Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@tomcug Jeśli w opisie najnowszego biosu Asusa 2006 i we wcześniejszych na ich stronie nie ma wzmianki o tym mikrokodzie, to jedyna mozliwość, która przychodzi mi do głowy - to, że aktualizacja mikrokodu nastąpiła skrycie  wraz z zaktualizowaniem "Management Engine (ME) to version 19.0.5.1992" - a ta wersja była dystrybuowana także w specjalnych oddzielnych wersjach tylko dla ASUSA, w tym dla Twojej płyty: https://www.station-drivers.com/index.php/en/component/remository/Drivers/Intel/Management-Engine-Interface-(MEI)/Firmwares/Serie-19.x/Intel-Management-Engine-(ME)-Firmware-Version-19.0.5.1992V2-(S-and-H-1.5Mo)-(Asus-Serie-T)/lang,en-gb/

Zwróciło to moją uwagę gdyż u mnie ostatnia wersja mikrokodu to 0x117.

Edytowane przez sert
Opublikowano
7 godzin temu, tomcug napisał(a):

@Karro Wyszło dość ciekawie:

https://ithardware.pl/testyirecenzje/arrow_lake_duze_rdzenie_kontra_male_rdzenie_w_grach-44194.html

Na pewno w dalszej perspektywie warto będzie wrócić do tematu dodając wyniki rdzeni Raptor Cove oraz Gracemont + Zen 5 + Zen 5 X3D.

Fajne. Jakie taktowanie miał rdzeń P gdy testowałeś rdzenie E?
Robiłeś lasso, żeby gry chodziły na E?

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, sideband napisał(a):

Możesz sobie otworzyć każdy bios i sprawdzić każdy mikrokod, który siedzi w biosie.

Nie trzeba otwierać biosu żeby się dowiedzieć o tym jaki jest aktualny mikrokod -  są różne programy, które to pokazują przecież  - (nie mów, że nie wiedziałeś ;) )

micrtL.jpg.095cfb72ece88e957763ea97b2135cc1.jpg

Edytowane przez sert
Opublikowano

Nie czaisz tym sprawdzisz aktywny mikrokod w biosie, który masz obecnie wgrany i stricte dla CPU, którego używasz. A możesz sprawdzić bios od każdego producenta i mikrokod każdego CPU i w razie potrzeby zgrać mikrokod z innego biosu i wrzucić do swojego.

Opublikowano (edytowane)

@sideband No faktycznie, nie zaczaiłem... Tylko w tym przypadku obawiam się, że ten mikrokod z biosu  Asusa może nie być kompatybilny z innymi płytami na Z890 pozostałych producentów, gdyż wydaje mi się, że nie ma innego producenta, który wprowadziłby aktualizację do 0x118, więc Intel z jakichś powodów bocznymi drzwiami mógł prowadzić ten mikrokod tylko dla określonych płyt Asusa... ale może nie mam racji, choć wydaje mi się, że tak może być jak napisałem. Przy tej okazji może podasz nazwy programów, którymi można zrobić ekstrakcję mikrokodu z biosu.

Edytowane przez sert
Opublikowano
27 minut temu, sert napisał(a):

aktualizacja mikrokodu nastąpiła skrycie  wraz z zaktualizowaniem "Management Engine (ME) to version 19.0.5.1992"

Aktualizacja ME nie zmienia mikrokodu sama w sobie. Widocznie ASUS nie wpisał do listy zmian. Ale te mikrokody jajco dają, więc nic nie tracisz.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, tomcug napisał(a):

Aktualizacja ME nie zmienia mikrokodu sama w sobie.

Generalnie tak, ale może w tym przypadku nastąpił jakiś wyjątek.... ;) 

@tomcug Zwróć uwagę, że te ostatnie aktualizacje ME dla Asusa mają 1mb więcej niż wersja "dla wszystkich" https://www.station-drivers.com/index.php/en/component/remository/Drivers/Intel/Management-Engine-Interface-(MEI)/Firmwares/Serie-19.x/lang,en-gb/

Edytowane przez sert
Opublikowano
1 minutę temu, sideband napisał(a):

Nie sugeruj się rozmiarem ;)

Producenci nie grzebią przy ME nie ma żadnych specjalnych wersji ME dla konkretnych producentów. ME pochodzi bezpośrednio od Intela dla każdego jest taki sam tak jak jak mikrokody.

