LeBomB 2 052 Opublikowano 13 Kwietnia Opublikowano 13 Kwietnia @kubikolos po to że miotają się co zrobić żeby ratować firmy, których nie da się uratować tak by działały sobie jak dotychczas, mowa o europejskich koncernach samochodowych. Rynek to zweryfikuje w swoim czasie. 1
LeBomB 2 052 Opublikowano 13 Kwietnia Opublikowano 13 Kwietnia @Karro no to właśnie o tym piszę, że rynek to zweryfikuje, czyli ludzie, a nie urzędnicy pieniędzmi ludzi.
Kris194 4 714 Opublikowano 17 Kwietnia Opublikowano 17 Kwietnia (edytowane) https://smoglab.pl/ibris-ponad-polowa-zmotoryzowanych-uwaza-ze-strefy-czystego-transportu-poprawia-jakosc-powietrza/ 30% to jak zwykle "inteligentni inaczej". Tymczasem w Londynie https://smoglab.pl/strefa-ultra-niskich-emisji-dziala-powietrze-w-londynie-coraz-czystsze-a-handel-nie-ucierpial/ W dniu 13.04.2025 o 12:54, LeBomB napisał(a): @kubikolos po to że miotają się co zrobić żeby ratować firmy, których nie da się uratować tak by działały sobie jak dotychczas, mowa o europejskich koncernach samochodowych. Rynek to zweryfikuje w swoim czasie. Dlatego właśnie pisałem o tym, że wg mnie idzie nowe. Powodem jest choćby to, że produkcję jednego z najpopularniejszych spalinowych modeli Volkswagen chce przenieść do Meksyku a w Niemczech będą robić elektryki. https://www.motor1.com/news/745501/volkswagen-golf-production-moves-mexico/ Auta czysto spalinowe to już w zasadzie mniejszość pod względem sprzedaży. Próba zatrzymania ekspansji chińskich elektryków byłaby obecnie porównywalna z próbą zawrócenia kijem rzeki. Można jedynie próbować opóźniać nieuniknione aż europejskie koncerny samochodowe się ogarną. W przyszłym roku ma chociażby wyjść Volkswagen ID.2 z ceną poniżej 25000 €. Edytowane 17 Kwietnia przez Kris194 1
TheMr. 2 602 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia Europejskie koncerny tak się ogarnęły że spóźniły premierę ID.2 o 2 lata I dodatkowo, 100k zł za 300 km zasięgu, w rozmiarze Polo/Golfa? Szkoda komentować.
Kris194 4 714 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia (edytowane) No będą mieli ciężko żeby konkurować z BYD, które ma mieć fabrykę na Węgrzech https://www.reuters.com/business/autos-transportation/new-byd-bmw-car-plants-hungary-start-production-h2-2025-2024-11-14/ Jedynie oczekiwany termin jest nierealny bo nie ma fabryki a jest jedynie tyle Edytowane 18 Kwietnia przez Kris194
TheMr. 2 602 Opublikowano 18 Kwietnia Opublikowano 18 Kwietnia A skąd wiesz czy miesiąc przed oddaniem nie przyleci tysiące Chińczyków i ukończą w tydzień Ogolnie to Europa bez przełomu w bateriach i brak gigantów w tym polu jak LG, CATL, Panasonic, czy BYD to firmy będą zawsze podwykonawcą - projekty europejskie (w sumie to już nie w dobie multikulti), a wszystko z Chin
voltq 1 372 Opublikowano 21 Kwietnia Opublikowano 21 Kwietnia ekologia miała by sens gdyby dostosowali się wszyscy , teraz mamy sytuacje w której jest trawnik i ukaraliśmy dwa samochody które rozjeżdżały ten trawnik i one już nie rozjeżdżają tego trawnika ale pozostałe osiem samochodów nadal rozjeżdża trawnik i śmieją się z tamtych dwóch Idiotyzmy level hard , idiokracja
GordonLameman 8 431 Opublikowano 21 Kwietnia Opublikowano 21 Kwietnia nie no nie można być aż tak „inteligentnym inaczej”. To wydaje się być niemożliwe
crush 3 575 Opublikowano 21 Kwietnia Opublikowano 21 Kwietnia (edytowane) Mnie najbardziej w tym kilkusetletnim planie ratowania planety bawi jedna kwestia - demografia. Jak za te 200, 300 czy ile tam lat natywna społeczność wymieni się w znacznej części na brązowych, to oni będą mieli tak wyjechane na te plany, że niektórzy nawet nie są w stanie sobie tego zobrazować w swoich liberalnych móżdżkach. Edytowane 21 Kwietnia przez crush 3
