Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, aureumchaos napisał(a):

Wy siedzac w srodku 

Twoje żale i lamenty na forum nie sprawią, że będzie Ci w chałupie cieplej więc zwyczajnie weź nie p... i weź się za robotę bo rodzina Ci marznie w 17C. 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, SuLac0 napisał(a):

z ciekawosci, ile zrobiles km elektrykiem w trasie?

"Oba modele (VW ID.7 i Tesli Model 3) dowodzą, że samochody elektryczne na duże odległości są również dostępne w niższych przedziałach cenowych. Oferują one dobry zasięg przy niskim zużyciu i mogą przekonać nawet w niskich temperaturach na dużej odległości."

ja tutaj nie widze zadneego "nie za bardzo" . chyba, ze piszesz o innym tescie ADAC

No właśnie problem w tym że za mało i dlatego na dzień dzisiejszy jest to dla mnie bezużyteczny samochód. 

I darujcie sobie te teksty o zalecanych 45 minutowych przerwach i że tankowanie przecież też długo trwa bo kolejki po hot-dogi są. Nie, nie trwa długo, często nawet do budynku stacji nie musisz wchodzić bo coraz częściej spotyka się pracowników blisko dystrybutorów z przenośnym terminalem. 

Nie interesuje mnie też jak często inni ludzie robią długie trasy i ile przerw robią bo ja rozpatruję samochody pod swoje a nie cudze potrzeby.  Mi nieraz zdarzyło się jechać kilkaset kilometrów w jedną stronę w swoich sprawach, potem rundka po mieście i szybki powrót tego samego dnia a pasuje wrócić w sensownych godzinach bo rano do pracy. I nie, nie zrobiłbym tego elektrykiem. 

Dla mnie zrobienie raptem 60% z deklarowanego zasięgu to żaden sukces. Wiele modeli z tej listy z deklarowanych 500km nawet 300 nie dojechały. I w spalinowym nie muszę ograniczać się do "wybranych modeli" tylko jadę czym chcę nie martwiąc się o zasięg. 

@GordonLameman

"Skąd wziąłeś koszt 150 tyś?"

Akurat wszystko zależy od stanu budynku i zakresu prac, jeżeli dach też wymaga remontu to bardzo łatwo dobić do 100k przy obecnym koszcie materiałów i robociźnie. 

Edytowane przez Asag
Opublikowano (edytowane)

U sąsiada w zeszłym roku zwrot 100% , pompa, panele, docieplenie stropu 136tys, musiał od tego zapłacić vat, wymianę grzejników, remont-modernizację instalacji elektrycznej z własnej kieszeni. Coś jeszcze ale już nie pamiętam, jakieś 30-40k się uzbierało dokładki. Rachunku za prąd jeszcze nie otrzymał.  

Edytowane przez raven18
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Asag napisał(a):

Elektromobilność może i sprawdza się w mieście ale na pewno nie w trasach. 

Czemu się nie sprawdza w trasie? 

Od początku roku zrobiłem 2 trasy elektrykiem. Pierwsza trasa to 1100km z centrum Polski do Czech czyli 550km w jedną stronę. Auto naładowane do pełna, prędkość autostradowa / ekspresowa przy temperaturze -2-+3C i na 550km zrobiłem tylko jeden 30 minutowy postój na ładowanie. W tym czasie wypiliśmy kawę, zjedliśmy śniadanie  i skorzystaliśmy z toalety. Standardowa przerwa. Po dojeździe do celu zrobiłem jeszcze 25km w okolicy do miejsc, które zwiedzałem po czym odstawiłem auto na 4 dni na hotelowym parkingu. 5 dnia na 2h przed wyjazdem auto podłączyłem do ładowarki i poszliśmy na obiad do restauracji i na spacer. Wyjechałem na 100% baterii i w drodze powrotnej 550km znowu zrobiłem tylko jeden przystanek tym razem 40min bo w Gliwicach poszliśmy na zakupy do Auchan i zamiast ładować 30min auto naładowało się do pełna co nie było w ogóle potrzebne ale miałem zrobione zakupy na tydzień :)  

Koszt ładowania auta - 354zł/1100km.

Druga trasa to wyjazd z centrum Polski do Budapesztu czyli 860km w jedną stronę. 

