Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
53 minuty temu, wallec napisał(a):

Póki co objechałem 1% low w cyberku vs 7800x3d

Mowisz o tych wynikach na roznych systemach :boink:  

23 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

to też ten mój z innego, do tego zamulonego systemu a nie ten który wrzuciłem od Kelama z tego samego systemu gdzie jest 20fps więcej niż u mnie 

Choroszcz i jego testy.... :Crash: 

Opublikowano

To, że macie niezoptymalizowane maszyny to nie mój problem.

Krzysiek gra sobie na 7800x3d w cyberka na win11 i ma gorszy wynik 1% niż ja na 245kf

moze ramu też nie potraficie ustawić i przetestować i dlatego nie macie wzrostów?

To nawet lepsze testy bo są Real life;)

• Haha 2
Opublikowano
7 minut temu, wallec napisał(a):

To, że macie niezoptymalizowane maszyny to nie mój problem.

Zeby cokolwiek porownywac to trzeba miec te same konfiguracje a w przypadku systemu ma to duze znaczenie bo rozbieznasci potrafia byc znaczace i nie ma to nic wspolnego z niezoptymalizowana maszyna ;) 

10 minut temu, wallec napisał(a):

To nawet lepsze testy bo są Real life;)

Wczoraj dales fajny popis z testami, tak trzymaj ;) 

Kazdy sie posmial :hihot:

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
23 minuty temu, wallec napisał(a):

To, że macie niezoptymalizowane maszyny to nie mój problem

Widzisz różnica jest taka, że  ja np. nic nie muszę optymalizować tak jak TY, wyciągam z pudełka, montuje i śmiga.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, wallec napisał(a):

Co Lipton źle zrobił oprócz wyliczania średniej? 

Nie podkręcił AMD w filmie o intelu?

Tak przypomnę ci twój "argument" sprzed miesiąca:

W dniu 9.02.2026 o 22:06, wallec napisał(a):

A jak już porównujesz cenowo to oprócz 100zł droższej płyty na am5 dodaj do porównania ddr4 za x z ddr5 za ~1500 ;)

jak to misiu się ma teraz do kapciowatego inela, który po zabawach z oc, na droższych pamięciach, dorównuje stockowemu 7800x3d, którego możesz posadzić na byle ddr5 6000

Edytowane przez SylwesterI.
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Tak przypomnę ci twój "argument" sprzed miesiąca:

jak to misiu się ma teraz do kapciowatego inela, który po zabawach z oc, na droższych pamięciach, dorównuje stockowemu 7800x3d, którego możesz posadzić na byle ddr5 6000

Ja mam pamięci za 330zl 6400cl34 podkrecone na 8600, nie moja wina ze AMD nie da się sensownie tuningować 

30 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Zeby cokolwiek porownywac to trzeba miec te same konfiguracje a w przypadku systemu ma to duze znaczenie bo rozbieznasci potrafia byc znaczace i nie ma to nic wspolnego z niezoptymalizowana maszyna ;) 

Wczoraj dales fajny popis z testami, tak trzymaj ;) 

Kazdy sie posmial :hihot:

Porównałem wyniki 7800x3d forumowego do 245kf forumowego 

Edytowane przez wallec
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, wallec napisał(a):

Porównałem wyniki 7800x3d forumowego do 245kf forumowego 

w twoich "porównaniach" pomiędzy twoim a twoim "testem" potrafi być różnica 149 vs 163 fps  :stryczek:

Edytowane przez SylwesterI.
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, wallec napisał(a):

Póki co objechałem 1% low w cyberku vs 7800x3d Q teście na życzenie i wystarczy 

Objechałeś? Czy aby na pewno? :D 

W dniu 17.03.2026 o 09:47, wallec napisał(a):

245kf
obraz.png

21 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

A4dhh52.png

Masz na tym samym systemie wynik który jakoś dziwnym trafem omijasz :hihot:

Zresztą czym się tu jarać? Że w wybranym zestawie gier gdzieś tam najnowsza gen intela dogania starą generację amd? :hihot:

59 minut temu, wallec napisał(a):

Krzysiek gra sobie na 7800x3d w cyberka na win11 i ma gorszy wynik 1% niż ja na 245kf

W ustawieniach i rozdzielczości w której gram max z fg prawie połowę niższy niż ten min w 720p, więc niespecjalnie mi to przeszkadza, dlatego niczego nie ruszam w kwestii systemu etc :rotfl2:

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

Nie ma żadnej różnicy, startuje tyle samo a na safe boot trzeb też czekać dlugo  asusie ;)  W tej kwesti nie ma żadnych zachwytów ale być też nie musi, po porstu działa jak trzeba. 

Ty żyjesz w swojej bance nadal. 

Może kiedyś na innych było innaczej ale nie teraz..

