Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / Elektromobilność

Camis

Rekomendowane odpowiedzi

Jak reaktywacja to reaktywacja.

Napisze z dwoch wizji.

Tam gdzie mieszkam na codzien i tam gdzie jestem na wyjezdzie.

Rewolucja energetyczna szybcie postemuje w Europie a nie u mnie. Ale jest jedno ale. By do tego ludzi przekinac trzeba wylozyc kase czego nie robi Europa.

Jak mnie zona przekonala na panele bylem sceptyczny,jak to dziala jak my na tym wyjdziemy ile za to trzeba zaplacic.

Wyszlo na to ze to z jednych rzeczy co akurat dobrze sie zakonczylo ale dzieki tylko temu ze byl dobrzy program na rozpowszechnienie tego. Gdzie nic nie placiles, mogles dac nadmiar poboru na przyszlosc (w miejcu nie stoisz). Naprawy Cie nie obchodza.

W Europie jest juz calkiem inaczej i zalezne od panstwa. Polska jest jednym z najbardziej nie stabilnych czesci tego kontynentu gdzie co roku zmieniaja sie wytyczne i dofinansowania z liczba kwalfikujacych sie.

Skoro tutaj nie ma to ja wrzucam odnośnik do Projektu Krajowego Planu w dziedzinie Energii i Klimatu do 2030r.

https://www.gov.pl/web/klimat/projekt-krajowego-planu-w-dziedzinie-energii-i-klimatu-do-2030-r--wersja-do-konsultacji-publicznych-z-102024-r

Na tej stronie można znaleźć dwa scenariusze:

WEM - scenariusz bazowy, uwzględniający tzw. "Umowę społeczną"

WAM - scenariusz ambitny czyli taki, który zdaniem obecnych rządzących jest możliwy do zrealizowania

Generalnie danych jest zbyt dużo żeby wszystko tu przytaczać ale mogę powiedzieć, że odnosi się do przewidywanej mocy osiągalnej w poszczególnych technologiach wytwarzania, przewidywanej emisyjności, demografii, kosztu energii itd.

https://wiadomosci.onet.pl/krakow/tysiace-polakow-nabitych-w-pompy-ciepla-skarza-sie-na-rachunki-no-dramat/w1xt1ql

I kuźwa zdziwieni... 

W dniu 3.11.2024 o 14:32, Camis napisał(a):

Przynajmniej jak coś się stanie to Wrocław nie spłonie :) a jakby wybudowali to u nas i by doszło do jakiegoś pożaru, to już UE by nam ładnie dowaliła za zanieczyszczenie środowiska.

Edytowane przez AndrzejTrg

1 godzinę temu, AndrzejTrg napisał(a):

I kuźwa zdziwieni... 

To akurat kwestia naciągaczy i lewych firm, które po za zarobkiem o niczym innym nie myślą i wbijają nieświadomych użytkowników na minę. Ja założyłem pompę ciepła Panasonic 9kW J i jestem bardzo zadowolony. Miałem porządną firmę, która dokładnie rozplanowała całą instalację  z uwzględnieniem, że mam tylko grzejniki. Przerobili całą instalację zostawiając kominek jako alternatywę do ogrzewania. Dom 165m2 i temperatura w sezonie zimowym 21.5C na  piętrze i 22.5C na parterze.  Na sezon pompa pobrała ~4800kW a mój roczny rachunek za prąd z uwzględnieniem fotowoltaiki to 1890zł i w to jest wliczone ogrzewanie zimą, grzanie ciepłej wody przez cały rok dla 3 osób i klimatyzacja latem. 

1 godzinę temu, AndrzejTrg napisał(a):

a jakby wybudowali to u nas 

Chyba nie do końca przeczytałeś ze zrozumieniem. We Wrocławiu jest już wybudowana fabryka LG, która już od dawna produkuje baterię. Ford zwyczajnie przeniósł swoją produkcję baterii z tej fabryki do fabryki w Michigan bo tam produkcja wychodzi taniej. Zwyczajnie fabryka nie będzie produkować dla Forda ale dalej będzie produkować dla innych producentów. ;) 

Edytowane przez DjXbeat

Pompa ciepła jest ok jak masz dobrze ocieplony budynek z małymi stratami ciepła, a nie stary dom, który w temperaturze 0C na zewnątrz wymaga stałej temperatury 50C na grzejnikach. Wtedy każda pompa ciepła zeżre ogromne ilości prądu. Najlepiej mieć podłogówkę i puszczać 25-28C :P

Z tymi naciągaczami to też prawda dodać do tego nawet 100% dopłaty od państwa i Ci najbardziej ubodzy właśnie w starych budynkach teraz cierpią najbardziej, bo nikt im tego nie wytłumaczył a sami zaślepieni i zmanipulowani na to szli. 

Kolejna sprawa to ceny prądu w naszym pięknym kraju. 

9 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

Przed kupnem pompy ciepła spalaliśmy zimą około 1 tony węgla na miesiąc. Po dzisiejszych kosztach to 1200-1300 zł.

Oni mieli dom czy kotłownię? :E

11 minut temu, Kris194 napisał(a):

Przed kupnem pompy ciepła spalaliśmy zimą około 1 tony węgla na miesiąc. Po dzisiejszych kosztach to 1200-1300 zł.

tak jak napisałem wyżej, stałe 50C na grzejnikach :P

duży dom stary dom, brak izolacji na ścianach i dachu do tego nieszczelne okna dwuszybowe i tak to jest 

Edytowane przez Gret

13 minut temu, Kris194 napisał(a):

Nie. Wpakowali pompę ciepła do domów bez izolacji czy ocieplenia i się dziwią że jest drogo, kiedy pompa rocznie wychodzi taniej niż gaz 🙃 No ale to trzeba mieć jakiekolwiek pojęcie o tym, a nie płakać w TV. 