Klakier1984 726 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia O " zielonej energii" z nieco innej perspektywy. Trzeba sobie będzie książkę kupić. https://www.onet.pl/kultura/wydawnictwo-przeswity/jakie-sa-skutki-uboczne-czystej-energii/khy6rqc,30bc1058
Dimazz 565 Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia https://vod.tvp.pl/informacje-i-publicystyka,205/reporterzy-odcinki,1162990/odcinek-257,S02E257,2049541 dotacja 136k zł + vat to będzie około 150k zł całość dla firmy prefinansowanie czyli pierwsza transza pieniędzy wypłacanych przez fundusz to 68k zł koszt pieca z filmiku z wniesieniem około 10k zł koszt pv około 10-12k zł firma dostała zaliczki 68k + vat a wydali trochę ponad 20k zł to ciekawe co z resztą pieniędzy skoro czekają na drugą transzę
LeBomB 2 052 Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia Dlatego ludzie będą się zniechęcać do programu właśnie przez takie rzeczy. Będą tacy co rozpiszą wszystko tak, że z papierów wyjdzie że kosztowało to 100 tysięcy, w praktyce 20-30 tysięcy a reszta do kieszeni wykonawcy.
duniek 255 Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia Jja skladalem wniosek sam - zwykly - ale stwierdzilem ze nie chce mi sie wydawac ok 50k i czekac rok. Bardziej oplaci mi sie zrobic prefinasowanie i wydac 10k na vat i niech firma sie buja Teraz firma ma problemy bo realnie dostali 1 rate + moj vat i tyle - czekaja na drugą caly czas - ceny byly zawyzone bo 80k łącznie zamiast 50-55k - ale rozumiem ze trzeba bylo tak robic wlasnie ze wzgledu na oczekiwanie na kase - sumarycznie sa na lekki minus pewnioe dopoki nie dostana pelnej kasy Firma upada
Dimazz 565 Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia ale 10k vat to jest przy pełnej dotacji z prefinansowaniem czyli ponad 120k zł bo vat 8% urząd może przez 5 lat sprawdzić inwestycje jeżeli się przyczepią to trzeba oddawać część dotacji do której się przyczepią plus odsetki więc jeżeli cena czegoś była mocno zawyżona to beneficjent oddaje z własnej kieszeni tą kwotę nie firma. Wiem że rzadko się do czegoś przyczepiali głownie za pozostawione stare źródła ciepła. Szkoda że nie zrobili czegoś z pompami ciepła bo firmy sprzedają pompy warte kilka tysięcy złotych za 40-50k a w tej cenie są topowe pompy na rynku. firma od wzięcia prefinansowania ma 4 miesiące na zrobienie inwestycji jeżeli tego nie zrobi beneficjent zwraca prefinansowanie z odsetkami. Te zasady obowiązują od kwietnia 2024. Nowa wersja programu od 2025 jest dla bogatych-biednych bo prefinansowanie jest masymalnie w wysokości 45k zł i to chyba przy pompie gruntowej. Resztą osoba bez dochodów musi sobie skołować. Całkiem bezsens. Powinny być jakieś umowy z bankami. I zabrali PV. Zostało tylko w programie mój prąd ale PV jest teraz nieopłacalne. Za obecne 150k zł na ogrzewanie i termodernizację jesteś w stanie ocieplić dom z zewnątrz, ocieplić dach, wymienić wszystkie okna, drzwi zewnętrzne, kupić topową pompę lub piec i jeszcze zostanie.
trepek 1 345 Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia Jak brałem dofinansowania to zawsze sam wszystko kupowałem + wynajmowałem ekipę do montażu. Nigdy nie było problemów z płatnością. Przy większych modernizacjach da się podzielić jeden wniosek na kilka etapów bo wniosek jest ważny przez 3 lata i przez ten okres można wystąpić 3 razy o płatność z tego wniosku. U siebie zrobiłem tak, że jeden wniosek o modernizację podzieliłem na 3 etapy: pierwszego roku wymieniłem centralne, drugiego roku drzwi, trzeciego roku okna. PV z czystego powietrza nigdy jakoś specjalnie się nie opłacało. MP wychodził lepiej a od MP 4.0 to już ogólnie bajka.
