Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

Bo on na nic więcej niż żarty nie zasługuje :E ale z 11 minut zaśmiałem :P .

Wiceprezydent Ukrainy nie zasługuje u siebie na szacunek? 

2 godziny temu, Henryk Nowak napisał(a):

Oceniasz ogół na podstawie wpisów kilku osób? Nigdy nie będzie tak, że każdy będzie zachowywać się tak jak należy, a jak każde niewłaściwe zachowanie utożsamiasz z całym narodem to masz problem ze sobą i ze swoimi uprzedzeniami. Znam wielu Ukraińców i tylko jedna Ukrainka spośród tych ludzi nie jest wdzięczna za to, że może spokojnie żyć w Polsce. Gardzę takimi uprzedzonymi ludźmi jak ty. Ukraińcy wykonują w Polsce ciężkie prace, często takie których nie chcą żadni Polacy, często znacznie poniżej swoich kwalifikacji, są daleko od domu który jest atakowany przez Ruskich a ty oczekujesz, że wszyscy będą chodzić jak w zegarku. Najśmieszniejsze, że sam jesteś imigrantem i od wielu lat mieszkasz za granicą. Nie masz pojęcia jak wygląda obecna sytuacja w Polsce. Bez imigrantów stanęłyby autobusy, brakowałoby salowych, budowlańców, magazynierów, kurierów, pracowników w sklepach i wielu innych. 

Przepraszam za offtopu ale się wkurzyłem. Siedzisz w Holandii czy gdzie tam wywiewa nieudaczników którzy nie mogą poradzić sobie w Polsce i śmiesz krytykować ludzi, którzy są nam potrzebni i w ogromnej większości są w porządku. Jakbyś chciał dalej emigrować to leć do Rosji albo na Białoruś, tam byś bardziej pasował ze swoimi fobiami i uprzedzeniami. 

Tak, tak. Dzięki Ukraińcom też słońce rano świeci i przypływy są. Weź skończ te bajki opowiadać z mchu i paproci. I bez Polaków sobie poradzono w UK, czy NL lub Niemczech. Zawsze sobie znajdą kogoś z byłych kolonii. Twoi bracia ze wschodu jakoś się zbytnio w takich Niemczech wg statystyk nie przepracowują nawiasem mówiąc.

A wracając do tematu to nie jest jednostkowy przykład misiu kolorowy. Ostatnie badania Centrum Mieroszewskiego pokazują znaczną zmianę nastrojów względem Polaków. Zgadnij, jak natomiast wygląda ich stosunek do takich fajnych krajów, jak Niemcy, które im te wojnę w dużej mierze załatwiły? Wasza ukrainofilia przechodzi już ludzkie pojęcie. To już się nadaje pod leczenie :E 

Opublikowano (edytowane)
Cytat

Świat mówi o amerykańskiej rezolucji w sprawie Ukrainy. "USA przyłączają się do Rosji"

Rada Bezpieczeństwa Organizacji Narodów Zjednoczonych przyjęła amerykański projekt rezolucji na temat wojny w Ukrainie. W dokumencie Rosja nie została wymieniona jako agresor — mowa jedynie o wojnie rosyjsko-ukraińskiej. Dokument ten spotkał się z komentarzami ze strony światowych mediów. "USA przyłączają się do Rosji" — podała stacja CNN.

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/swiat-mowi-o-amerykanskiej-rezolucji-ws-ukrainy-usa-przylaczaja-sie-do-rosji/5epm1z8

GknOvxzW0AAZcts?format=jpg&name=small

Gkk1K9MW8AAivJC?format=jpg&name=small

Jak tam prawaki dalej Trump tylko gra, chce rozegrać putina itp?. 

Nie, Trump to jawna onuca, Tusk miał rację. 

Edytowane przez Camis
  • Like 1
  • Upvote 8
Opublikowano

Czytałem, czytałem. Też tak pisałem już w grudniu, że cały 2025 to na spokojnie Ukraina ma wsparcie. Problem polega na tym że Ukraina straci więcej żołnierzy, ludzi, majątku i będą dalsze zniszczenia, Zeleński chce zakończenia wojny w tym roku, a Budanov już nie mówi o jakichś magicznych kontrach, w dalszym ciągu na stole leży postawienie wszystkiego na jedną kartę - mobilizacja wszystkich tylko konsekwencje tego będą tragiczne. 

Dużo się teraz mówi o negocjacjach, a bardzo mało o tym co się dzieje na froncie, a na froncie dzieje się słabo - być może udało im się powstrzymać Rosjan pod Pokrowskiem (zajęło im to 30 km głębokości, niezliczoną ilość umocnień i wiosek, oraz prawie rok czasu) - ale na 4 kierunkach to są ciągłe straty, a ostatnio stracili bardzo ważną Biłohoriwkę która trzymała las pod Kreminną w ryzach. Mimo co raz lepszego sprzętu, mimo co raz większej ilości dronów to jakość żołnierzy zauważalnie spadła. 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Winter napisał(a):

Gkj3YzxXQAAUi7h.thumb.jpg.1f834626511e722b62fe8f9f12387883.jpg

Ukraińska wdzięczność. Duda przez 3 lata był ich adwokatem, a oni sobie teraz żarty z niego robią.

Jak on z siebie zrobił pośmiewisko i Polacy też mają bekę xD

Dotknij trawy, Winterku.

No i zbieraj tam dalej warzywka w Holandii. Jak prawdziwy p0lak.

Zwykły szczur na emigracji, a wielce się odzywasz. Żenada.