• Like 1
  • Confused 1

Wszystko zależy od dobrego zaplanowania całej inwestycji-instalacji. 

Dwa lata temu zamontowałem mojej mamie pompę ciepła Panasonic t-cap 9kw i do tego fotowoltaike 10kw, w ostatniej chwili jeszcze na "starych " zasadach. Dom jest kiepsko ocieplony w górach gdzie trzeba grzać minimum 7 miesięcy w roku. Nie mogłem zrobić ogrzewania podłogowego, zrobiłem za to nową instalacje na przewymiarowanych grzejnikach. I to się sprawdza. W największe mrozy temperatura wody na zasilaniu nie była większa niż 42 stopnie, a temperatura w pomieszczeniach + - 23 stopnie. Starsza osoba potrzebuje już więcej ciepełka :) Żadnego dofinansowania nie brałem, zależało mi żeby mama miała ciepło i spokój.

9 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

Stare budynki bez lub z lipna izolacja cieplna, stare okna, grzejniki 20 letnie zapackane syfem, nowe zasady rozliczania FV, mala instalacja FV bez magazynu energii - jak to zsumujesz, to jak ma z tego nie wyjsc tragedia?

• Like 1
  • Confused 1

37 minut temu, Kris194 napisał(a):

No jest zaskakujące bo jak zobaczysz, że jeszcze nie tak dawno węgiel był znacznie droższy niż teraz to za sam węgiel wychodzą srogie opłaty.

Ale jeszcze wcześniej przez lata był wiele tańszy. A mowa o sporych domach, zwykle wielkości dwóch mieszkań 3-4 pokojowych. Wówczas wychodziło to dość podobnie jakby właśnie płacić w bloku za ogrzewanie za 2 mieszkania. Dlatego ludzie mieszkali tak dekady, nie ocieplając domów.

W dniu 2.11.2024 o 12:02, Kris194 napisał(a):

Skoro tutaj nie ma to ja wrzucam odnośnik do Projektu Krajowego Planu w dziedzinie Energii i Klimatu do 2030r.

https://www.gov.pl/web/klimat/projekt-krajowego-planu-w-dziedzinie-energii-i-klimatu-do-2030-r--wersja-do-konsultacji-publicznych-z-102024-r

Na tej stronie można znaleźć dwa scenariusze ...............................

Skończyłem czytać w poniedziałek i szczerze mam dosyć (robiłem sobie notatki do poszczególnych punktów i poległem psychicznie czytając dalej te wypociny).

Wydaję mi się że wzięli wszystko co mieli od byle kogo i złożyli na szybko do kupy (miałem wrażenie że część pisał jakiś urzędas UE , a część pierwszoroczniaki na jakieś politechnice).

Do 2030r. :stukniety: , raczej 50/60r , szybciej byłoby zrównać Polskę z ziemią i zacząć od nowa. Ładowarki do elektryków w całym kraju jak zdążą postawić to będzie ogromny sukces.

Ja się pytam kto za to zapłaci , żeby to zrealizować do 2030r podatek vat na wszystko musiał by być na poziomie 99% , obywatel miał żreć piach popijając wodą z kałuży , zaciągnąć ogromną pożyczkę którą będziemy spłacać 200 lat i zatrudnić armię chińczyków w liczbie miliona jak nie lepiej która to wybuduje.

Oni uważają że obywatele to kompletni idioci , a ich "rPOJEKT" tak naprawdę :cenzura: (członek/penis) znaczy.

Najlepsze jest to:

"Dążąc do stworzenia dokumentu, który odpowiada na krajowe wyzwania transformacji i posiada akceptację społeczną, chcielibyśmy zaprosić Państwa do wzięcia udziału w konsultacjach projektu aKPEiK, zawierającej oba scenariusze prognostyczne ...".

Za darmo to nawet ciężko po mordzie dostać a oni oczekują że ktoś .... no dobra , ja się zainteresowałem , banda darmozjadów i złodziei - wynajmuję się inżynierów którym się płaci za stworzenie prawidłowego i realnego Projektu.

Wystosowałem oficjalne pismo (17 stron a4) z moim uwagami i absurdami w tych wypocinach podając swoje dane wraz z pozwoleniami i uprawnieniami (aby nie było że pisał nie wiadomo kto , nie mający bladego pojęcia o czym piszę) , nalegając na prywatne podanie danych źródła tego CUDU nad Wisłą.

PS: Jeżeli jakiś pajac raczy odpisać i JEŻELI będę w stanie opublikować odpowiedz , wstawię również treść wysłanego pisma (miałem już problemy prawne w nieco innej sprawie dotyczącej nieprawidłowości pewnej rządowej inwestycji związaną z energetyką i to taki dupochron z mojej strony - wybaczcie).

5 godzin temu, Gret napisał(a):

Pompa ciepła jest ok jak masz dobrze ocieplony budynek z małymi stratami ciepła, a nie stary dom, który w temperaturze 0C na zewnątrz wymaga stałej temperatury 50C na grzejnikach. Wtedy każda pompa ciepła zeżre ogromne ilości prądu. Najlepiej mieć podłogówkę i puszczać 25-28C :P

Z tymi naciągaczami to też prawda dodać do tego nawet 100% dopłaty od państwa i Ci najbardziej ubodzy właśnie w starych budynkach teraz cierpią najbardziej, bo nikt im tego nie wytłumaczył a sami zaślepieni i zmanipulowani na to szli. 

Kolejna sprawa to ceny prądu w naszym pięknym kraju. 

Najlepsze jest gazowe ale od 2025 roku jak już Rosja będzie przyjacielem Europy 

Sam mam gazowe jest ekologiczne i bardzo tanie polecam każdemu