Dimazz 565 Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia @trepekmoże tak było Czyste powietrze zmieniało się kilka razy. Wnioski do kwietnia 2024 jest 18 miesięcy na zrobienie wszystkiego z prefinansowaniem w podwyższonych progach. Od kwietnia 2024 są 4 miesiące na zrobienie inwestycji z prefinansowaniem. Od kwietnia 2025 to chyba jeszcze nikt nie wie. I Ty chyba piszesz o dofinansowaniu bez prefinansowania to całkiem inna bajka. PV w czyste powietrze w podwyższonych progach było za darmo. Mikroinstalacja 3kW była z tego programu. Dzisiaj większe i tak nie mają sensu jak ktoś nie jest full elektryczny D
trepek 1 345 Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia 48 minut temu, Dimazz napisał(a): I Ty chyba piszesz o dofinansowaniu bez prefinansowania to całkiem inna bajka. Tak, bez prefinansowania. 48 minut temu, Dimazz napisał(a): PV w czyste powietrze w podwyższonych progach było za darmo. Uuuaaa, dobra promka. Ja niestety finansowanie miałem to najniższe więc nie zaglądałem do innych progów.
Dimazz 565 Opublikowano 26 Kwietnia Opublikowano 26 Kwietnia Jakieś japońskie Chińczyki nie są złe ale nie ma co przepłacać. Niedawno była wyprzedaż lub dalej jest kaisai za 5-6k zł były pompy 6-12kW. W takiej cenie nawet bez dotacji nie szkoda za kilka lat odsprzedać albo wywalić. Do monobloków nie trzeba uprawnień gazowych 17 godzin temu, trepek napisał(a): Jak brałem dofinansowania to zawsze sam wszystko kupowałem + wynajmowałem ekipę do montażu. Nigdy nie było problemów z płatnością. Bo pewnie nie miałeś wałków na fakturach i mocno zawyżonych kosztów. To wypłacili szybko. Urzędy dokładniej sprawdzają umowy i ucinają drugą transzę dotacji jak widzą wałki. Jak widzą 500zł za m2 ocieplenia albo drzwi warte 3-4k zł za 20k Wykonawcy się burzą bo urząd podobno przyklepał takie umowy wcześniej to teraz ma zapłacić i jest wielki płacz. Firmy zakładane przez 20-30 latków obracały dziesiątkami milionów zł z dotacji. 1
LeBomB 2 052 Opublikowano 26 Kwietnia Opublikowano 26 Kwietnia 22 godziny temu, Dimazz napisał(a): więc jeżeli cena czegoś była mocno zawyżona to beneficjent oddaje z własnej kieszeni tą kwotę nie firma. I to jest chore, bo jak bierzesz firmę do kompleksowej obsługi zadania, to firma nie poniesie z urzędu żadnej odpowiedzialności, co najwyżej beneficjent może się z taką firmą sądzić prywatnie, gdzie beneficjent nie ustala cen produktów i materiałów. 22 godziny temu, Dimazz napisał(a): Szkoda że nie zrobili czegoś z pompami ciepła bo firmy sprzedają pompy warte kilka tysięcy złotych za 40-50k a w tej cenie są topowe pompy na rynku. W praktyce od kwietnia 2024 należy wymagać pompy z odpowiednim certyfikatem wystawionym przez akredytowane laboratorium, znajdującej się na liście certyfikowanych wyrobów. 22 godziny temu, Dimazz napisał(a): ale PV jest teraz nieopłacalne. Dlaczego? Jeśli mówisz o systemie prosumenckim to tak, ale system off grid z magazynem energii? Czy jest jakiś inny powód?
