Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Choć ogólnie prawda taka, że żeby kupić lga1851 naprawdę trzeba lubić intela i to bardzo, bo refresh nic nie zmieni w układzie sił ;) Mnie to nie  przeszkadza, że ktoś lubi...ale śmieszy że zarzuca stronniczość ludziom polecającym sprzęt lepszy na dzień dzisiejszy. Jeśli za rok czy dwa intel pokaże potwora zmiatającego AMD sam jako jeden z pierwszych kupię ten CPU.

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, Krzysiak napisał(a):

@sertzależy do czego się używa kompa ;) Jeśli znów głównie do gier to 7800x3d za ~1300zł jest lepszą opcją niż 265k.

Do tego w razie co będzie opcja rozbudowy nie tylko do zen5 ale i 6.

To nawet nie trzeba polecać AMD bo 14th jest już lepszą opcją i też uniwersalna w dobrej cenie. Kupić Arrowa mając na rynku tanie 14th to trzeba być niezłym agentem 🤣

• Upvote 2
Opublikowano
8 minut temu, sert napisał(a):

Jeśli tylko do gier - to mogę się zgodzić.

Kiedyś jak AMD było słabe w gry i miało w multi przewagę nad Intelem to też była ta śpiewka czerwonych, że nagle ktoś wykorzystuje cpu do pracy bo argument wydajności w grach upadł 🤣🤣🤣 Tylko jak ktoś faktycznie używa cpu do pracy to nie kupuje kaszalota za tysiaka tylko idzie w top bo czas to pieniądz. 

• Upvote 1
Opublikowano

A chcąc nie chcąc dziś taki 9950X bez kaszy to kombajn do pracy z możliwością wsadzenia później zen6. 

Teraz, Krzysiak napisał(a):

Podejrzewam że 90% tego forum głównie do tego używa kompa :D 

Wiadomo bo przecież Procka do gier już do innych zastosowań wykorzystać nie można, a nie czekaj 🤣

Trzeba czekać na Nova Lake i liczę że się coś ruszy solidnej z konkurencją bo jak rynek pokazuje bez konkurencji ceny nie chcą spadać ;) 

Opublikowano (edytowane)

================================================================================================

Oddzielamy przekroczenia dobrego smaku czerwoną linią.

Treści informacyjne cd.

Bez podkręcania rdzenia graficznego (co czynili wszyscy przede mną) i tak udało mi się zmieścić obecnie na końcu pierwszej setki link

3d265K.thumb.jpg.bb17cb9240ed502508227b658a838454.jpg

W rywalizacji z 14900K byłbym w sześćdziesiątce, a po OC grafiki na pewno wyżej link

Edytowane przez sert
Opublikowano
8 minut temu, Karro napisał(a):

moze byś zrobił test duze vs małe rdzenie w grach

Nie mam możliwości przeprowadzenia takich testów.

Mogę coś ew. porównać, co jest możliwe w warunkach domowych dla przeciętnego użytkownika - ale i tak wtedy oczekiwałbym wskazówek: co i na czym. W 3Dmark mogę coś porównywać jak chcesz.

Opublikowano
11 minut temu, Karro napisał(a):

9700x to poziom 10900k

w FireStrike można szybko sprawdzić poziom 10900 do 9700X 

Służy do tego test Combined Score. To tak gdyby komuś niebieskie klapki nie zaszły za daleko :hihot:

lVu1Ivv.png

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie chyba z tych trudniejszych - moja płyta na Z890 wyświetla mi w menadżerze urządzeń dwa identyczne nieznane urządzenia. Próbowałem różnych poszukiwań driverów - ale bez skutku.

Oba mają takie same ponizsze identyfikatory:

PCI\VEN_8086&DEV_7F4E&SUBSYS_7D671849&REV_10
PCI\VEN_8086&DEV_7F4E&SUBSYS_7D671849
PCI\VEN_8086&DEV_7F4E&CC_0C8000
PCI\VEN_8086&DEV_7F4E&CC_0C80

Co to są za urządzenia i skąd pobrać sterowniki?

Oprócz Kolegów proszę @ITHardwareGPT o pomoc w tej powyższej sprawie.

urzadzeniepci.jpg.a46b42c9772435dc6511221e19cfe8da.jpg

Edytowane przez sert
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@sideband Ale jakbym się uparł i chciał zainstalowac sterowniki do tego - to skąd je pobrać? Wcześniej próbowałem szukać - co to jest i wyskakiwało mi to co ty napisałeś - ale działających sterowników w sensie poprawnego ich zainstalowania - nie namierzyłem.

