Dimazz 565 Opublikowano 23 Sierpnia Opublikowano 23 Sierpnia PV nie jest przyzwoitym źródłem energii i tylko dla domów. W tym roku większość lata pochmurna. Jak jesień też będzie pochmurna to przez pół roku PV stoi sobie na dachu dla ozdoby. Na starych zasadach i przewymiarowanych instalacjach ludzie jakoś nabiją sobie kilowaty ale te zasady już nie obowiązują.
lukadd 2 904 Opublikowano 23 Sierpnia Opublikowano 23 Sierpnia 11 minut temu, ryba napisał(a): Przecietny kowalski to ma najwyzej M3 z balkonem, moze M4 jak sie powodzi. Takze nie wiem, ze dwa panele upcha i akumulator z tira w salonie, hf gl. Podobno większość mieszka w domach. Aczkolwiek nie wiem jaka jest meteologia tego badania, bo jeśli po meldunku to w Polsce jest nieraz tak szczególnie u młodych, że zameldowani w domu u rodziców, a wynajmują jakieś mieszkanie w większym mieście czy studiując czy rozpoczynając karierę. Ale nawet jak tak to pewnie ~50/50 będzie
ryba 1 246 Opublikowano 23 Sierpnia Opublikowano 23 Sierpnia @lukadd no i sam podsumowales ten wykres... Wez pod uwage ilu studentow wynajmuje, a meldunek w domu. Wiadomo, ze wsie i male miasta to przewaga domkow statystycznie, ale patrzac po duzych miastach, to jednak nie bedzie 50/50. I ja napisalem przecietny kowalski, bez oceny czy to wiekszosc czy mniejszosc.
lukadd 2 904 Opublikowano 23 Sierpnia Opublikowano 23 Sierpnia @ryba Nom miasta na pewno, w takiej Wawce google wypluwa ~1.1mln mieszkań. Co do domów nie widzę dokładnie, ale prawdopodobnie ~200k.
kubikolos 1 324 Opublikowano 23 Sierpnia Opublikowano 23 Sierpnia "patrzac po duzych miastach", aha, dobrze ze nie po samotnych madkach bo dopiero wtedy by wyszlo czyli mówiąc krotko bzdury tak samo jak branie pod uwage studentow w pokojach w kontekscie zapewnienia wlasnej energii dla gospodarstw domowych XDDDDDDD 48 minut temu, ryba napisał(a): Przecietny kowalski to ma najwyzej M3 z balkonem, moze M4 jak sie powodzi. Takze nie wiem, ze dwa panele upcha i akumulator z tira w salonie, hf gl. po pierwsze to nie jest przecietny kowalski, po drugie takie panele na balkonach bija rekordy popularnosci w DE generalnie do autokonsumpcji nie trzeba wiele tylko Polacy mysla ze jak trzeba zapłacić za prad 50zl tzn ze PV nie dziala bo powinna pokrywac wszystko z zapasem na nienarodzone dziecko XD 42 minuty temu, Dimazz napisał(a): PV nie jest przyzwoitym źródłem energii i tylko dla domów. W tym roku większość lata pochmurna. Jak jesień też będzie pochmurna to przez pół roku PV stoi sobie na dachu dla ozdoby. jest i to bardzo, niesamowite tanie, łatwe w montażu, bezobslugowe i jeszcze z dotacjami..... a PV nie stoi dla ozdoby w pochmurne dni więc nie bardzo wiesz o czym piszesz PV z małym magazynem robi swietna robote w statystykach autokonsumpcji
ryba 1 246 Opublikowano 23 Sierpnia Opublikowano 23 Sierpnia (edytowane) 4 minuty temu, kubikolos napisał(a): "patrzac po duzych miastach", aha, dobrze ze nie po samotnych madkach bo dopiero wtedy by wyszlo czyli mówiąc krotko bzdury tak samo jak branie pod uwage studentow w pokojach w kontekscie zapewnienia wlasnej energii dla gospodarstw domowych XDDDDDDD Dobra, spadaj na drzewo statystyku " jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego, na koniec 2023 roku stolica mogła pochwalić się blisko 1,078 mln mieszkan" Czyli w wawce mamy ponad 1mln domkow? Aha, ok. Edytowane 23 Sierpnia przez ryba
kubikolos 1 324 Opublikowano 23 Sierpnia Opublikowano 23 Sierpnia (edytowane) Polska to nie jest tylko wawka, rownie dobrze moglbym rozmawiać z psem XD panele na balkonach sa bardzo popularne w DE, za jakis czas dojda nawet do ludzi w wawce ludzie w wawce sa zreszta bardzo bogaci wiec moga bez problemu zostac prosumentem wirtualnym jak widać, jest również wiele rozwiązań dla ludzi w wawce skoro na wawce kończy sie twoj horyzont Edytowane 23 Sierpnia przez kubikolos
lukadd 2 904 Opublikowano 23 Sierpnia Opublikowano 23 Sierpnia 11 minut temu, kubikolos napisał(a): po drugie takie panele na balkonach bija rekordy popularnosci w DE Ta są popularne, ale to jest dalej tylko dodatek i pod warunkiem, że masz dobrze usytuowany balkon. Całkowita moc zainstalowanych paneli nie może przekraczać 2000W, a realnie do sieci może być wprowadzane max 800W.