Dimazz 565 Opublikowano 26 Kwietnia Opublikowano 26 Kwietnia 2 godziny temu, LeBomB napisał(a): W praktyce od kwietnia 2024 należy wymagać pompy z odpowiednim certyfikatem wystawionym przez akredytowane laboratorium, znajdującej się na liście certyfikowanych wyrobów. Prawie wszystkie obecnie dostępne na rynku go mają i są na liście 2 godziny temu, LeBomB napisał(a): Dlaczego? Jeśli mówisz o systemie prosumenckim to tak, ale system off grid z magazynem energii? Czy jest jakiś inny powód? Bo dotacja jest tylko na pv z magazynem a magazyny są drogie. Trzeba sobie policzyć czy to kiedykolwiek Ci się zwróci. Prąd produkujesz od marca do listopada z przerwami na pochmurne dni. W jakim czasie zwróci ci się wydatek przykładowo 20k zł jeżeli dostaniesz drugie 20k dofinansowania Gdyby były takie zasady jak kilka lat temu
trepek 1 345 Opublikowano 28 Kwietnia Opublikowano 28 Kwietnia W dniu 26.04.2025 o 07:02, Dimazz napisał(a): Bo pewnie nie miałeś wałków na fakturach i mocno zawyżonych kosztów. To wypłacili szybko. Urzędy dokładniej sprawdzają umowy i ucinają drugą transzę dotacji jak widzą wałki. Jak widzą 500zł za m2 ocieplenia albo drzwi warte 3-4k zł za 20k Wykonawcy się burzą bo urząd podobno przyklepał takie umowy wcześniej to teraz ma zapłacić i jest wielki płacz. Firmy zakładane przez 20-30 latków obracały dziesiątkami milionów zł z dotacji. To faktycznie, całe pole do popisów i przekrętów. Nawet nie zdawałem sobie sprawy, że tak to mogło wyglądać. Człowiek uczciwy jest więc z automatu myśli, że inni też. U mnie w sumie zawsze robią 2-3 te same ekipy. Jedna od wszelkiego rodzaju rurek i CO, druga od okien/drzwi. Nie są ani najtańsi, ani najdrożsi ale za to mega terminowi, dokładni i stosunkowo szybcy. W dniu 26.04.2025 o 07:02, Dimazz napisał(a): Chińczyki nie są złe ale nie ma co przepłacać. Niedawno była wyprzedaż lub dalej jest kaisai za 5-6k zł były pompy 6-12kW. W takiej cenie nawet bez dotacji nie szkoda za kilka lat odsprzedać albo wywalić. Ja też mam chinola kupionego w promocji za kilka(naście) tys. Działa, ma swoje wady ale nie ma co narzekać. Wychodzi taniej niż gaz przez większość dni. Jedynie z racji umiejscowienia blisko domu sąsiada trzeba było zbudować skrzynkę wygłuszającą więc to dodatkowy koszty 2-3tys zł za materiały. Teraz odkładam na gruntówkę aby ją założyć za kilka lat. I myślę, że to już będzie docelowe i najtańsze ogrzewanie do docieplonego domu z lat 80'tych, taki jak mój.
209458 268 Opublikowano 28 Kwietnia Opublikowano 28 Kwietnia Tymczasem w Hiszpanii i Portugalii jakaś potężna awaria, w zasadzie całą sieć wywaliło. Ciekawe co się okaże przyczyną.
voltq 1 372 Opublikowano 29 Kwietnia Opublikowano 29 Kwietnia (edytowane) @GordonLameman wzywam cię ty wiesz wszystko o wszystkim wszędzie byleś wszystko widziałeś , wyjaśnij mi o co chodzi z tym brakiem prądu , dlaczego to się stało ? czym jest spowodowane ? czy to będzie się powtarzało częściej ? dlaczego tylko w tych krajach? jak to w ogóle możliwie ? , itd Edytowane 29 Kwietnia przez voltq
GordonLameman 8 431 Opublikowano 29 Kwietnia Opublikowano 29 Kwietnia 16 minut temu, voltq napisał(a): @GordonLameman wzywam cię ty wiesz wszystko o wszystkim wszędzie byleś wszystko widziałeś , wyjaśnij mi o co chodzi z tym brakiem prądu , dlaczego to się stało ? czym jest spowodowane ? czy to będzie się powtarzało częściej ? dlaczego tylko w tych krajach? jak to w ogóle możliwie ? , itd Najpierw odpowiedz na moje wczorajsze pytanie. Wtedy się odwdzięczę odpowiedzią w tym temacie. 1
TheMr. 2 602 Opublikowano 29 Kwietnia Opublikowano 29 Kwietnia W dniu 28.04.2025 o 16:05, 209458 napisał(a): Tymczasem w Hiszpanii i Portugalii jakaś potężna awaria, w zasadzie całą sieć wywaliło. Ciekawe co się okaże przyczyną. Znalezione w czeluściach Internetu. Nie wiem czy prawda
Rekomendowane odpowiedzi