Pojechaliśmy na 2 samochody (Tesla 3 LR AWD 2022r 82kWh, Skoda Octavia 2.0 TDI 150km 2020r,)  bo znajomy odprowadzał wypożyczone auto. Dołączyłem do niego aby sprawdzić jaka wyjdzie różnica w czasie EV vs spalinówka na takim dystansie. . Na całej trasie ładowałem się 2 razy łącznie 73 minuty. Spalinówka zrobiła trasę w 9h a ja w 9h 30minut. Obydwaj mieliśmy przerwę 30min na kawę, jedzenie i toaletę. W tym czasie ja ładowałem auto a kolega dotankował auto, 

30min dłużej na dystansie 860km. Czy to dużo? Moim zdaniem nie.

Oczywiście kierowca spalinowego mógł by nie jeść, nie pić kawy i nie korzystać z toalety i dojechał by w 8h 30min albo nawet szybciej jak by przekraczał dopuszczalne prędkości tylko kto tak robi? 

12 godzin temu, TheMr. napisał(a):

Większość WLTP zgadza się z realnym wykorzystaniem. 

Wręcz przeciwnie. Tylko 15% aut elektrycznych zbliża się do zasięgu WLTP podawanego przez producenta ;) 

Mam TM3 LR AWD z WLTP 629km i realnie jestem wstanie zrobić 550km z bardzo delikatną nogą i z małymi prędkościami.

Z prędkością autostradową 140km/h w okresie letnim zrobię ~400km a zimowym ~300km. 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
16 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ja to rozumiem. Ale jestem ciekaw skąd taka arbitralna kwota :) 

Kwoty dociepleń są bardzo różne.
Kwotę docieplenia domu dzięki programowi termodernizacji pomnóż razy dwa z artykułu który zalinkowałeś.
Dolicz jeszcze wymianę albo przeniesienie rynien i wymianę parapetów.

Opublikowano
4 minuty temu, Dimazz napisał(a):

Kwoty dociepleń są bardzo różne.
Kwotę docieplenia domu dzięki programowi termodernizacji pomnóż razy dwa z artykułu który zalinkowałeś.
Dolicz jeszcze wymianę albo przeniesienie rynien i wymianę parapetów.

Fajna bzdurka. 

Dotacja nie zwiększa kosztu docieplenia.  
Parapety do dużego domu z granitu kosztowały 6-8 tysięcy, więc nie wydziwiaj.

Opublikowano

No to nie wiesz jak to działa. Poczytaj sobie o programie termodernizacji.

Docieplenie domu, wymiana parapetów i przesunięcie rynien to 60000zł.
Obecnie jest on zawieszony do kwietnia ze względu na skalę nadużyć.

3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Fajna bzdurka. 

Dotacja nie zwiększa kosztu docieplenia.  
Parapety do dużego domu z granitu kosztowały 6-8 tysięcy, więc nie wydziwiaj.

mogę Ci napisać czemu i skąd u kolegi @raven18wyszły takie kwoty.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Dimazz napisał(a):

No to nie wiesz jak to działa. Poczytaj sobie o programie termodernizacji.

Obecnie jest on zawieszony do kwietnia ze względu na skalę nadużyć.

Na czym polegały te nadużycia? :) 

Bo z tego co czytałem to na tym, że dotacje brali ci, którzy nie powinni. Ale nie na tym, że cena docieplenia skoczyła.

60k, z czego dotacja jest ja ile? 25-30? 
to niezły deal za odnowienie domu, zwiększenie efektywności energetycznej i poprawienie elewacji.

Czemu jeszcze nie napisałeś? :) 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Dimazz napisał(a):

Ja robiłem elewację w lipcu 2023 i za wszystko zapłaciłem 50tys zł. Styropian 12cm grafit 0.31, parapety zewnętrzne na wymiar + podbitka + ponowny montaż rynien + robocizna. Mazowieckie

Dom 165m2, kubatura prawie 400m2, 9 wnęk okiennych, 1 duże drzwi tarasowe i 2 pary drzwi: wejściowe i do maszynowni. 

Styropian kładły 4 osoby a do struktury przyjechało 8 osób i zaczynając o 6 skończyli około 12. W 8 dni zrobili całość od A do Z. 

