Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Zachy napisał(a):

Wiem Wiem testy GPU, ale mozna sobie porownac na 5090 jak sobie radzi vs 9800x3d / 9950x3d :)

Ale co Ty chcesz porównywać, jak podałeś po sztuce wyniku na jednej platformie na test? Każda 5090 jest inna i łapie inne zegary. A Twoja karta pewnie jeszcze ruszana była i nie pracowała na stock w teście.

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, tomcug napisał(a):

Ale co Ty chcesz porównywać, jak podałeś po sztuce wyniku na jednej platformie na test? Każda 5090 jest inna i łapie inne zegary. A Twoja karta pewnie jeszcze ruszana była i nie pracowała na stock w teście.

Rzucam co mi sie udalo osiagnac. Do wlasnej interpretacji i porownania do wlasnych wynikow i wlasnych mozliwosci sprzetowych.

TO nie bylo porownanie do tego co mi samemu udalo sie na 9950x3d/Epycu osiagnac vs 285k.

TO nie sa testy porownawcze, a wyniki z poszczegolnych benchmarkow.

Nie mowie ludziom - macie to, to czy to ustawione zrobcie to samo i sobie porownajmy.

To wynik ogolny platformy jako takiej, zeby pokazac/zobaczyc co orly w koronie typu 9800/9950 x3d moga duzo wiecej  wycisnac w tych testach :D 

Rozumiem, ze jak chce zrobic porownanie wynikow roznych platform, to musze szukac ludzi z taka sama konfiguracja, bo inaczej to nie ma sensu? :D 

platforma vs platforma jako taka?

Moje wyniki glownie moga zainteresowac ludzi posiadajacych 5090, ale inne mobo/cpu/ram. I do nich to kierowalem.

Edit:

Juz podpialem linki do wynikow na stronce https://www.3dmark.com/ pod kazdym screenem.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Zachy napisał(a):

@Phoenix. daj wyniki 9800x3d w 1280x720 dla porownania skali roznic :)

Musialme dac najnizsza rozdzialke bo limitowalo mnie gpu, czy da sie wiecej zrobic nie mam pojecia bo nizej nie da sie zejsc.

20250928190324_1.jpg.a2c3e3f72d9bd7dee9d0896734f6fbdf.jpg

2 godziny temu, SebastianFM napisał(a):

@Phoenix., na niskich ustawieniach to możesz w natywnej rozdzielczości 1080p a na bardzo wysokich to już 720p z DLSS Q, żeby twoja karta graficzna nie ograniczała FPS.

1920x1080, TAA, ustawienia: Niskie.

1280x720, DLSS Q, ustawienia: Bardzo wysokie.

Save.

manualsave18.dat 1.07 MB · 2 pobrania

Dalem DLSS i najnizsze bo bez dlss byl zapas fps jeszcze.

20250928191534_1.jpg

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
49 minut temu, Zachy napisał(a):

TO nie sa testy porownawcze, a wyniki z poszczegolnych benchmarkow.

Nie mowie ludziom - macie to, to czy to ustawione zrobcie to samo i sobie porownajmy.

Przecież sam napisałeś:

3 godziny temu, Zachy napisał(a):

ale mozna sobie porownac

50 minut temu, Zachy napisał(a):

To wynik ogolny platformy jako takiej, zeby pokazac/zobaczyc co orly w koronie typu 9800/9950 x3d moga duzo wiecej  wycisnac w tych testach :D 

To są testy graficzne, a nie procesorowe, więc to GPU ma kluczowy wpływ na wynik, a nie platforma. Także moja uwaga jest w 100% zasadna, każda 5090 jest inna, a Twoja na 100% była jeszcze kręcona, więc nikt sobie niczego do Twoich wyników nie porówna pod względem platformy.

52 minuty temu, Zachy napisał(a):

Rozumiem, ze jak chce zrobic porownanie wynikow roznych platform, to musze szukac ludzi z taka sama konfiguracja, bo inaczej to nie ma sensu? :D

Nie ma to w ogóle sensu. Żeby miało sens, musisz samemu porównać swoją kartę (konkretny egzemplarz!) na różnych platformach.

