Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, hubio napisał(a):

... albo wygra AfD i Lepen oraz ich odpowiedniki w całej Europie to oddaje Ukrainę na tacy rosji i to całą, a nie 20%... No chyba, że @GordonLameman, @Badalamann i ich koledzy z tego wątku zrobią jakąś skuteczną zrzutkę na jakieś 200 mld $$$  :rotfl:

Czemu mnie wołasz?

Zno gdzieś przeczytałeś jakąś hipotetyczną konsternację i uwierzyłeś, że taki miała przebieg? :) 

• Haha 1
Opublikowano

Dzisiaj Trump przebił samego siebie w ilości wypowiedzianych bzdur zaczerpniętych prosto z rosyjskiej propagandy. Naprawdę mu piszą w Moskwie co ma mówić. Już innego wytłumaczenia po prostu nie ma. 

• Upvote 9
Opublikowano
1 godzinę temu, indexinfio napisał(a):

Zajęte rosyjski aktywa to jest z tego co pamiętam 300 miliardów dolarów więc by się dało.

W obecnej sytuacji już nikt nie odważy się tego ruszyć. Chyba że nastąpi jakiś plot twist na linii USA-Rosja

• Upvote 1
Opublikowano
51 minut temu, GordonLameman napisał(a):

No i znowu wyszło, że jako tropiciele onuc w tekstach Trumpa mieliśmy rację.

Alez teraz nasza lokalna prawica siedzi cicho :) 

A co robil Biden? Tylko wysyłał broń. Przeciez ta wojna mogła by trwac tak latami. Trump powinen twardo negocjować. Mam wrażenie,  że bardziej zalezy mu na realizacji obietnicy wyborczej niz losie ukrainy. Biden przez trzy lata swoich rządów mógl zrobić więcej.

• Haha 2
Opublikowano
7 minut temu, łukasz850 napisał(a):

A co robil Biden? Tylko wysyłał broń. Przeciez ta wojna mogła by trwac tak latami. Trump powinen twardo negocjować. Mam wrażenie,  że bardziej zalezy mu na realizacji obietnicy wyborczej niz losie ukrainy. Biden przez trzy lata swoich rządów mógl zrobić więcej.

Dziadzio Biden mógł od razu wysyłać większe ilości uzbrojenia, ale ciągle dawkował pomoc. Zelenski musial cały czas płakać w wywiadach o więcej broni i tak minęły oto 3 lata i bez rezultatów. 

P.S: https://www.money.pl/gospodarka/lng-z-rosji-glownym-odbiorca-w-europie-jest-francja-7126476393933632a.html

Fajne te „sankcje”

Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, Winter napisał(a):

Dziadzio Biden mógł od razu wysyłać większe ilości uzbrojenia, ale ciągle dawkował pomoc. Zelenski musial cały czas płakać w wywiadach o więcej broni i tak minęły oto 3 lata i bez rezultatów. 

P.S: https://www.money.pl/gospodarka/lng-z-rosji-glownym-odbiorca-w-europie-jest-francja-7126476393933632a.html

Fajne te „sankcje”

Stąd to na Bidena i demokratów powinniście narzekać. Biden to tylko potrafił gadać. Co prawda trzeba pamiętać, że to dzięki zachodowi ukraina dziś żyje. Ukraina może liczyć tylko na model Izraelski. Zamrożenie wojny i dalsze dostawy broni. Widać to ,że Trump ten model forsuje. Putin może się zgodzić. Przy takich warunkach zachodnie firmy nie beda w ukrianie inwestować i ludzie dalej bedą wyjeżdżać na zachód. Nikt nie wybuduje fabryki przy takim ryzyku.

Edytowane przez łukasz850
  • Haha 1
Opublikowano

Wtedy wjedzie rusek cały na biało i powie "widzicie zły za zachód nie chcę budować fabryk ale my wam wybudujemy". Jak tak dalej pójdzie to i tak cała Ukraina będzie pod rosyjskimi wpływami. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

No i znowu wyszło, że jako tropiciele onuc w tekstach Trumpa mieliśmy rację.

Alez teraz nasza lokalna prawica siedzi cicho :) 

Trump jak typowy biznesmen podchodzi do nas jak do kontrahenta, a nie przyjaciela. 

Tak. Trump ma w dupie z kim będzie robić interesy, byle na tym zyskać.

I to nie jest uległość Rosji tylko czysta kalkulacja biznesowa. Czy słuszna? Czas zweryfikuje. Ich kapitał zweryfikuje. Nie wykluczone, że z finałem Trumpa w trumnie.

Trump chce się okopać i być królem na włościach. On nie chce być pod Putinem czy Xi, tylko obok nich. Nie razem z Europą. Sam.

2 godziny temu, łukasz850 napisał(a):

że bardziej zalezy mu na realizacji obietnicy wyborczej niz losie ukrainy. Biden przez trzy lata swoich rządów mógl zrobić więcej.

Obu administracjom nie zależało na losie Ukrainy.

Cele mogą być odmienne, ale pozytywna przyszłość Ukrainy nigdy nie był jednym z tych celi.

