Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, SebastianFM napisał(a):

Masz rację, wydaje ci się. Gdzie są argumenty?

Już nie raz nawet na labie ci to pisałem...całokształt wypowiedzi na twe upodobania wskazuje ;) Lubisz łapać ludzi za słówka i robisz wszystko by ciebie za nie nie złapać stąd może nie ma co cytować, po czym zawsze wyskakujesz z "gdzie są argumenty", ale znając twoje posty z kilku lat właśnie tylko takie jak @Pitt_34wnioski wyciągnąć można. Tak, wiem nie zgodzisz się z tym, nigdy się nie godzisz...no żyćko ;)

1 minutę temu, SebastianFM napisał(a):

Odpowiadasz na moje pytanie to może przeczytaj całe a nie wybierasz sobie tylko to, co ci pasuje. 😁

Mnie akurat "programy" w ogóle nie interesują, tę część przewijam w testach stąd odniosłem się do części wypowiedzi, która w nich mnie interesuje...a sam o nią pytałeś ;)

Opublikowano (edytowane)

@SebastianFMbo wcale nie jest specjalnie lepiej niż na AMD, do tego martwa podstawka, zaczynamy brnąć w absurd "w jednym z setek zastosowań jest troszkę lepiej, więc to lepszy wybór" ;)  Ot uważam, że na dzień dzisiejszy zen 5 to bardziej uniwersalna opcja...o zgrozo bardziej uniwersalną opcją jest raptor.

Profesjonaliście czeszącym na tym grube hajsy poleciłbym "tredka" a nie procesory dla ludu ;)

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
7 minut temu, SebastianFM napisał(a):

@Krzysiak, na pytanie gdzie są argumenty odpowiadasz w 100% wymijająco, o czym to świadczy? 😁

O tym , że faktycznie jesteś fanatykiem, bronisz procesorów, które są po prostu nieopłacalne i tłumaczenie , że ta generacja ma plusy w postaci zastosowań profesjonalnych jest po prostu zadziwiające. Bronisz procesorów, które w wielu zastosowaniach są gorsze od swoich poprzedników o grach już nawet nie wspomnę, o konkurencji w postaci AMD na dzień dzisiejszy nawet nie pisze bo nie chce dobijać Intela. 

Żeby to jeszcze jakoś cenowo wyglądało, a niestety nawet cenę mają z dupy. 

• Like 1
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Standard, że znowu w tym temacie o wydajności wypowiadają się głównie osoby, które w ogóle nie miały do czynienia z tymi procesorami. 😁

@Pitt_34, 265K jest nieopłacalny? W takim razie podaj ile % musisz dopłacić do AMD i ile % zyskujesz wydajności. 😁

Opublikowano

To nawet nie chodzi o opłacalność samego proca, ale o całokształt, do tego proca trzeba kupić i płytę na którą już nic innego jak core ultra 200 nie wsadzę, więc zakup bez sensu. Intel wypuścił socket na jedna serie CPU i tyle. Nawet jak by ten 285k bił na głowę wszystkie inne CPU i to w wszystkich zastosowaniach, to i tak wolał bym kupić coś delikatnie słabszego ale z możliwością wymiany na coś nowszego.

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, SebastianFM napisał(a):

Śmiecie? Do programów? Nawet @ryba w tym temacie pisał, że do montowania filmów polecił komuś 285K zamiast i9-14900K. To co, polecił śmiecia? Jeżeli chodzi o gry to się mądrzysz a nie masz pojęcia jaką 285K ma wydajność w grach jak się go sensownie ustawi. 😉

Daj już sobie spokój, oceniam procesor w całości i tak to śmieć. Argument jaką ma wydajność po kalibracji to sobie można między bajki wsadzić bo każdy cpu da się poprawić kalibracja więc nadal będzie odstawał. Do programów to ludzie za za czasów zen1 też polecali ryzen 1800X bo przecież w grach był słaby, a użytki bardo dobre ;) 

2 godziny temu, SebastianFM napisał(a):

@Krzysiak, na pytanie gdzie są argumenty odpowiadasz w 100% wymijająco, o czym to świadczy? 😁

Każdy ma w dupie twoje zdanie i nic udowadniać ci nie musi, to ty się rzucasz do każdego zadając argumentów ale jak widać każdy cię zlewa i nic ci udowadniać nie musi bo testy procesorów są znane i ceny ich też i jak widać nikt nie ma ochoty na konwersacje z tobą. 

2 godziny temu, SebastianFM napisał(a):

Standard, że znowu w tym temacie o wydajności wypowiadają się głównie osoby, które w ogóle nie miały do czynienia z tymi procesorami.