Opublikowano (edytowane)

@Phoenix.

W 800x600 to ta gra wyglada jak z PS2. :D

image.thumb.png.1ac001ad0f618de488f2e46fef477ea8.png

BTW co jest wazniejsze w tych testach SOTR - CPU Game czy CPU render?

Ciekawe byloby porownanie w 1280x720, a najlepiej przynajmnie 1920x1080p obu cpu przy tej samym gpu 5080 czy 5090

po roznych forach chodza informacje, ze w obrebie niskich rozdzialek na 9800 i 9950 sprawe zalatwia glownie duzy cache,

a przy wyzszych juz jego znaczenie ma mniejszy wplyw na wyniki.

@tomcug

No bo mozna sobie porownac to co sie samemu na swoim zesawie uzyskuje.

czyli widze, ze skreslasz wszystkie porownania ze strony 3dmarka, bo nie pasuja Twojej retoryce :)

tam kazdy moze w obrebie gpu czy cpu porownac zupelnie rozne konfiguracje i wyciagnac wlasne wnioski

przeciez 3dmarki maja to do siebie ze sa niezmiennym testem, a zmieniaja sie platformy i ich ustawienia.

tak bylo od zawsze, od jeszcze mad onion i ich pierwszych futuremarkow

ludzie jakos nie mieli problemow z porownywaniem roznych zestawow.

chodzilo o wyniki koncowe

kiedys to jeszcze definiowales dodatkowo w jakiej rozdzielczosci ma leciec dany test.

ale to bylo w wersjach 99 +kilku kolejnych (nie pamietam dokladnie kiedy z tego zrezygnowali) ich testow.

pozniej ujednolicili cale testy.

idac tym tropem nasze porownania na forum w cp2077, horizon zero dawn, czy sotr nie maja sensu, bo platformu sa zupelnie rozne ;s

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
5 minut temu, Zachy napisał(a):

Ciekawe byloby porownanie w 1280x720, a najlepiej przynajmnie 1920x1080p obu cpu przy tej samym gpu 5080 czy 5090

po roznych forach chodza informacje, ze w obrebie niskich rozdzialek na 9800 i 9950 sprawe zalatwia glownie duzy cache,

a przy wyzszych juz jego znaczenie ma mniejszy wplyw na wyniki.

Nic by to nie wnioslo wiec nie wiem po co powtarzac cos kolejny raz ;)  A te bajki sobie darujmy z "for". Bo zaraz beda jakies dziwne historyjki sie tworzyc, badz realista ;) Moj proc sie skonczyl na 404fps bo patrzylem rozdzialke wyzej i wynik dokladnie ten sam i mocniejsza karta w innej rozdzialce jak nie bedzie leciec na limicie gpu wyniku nie zmieni. 

Opublikowano
13 minut temu, Zachy napisał(a):

czyli widze, ze skreslasz wszystkie porownania ze strony 3dmarka, bo nie pasuja Twojej retoryce :)

Przecież te wyniki są po to, żeby sprawdzić, kto ma dłuższego np. w forumowym rankingu 3DMarka, a nie, żeby porównywać platformy, tak jak Ty chcesz to zrobić z nimi ;)

15 minut temu, Zachy napisał(a):

tam kazdy moze w obrebie gpu czy cpu porownac zupelnie rozne konfiguracje i wyciagnac wlasne wnioski

Żadnych konstruktywnych wniosków z tego nie wyciągniesz. Jedynie dowiesz się, kto wykręcił sprzęt lepiej od Ciebie, a kto gorzej.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Nic by to nie wnioslo wiec nie wiem po co powtarzac cos kolejny raz ;)  A te bajki sobie darujmy z "for". Bo zaraz beda jakies dziwne historyjki sie tworzyc, badz realista ;) Moj proc sie skonczyl na 404fps bo patrzylem rozdzialke wyzej i wynik dokladnie ten sam i mocniejsza karta w innej rozdzialce jak nie bedzie leciec na limicie gpu wyniku nie zmieni. 