Edytowane przez Mar_s
Zaczepki są zbędne.
  • Upvote 2
Opublikowano
18 minut temu, łukasz850 napisał(a):

Stąd to na Bidena i demokratów powinniście narzekać. Biden to tylko potrafił gadać. Co prawda trzeba pamiętać, że to dzięki zachodowi ukraina dziś żyje. Ukraina może liczyć tylko na model Izraelski. Zamrożenie wojny i dalsze dostawy broni. Widać to ,że Trump ten model forsuje. Putin może się zgodzić. Przy takich warunkach zachodnie firmy nie beda w ukrianie inwestować i ludzie dalej bedą wyjeżdżać na zachód. Nikt nie wybuduje fabryki przy takim ryzyku.

Ale ja Bidena krytykowałem od zawsze, podobnie jak wszelkich Demokratów. Gdyby Biden/Harris nadal rządził/a to wojna trwałaby w nieskończoność. Oczywiście nasi forumowi hurraoptymiści by się z tego powodu cieszyli, bo "Putin dostaje po doopie", ale oczywiście nie widzą jakie to są koszty dla naszego kontynentu.

11 minut temu, lokiju napisał(a):

Wtedy wjedzie rusek cały na biało i powie "widzicie zły za zachód nie chcę budować fabryk ale my wam wybudujemy". Jak tak dalej pójdzie to i tak cała Ukraina będzie pod rosyjskimi wpływami. 

Dobra, dobra. Żeby się za kilka, może nawet kilkanaście lat nie okazało, że Ukraińcy sami wybiorą sobie prorosyjskiego prezydenta.

Opublikowano
3 minuty temu, Winter napisał(a):

Ale ja Bidena krytykowałem od zawsze, podobnie jak wszelkich Demokratów. Gdyby Biden/Harris nadal rządził/a to wojna trwałaby w nieskończoność. Oczywiście nasi forumowi hurraoptymiści by się z tego powodu cieszyli, bo "Putin dostaje po doopie", ale oczywiście nie widzą jakie to są koszty dla naszego kontynentu.

Dobra, dobra. Żeby się za kilka, może nawet kilkanaście lat nie okazało, że Ukraińcy sami wybiorą sobie prorosyjskiego prezydenta.

Nie. Ukraińcy po prostu wyjadą. Nawet jak władze przejmie prezydent prorosyjski to zostanie tam garstka starców. Zakładam ,że ukraina wejdzie do UE, ale nie wiadomo czy wejdzie. Czy zdola spełnic warunki

Opublikowano
4 minuty temu, łukasz850 napisał(a):

Nie. Ukraińcy po prostu wyjadą. Nawet jak władze przejmie prezydent prorosyjski to zostanie tam garstka starców. Zakładam ,że ukraina wejdzie do UE, ale nie wiadomo czy wejdzie. Czy zdola spełnic warunki

Z punktu widzenia Putina wejście Ukrainy do UE może być dobre. Oczywiście mowa o okrojonej Ukrainie bez surowców. Podrzucą nam na utrzymanie zgniłe jajo - kraj z zapaścią demograficzną i 12 milionami emerytów oraz mnóstwem inwalidów wojennych.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Winter napisał(a):

wojna trwałaby w nieskończoność

Powinna trwać jak najdłużej. I nie naszymi rękoma.

Godzinę temu, Winter napisał(a):

Dobra, dobra. Żeby się za kilka, może nawet kilkanaście lat nie okazało, że Ukraińcy sami wybiorą sobie prorosyjskiego prezydenta

A to jest wręcz pewne. Chyba, że ktoś dalej wierzy w mrzonki i odbudowie i dołączeniu do UE.

Nawet jeśli my wyrazimy wsparcie, w ramach utrzymania bufora, to inne kraje nie będą chciały ciągnąć trupa.

Edytowane przez crush
Opublikowano
2 godziny temu, łukasz850 napisał(a):

A co miał zrobić? Wysłać żołnierzy USA? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Winter napisał(a):

bieda intelektualna straszna 

• Upvote 8
Opublikowano

Trump to idiota. Wiekszosc wiedziala, ze ten blazen moze tak zagrac.

Mnie bardziej interesuje jakie opcje i plany ma Europa.

Teoretycznie ruskie nie maja juz armii jak i gospodarki wiec wystarczy poczekac.

Jesli Europa miala by srodki na wspieranie Ukrainy az rosja sie przewroci to jakas tam szansa jest.

Amo do artylerii da sie jakos zastapic dronami, a to europa jest w stanie ogarnac.

Kasa tez sie znajdzie.

Sprzetu do powstrzymania kilku BMP i buchanek europa chyba ogarnie.

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, Radziuwilk napisał(a):

Trump to idiota. Wiekszosc wiedziala, ze ten blazen moze tak zagrac.

Mnie bardziej interesuje jakie opcje i plany ma Europa.

Teoretycznie ruskie nie maja juz armii jak i gospodarki wiec wystarczy poczekac.

Jesli Europa miala by srodki na wspieranie Ukrainy az rosja sie przewroci to jakas tam szansa jest.

Amo do artylerii da sie jakos zastapic dronami, a to europa jest w stanie ogarnac.

Kasa tez sie znajdzie.

Sprzetu do powstrzymania kilku BMP i buchanek europa chyba ogarnie.

Czyli dla ciebie Trump to idiota, a europejscy politycy chcacy wrocic do gazu z Rosji to.... ? Tak ostatnio podawal sam The Financial Times.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...