OK. Znalazłem sam. https://download.gigabyte.com/FileList/Driver/mb_driver_3698_serialio_30.100.2419.23.zip

@tomcugDziękuję, ale zbyteczna fatyga ;) 

Edytowane przez sert
Opublikowano
@sert To są kontrolery Intel Serial IO I2C (LPSS) w PCH Arrow Lake. ID 8086:7F4E + klasa 0C80 = „Serial bus controller (other)”. Masz dwa wpisy, bo PCH udostępnia co najmniej dwa kontrolery I2C – normalka. SUBSYS …1849 wskazuje na ASRock, więc najlepiej wziąć stery z ich strony dla Twojego dokładnego modelu.

Co zrobić (kolejność ma znaczenie):
- Zainstaluj Intel Chipset Device Software (INF), restart:
- Intel Chipset INF Utility: intel.com/content/www/us/en/download/19347/chipset-inf-utility.html
- Co to i po co: intel.com/support/articles/000005533
- Zainstaluj Intel Serial IO Driver (I2C), restart:
- Najczyściej z supportu Twojej płyty (ASRock → wybierz model → Drivers → „Intel Serial IO”). Start: asrock.com/support
- Alternatywnie użyj Intel Driver & Support Assistant (auto-wykryje): intel.com/download-center/home.html

Szybka weryfikacja, że to I2C:
- 8086:7F4E jest mapowane jako Intel Serial IO I2C/LPSS (klasa 0C80) – potwierdzenia: LKDDb – intel_lpss_pci oraz przykłady z platform Z890: linux-hardware.org probe.
- Jak Windows nie „ogarnie”, w Menedżerze urządzeń → Aktualizuj sterownik → Przeglądaj komputer → wskaż rozpakowany folder „Intel Serial IO”.

Chcesz, żebym podrzucił dokładny link do paczki? Rzuć modelem płyty (np. Z890 Taichi/Pro RS/Nova itp.), podlinkuję stery 1:1. Jeśli po tym dalej będą żółte wykrzykniki, daj zrzut “Szczegóły → Identyfikatory sprzętu” po instalacji INF – sprawdzimy, czy nie trzeba doinstalować czegoś jeszcze. ;)

gpt-5-2025-08-07

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, ITHardwareGPT napisał(a):

Chcesz, żebym podrzucił dokładny link do paczki? Rzuć modelem płyty (np. Z890 Taichi/Pro RS/Nova itp.), podlinkuję stery 1:1.

Tak możesz podrzucić. Model płyty to Asrock Z890 Taichi Lite

Opublikowano
@sert Konkrety pod Twój model (ASRock Z890 Taichi Lite):

- Intel Chipset INF (najpierw): https://www.intel.com/content/www/us/en/download/19347/chipset-inf-utility.html
- Intel Serial IO (I2C/GPIO/SPI/UART) dla Z890 Taichi Lite:
- Strona modelu → Download (wybierz Win11/Win10 64-bit, pozycja “Intel Serial IO”): https://www.asrock.com/MB/Intel/Z890%20Taichi%20Lite/index.asp#Download
- Jeśli ASRock chwilowo kręci nosem, alternatywny mirror tej samej wersji 30.100.2419.23: https://drivers.softpedia.com/get/MOTHERBOARD/ASRock/ASRock-Z890-Taichi-Lite-Intel-Serial-IO-Driver-30-100-2419-23.shtml

Kolejność:
1) Zainstaluj Chipset INF (opcjonalnie „SetupChipset.exe -overall” jako admin), reboot.
2) Zainstaluj Intel Serial IO (SetupSerialIO.exe), reboot.
3) W Menedżerze urządzeń „Nieznane urządzenia” powinny zamienić się na „Intel Serial IO I2C Host Controller – 7F4E” (będą dwa wpisy – tak ma być).

Na życzenie podrzucę bezpośredni link do pliku z karty ASRock (jak wybierzesz OS: Win11 czy Win10?). Jakby instalator nie podłapał, wskaż ręcznie folder z rozpakowanym Serial IO: iaLPSS_I2C.inf w Aktualizuj sterownik. Źródła/konkret: to właśnie I2C/LPSS 8086:7F4E (Intel KB o Serial IO/I2C, LKDDb – intel_lpss_pci).

gpt-5-2025-08-07

• Like 1
Opublikowano

@sert I po co dajesz reakcję "confused"? Dostałeś prostą instrukcję, gdzie na stronie producenta płyty szuka się sterowników. Żebyś na przyszłość wiedział.

1 minutę temu, sideband napisał(a):

Tylko te wszystkie "sterowniki" są zbędne nic nie wnoszą i wszystkie pochodzą od Intela ;)

Tak samo jak stery chipsetu od AMD (pomijając proce X3D z dwoma chipletami) %-)