Phoenix. 6 093 Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca 14 minut temu, Pitt_34 napisał(a): Tak naprawdę to się dziwię, że w ogóle w to kolega wszedł. Zamienić 9800x3d na martwą podstawkę to dziwny ruch, nawet biorąc pod uwagę to, że @Phoenix. lubi zmiany to i tak się do tej pory dziwię. Przynajmniej sprawdzilem na sobie i rozwialem te bzdury, ktore szerzy dekiel o szybkim bootowaniu czy otwieraniu okienek, dlatego czasem warto sprawdzic samemu, a w grach tak samo dziala dobrze i bezproblemowo jak na amd I obycie z biosem przed nova lake i nastawami ramu sie przyda
wallec 1 555 Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca (edytowane) 52 minuty temu, Zachy napisał(a): W Komputroniku z kodem w apce nawet pare zl taniej jeszcze... jakby to kogos interesowalo. Jaki kod? Nvm, mam. Edytowane 26 Marca przez wallec
Krzysiak 2 582 Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca 12 minut temu, Zachy napisał(a): - ponad 200 zakladek Brave/Chrome - 80 zakladek Firefoxa Nigdy nie miałem więcej niż 4 odpalone Zazwyczaj są 2 2
wallec 1 555 Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca Fajnie że będzie pełen przegląd chipsetów i modeli cpu, porównamy. Peknie 50k w cinebench r23?
Phoenix. 6 093 Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca https://videocardz.com/newz/intel-officially-confirms-core-ultra-9-290k-plus-will-not-be-released
Zachy 773 Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca 30 minut temu, wallec napisał(a): Jaki kod? Nvm, mam. partapp w apce komputronika 1
wallec 1 555 Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca 7 minut temu, Zachy napisał(a): partapp w apce komputronika 1357 za 270k+ Ciekawe czy za dwa tygodnie będzie po 1199zl… no nic kupiłem i wrzuciłem do sygnaturki
tomcug 3 557 Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca Godzinę temu, Kadajo napisał(a): Nadal kosmiczny pobór prądu Nie gadaj głupot, efektywność Arrow jest bardzo dobra w programach. W grach może trochę mniej, ale to i tak nie są smoki ciągnące 250 watów jak 14900K. 1
Kadajo 8 946 Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca Pfff a co 250W na 14900K było bardziej WAT'owe niż to na nowym CPU ? Ja nie pisałem nic o efektywności tylko o tym ze nadal może pobrać smoczyskowy prąd co jest prawda. Nic dziwnego ze 290 poszła w niepamięć, bo tam to byśmy dopiero zobaczyli co one potrafia
tomcug 3 557 Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca 2 minuty temu, Kadajo napisał(a): Ja nie pisałem nic o efektywności tylko o tym ze nadal może pobrać smoczyskowy prąd co jest prawda. A Ryzen 9950X nie może?
Kadajo 8 946 Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca 9950x mieści się w 200W co uważam za maksymalny sensowny pobór mocy dla konsumenckich procesorów z najwyższej półki. I to jest odpowiednik 290 a nie 270.
tomcug 3 557 Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca 6 minut temu, Kadajo napisał(a): 9950x mieści się w 200W co uważam za maksymalny sensowny pobór mocy dla konsumenckich procesorów z najwyższej półki. Bo taki ma limit. Przecież 270K też możesz ustawić na 200 wat i wydajności na tym straci tyle co nic. 6 minut temu, Kadajo napisał(a): I to jest odpowiednik 290 a nie 270. Czemu? Wydajność w programach mają praktycznie taką samą. Intel zrobił z Ultra 7 wyższą serię dając maksymalną konfigurację 8+16 rdzeni. 1
Zachy 773 Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca @Kadajo Ustaw sobie 270K+ na 125W i zobaczysz jaka bedzie mial wydajnosc Zreszta @tomcug juz to przetestowal. CO z tego ze 270k jest pozycjonowany vs 9700x, skoro czesto ma wydajnosc podobna/lepsza od 9950x.
Kadajo 8 946 Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca No ale jednak Intel nie ustawił limitu na 200, pomimo że niby wydajność na tym nie traci. Nadal w porównaniu do AMD żre prądu wyraźnie więcej. Gdyby ich procesory miały dokładnie taka wydajność jak mają teraz przy poborze mocy takim samym lub mniejszym od AMD, wtedy można by mówić o bajce. No ale przynajmniej idą w dobrym kierunku
Zachy 773 Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca No tak bo to taki problem ustawic 125W - jedna opcje w biosie... tak samo jak problem ustawic tryb ECO u AMD - tez jedna opcja w biosie.
Kadajo 8 946 Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca Przecież na AMD tez możesz to zrobić. Wiec jakie to ma znaczenie.
SylwesterI. 1 192 Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca ale wy piszecie o undervolcie przez użytkownika, na amd można zrobić to samo, tylko jest łatwiej, bo staruje się z niższego poziomu poboru mocy ja mam oc+uv, gdzie z 140-150W w bf6 zjechałem do 100W bez utraty wydajności
Kadajo 8 946 Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca No albo porównujemy stockowe ustawienia, albo nie. W ogóle nie rozumiem czemu jakieś oburzenie jest ze tak to wygląda. Przecież ja nie karce Intela wręcz przeciwnie. Ale nadal 250W to 250W.
wallec 1 555 Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca (edytowane) Na intelu wpisujesz power limit 125w i masz pobór mocy 125w… a po dobrym uv 270k mieści się w 215w z 42000 w cinebench r23 Edytowane 26 Marca przez wallec
Zachy 773 Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca Na Intelu tez nie jest to jakies mega skomplikowane, Samo UV P-Cores i E-Cores jest porownywalne. Chyba ze chcesz sie bawic w detale i ustawiac per core / punkty napiec. to wtedy i tak na obu platformach jest to podobny poziom skomplikowania.
wallec 1 555 Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca Ogólnie to dużo przepłaciliśmy dzisiaj jakby przeliczyć 300$ na PLN to powinno być 1199…
Krzysiak 2 582 Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca (edytowane) My potrafimy przyciąć waciki w biosie, zrobić UV, curvy, OC i inne czary mary...pewnie 90 kilka % użytkowników nie W sumie to oni nawet niekoniecznie XMP/EXPO włączyć potrafią Edytowane 26 Marca przez Krzysiak
Kadajo 8 946 Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca Bo nie doliczyłeś podatku od zajebistosci nowej zabawki
Rekomendowane odpowiedzi