Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, VRman napisał(a):

Co komuś po FSR4 na Radku 6600, jeśli potem w natywnej 1080p będzie miał 25fps, a w 720+FSR4 będzie 29fps.

Ja to rozumiem, ale problem w tym, że nawet rtx3050 daje sobie radę z DLSS4, przynajmniej bez RR, ale do RT i tak jest za słaby słaby.
Natomiast w przypadku RR... Obciąża to dość mocno tensory, ale i tak wydajność w PT, RR  na takim rtx3070 jest lepsza i w pełni grywalna z DLSS, gdzie radeon z FSR będzie i tak słabszy, z toną szumów oraz artefaktów, nawet na rx7900xtx.
Na tym etapie AMD musiałoby dogadać się z Nvidią, aby DLSS stał się standardem, bo przy takim udziale rynkowym FSR4.0 nie ma szans na szeroką implementację. 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, michaelius33 napisał(a):

Tyle było gadania o otwartych standardach i złej Nvidii, że teraz hipokryzja aż kłuje w oczy

Ale to gracze sami sobie ta narracje stworzyli, a nie AMD. Jak w RT amd bylo slabe to gracze tez pisali, ze RT niepotrzebne :P

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)

Osobiście nie dotknałbym jakiejkolwiek karty która ma mniej niz 16gb... nvidia moze sobie wciskać kit o optymalizacji, generatorach ale kupować coś w 2025+ poniżej 16gb to proszenie sie o kłopoty. A równocześnie ceny kart nvidi z 16gb to lekko mówiac koszmarek... wiec jedyna sensowna opcja to amd... bo przy cenie 4070ti 16gb w okolicach 4k wole poczekac na 9070 które powinny byc znacznie tansze... a zaoferuja lepsza surowa wydajność i raczej podobny RT...

Edytowane przez marioking
Opublikowano
13 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ale to gracze sami sobie ta narracje stworzyli, a nie AMD. Jak w RT amd bylo slabe to gracze tez pisali, ze RT niepotrzebne :P

Sami sobie tego nie wymyślali. Zawsze AMD nakierowywało ludzi na trop półsłówkami a oni sobie wymyślali resztę.

Opublikowano

Ale to nadal wymysl graczy, nie AMD. AMD jako korporacja po prostu chwali to co ma. FSR bylo otwartym standarden na kazde gpu to tak chwalili, ale nigdzie nie mowili, ze DLSS jest zly. Oni dobrze wiedza jak marne jakosciowo jest ich rozwiazanie i nie ma odwrotu od AI w kwesti rozwijania ich upscalingu wiec teraz cala para pojdzie w marketing FSR 4.0 i jak dla mnie moze dzialac to tylko na RDNA4 bo juz AMD chcialo zadowolic wszystkich na raz i wyszlo jak wyszlo.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Ma taka sama szanse jak FSR 3.1, o to sie nie boj ;)  Bedzie FSR 3.1 i FSR 4.0 jednoczesnie.

Nawet FSR 3.0 jest niewiele, a tylko od tej wersji można podmieniać plik na nowsze. Inaczej trzeba bawić się w mody, o ile ktoś je tworzy. Ludzie potrafią przeportować DLSS, jeśli był użyty na tym samym silniku, ale później... Tak zrobili z serią Resident Evil, gdzie mimo ze nie było DLSS to teraz mogę tam użyć nawet DLSS4, ponieważ silnik dostał go później. Z FSR mało komu chce się bawić, ponieważ ma go mniej osób oraz gorzej wygląda. 

• Upvote 1
Opublikowano

To nie tak. Wystarczy implementacja FSR 2.0, żeby mogło ruszyć też 4.0 przy minimalnej interwencji twórców gry (ale jednak wymaganej). Natomiast FSR 3.1 ma biblioteki nie wkompilowane w exe gry, tylko jako osobne dll jak DLSS, więc wtedy sterownik może łatwo sam podmienić ten plik.

• Like 1
Opublikowano

Czy nie jest tak  że karty 9070 będą ostatnimi w arch. RDNA i FSR 4.0 jest tylko na tę generację? Przyszłe GPu w arch. UDNA okaże się że wymaga nowego rozwiązania i wspieranie dla RDNA szybko się zakończy. 