W 2024r było taniej niż w 2023r. 

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Na czym polegały te nadużycia? :) 

Bo z tego co czytałem to na tym, że dotacje brali ci, którzy nie powinni. Ale nie na tym, że cena docieplenia skoczyła.

60k, z czego dotacja jest ja ile? 25-30? 
to niezły deal za odnowienie domu, zwiększenie efektywności energetycznej i poprawienie elewacji.

Czemu jeszcze nie napisałeś? :) 

Dotacje są na poszczególne elementy i  tam są widełki ale nie było do końca sprecyzowane co i jak.

Były nadużycia bo na stolarkę okienną i wymianę drzwi było chyba 4000zł ale nie było wyszczególnione ile okien i drzwi więc firmy wpisywały duże kwoty za kilka okien.
W sytuacji kolegi @raven1850-6000zł poszło z dofinansowania na docieplenie stropu. bo tyle jest w widełkach to firmy tyle biorą.
Jest dużo nieuczciwych firm na rynku bo są duże pieniądze z termodernizacji i to niestety podnosi koszta innym. Firmy termodernizacyjne to firmy pośredniczące które wynajmują, zlecają podwykonawcą roboty.
Niemarkowe pompy ciepła monoblok są tanie i proste w montażu ale na pompę jest 30000zł dofinansowania. Popularne modele możesz kupić za około 5000zł. Ale to już całkiem osobna kwestia.

Opublikowano
27 minut temu, Dimazz napisał(a):

Dotacje są na poszczególne elementy i  tam są widełki ale nie było do końca sprecyzowane co i jak.

Były nadużycia bo na stolarkę okienną i wymianę drzwi było chyba 4000zł ale nie było wyszczególnione ile okien i drzwi więc firmy wpisywały duże kwoty za kilka okien.
W sytuacji kolegi @raven1850-6000zł poszło z dofinansowania na docieplenie stropu. bo tyle jest w widełkach to firmy tyle biorą.
Jest dużo nieuczciwych firm na rynku bo są duże pieniądze z termodernizacji i to niestety podnosi koszta innym. Firmy termodernizacyjne to firmy pośredniczące które wynajmują, zlecają podwykonawcą roboty.
Niemarkowe pompy ciepła monoblok są tanie i proste w montażu ale na pompę jest 30000zł dofinansowania. Popularne modele możesz kupić za około 5000zł. Ale to już całkiem osobna kwestia.

Ale to wszystko jest nie na temat :rotfl2: 

Opublikowano
17 godzin temu, kalderon napisał(a):

Tymczasem ja swoim dieselem ..

ja rozumiem, ze "bez siku do chorwacji", to  jedna z naszych wielu narodowych dyscyplin z ktorej niektorzy sa bardzo dumni, jest tutaj jakims tam argumentem, ale nadal nie dowiedzialem sie gdzie w tescie o ktorym wspomniano, ADAC doszedl do takich wnioskow?.

"Swoją drogą ciekawe że dopiero teraz ADAC doszedł do wniosku że elektryki na autostradzie to tak nie za bardzo."

Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.02.2025 o 09:13, aureumchaos napisał(a):

Widze hołek sie skonfederacil i chce przesuniecia ETS2

Coś się popsuło, to napiszę jeszcze raz :E

Przed wyborami każdy jest konfederatą. Hołownia teraz mówi o przesunięciu ETS2 a tymczasem do europarlamentu z jego list startowała wielce szanowna pani róża thun która jest ogromną miłośniczką ratowania klimatu każdym kosztem (dla zwykłego obywatela oczywiście).

Podobnie z Donaldem Tuskiem który mówi o rewizji zielonego ładu, tymczasem popiera każdą ekologiczną restrykcję UE.

Problem stanowią wyborcy, którzy zamiast głosować na podstawie działań polityków, głosują na podstawie tego co politycy mówią 2 miesiące przed wyborami. Po wyborach oczywiście będzie zmiana o 180 stopni względem obiecanek. 

Polsce nie jest potrzebne żadne ETS ani dopłaty ani podatki klimatyczne. Jeśli ludziom będzie się opłacać ocieplenie to zrobią to sami.

