Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Imm napisał(a):

Rozmawialiśmy czysto teoretycznie czy się da w naszych warunkach klimatycznych. Generalnie wychodzi na to, że się da.

Możesz sobie zrobić instalację 20kwp albo i jeszcze bardziej przewartościować, jeśli masz miejsce. Oczywiście rozsądnej pojemności magazyn do tego oraz na wszelki wypadek jakiś generator zapasowy. Generalnie pytałem czy się da - da się.

wszystko sie da tylko trzeba znalesc zloty srodek
jesli mamy totalny offgrid i brak sieci to taki magazyn 100-150kwh powinien wystarczyc bez grudnia i stycznia, zeby przezyc grudzien i styczen trzeba by pewnie 400-500kWh

taniej wyjdzie wyjechac na wakacje na te 2 miesiace do cieplych krajów :D przez pewnie 20lat ;)

5 godzin temu, Imm napisał(a):

Rozmawialiśmy czysto teoretycznie czy się da w naszych warunkach klimatycznych. Generalnie wychodzi na to, że się da.

Możesz sobie zrobić instalację 20kwp albo i jeszcze bardziej przewartościować, jeśli masz miejsce. Oczywiście rozsądnej pojemności magazyn do tego oraz na wszelki wypadek jakiś generator zapasowy. Generalnie pytałem czy się da - da się.

wszystko sie da tylko trzeba znalesc zloty srodek
jesli mamy totalny offgrid i brak sieci to taki magazyn 100-150kwh powinien wystarczyc bez grudnia i stycznia, zeby przezyc grudzien i styczen trzeba by pewnie 400-500kWh

taniej wyjdzie wyjechac na wakacje na te 2 miesiace do cieplych krajów :D przez pewnie 20lat ;)

4 godziny temu, Imm napisał(a):

Nie sądzę abym realnie potrzebował taki magazyn, myślę, że grubo przestrzelił, raczej znacząco mniejszy wystarczy z większą instalacją PV + generator na wszelki wypadek.

Przewartościowanie instalacji PV na własny użytek(głównie chodzi o zimę), znaczy offgrid, a nie oddawanie do sieci. Tu nie chodzi o jakikolwiek zysk(pieniądze), nie traktuje tego jak inwestycje. W lecie nadmiar może ogrzewać wodę do basenu. ;)

najlepiej panele w pionie, w zimie wiecej dadzą a w lecie mniej (w lecie i tak pradu za duzo wiec go nie trzeba)

Edytowane przez duniek
Opublikowano
15 godzin temu, Imm napisał(a):

Z czystej ciekawości - jak to wyliczyłeś? 

chodzi o skale 

na podstawie mojej produkcji i zuzycia pompy u znajomego (praktycznie 1/2 tego co u mnie, mojej nie biore pod uwage bo mam za duzy dom i nie oszczedzam) a produkcja jest podobna mniej wiecej

listopad produkcja PV z 20kWp 700
zuzyzcie pompy oszczednej na mały dom 450
zyzucie domu 250

czyli brakuje ci 0kWh

grudzien produkcja 400
pompa 600
zyzucyie domu 250

brakuje ci 450kWh 

wiadomo ze wzialem pod uwage rownomierne slonce i rownomierne zuzycie kazdego dnia, biorąc pod uwage realne warunki dystproporcja bylaby jeszcze wieksza, bo na listopad mysle potrzebowałbys 100-150kWh wtedy, a na grudzien pewnie z 600-700 albo i wiecej

jak masz produkcje i zuzycie z kazdego dnia tymbardziej mozna to policzyc ale po co

Opublikowano

Okay, dzięki.

Czyli gdybym to chciał "siłowo" rozwiązać na całkowity offgrid, to musiałbym pewnie wystawić instalację PV 30-40kWp + rozsądnej wielkości magazyn energii(i generator na wszelki wypadek).

Opublikowano
Teraz, Imm napisał(a):

Okay, dzięki.

Czyli gdybym to chciał "siłowo" rozwiązać na całkowity offgrid, to musiałbym pewnie wystawić instalację PV 30-40kWp + rozsądnej wielkości magazyn energii(i generator na wszelki wypadek).

abonamenty za prad teraz wychodza 40-50zł/mc - nawet niech doprowadzenie sieci niech kosztuje 20-30-50k to i tak taniej to wychodzi niz pełny offgrid "dla zasady"

offgrid ma sens jak faktycznie nie chcesz wydawac tej kasy i masz mały/oszczedny domek i faktycznie mozesz go zrobic, ewentualnie nie musisz byc typowo na prądzie tylko np wspomagac sie agregatem  lub poprostu ogrzewac np drewnem przez te 2mc-e

duze PV ma sens, bo jest mega tanie, tymbardziej jak zrobisz wszystko samemu, tylko znowu 20kWp moze dac ci rade przez 10mcy a na te 2mce tylko budowac kolejne 20kWp ?

zauwaz tez to ze wszyscy "znawcy" offgrid z YT tylko pitolą bo maja z tego kase, tak naprawde chyba tam nikt nie ma realnego offgridu bo... patrz 1 zdanie

Opublikowano (edytowane)

Dlatego wolę pytać ludzi, którzy mają i korzystają, wtedy mogę to realnie przeskalować i zobaczyć ile faktycznie potrzeba. Nie oglądam generalnie ludzików na YT.

Domek będzie mały(75-85m2) i pasywny tak jak pisałem wcześniej. Większy jest nam zbyteczny. Do tego raczej nie będzie potrzebna duża pompa ciepła tylko jakaś z tych mniejszych. Pieniądze na to są.

PV pierwotnie celowałem w 20kWp, bo to faktycznie jest mega tanie, sporo(nie wszystko) mogę zrobić też sam w tej instalacji. 

Edytowane przez Imm
Opublikowano

@Imm Kombinowałeś dodać kominek z płaszczem wodnym? Skoro pompa ciepła to i zapewne podłogówka i bufor, dodać kominek z płaszczem wodnym i nie trzeba niczego przewymiarować. Panele w pionie, żeby nie zasypał śnieg, albo wolno stojące pod kątem "zimowym" tak aby łatwo było odśnieżyć. Możliwe że są też panele z podgrzewaniem, ale pewnie droższe w zakupie.