Tak filozofuję sobie.

Opublikowano

Ponoc jakiś leaker stwierdza ze ta ich przyszła karta UDMA co ma niby konkurować z najszybszymi kartami NVIDI nie przebije RTX5090 :P Możemy szykować sie na pozyczki hipoteczne, sprzedawanie organów by miec nadzieje na nowe karty nvidi... bo przy takich rokowaniach to naprawde ta nowa architektura to żal i nedza jak takie kasztana w stylu RTX5090 nie jest w stanie przebić.... bo to mowa o hiper AMD karcie na 2026... konsternacja

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Art385 napisał(a):

Czerwone kupują entuzjaści, którzy chcą zobaczyć czy już AMD ogarnęło soft,xD

Nigdy nie rozumiemiałem jakie ludzie mają problemy z "softem amd" bo nigdy ich nie uświadczyłem :E :hmm:

Edytowane przez Send1N
  • Like 6
  • Upvote 2
Opublikowano
54 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Nawet FSR 3.0 jest niewiele, a tylko od tej wersji można podmieniać plik na nowsze

Tylko wersja FSR 3.1 ma opcję podmiany plików, więc dla przykładu ta wersja co wyszła w patchu w Cyberpunku to FSR 3.0 i tam nie będzie FSR 4, ani nie można samemu podmienić plików. Twórcy muszą dodać FSR 3.1 tak jak to zostało zrobione w Tlou Part 1.

Opublikowano
3 godziny temu, Reddzik napisał(a):

Tak samo jak ja tracę na wydajności uruchamiając DLSS 4, jakieś 6-7fps jest mniej niż normalnie, bo niestety karta jest słabsza do obsługi nowszej wersji. 

Dobrze rozumiem? masz gorszą wydajność z dlss niż w natywnej :hmm:

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Send1N napisał(a):

masz gorszą wydajność z dlss niż w natywnej

Nie, chodzi mi o dlss cnn vs transformer na tych samych ustawieniach jakość vs jakość itp. Transformer zabiera trochu fps jak chce się użyć tej wersji dlss.

Edytowane przez Reddzik
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Reddzik napisał(a):

w patchu w Cyberpunku to FSR 3.0 

W Cyberpunku nadal jest tam wersja FSR 2.X z dodanym frame gen. Ogólnie nazewnictwo jest do kitu, bo chodzi mi o skalowanie z wersji 3.0, czy jak to sobie nazwali.

AMD niestety zostało rozjechane walcem przez ten DLSS... Jedyne co ich ratuje to brak karty Nvidii o wydajności rtx3070 / 4060ti wraz z 12GB Vram, ale to zmieni się z nowymi modułami Vram. Musza wymyślić skalowanie z poziomu sterownika, które zadziała w dowolnym tytule, który obsługuje DLSS / FSR, inaczej nie widzę dla nich szans... Nawet jeśli nadrobią natywną wydajnością w porównaniu do wydajności z DLSS, to nadal będzie to spory pobór prądu, gdzie znowu wymusi to dalsze obniżenie ceny.
Osobiście interesuje mnie karta która z dobrym skalowaniem może radzić sobie w lekkim 4K lub 1080p w ciężkich tytułach, najlepiej mieszcząca się w dwóch wentylatorach...

• Upvote 1
Opublikowano
37 minut temu, Send1N napisał(a):

Nigdy nie rozumiemiałem jakie ludzie mają problemy z "softem amd" bo nigdy ich nie uświadczyłem :E :hmm:

To jak z daltonistami oni mogą pomylić kolory a niektórzy mogą pomylić bugi z prawidłowym działaniem. Z takich fajniejszych przykładów z zeszłego roku, to crashujący Space Marine 2 taka tam gierka na którą czekała masa fanów W40k, taka tam gierka z logiem AM kurde D. Bardzo się cieszyłem jak nie mogłem grać, bo driver robił timeout nie zależnie od zegarka, napięcia ot po prostu się wywalał. Myślisz, że naprawili szybko taki fuckup jak dziura po reaktorze w charnobylu? A no nie. O takiej jednej jeszcze gierce co to w moment sprzedała 10 mln kopii to nawet nie będę pisał, bo chińczyki uprzedzili AMD i dali workaround i nie trzeba było samemu rzeźbić. Nie chcę nawet wspominać ostatniej połowy zeszłego roku bo raptem jako tako kupy się trzymały 24.10.1. Mamy styczeń i dopiero mogę powiedzieć jest ok.
Jak czegoś nie widzisz z różnych przyczyn, to nie znaczy, że ktoś inny tego nie widzi.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Rozumiem ty mogłeś mieć problemy normalne jedni mają inni nie mają ;) ale czytając internety na temat radeonów od lat to niejeden pomyśli że tych produktów nie da się kompletnie używać :E ja tam byłem miło zaskoczony pakując po 7 latach przerwy od gpu amd do swojej skrzynki radka. W zeszłym roku jeszcze wpakowałem trzy 7700xt do pc kilentów.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Nie no jakościowo jest lepiej niż kilka ładnych lat temu. Nie mniej jak spier***ą to aż zęby zgrzytają. Na którymś driverze spawnował się jeden z procesów drivera i po 24h miałem ich przynajmniej kilkaset w menadżerze a driver cały czas otwierał nowe. To z takich też przyjemnych akcji ale temat już rozwiązany jakiś czas temu, oczywiście bez pośpiechu bo kto patrzy w task mamadżera. Potem zamulająca adrenalina jak menel po rozpuszczalniku a ja i tak miałem szczęście, bo mi się w końcu otwierała inni nie mieli tyle szczęścia.
No i teraz mamy 25.1.1 gpu na chillu chodzi na 3 GHz jak PL pozwala, można alt tabować zawsze wszędzie i świrować pawiana do woli a sama adrenalina po kliknięciu w ikonkę czy wywołaniu z prawokliku uruchamia się w max sekundę z pełną widocznością w GUI, bo tak ramkę prawię rozwija natychmiast. Da się? No jednak da. Przypomnę, że ja XTX kupiłem ze sporym upustem a nie za 6k i nawet na oczy nie widziałem najgorszego fuckfestu. Ponadto nie siedzie na kilku ekranach i nie używam VR na PC więc moje "pozytywne" doświadczenia były ograniczone. Jakbym XTX kupił na premierę to chyba bym do siedziby AMD wysłał kupę w pudełku z pozdrowieniami od zadowolonego klienta xD 

Aha, żeby nie było jak ten trend z driverami się w tym roku utrzyma i będą trzymać poziom, to ja posiedzę jeszcze z rok na XTX, bo mocy to mu nie brakuje.

Edytowane przez Art385
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

6900XT jak mialem to zero problemow, minimalny sterownik, wlaczenie freesync i koniec :D A w warzone w co gram 99% to radki zostawiaja daleko w tyle nvidie i taki 7900XTX ma wydajnosc prawie 4090.

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
11 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

W Cyberpunku nadal jest tam wersja FSR 2.X z dodanym frame gen. Ogólnie nazewnictwo jest do kitu, bo chodzi mi o skalowanie z wersji 3.0, czy jak to sobie nazwali.

AMD niestety zostało rozjechane walcem przez ten DLSS... Jedyne co ich ratuje to brak karty Nvidii o wydajności rtx3070 / 4060ti wraz z 12GB Vram, ale to zmieni się z nowymi modułami Vram. Musza wymyślić skalowanie z poziomu sterownika, które zadziała w dowolnym tytule, który obsługuje DLSS / FSR, inaczej nie widzę dla nich szans... Nawet jeśli nadrobią natywną wydajnością w porównaniu do wydajności z DLSS, to nadal będzie to spory pobór prądu, gdzie znowu wymusi to dalsze obniżenie ceny.
Osobiście interesuje mnie karta która z dobrym skalowaniem może radzić sobie w lekkim 4K lub 1080p w ciężkich tytułach, najlepiej mieszcząca się w dwóch wentylatorach...

Piszesz o tym?

https://youtu.be/Lagy2w41axE?si=zpG98ZUMSeQvKcQR