Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Krzysiak rozumiem. Ja sobie obserwuję po prostu oba wątki i ten niebieski i ten czerwony i takie jest moje spostrzeżenie bo czasami po prostu widzę jak konkretną grupką na niego w taki czy nie inny sposób siadacie. Wiecie że jest specyficzny w pewnym sensie, co też mi osobiście absolutnie nie przeszkadza. I to tyle. Arrow w grach dziaduje i nie ma tutaj o czym dyskutować bo to jest oczywista oczywistość ale to chyba nawet sam wallec wie :lol2: Ja stroną żadną nie jestem bo mam jedną i drugą platformę chociaż szkoda że są tylko dwie (intel / amd) haha. 

Opublikowano
Teraz, Fenrir_14 napisał(a):

Arrow w grach dziaduje i nie ma tutaj o czym dyskutować bo to jest oczywista oczywistość ale to chyba nawet sam wallec wie :lol2: 

No chyba jednak nie :hihot:

A czemu siadają na niego ludzie? Bo bzdury trzeba prostować...ktoś później wejdzie na forum, przeczyta je i pomyśli, że tak jest naprawdę  ;) 

Tu "strona" nie ma żadnego znaczenia ;) 

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
10 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

No chyba jednak nie :hihot:

A czemu siadają na niego ludzie? Bo bzdury trzeba prostować...ktoś później wejdzie na forum, przeczyta je i pomyśli, że tak jest naprawdę  ;) 

Tu "strona" nie ma żadnego znaczenia ;) 

Jak narazie zarówno w temacie o arrow lake jak i arc b580 jedynymi niezadowolonymi „użytkownikami” są Ci, którzy ich nie mają.
Ktokolwiek kupił te produkty daje pozytywny feedback… no może oprócz phoenixa, dla którego 14 fizycznych rdzeni/wątków to za mało w porównaniu do 8 rdzeni i 16 wątków.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ciągle nie rozumiesz, że to ty przywołujesz do tablicy użytkowników amd, nawet wczoraj piszesz o przyrostach związanych z ustawieniem pamięci na arrow, ok pisz o przyrostach na arrow...ale po co było od razu pisać, że amd wypuściło 9850x3d który nie jest szybszy od 9800x3d? Do tego samozaoranie i totalna hipokryzja, bo amd przynajmniej nie wypuściło generacji z "przyrostem ujemnym" w grach jak to zrobił intel :E Sam prowokujesz a później płacz "bo armia czerwona mnie atakuje"  :hihot:

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, wallec napisał(a):

dla którego 14 fizycznych rdzeni/wątków to za mało w porównaniu do 8 rdzeni i 16 wątków.

Akurat w to co gram zjada nawet 16 rdzeni i niestety 14 golych rdzeni to za malo, sam przyrost z ilosci watku na wyzszym intelu to ponad 30%+ a przy liczbie z wysokim fps i monitorze 360hz to juz robi robote. Nie mowiac juz o wzrostach wynikajacych z podniesionego D2D/NGU.

Nawet jak mi kompilowalo szadery w tlou to potrafilo dzwiek przycinac w przegladare po zapchaniu watkow wiec dla mnie ten proc to pomylka. 

A to ze ciebie to zadowala to ok, bo przeciez moze ;) Moich oczekiwan nie spelnia. No i u ciebie jak zwykle odklejka, jak cos jest szybsze to piszesz o wydajnosci, a jak cos jest wolniejsze to nagle "spelnia oczekiwania" i dla ciebie to zajebisty proc, tylko dla ciebie :hihot:

Zreszta poziom 245k to poziom +-12600k to o czym my tu mowimy... 