Od tego są testy, żeby nie musieć kupować tego gunwa i marnować czasu. Nagle trzeba coś kupić, żeby poznać wydajność ? Oj jak szybko narracja się zmienia.

• Confused 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Z góry przepraszam za oftopa.

Mam pytanie, czy laptopy Lenovo Legion to obecnie dobre konstrukcje?

Miałem z 10 lat temu gamingowego Lenovo z GTX 960 i 13" Yogę. Oba poległy dość szybko. Trudno mi więc zaufać tej firmie. Jednak to, jakie podzespoły oferują Legiony w porównaniu z konkurencją w lapkach gamingowych sprawia, że trudno od razu odrzucić ich ofertę. Rozważam model z RTX 5080 i Ultra 9-275HX.

Zastanawiam się też, czy po podłączeniu powerbanka 65W jako zasilanie USB C, będzie działał z pełną mocą (jak na zasilaniu sieciowym).

Edytowane przez tgolik
Opublikowano
5 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Od tego są testy, żeby nie musieć kupować tego gunwa i marnować czasu. Nagle trzeba coś kupić, żeby poznać wydajność ? Oj jak szybko narracja się zmienia.

Dokładnie :thumbup: Od tego są testy żeby nie musieć wszystkiego samemu sprawdzać, tylko na ich podstawie wiedzieć czy coś jest warte zakupu, czy też nie.

• Upvote 3
Opublikowano
7 godzin temu, wallec napisał(a):

A jakby spojrzeć, że pierwszy chiplet nie jest jakoś baaaardzo w plecy, ma silne erdzenie i niższe zużycie energii niż monolit, to może kolejna generacja pokaże klasę? Krok w tył i dwa do przodu?

Gorzej nie powinno być, na obecnej podstawce refresh też powinien lekko przyśpieszyć, zapewne podbiją najważniejsze zegary

A potem przeskok na TSMC N2

Opublikowano

Co za czasy przyszły, że Intelowcy nagle zaczęli "grać w programy i benchmarki", a jeszcze niedawno jechali po 1700X, bo poza programami niczego nie reprezentuje....

Niedawno tek testers wrzucił test takiego 225F. Jak tu obronić taki procek, który jest wolniejszy od 7500f, a kosztuje 400zł więcej? Nie wspominając, że do AM5 wrzucisz jeszcze coś lepszego, a platforma na 1851 została już prawdopodobnie uśmiercona(co najwyżej wyjdzie coś w rodzaju ZEN+). To już lepiej kupić 14600k, który jest tańszy, a zdecydowanie lepszy, a podstawka równie martwa. 

• Upvote 6
Opublikowano
57 minut temu, tgolik napisał(a):

Z góry przepraszam za oftopa.

Mam pytanie, czy laptopy Lenovo Legion to obecnie dobre konstrukcje?

Miałem z 10 lat temu gamingowego Lenovo z GTX 960 i 13" Yogę. Oba poległy dość szybko. Trudno mi więc zaufać tej firmie. Jednak to, jakie podzespoły oferują Legiony w porównaniu z konkurencją w lapkach gamingowych sprawia, że trudno od razu odrzucić ich ofertę. Rozważam model z RTX 5080 i Ultra 9-275HX.

Zastanawiam się też, czy po podłączeniu powerbanka 65W jako zasilanie USB C, będzie działał z pełną mocą (jak na zasilaniu sieciowym).

Chyba nie ma takiej marki gdzie można polecić na 100%, napewno szukałbym laptopka z ciekłym metalem na rdzeniu cpu bo te pasty przy tak wysokich temp to szybko wysychają. 

11 minut temu, FerreroRoche napisał(a):

Co za czasy przyszły, że Intelowcy nagle zaczęli "grać w programy i benchmarki", a jeszcze niedawno jechali po 1700X, bo poza programami niczego nie reprezentuje....

Ja nie wiem jak wgl można polecać intela jeśli chodzi o użytki kiedy to zen5 jest równie mocny i do tego nie pobiera tyle papu, bardziej zrównoważona wydajność w grach, a do tego można mieć procesor jednocześnie mocarny w użytkach i topowy w grach pod postacią 9950X3D. 

Gdyby Arrow nie wymagał nowego socketu to napewno byłby w lepszej sytuacji.  Zresztą co tu dużo mówić, te cpu to sprzedażowa klapa, a dobre procesory się chyba sprzedają ;) 

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
9 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

@leven oj tam gadasz, przecież 245k, wysoko taktowane ddr5 i jest petarda w grach...a nie, czekaj :E

O Ty draniu :P  

A miało być tak pięknie.  

Jak Bartlet okaże się :kupa: no to pójdę do kościoła i chyba się spalę, jako grzesznik nr1  :red:

• Haha 2
Opublikowano
5 godzin temu, Karro napisał(a):

tylko zen1 generował 50 procent fps mniej niz skylake przy niepełnym gpu load.