Co nie zmienia faktu, ze przy normalnej uzytkowej rozdzielczosci 3440x1440 czy 3820x2160 predkosc samego cpu nie ma takiego znaczenia i realnie patrzac to ze w 800x600 masz o 50fps wiecej (cale 7% wiecej biorac za baze wynik 285k :) ) znaczy tyle samo co to, ze wczoraj na sniadanie mialem jajecznice, a Ty kebaba :D

Roznice moga byc, ale czy wtakiej samej skali, to juz zalezy od wielu czynnikow. :) 

@Tomcug

ale o to chodzi, zebys mogl takie porownania zrobic i sam przemyslec co w Twoim konfigu jest do poprawy/wymiany jesli wynik CIe nie zadowala.

A ze 3dmarki sluza do porownania e-pienisow to juz od dawna wiadomo.

Zreszta wiekszosc testow/wynikow wydajnosci czesc osob tak traktuje :D

12 minut temu, Phoenix. napisał(a):

A te bajki sobie darujmy z "for". Bo zaraz beda jakies dziwne historyjki sie tworzyc, badz realista

co do bajek - trzeba by bylo do porownania dodac 9700 bez x3d :) i byloby wiadomo ile daje v-cache :D

a ile sama archi zen5

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
20 minut temu, Zachy napisał(a):

ale o to chodzi, zebys mogl takie porownania zrobic i sam przemyslec co w Twoim konfigu jest do poprawy/wymiany jesli wynik CIe nie zadowala.

Nic się z tego nie dowiesz odnośnie platformy, bo to nie są benchmarki procesorowe ;) Co najwyżej się dowiesz, że musisz mocniej wykręcić GPU albo kupić szybsze GPU %-)

xD

Opublikowano
28 minut temu, ju-rek napisał(a):

The Riftbreaker Demo - ogarniesz :)

Moge potem walnac wynik z memkami na 8800, posrednich predkosci nie ma sensu szukac :)

Tylko Ty masz te ramy pod korek puszczone cl32 przy duzym V

Ustaw cos ludzkiego np cl36 osiagalne dla normalnego konfigu do porownania :)

Bo tak to bym musial szukac niskiego cl przy 8800MHz :) a ja voltowac ramu jakims 1.6-1.7V nie zamierzam :D

Opublikowano
31 minut temu, tomcug napisał(a):

Nic się z tego nie dowiesz odnośnie platformy, bo to nie są benchmarki procesorowe ;) Co najwyżej się dowiesz, że musisz mocniej wykręcić GPU albo kupić szybsze GPU %-)

xD

3dmarki nigdy nie nadawały się do porównywania czegokolwiek ;) Pomijając stare 3dmarki typu 2001, które potrafiły wykorzystywać konkretny silnik Remedy w konkretnym teście to 3dmarki bazują na własnych silnikach, które nie są wykorzystywane w grach, a więc tak naprawdę mało istotne jest co w nich wypluje ;)

Majster luknie na wynik na Steel Nomad, a później płacz, że grach już nie tak pięknie na 5090 ;)

Opublikowano
32 minuty temu, tomcug napisał(a):

Nic się z tego nie dowiesz odnośnie platformy, bo to nie są benchmarki procesorowe ;)

Jak dasz Time Spy to tam przynajmniej masz podzial na rozne skladowe testu, dlatego lubie ten benchmark.

Dodatkowo jak ograniczysz wyniki do konkretnego cpu i gpu to juz mozesz sobie co nieco porownac.

Ale wiadomo, tam sa tez tacy co kreca wszystko pod korek ile fabryka dala, a czesto i mocno ponad fabrykę np 5090 z 800-1000w limitem :)

Wiec jak ktos ma podejście ze jego zycie zalezy od wyników w roznych testach to tylko depresji sie nabawi ;)

Opublikowano
6 minut temu, sideband napisał(a):

Majster luknie na wynik na Steel Nomad, a później płacz, że grach już nie tak pięknie na 5090 ;)

w grach dochodzi CPU który w jakimś stopniu wpływa na wynik. W 3dmarku nie robi nic

Opublikowano

@sideband

Dlatego te stare 3DMarki byly dobre i super bylo to, ze  dzielily sie na rozne sekcje testowe i podawały skladowe calego wyniku.

