Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cyberpunk 2077, ustawienia niskie.

i9-13900K.

Cyberpunk2077_2025_06_12_22_02_45_472.thumb.png.d01fbe15c0dbefbdcc6f97214cc51099.png

285K.

Cyberpunk2077(C)2020byCDProjektRED12_06.202521_52_08.thumb.png.06a9124abe6c51c157a74a9a2b6fbe43.png

@Zachy, i co, magia? 😁

Na ustawieniach Ultra też jest taka różnica w wydajności, 228 FPS vs 252 FPS, oczywiście na korzyść 285K. 😁

@ju-rek, czemu wyciąłeś wersję Windows? My porównujemy wyniki na Windows 11 24H2, ja na Windows 10 22H2 też mam kilkanaście % więcej.

Edytowane przez SebastianFM
Opublikowano (edytowane)

@ket_rab, już nie wymyślajcie. @Zachy, że to nienormalne a ty, że skalowanie niby ma znaczenie. Przecież w twoich najnowszych wynikach na niskich ustawieniach między wyłączonym i włączonym skalowaniem jest tylko 1 FPS różnicy. 🙂 Jedyna różnica to jak zmienisz ustawienia skalowania to wtedy w podsumowaniu zamiast Niskie masz Własne.

Ja mam na i9-13900K o 5% więcej ty na i7-13700K więc to też się zgadza a 285K ma o 15% więcej FPS. 😁

My sprawdzamy i porównujemy wydajność procesorów. Skalowanie i rozdzielczość nie ma wpływu na ilość FPS oczywiście dopóki karta graficzna nie ogranicza ilości FPS. Twoje wyniki, te na niskich, to potwierdzają.

Edytowane przez SebastianFM
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, SebastianFM napisał(a):

@Zachy, i co, magia? 😁

Na ustawieniach Ultra też jest taka różnica w wydajności, 228 FPS vs 252 FPS, oczywiście na korzyść 285K. 😁

Wszystkim wychodzi ze 285k jest kiepski w CP a tobie ze na odwrot :D

Moje oc bylo zrobione dobrze i stabilnie + testowane w roznych grach, 12-14 tytulach + ycruncher n64, fft, vst

W aida ponad 140tys read/write/copy i latency ponizej 70ns

W cb23 wyniki tez sie zgadzaly.

Ja bym to nazwal anomalia jakas, wszystkie redakcje sie myla? :D

A jak miales ustawione limity cpu?

U mnie bylo baseline o ile pamietam.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
41 minut temu, Karro napisał(a):

Rozdzielczość może mieć wpływ w bardzo niewielkim procencie na fps tj do 10 procent 

Bez limitu GPU ma pomijalny wpływ, chyba że porównujemy np. 1024x768 do 1280x720, to wtedy wiadomo, że 16:9 będzie mieć niższą wydajność CPU przez większy FOV.

Opublikowano

Gdybym był w domu i mial jeszcze 285k az bym go ponownie sprawdził w 1080p niskich z fsr włączonym.

Fakt faktem 9800 i 9950 (jak pokazal ju-rek) i tak jest sporo do przodu.

No ale CPU juz zwrócony.

@SebastianFM

Rozumiem, ze wszystkie redakcje testujac 285k sie myla i robia to zle? :D

Zakladam ze tak ustawiony test mniej wplywa na podsystemy 285k, tam gdzie jego bottleneck, i dlatego cpu jest lepszy od starszej gen.

Gdyby wyniki 285k byly 10-15% do przodu wzgledem 13900k wszedzie by o tym pisano :)

Opublikowano

@Zachy, ty jesteś niemożliwy. Pokazałem ci wynik z wbudowanego testu, który za każdym razem jest taki sam, więc gdzie tu jest miejsce na jakieś anomalie?

Co ty mi wyskakujesz z testami redakcji jak ja od początku pisałem, że to są wyniki po poprawieniu mnożników. Poza tym to które redakcje robiły testy wersji 2.21?

Opublikowano (edytowane)

Poprawieniu mnożnikow, tzn czego dokładnie?

Ręcznie ustawiane wszystko, czy tym booscie od intela 200s? (Ktory w testach portali ponownych dal wielkie g...)

Ja tu podawałem co i jak zmienialem

Cpu p i e cores stock

Ring/cache 41

D2d 36

Ngu 35

I te ustawienia przechodzily wszystkie testy stabilnosci poprawnie 

Ram na 9000mhz tez bez wywalania sie czy to imc czy samych taktow rowniez

Bios do mobo najnowszy, intel firmware tez najnowszy jaki znalazlem.

A i ja nie uzywalem tego softu Intela do optymalizacji gier, moze to tez cos w CP daje :)

I druga dorawa, uzywalem systemu tego samego co dla amd, moze z core parking cos sie zadzialo o.0

Chodzi o to ze redakcjom wychodzi, ze 285k w CP jest daleko za 13/14 gen, a tobie ze na odwrot - i tylko tobie! :)

Edytowane przez Zachy