ficzery Kurteczki nie są Ci do szczęścia potrzebne, a w emulatory się nie bawisz, to jak najbardziej idź w AMD. Ja też wolę karty szybsze mocą niż ficzerem, niestety dla mnie AMD z automatu odpada przez emulatory, które regularnie używam. 

• Upvote 1