Teraz co nowsze to coraz bardziej uogólnione wszystko.

Ale jak w Steel Nomad wyciągniesz duzo  to i w grach na tych samych ustawach bedzie odpowiednio wiecej, w zaleznosci od skalowania sie z enginem danej gry.

Wiadomo niekoniecznie 1:1, ale przyrosty uswiadczysz.

No chyba ze odpalisz najnowsze tytuly na UE5 to tu nic nie pomoze za bardzo jak masz bazowe 40-60fps :s

Opublikowano
15 minut temu, Tornado3 napisał(a):

w grach dochodzi CPU który w jakimś stopniu wpływa na wynik. W 3dmarku nie robi nic

Nie ma absolutnie żadnego przełożenia tych prostych testów fizyki na rzeczywistą wydajność w grach. Także CPU tymi Markam się w grach nie zbada (jak się pewnie domyślasz).

Opublikowano
Godzinę temu, Zachy napisał(a):

co do bajek - trzeba by bylo do porownania dodac 9700 bez x3d :) i byloby wiadomo ile daje v-cache :D

a ile sama archi zen5

Nie nie trzeba by było bo to chyba oczywiste że szybszy proc jest od 9700X, bajka jest pisanie jakoby kasza miała większą przewagę w niższej rozdzielczości niż wyższej i do tego się odniosłem. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Zachy napisał(a):

a przy wyzszych juz jego znaczenie ma mniejszy wplyw na wyniki

Nie ma takiego zjawiska. Rozdzielczość nie ma żadnego wpływu na wydajność CPU w grach, a więc też na to, jaki zysk może dać 3D V-Cache. Jeżeli GPU nie ogranicza, to i w 1440p i w 720p wyjdzie dokładnie taka sama przewaga 3D. Ludziom zaczyna w wyższych rozdziałkach karta graficzna ograniczać i stąd błędne wnioski oraz takie mity. Gdy GPU zaczyna być ograniczeniem, to nie 3D V-Cache przestaje "działać", tylko w ogólności zyski z szybszego procesora maleją. Bez znaczenia, czy większa szybkość tego procesora w grach względem innego bierze się z liczby rdzeni, taktowania, architektury, czy też pojemności cache L3.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@ju-rek

Ok skoncze film to odpale na 285k :)

Skalowanie 50% i wszystko na minimum przy 1080p?

@tomcug

A jak wytłumaczysz w grach zmiany lokacji i doładowywanie po paredziesiat sekund okolicy - duzej ilosci danych i duze dropy fps? I to ze w mniejszym stopniu to występuje na 13/14/gen niz na zen4/5 z vcache rowniez?

Nie w kazdej grze i każdym miejscu ale sa takie kwiatki.

Fps na zen4/5 x3d sa wyższe, ale dropy tez wieksze i dluzsze.

Nie bronie i intela, ale sa to udokumentowane zachowania w roznych grach np ponoc w pewnych rejonach Harry Pottera i Rust (plaza) to wystepuje, a tytulow moze byc więcej.

Nie mam zadnej z tych gier wiec nie jestem w stanie u siebie tego sprawdzic, bo sam grajac w rozne gry (choc ostatnio gram malo) nie uswiadczylem zadnych problemow, ale moze w 'zle' gry gralem.

Tak samo z Mafia nowa i moimi wynikami w jednym losowym miejscu, gdzie na 285k bylo sporo lepiej z fps.

Musialbym cala gre jeszcze raz przejsc i zobaczyc bo na 9950x3d wynik były 'srednio dobre' i momentami framerate 3440*1440 spadl do 60fps

Albo wlozyc epyca, sprawdzic dokladnie konfig i powtórzyć testy, moze cos bylo zle ustawione.