Mam Ci uwierzyć "na słowo"...? To dlaczego inni producencji nie zrobili aktualizacji do 0x118 (co, Intel im nie dał? Jeśli tak to dlaczego? pomyślmy), a Asus ma co najmniej od 29.07.br. ?

1 minutę temu, sert napisał(a):

nie ma żadnych specjalnych wersji ME dla konkretnych producentów

Kliknij w link, który podałem i zobacz, że Intel zrobił specjalne wersje ME dla Asusa.

Opublikowano (edytowane)

Wiesz, że MSI ma ten sam mikrokod? :E

Poza tym wiesz, że on jest z marca :E

Producenci wrzucają w różnym tempie biosy z nowszymi mikrokodami i ME.

Specjalnie nie wrzucę zrzutów żebyś dalej myślał, że to wszystko zmyśliłem :E

PS. GB ma ten sam mikrokod dalej nie sprawdzam ;)

Edytowane przez sideband
Opublikowano
2 minuty temu, sideband napisał(a):

Specjalnie nie wrzucę zrzutów żebyś dalej myślał, że to wszystko zmyśliłem :E

Ja nie jestem taki "mądry" jak Ty, więc zawsze staram podpierać się jakimiś źródłami... Ale spoko, nawet jeśli nie mam gdzieś racji, to od tego jest forum, żeby rozmawiać.... Tak że...luzik...Kolego....nie denerwuj się.... ;) 

Opublikowano
Godzinę temu, sert napisał(a):

Mam Ci uwierzyć "na słowo"...? To dlaczego inni producencji nie zrobili aktualizacji do 0x118 (co, Intel im nie dał? Jeśli tak to dlaczego? pomyślmy), a Asus ma co najmniej od 29.07.br. ?

To musi być spisek ;)

29 minut temu, Karro napisał(a):

amd też ma małe rdznie w mobile ale ale na pewno nie sa tak blisko duzych

To jest ta sama architektura. Tylko mniej MHz i mniej cache.

Opublikowano
1 godzinę temu, sert napisał(a):

Ja nie jestem taki "mądry" jak Ty, więc zawsze staram podpierać się jakimiś źródłami... Ale spoko, nawet jeśli nie mam gdzieś racji, to od tego jest forum, żeby rozmawiać.... Tak że...luzik...Kolego....nie denerwuj się.... ;) 

Nie denerwuje się :E ME i mkrokodu producenci płyt nie mogą tknąć nawet małym paluszkiem ;) Wymienione składowe biosu nie ma wpływu na ewentualne błędy danego producenta w swoim biosie.

Jak potrafisz edytować bios to możesz prawie dowolnie maglować wersjami ME i mikrokodem. Jakbyś bawił się w ręczne modyfikacje biosów pod CFL kiedy jeszcze nie było narzędzi to już byś był w miarę obcykany ;)

Przed 12gen nie było takich bamboli wpływających na wydajność w mikrokodzie jakie zaserwował Intel :E

Opublikowano
21 godzin temu, Karro napisał(a):

Ja jestem w mobile ultra zadowolony.boost 50 procent na cpu i 250 na igpu. W różnych kategoriach różnie pewnie 

Bo to spoko procki pod mobilki gdzie wydajność energetyczna dużo ważniejsza niż maksymalna wydajność.

Zwłaszcza jak ktoś na baterii używa laptopa

Opublikowano (edytowane)

Posiadając aktywną kartę zewnętrzną - i tak możemy korzystać lokalnie (offline) z możliwości wbudowanej w procesor Intela grafiki do zabawy z prostą AI ..... ;) 

aiarc.thumb.jpg.4885feb73dc85e2cb063117f1dd38bc1.jpg

Edytowane przez sert
  • Thanks 1