Tu tego poziomu nie ma

Ale był szybszy od poprzednika, do tego platforma służyła jeszcze dla zen+, zen2 i zen3 ;) Tu wolniej od poprzednika i co najwyżej "+" będzie :) 

Opublikowano (edytowane)

@Karroco nie zmienia faktu, że naprawdę bronienie tego gówna obecnie ociera się o fanbojstwo ;) Bo taki wolny w grach zen przynajmniej jakoś rokował jako cała platforma (sam za jakieś "grosze" na promce kupiłem wtedy 1700, wiedząc że zaraz wskoczy w jego miejsce 3600...akurat zdechł mi stary komp i nie mogłem na zen3 poczekać)...tutaj tego drugiego nie ma ;)

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

Zenek/zenek+ to były i tak śmieci jeśli chodzi o wydajność w grach ale były też przez to tańsze. Nie bez powodu AMD zdobyło taką popularność właśnie niższą wycena i relatywnie dobrą wydajnością. Pamiętam do dziś jak byłem w prolinę i miałem na lądzie 2700X i 8700k :D Dobrze, że wtedy wybrałem intela. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 17.05.2025 o 00:09, tomcug napisał(a):

95% kupujących nie rzeźbi w ustawieniach, więc to akurat słaby argument.

Ja nie użyłem tego, że wydajność w grach można zwiększyć jako argumentu, to było normalne pytanie.

W dniu 17.05.2025 o 00:15, Krzysiak napisał(a):

Już nie raz nawet na labie ci to pisałem...całokształt wypowiedzi na twe upodobania wskazuje ;) Lubisz łapać ludzi za słówka i robisz wszystko by ciebie za nie nie złapać stąd może nie ma co cytować, po czym zawsze wyskakujesz z "gdzie są argumenty", ale znając twoje posty z kilku lat właśnie tylko takie jak @Pitt_34wnioski wyciągnąć można. Tak, wiem nie zgodzisz się z tym, nigdy się nie godzisz...no żyćko ;)

Moje pytanie o argumenty odnosiło się do konkretnej odpowiedzi @Pitt_34, w której stwierdził, że bronię czegoś, czego nie da się obronić. Przypomnę, że chodziło o to, że do programów 265K, 285K są spoko. Nie dorabiaj sobie do tego jakichś teorii.

W dniu 17.05.2025 o 00:15, Krzysiak napisał(a):

Mnie akurat "programy" w ogóle nie interesują, tę część przewijam w testach stąd odniosłem się do części wypowiedzi, która w nich mnie interesuje...a sam o nią pytałeś ;)

Nie, ja pytałem czy orientujesz się o ile można zwiększyć wydajność w grach odpowiednimi ustawieniami a nie o to, jaka jest wydajność na domyślnych ustawieniach.

W dniu 17.05.2025 o 02:51, Phoenix. napisał(a):

Każdy ma w dupie twoje zdanie i nic udowadniać ci nie musi, to ty się rzucasz do każdego zadając argumentów ale jak widać każdy cię zlewa i nic ci udowadniać nie musi bo testy procesorów są znane i ceny ich też i jak widać nikt nie ma ochoty na konwersacje z tobą. 

Ty się dobrze czujesz, że takie bzdury o mnie wypisujesz? Mnie to śmieszy, co ci się tam ubzdurało. Raz zapytałem do konkretnej odpowiedzi o argumenty i już nagle się do wszystkich rzucam. Pisz o sobie o nie wymyślasz coś, że wszyscy, każdy, nikt. Gówno prawda, tak samo mógłbym o tobie napisać, tylko nie będę się zniżał do twojego poziomu i wdawał w jakieś dziecinne wojenki. Ty nie masz ochoty ze mną rozmawiać to nie rozmawiaj. Nie masz ochoty czytać moich odpowiedzi to dodaj mnie do ignorowanych.

W dniu 17.05.2025 o 02:51, Phoenix. napisał(a):

Nagle trzeba coś kupić, żeby poznać wydajność ? Oj jak szybko narracja się zmienia.

Znowu. Ja nic takiego nie napisałem.

W dniu 17.05.2025 o 18:25, PiPoLiNiO napisał(a):

Ale Ty go nie masz. Widziałeś u brata. Oni na YT. To to samo tylko przez monitor. 

Ty tak serio? Jakie to ma znaczenie, że go nie mam? Mój brat ma. Dzięki temu mogę porównać wyniki w dowolnym scenariuszu, który sobie ustalę. Gra, ustawienia, miejsce testowe, itp. Testy na YT też to umożliwiają? 😁

Edytowane przez SebastianFM