A co do wydajności cpu to z checia bym porownal wydajnosc w jakims nowym mmo podczas raidow.

To zawsze najmocniej cpu i gpu dociazalo, jak nagle 40-60 ludzi odpalalo swoje skille + boss + dodatkowe moby wchodziły w akcje.

Tylko to tez nie jest powtarzalny test, bo każda walka moze inaczej wygladac.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
25 minut temu, Tornado3 napisał(a):

Nowe tak, ale starsze 3dmarki były znacznie bardziej zależne od CPU. Poza tym nowsze 3dmarki przynajmniej od TimeSpy potrafią wypluwać niższe wyniki za GPU na mocniejszej platformie :lol2:

24 minuty temu, Zachy napisał(a):

@sideband

Dlatego te stare 3DMarki byly dobre i super bylo to, ze  dzielily sie na rozne sekcje testowe i podawały skladowe calego wyniku.

Teraz co nowsze to coraz bardziej uogólnione wszystko.

Ale jak w Steel Nomad wyciągniesz duzo  to i w grach na tych samych ustawach bedzie odpowiednio wiecej, w zaleznosci od skalowania sie z enginem danej gry.

Wiadomo niekoniecznie 1:1, ale przyrosty uswiadczysz.

No chyba ze odpalisz najnowsze tytuly na UE5 to tu nic nie pomoze za bardzo jak masz bazowe 40-60fps :s

Stare marki były bardziej zależne od CPU i korzystały z silników, które miałeś w grach 3dmark99 i 2001. Ale tak czy inaczej 3dmarki od zawsze służyły do ścigania się ;)

Blackwell jest na tyle nierówny w grach, że Steel Nomad masz niemal najlepszy scenariusz dla Blackwella i nie ma to pokrycia w grach. Jeszcze gorzej porównania wychodzą porównasz ATi/AMD vs NV zwłaszcza starszych API do DX11 gdzie w 3dmarku potrafi być elegancko, a w grach nierówno i miejscach zależnych od CPU kiszka ;)

Pamiętaj gry korzystają z różnych silników i różnych API do 3dmarka łatwiej ogarnąć sterowniki niż do 100 różnych gier ;)

Poza tym niedługo i tak przestaniesz się ścigać w markach;) Coraz większe uzależnienie wydajności od AI. Także marki to będą zyskiwać niewiele i to samo będzie się tyczyć gier korzystających ze starszych rozwiązań.

Opublikowano
7 minut temu, Zachy napisał(a):

A jak wytłumaczysz w grach zmiany lokacji i doładowywanie po paredziesiat sekund okolicy - duzej ilosci danych i duze dropy fps? I to ze w mniejszym stopniu to występuje na 13/14/gen niz na zen4/5 z vcache rowniez?

Ja takiego zjawiska nie widziałem, więc nie mogę się wypowiedzieć.

7 minut temu, Zachy napisał(a):

Tak samo z Mafia nowa i moimi wynikami w jednym losowym miejscu, gdzie na 285k bylo sporo lepiej z fps.

Ja już to sprawdziłem, na 285K i... 7600 %-) Oczywiście brak różnicy w teście graficznym (a taki właśnie zrobiłeś w tej Mafii).

Opublikowano (edytowane)

@sideband

Dlatego lubilem stare twory Mad Onion :)

Jak NV ogarnie 9 na 10 ramek z gry generowanych na AI to nic juz nam nie pomoze :o

To ze firmy zawsze optymalizowaly mocno drv pod benchmarki to wiadomo nie od dzisiaj, np znikajacy smok w ktoryms 3Dmarku jako przykład, aby tylko dane GPU wypadaly lepiej w tym wyscigu.

No a teraz mamy czesto osobne profile dla gier, wiec probuja optymalizowac  pod dany tytul drivery rowniez.

@tomcug

A u mnie w Mafii w tym konkretnym miejscu graficznym na intelu fps poszybowal w kosmos ze tak to ujme :)

Miales tam po 140fps na 5090 na tych cpu?

Edytowane przez Zachy