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
46 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Ciągle nie rozumiesz, że to ty przywołujesz do tablicy użytkowników amd, nawet wczoraj piszesz o przyrostach związanych z ustawieniem pamięci na arrow, ok pisz o przyrostach na arrow...ale po co było od razu pisać, że amd wypuściło 9850x3d który nie jest szybszy od 9800x3d? Do tego samozaoranie i totalna hipokryzja, bo amd przynajmniej nie wypuściło generacji z "przyrostem ujemnym" w grach jak to zrobił intel :E Sam prowokujesz a później płacz "bo armia czerwona mnie atakuje"  :hihot:

Po to, że jak w temacie o intelu wspomnisz że podkręcając pamięci na intelu masz wzrosty -> bez sensu to robić, gowniane wzrosty, szkoda czasu dla n%

Ja AMD da produkt z wzrostem 3% -> te same osoby lecą z komentarzami i testami na sto postów ;)

z moje strony eot, czekam na premierę na moich 8600MT CL38

• Haha 1
Opublikowano
34 minuty temu, wallec napisał(a):

Po to, że jak w temacie o intelu wspomnisz że podkręcając pamięci na intelu masz wzrosty -> bez sensu to robić, gowniane wzrosty, szkoda czasu dla n%

Ale nikt nigdy tak nie twierdzil ,kolejne twoje urojenia...

Nie o tym byla wczoraj tez dyskusja ;) 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, wallec napisał(a):

Ale co to ma wspólnego amd z tym, że @tomcug (przypomnę że prywatnie posiadający intela a nie amd) ci zasugerował, że źle to robisz a same wyniki są z dupy? :hmm:

No i jeśli przywołujesz do tablicy amd, to później nie płacz że posiadacze amd się odezwą ;) 

Swoją drogą jaki chciałeś mieć przyrost na 9850x3d względem 9800x3d jeśli to ten drugi lekko podkręcony? :hihot: Przyrostów to się dopiero można spodziewać przy zen6/zen6x3d ;) 

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Nie no chyba nie ma osoby ktora by twierdzila ze 245k do gier to jakis mega wydajny procesor.

malo p-cores + bieda rdzenie e-cores wiec taki egzemplarz troche bardziej niz niedomaga

do tego z 'usprawnieniami z arrow lake' i mamy co mamy

ale tak ogolnie mocno tweakowanego 285k spoko sie np uzywa.

Opublikowano
5 godzin temu, wallec napisał(a):

Jak narazie zarówno w temacie o arrow lake jak i arc b580 jedynymi niezadowolonymi „użytkownikami” są Ci, którzy ich nie mają.
Ktokolwiek kupił te produkty daje pozytywny feedback… no może oprócz phoenixa, dla którego 14 fizycznych rdzeni/wątków to za mało w porównaniu do 8 rdzeni i 16 wątków.

Nie mają bo nie są zainteresowani widocznie wolą kupować wydajniejszy sprzęt.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

@wallec Ale po co mam kupować coś przy czym trzeba grzebać, żeby zwiększyć wydajność o te 8/10% jak się tutaj chwalisz. Mając Ryzena nie mam takiej potrzeby. Wydajność jest od razu po wyjęciu z pudełka.

Ty natomiast mało nie po puścisz,  bo masz pamięci ustawione 8000+ i to Ci daje dosłownie kilka FPS więcej. 

Kup sobie raz na jakiś czas porządny procesor i w końcu, zobaczysz że od razu umysł Ci się rozjaśni i przestaniesz pisać głupoty. Wiem wiem, wszytko zależy od portfela i czasami jest z tym problem, ale przynajmniej nie chwal sprzętu, który nie jest tego wart.

Oczywiście nie mam nic przeciwko temu, żeby dłubać przy sprzęcie jeśli ktoś to lubi, ale Ty kolego serio już przesadzasz z tym procesorem , który jest po prostu przeciętny . 

Edytowane przez Pitt_34
  • Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

245K to jest paździerz jeżeli mówimy o wydajności w grach. Choćbyś stanął na **** i jakimś cudem ustawił pamięci nawet na 9000mt to i tak go w ogólnym rozrachunku objedzie 14600K z memkami 7200 CL32 :D

W zasadzie jedyne co go ratuje to czasami cena - jeśli się trafi jakieś sensowne promo, ale biorąc pod uwagę że tak samo możesz trafić 14600K to wolałbym raptora.

Edytowane przez Fenrir_14
  • Like 2
  • Upvote 3
Opublikowano
59 minut temu, wallec napisał(a):

Dokładnie o takiej postawie wspominam.

Jesteś idealnym przykładem.