ryba 1 246 Opublikowano 23 Sierpnia Opublikowano 23 Sierpnia I u nas sa panele na balkonach... Tez mi nowosc. To nie tylko wawka, wszystkie duze miasta maja takie dysproporcje. Krakow, wroclaw, poznan... Czlowieku, ogarnij kuwete, albo sciagnij foliowa czapajke. Jeden blok z mikro apartamentami, to 40-100 mieszkan. Na oko to widac, nie trzeba statystk sprawdzac. 1
lukadd 2 904 Opublikowano 23 Sierpnia Opublikowano 23 Sierpnia 8 minut temu, kubikolos napisał(a): Polska to nie jest tylko wawka, rownie dobrze moglbym rozmawiać z psem XD Poznań, Lublin, Wrocław itd. Raczej w wszystkich średnich i większych miastach jest znaczna przewaga mieszkań względem domów.
kubikolos 1 324 Opublikowano 23 Sierpnia Opublikowano 23 Sierpnia jaki dodatek? Na tym kończy sie instalacja 2kW to jest raczej za duzo na balkon i wiekszosc bedzie miala mniej poza tym dla ludzi w wawce nie obowiązują limity DE 2 minuty temu, ryba napisał(a): To nie tylko wawka, wszystkie duze miasta maja takie dysproporcje. Krakow, wroclaw, poznan... Czlowieku, ogarnij kuwete, albo sciagnij foliowa czapajke. Jeden blok z mikro apartamentami, to 40-100 mieszkan. Na oko to widac, nie trzeba statystk sprawdzac. masz za darmo ode mnie: fun fact: Polska to nie tylko największe miasta XDDDDDDDDD fun fact 2: w największych miastach rowniez mozna montowac panele na balkonach, oczywiście nie wszystkich wow wow wow "Na oko" to ty bredzisz bo od podziału w Polsce domy/mieszkania to my mamy statystyki a nie twoje urojenia fun fact3: statystyki przecza twoim urojeniom
ryba 1 246 Opublikowano 23 Sierpnia Opublikowano 23 Sierpnia Statystycznie, to ty i twoj pies z ktorym gadasz, macie po 3 nogi. Jak nie widzisz skali, ze w samej wawie masz przewage 750 tys. Mieszkan nad domkami, to ile tak srednio wiosek z domkami zje ta roznica, by statystycznie wyszlo 50/50? Jak wies ma 100 domkow bez blokow, to tylko 7500 takich wiosek. Takze pitol dalej, tak jak z paleniem opon.