Z różnic na plus to pobór w idle i brak skoków temp ale to na intelu od zawsze było lepsze. Tylko to w użytkownika realnie nic nie zmienia, ot ciekawostka. No i odprowadzanie ciepła przy podobnym poborze intel ma dużo lepsze. W warzone 48-50st gdzie na AMD 60-65st.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

@Pitt_34a jak szybko cpuid w aida się uruchamia :o Toż to tak na co dzień potrzebne, że no nie wiem jak w ogóle można na amd siedzieć :hihot:

:rotfl2:

Teraz, Phoenix. napisał(a):

Szkoda że w wydajności nie jest rakieta czyli tam gdzie powinno być 🤣 Reszta to są pierdoły do purystów z zegarkiem i osd na ekranie. 

Dokładnie, co mi za różnica czy od power do pulpitu mam choćby nawet te 5 sek różnicy bo bios dłużej wstaje (zależne często od płyty i "dobra" na niej) jeśli kompa włączam często raz na kilka dni...bo kilka dni go nie wyłączam :D 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Ja różnicy nie zauważyłem, z zegarkiem nie sprawdzałem ale ani na plus ani na minus się w oczy nic nie rzuciło. Do pomoniecia. 

No ale jak ktoś odpal kompa z zegarkiem w ręku i mu to sprawia radość to ok ;) nie rozumiem 🤣

• Upvote 2
Opublikowano

Nie, po prostu przegapiłem moment, w którym "bylejakość" stała się normalnością i powszechnością.
Zarzuca się mi, że sieję herezję, dezinformację, że tuning intela nic nie daję i ogólnie "Choroszcz" tymczasem:

1. @Krzysiak / @Pitt_34 zachwalają AMD, że wystarczy zamontowąć, podstawowa konfiguracja i wszystko działa a w sytuacji gdzie ryzen @Krzysiak dostaje "po dupie" w teście zaproponowanym przez @Krzysiak wychodzi na jaw, że tak w sumie to winny jest inny windows i ma syf w kompie i w ogóle test bez sensu xD

Wynik @Krzysiak

obraz.thumb.png.362c266dae527e139a259fb3843595c4.png

Mój wynik:
    obraz.png.37353574c7d06413bd5772eed3184e07.png

Potem pojawia się temat, że ten benchmark nie nadaje się do testów CPU więc mówię sprawdzam i:
    - wrzucam wynik na windows 11 -> wynik identyczny jak na windows 10 -> @Krzysiak nie zna się na komputerach i nie umie ustawić swojej maszyny, która teoretycznie nie wymaga ustawiania
    EECA7A02-F18D-4566-A1E1-FFC7B667636F.thumb.png.4fb3473b8f5420900e267e152181ec9f.png

2. Pali się grunt pod nogami więc wołamy kolegów z windows 10 -> tutaj już @Krzysiak nie przeszkadza to, że porównuje procesor 7800x3d po overclockingu (curva+pbo) vs procesor stock, oraz kartę graficzną 9070 vs 7090 ;)
    obraz.png.9babf035b4c92eed03e88e04c55958f2.png

3. Potem pojawia się temat że oc RAM jest bez sensu:
    7200
    obraz.png.c10f0e3d2b19d522b3df7cb18252be3f.png
    8600
    obraz.png.41bfd86e45143c6c4dd2607a020e58b7.png
    8000
    obraz.png.b5473e306682d602df77408293b9880e.png
    8400
    obraz.png.9057ff68073db30868384ef919be0b23.png
    8600
    obraz.png.2b404f676e09c51c5439fcb1eed14d3e.png

4.  Potem pojawia się, że aida nie ma przełożenia na gry
    8467
    obraz.png.a699f059e83bad34d401b0c9d49cc59f.png
    8600
    obraz.png.39edf270a1d63136d4f9544c515de36a.png

5. Później okazuje się, że nie widać różnicy boot time 9 sekund vs ~15-20

Panowie, wiem, że i Herkules dupa jak rywali kupa ale mi by było wstyd.

• Haha 3
Opublikowano

@wallec, już pomijając, że ten wbudowany benchmark nie nadaje się do porównania wydajności różnych procesorów, ponieważ za słabo obciąża i przez to jest niemiarodajny, to tej minimalnej ilości FPS też nie powinno się brać pod uwagę ze względu na występujące jedno większe przycięcie, które bezpośrednio wpływa na ten wynik.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Niech każdy sobie wyciągnie wnioski pod długości filmu ;)

No i to jest właśnie ta lipa, jakbyśmy mieli inne komputery, z zupełnie innych światów.

Może dlatego ja nie ogarniam, co Wy do mnie piszecie bo u mnie działa to sto razy lepiej a dla Was taki "kał" jest normalnością?"

Edytowane przez wallec
  • Haha 4