Nie mam, nie miałem, nie jestem zainteresowany, mam najwięcej do powiedzenia ;)

O patrz, nie masz amd, nie jesteś zainteresowany, a masz najwięcej do powiedzenie :hihot:

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
6 minut temu, Krzysiak napisał(a):

O patrz, nie masz amd, nie jesteś zainteresowany, a masz najwięcej do powiedzenie :hihot:

Kolejny raz walcownik sie zaoral swoim mieczem  :hihot:

40 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

W zasadzie jedyne co go ratuje to czasami cena

Tylko i wylacznie, gdyby nie to, ze ma za malo watkow do CODA, a to moja gra nr1 i 99% w nia gram to bym go zostawil ale tak to nie ma szans i czekam na 250k. Tutaj przy okazji zakupu jeszcze gierka do cpu wleciala ;) 

obraz.thumb.png.0c2a979c3d5d6fdc1b1fd034a044cd42.png

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Phoenix. do takich szybkich fps'ów i jeszcze przy monitorze 240Hz plus to jedynym rozsądnym wyborem jest 9800x3d. Mnie ten 245K kompletnie nie interesuje i nie kupiłbym go nawet gdyby i trzy gry dawali w gratisie lol. 

No ale rozumiem że kogoś może ten cep zadowolić, ludzie mają różne potrzeby i konfiguracje ale dla mnie to jest paździerź.

EDIT: co oni tam za gierkę dawali ? BF6 tak jak w przypadku raptorów ?

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano

Masz racje ale ja nie jestem staly w uczuciach co do sprzetu :lovin: Ja sie bawie w intela bo chce sobie przypomniec jak to bylo na intelu i obyc sie z biosem i nastawami ramu przed nova lake.  

13 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

dla mnie to jest paździerź.

To jest poziom +- 12600k wiec nie ma sie co dziwic :D 

• Upvote 2
Opublikowano
59 minut temu, Krzysiak napisał(a):

A gdzie punkt „nie miałem”?

Godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

245K to jest paździerz jeżeli mówimy o wydajności w grach. Choćbyś stanął na **** i jakimś cudem ustawił pamięci nawet na 9000mt to i tak go w ogólnym rozrachunku objedzie 14600K z memkami 7200 CL32 :D

W zasadzie jedyne co go ratuje to czasami cena - jeśli się trafi jakieś sensowne promo, ale biorąc pod uwagę że tak samo możesz trafić 14600K to wolałbym raptora.

i to sprawia że mając go nie mogę sobie o nim pisać bo są inne, teoretycznie lepsze procesory?

Godzinę temu, Tornado3 napisał(a):

dokładnie tak

@wallec wrzuć SOTR i porównany do 14600k

wrzucę jak wyjdzie ta apka podnosząca wydajność w tym antyku, nikt już w to nie gra 

Póki co objechałem 1% low w cyberku vs 7800x3d Q teście na życzenie i wystarczy 

Tu macie test, miłego oglądania.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, wallec napisał(a):

A gdzie punkt „nie miałem”?

On mnie też nie dotyczy w kwestii intela ;) 

Co do testu liptona to już nie raz było wyjaśniane na forum że źle to zrobił, a ty ciągle swoje...pewnie gdy kolejny raz wrzucisz screen z porównania w cyberku, to też ten mój z innego, do tego zamulonego systemu a nie ten który wrzuciłem od Kelama z tego samego systemu gdzie jest 20fps więcej niż u mnie :rotfl2:

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 2
Opublikowano
39 minut temu, wallec napisał(a):

i to sprawia że mając go nie mogę sobie o nim pisać bo są inne, teoretycznie lepsze procesory?

No nie. Czytaj do końca. Ja napisałem wyraźnie iż rozumiem że dla wielu może to być wystarczający procesor a nawet dawać dużo zadowolenia. Po prostu dla mnie jest za słaby i tyle. Każdy ma inne potrzeby i priorytety. Wyraziłem swój pogląd na ten temat i tyle. 245K to jest entry level procesorów z linii "K" i tyle, nie ma tu o czym dyskutować bo tak po prostu jest. Pewnie po to są tak pozycjonowane te cepy bo mają różne grupy docelowe a ja nie jestem najnormalniej w świecie targetem dla 245K :)

Jeżeli Tobie procek daje sporo frajdy no to super i ja nie mam z tym żadnego problemu. Naprawdę, ja każdemu życzę żeby mógł sobie możliwie często realizować tego typu hobbystyczne zachcianki niezależnie od klasy czy pozycjonowania produktu.