kubikolos 1 324 Opublikowano 23 Sierpnia Opublikowano 23 Sierpnia statystyki podane a szur dalej liczy mieszkania w wawce XDDDDDDD wiekszosc Polaków mieszka w domach do tego część mieszkan wcale nie jest wykluczona z PV czyli bredzisz
ryba 1 246 Opublikowano 23 Sierpnia Opublikowano 23 Sierpnia Oto kilka dodatkowych informacji: Budynki mieszkalne: Według Narodowego Spisu Powszechnego Ludności i Mieszkań z 2021 roku, w Polsce było około 6,8 miliona budynków mieszkalnych. Domy jednorodzinne: Z tej liczby ponad 5 milionów to budynki jednorodzinne. Według stanu na koniec 2022 roku w Polsce było 15,6 miliona mieszkań, a według danych Główny Urząd Statystyczny (GUS) z 2020 roku, zasób mieszkaniowy wynosił ponad 15 milionów lokali. Dane z 2021 roku wskazują na 15,6 miliona mieszkań, co daje około 420 mieszkań na 1000 mieszkańców, co jest liczbą niższą od europejskiej średniej. Ta, mhm
kubikolos 1 324 Opublikowano 23 Sierpnia Opublikowano 23 Sierpnia zabawne jak probujesz się zlapac czego popadnie nie mogac pogodzic sie z tym ze większość Polaków mieszka w domach XDDDDDDDD statystyki zawsze sa brutalne dla szurow
lukadd 2 904 Opublikowano 23 Sierpnia Opublikowano 23 Sierpnia 29 minut temu, kubikolos napisał(a): jaki dodatek? Na tym kończy sie instalacja 2kW to jest raczej za duzo na balkon i wiekszosc bedzie miala mniej poza tym dla ludzi w wawce nie obowiązują limity DE Nie wiem jakie są przepisy w PL odnośnie takiej instalacji. Pisałeś o DE. To napisałem ci chyba wyraźnie. 2000W to jest całkowita moc paneli jaką możesz zainstalować na balkonie jako zapas przy gorszych warunkach oświetleniowych. Do instalacji elektrycznej w mieszkaniu możesz wpuścić z takiej instalacji "balkonowej" max 800W.
ryba 1 246 Opublikowano 23 Sierpnia Opublikowano 23 Sierpnia 8 minut temu, kubikolos napisał(a): zabawne jak probujesz się zlapac czego popadnie nie mogac pogodzic sie z tym ze większość Polaków mieszka w domach XDDDDDDDD statystyki zawsze sa brutalne dla szurow No spoko, licz bachory z domkow jako przecietnego kowalskiego...z toba przegrac to jak wygrac. 1
kubikolos 1 324 Opublikowano 23 Sierpnia Opublikowano 23 Sierpnia naturalnie, najpierw liczysz wawke, studentow, mieszkania, teraz dzieci bo przeciez jak ktoś zaklada PV to oddzielna instalacje dla każdego dziecka XDDDDDDDD ciekawe co tam jeszcze wymyslisz w tych oparach absurdu aż w koncu odkryjesz pojecie gospodarstwa domowego XDDDDDDDDD
ryba 1 246 Opublikowano 23 Sierpnia Opublikowano 23 Sierpnia 3 godziny temu, kubikolos napisał(a): kowalski ma juz przyzwoite zrodlo, PV nieidealne ale przyzwoite na domowe potrzeby 2 godziny temu, kubikolos napisał(a): Polska to nie jest tylko wawka, rownie dobrze moglbym rozmawiać z psem XD panele na balkonach sa bardzo popularne w DE, za jakis czas dojda nawet do ludzi w wawce Bo widze, ze wolisz gadac z psem, niz pomyslec cokolwiek zanim napiszesz. Przecietny kowalski mieszka w M3, nie domku i to jest fakt, ktory podalem wyzej. 15 mln mieszkan vs 5 mln domkow. To ze w domkach zyje wiecej osob, to tylko z racji ze to rodziny, nie single. Erogo, sam sobie zaprzeczyles, bo ten kowalski nie ma jeszcze instalacji na balkonie. Pala z logiki, siadaj. @GordonLameman masz delikwenta na talerzu, ja za moment bana wylapie ( @Zhao widzisz, potrafie kulturalnie do czlowieka gadajacego z psem :D)
DjXbeat 488 Opublikowano 23 Sierpnia Opublikowano 23 Sierpnia (edytowane) 4 godziny temu, Dimazz napisał(a): PV nie jest przyzwoitym źródłem energii i tylko dla domów. W tym roku większość lata pochmurna. Jak jesień też będzie pochmurna to przez pół roku PV stoi sobie na dachu dla ozdoby. Moja produkcja w tym roku do końca lipca pokrywa się praktycznie 1:1 względem ubiegłego roku także nie potwierdzam aby słońca było mniej Spokojnie dobije do wartości 12.5 MWh za cały rok. Edytowane 23 Sierpnia przez DjXbeat
ryba 1 246 Opublikowano 23 Sierpnia Opublikowano 23 Sierpnia @DjXbeat Ale Ty to nie caly swiat sierpnia jeszcze nie licze, ale powiedzmy maj-lipiec porownujac y2y - spadek o 375kWh lacznie przy instalacji 7kW. Sierpien rok temu 870kWh, na dzisiaj 570kWh, ale jeszcze 8 dni zostalo.