Edytowane przez cichy45
  • Upvote 1
Opublikowano

problem tylko w tym, ze "oplaci" dla wiekszosci oznacza "za darmo, bo to najlepsza cena", a w pewnych kwestiach nie da sie tego zrobic za darmo. doszlismy do sciany energetyczno-ekologicznej i czy to sie nam podoba, czy nie w koncu trzeba ponies koszt jej "wyburzenia", jak chcemy isc dalej. tanio, bo za darmo juz bylo.

• Upvote 1
Opublikowano

Ale co mi da ocieplenie czegokolwiek jak bede blisko emerytury to koszt gazu bedzie dzieki ETS tak wysoki ze przekroczy 3 krotnie moja emeryture?? 

image.png.3f209566e27c72a4f46e6cd84bae5309.png

https://ets2koszty.pl/wp-content/uploads/2024/11/ets2_report_ENG.pdf

To jaki ma to sens? Taki, ze i tak ktos pogoni ta cala ekosekte wczesniej lub pewnie pozniej. Przeciez zamroza ludzi ktorzy nie beda mogli przejsc na pompy ciepla np na 2 pietrze kamienicy, skad w ogle wziasc takie kwoty po 60k zl na modernizajce??? 

Opublikowano
22 minuty temu, aureumchaos napisał(a):

Ale co mi da ocieplenie czegokolwiek jak bede blisko emerytury to koszt gazu bedzie dzieki ETS tak wysoki ze przekroczy 3 krotnie moja emeryture?? 

image.png.3f209566e27c72a4f46e6cd84bae5309.png

https://ets2koszty.pl/wp-content/uploads/2024/11/ets2_report_ENG.pdf

Widzę, że pisiory stworzyły nawet stronę żeby straszyć ludzi tym ETS2 xD

https://wiadomosci.wp.pl/znajomi-beaty-szydlo-dzieki-radzie-nadzorczej-weszli-do-klubu-milionerow-pis-6999880657296352a

• Upvote 4
Opublikowano

Jak nie ma "szumu"? Od lat wiadomo o transformacji energetycznej i od lat trwa docieplanie budynków jak i wymiana systemów grzewczych.

To po prostu proces wieloletni, wręcz wielodekadowy.

Ważne też jest to co już pisałem, im wcześniej ktoś zrobił, lub dopiero zrobi, termomodernizację tym lepiej na tym wyjdzie.

Kto się ociąga ten już marznie, a z czasem i tak zapłaci i to znacznie więcej. Gdy dojdzie do drastycznych podwyżek cen gazu to i nagle wystrzeli popyt na termomodernizacje budynków, a za tym wprost ceny materiałów jak i robocizny.

Opublikowano

ETS to nic więcej jak po prostu fikcyjne opłaty, które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością, żadnego przełożenia na świat prawdziwy. Służy tylko okradaniu obywateli i narodu polskiego.

• Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, SuLac0 napisał(a):

ja rozumiem, ze "bez siku do chorwacji", to  jedna z naszych wielu narodowych dyscyplin z ktorej niektorzy sa bardzo dumni,

Jadę tyle ile chcę, staję wtedy i tam gdzie chcę a nie gdzie jest ładowarka, stoję tyle ile chcę a nie zanim się auto naładuje. Co więcej - tankowanie ropy wychodzi mi taniej. Elektryk jest fajny jako drugie auto w rodzinie do miasta, gdy masz nadmiar pieniędzy, dom z garażem i fotowoltaniką.

Opublikowano
9 minut temu, kalderon napisał(a):

Jadę tyle ile chcę, staję wtedy i tam gdzie chcę a nie gdzie jest ładowarka, stoję tyle ile chcę a nie zanim się auto naładuje. Co więcej - tankowanie ropy wychodzi mi taniej. Elektryk jest fajny jako drugie auto w rodzinie do miasta, gdy masz nadmiar pieniędzy, dom z garażem i fotowoltaniką.

Według moich wyliczeń wychodziło około 15 zł/100km ładowane w dmu.

Masz diesla, który pali 2,6l/100 km?

Ja miałem takiego co palił 4,5 w trasie. Ale to wciąż koszt 2 razy tyle co z gniazdka :)