kubikolos 1 324 Opublikowano 23 Sierpnia Opublikowano 23 Sierpnia sporo bo podobno miało robic za ozdobe XD Godzinę temu, ryba napisał(a): Bo widze, ze wolisz gadac z psem, niz pomyslec cokolwiek zanim napiszesz. Przecietny kowalski mieszka w M3, nie domku i to jest fakt, ktory podalem wyzej. 15 mln mieszkan vs 5 mln domkow. To ze w domkach zyje wiecej osob, to tylko z racji ze to rodziny, nie single. Erogo, sam sobie zaprzeczyles, bo ten kowalski nie ma jeszcze instalacji na balkonie. Pala z logiki, siadaj. biedny szurek, teraz rodziny mu przeszkadzaja więc liczy singli, za to priorytet na studentow I wawke XD a to wszystko dlatego ze nie moze pogodzic sie z prostym faktem ze wiekszosc Polakow I kowalskich mieszka w domach XDDDDDDDD no koniec swiata XDDDDDDDDD
DjXbeat 488 Opublikowano 23 Sierpnia Opublikowano 23 Sierpnia @rybaDoskonale to wiem Instalacja 10kWp Lipiec y2y 1790kWh vs 1510kWh Tu kluczowe dla produkcji w tym roku były wyłączenia prądu. Przez 1.5 tygodnia lipca trwała modernizacja sieci i elektrownia wyłączała prąd w godzinach 8-16. Oczywiście nie cały czas ale dość często. W styczniu, lutym, marcu i kwietniu miałem prawie 2-krotny wzrost względem poprzedniego roku. Jedynie w maju zanotowałem spadek gdzie w zeszłym roku zanotowałem bardzo dużą produkcję Maj y2y. 2030kWh vs 1730kWh. Sierpień wyjdzie podobnie.
trepek 1 345 Opublikowano 25 Sierpnia Opublikowano 25 Sierpnia W dniu 23.08.2025 o 10:01, Dimazz napisał(a): W tym roku większość lata pochmurna. Jak jesień też będzie pochmurna to przez pół roku PV stoi sobie na dachu dla ozdoby. To są subiektywne odczucia połączone z błędem percepcji przeszłości ;-) Produkcja energii u mnie, porównanie 2024/2025, zachodnia Małopolska. - styczeń: 70/97 - w tym roku o 27 kWh więcej, - luty: 75/346 - w tym roku o 271 kWh więcej, - marzec: 644/719 - w tym roku o 75 kWh więcej, - kwiecień: 795/1050 - w tym roku o 255 kWh więcej, - maj: 1280/1050 - w tym roku o 239 kWh mniej, - czerwiec: 913/1280 - w tym roku o 367 kWh więcej, - lipiec: 767/1080 - w tym roku o 313 kWh więcej, - sierpień: 982/910 (do teraz) - jak widać, w sierpniu jest duża szansa, że produkcja przekroczy zeszłoroczną produkcję. Logika każe podpowiadać, że to lato jest zimniejsze niż zeszłoroczne a okazuje się, że tylko maj był mniej słoneczny niż analogiczny okres zeszłego roku. 3
Rekomendowane odpowiedzi