Edytowane przez Kamiyanx
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, prystek napisał(a):

nie dziwot ta pomaranczowa gnida chce sie dogadac z ruskimi przeciwko chinom sprzedając tym samym Europę . echh ciężkie czasy ida 

On jest zwerbowany/szantażowany przez Kreml. Ile jeszcze Wam potrzeba, żebyście zaakceptowali tą nieprzyjemną prawdę, zamiast szukać wymówek typu "a może to strategia negocjacyjna" czy "a może to po to, aby przeciągnąć Rusków na swoją stronę przeciwko Chinom". 

Ja też jak byłem dzieckiem to sobie usprawiedliwiałem czemu mój ojciec potwornie cierpiał umierając na raka. Nawet wymyśliłem, że to może był czyściec, żeby mógł od razu iść do nieba. I uwierzyłem w to nawet. To naturalne, że jak coś jest zbyt złe, to staramy się to jakoś zanegować.

Nie ma żadnego  "przeciwko Chinom" jak połowa jego administracji to ludzie, którzy byli zaangażowani w korupcję i mieli kontakty jak nie z ruskimi to właśnie z chinolami. Dopiero co był news o jakimś przydupasie na ten temat. Nie Patel czasem? Mniejsza.

Jakie przeciwko Chinom, jak dzięki Chinom ruscy mają sprzęt i jakoś ciągnęli mimo sankcji?

Jakie przeciwko Chinom, jak przy pół-blokadzie dolara, to Chińskie Juany były "wybawicielem" ruskich banków?

Ja wiem, że prawicowe media w USA cisną ten pomysł od lat. Sam słyszałem to z ust Tima Poola z 5 razy. Ale to jest kompletna bzdura. Mrzonka. Żadnego sojuszu zachód+Rosja przeciwko Chinom nie będzie, bo nawet jakby był, to ludzie pokroju Putina lub ekipy która "Putina" tworzy medialnie, natychmiast by wykorzystali fakt, że są potrzebni zachodowi, do kontynuowania szantaży względem zachodu. Np. "pozwólcie nam okupować Litwę bo jak nie to pójdziemy do Chin!"

Przecież to by się nie skończyło nigdy. Żaden sojusz z taką gangsterką nie wchodzi w grę. Żaden. Jedyne co wchodzi w grę to interesy wielkich korporacji, żeby sobie kupić tanio gazy czy minerały. A że to zakrwawione? Nie interesuje ich to. "Życie tych czy owych to drobnostka, wszystko jest przecież wliczone w koszta. Łysy jedzie do Moskwy!" śpiewał pan Kazimierz 30 lat temu.

A teraz o czym innym.

Panowie. Dajcie na luz z wycieczkami osobistymi względem siebie. To zaczyna wyglądać jak :pijaczyna: ->:punch: a nie kulturalna dyskusja.

Piszę tą część posta,  bo nie jestem zaangażowany po żadnej z walczących stron, co pozwala mi na bezstronność.

Po co to?

Obrażanie Voltq

4 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

odpuść. To jest jednostka nieuleczalna. Trudno to wyrazić słowami tak, aby nie złamać regulaminu :) 

Obrażanie Wintera:

54 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

No i zbieraj tam dalej warzywka w Holandii. Jak prawdziwy p0lak.

Zwykły szczur na emigracji, a wielce się odzywasz. Żenada.

Ja się z nimi też mocno czasem nie zgadzam, ale krytykujcie opinie, a nie osoby. Chcecie wylać frustrację to mieszajcie z błotem polityków i celebrytów-debili, czy inne pseudodziennikarstwo. Ale jak zobaczycie, że piszecie, żeby pojechać po userze to kasujcie posta zamiast go dodawać. Dodajcie za to tego nielubianego usera do ignorowanych. 

święte słowa:

"ten kto zaczyna ataki personalne w dyskusji, już przegrał". 

Radzę zapamiętać. Strzelacie do własnej bramki takim zachowaniem.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Spróbuj kiedyś z nim "dyskusji". On tylko wrzuca szurskie filmy i szurskie teorie. Nic więcej :) 

Przecież wy takie bzdury od 3 lat na PCLabie kolportowaliście. W szczególności TheMr. I wy komuś zarzucacie propagandę, dezinformację i bycie ruską onucą? Mógłbym znaleźć takich tematów pewnie z milion :E 

Opublikowano
9 minut temu, GordonLameman napisał(a):

@Winter

Gdzie mnie widziałeś na labie w ciągu ostatnich 3 lat? 

no, gdzie? 

Ciebie oczywiście nie, ale większość użytkowników jednak jest z Laba.

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2022-06-03/wojna-w-ukrainie-pojechali-na-wojne-teraz-zbieraja-truskawki-rosjanie-goraczkowo-szukaja-pracy/

https://natemat.pl/400859,znaleziono-ukrainke-ktora-stracila-drona-sloikiem-z-ogorkami

Ile to ja mogę jeszcze tego znaleźć. :E 

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, VRman napisał(a):

On jest zwerbowany/szantażowany przez Kreml.

Pewnie powstawanie takich książek, to spisek i opisują samą fikcję. Na pewno sama ściema :)

Ehhh ile trzeba jeszcze przesłanek...

https://www.amazon.pl/American-Kompromat-cultivated-related-treachery/dp/1913348946

https://www.amazon.pl/COLLUSION-RUSSIA-HELPED-TRUMP-WHITE/dp/1783351497

https://www.amazon.pl/Trump-Russia-Definitive-Seth-Hettena/dp/1612197744

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

To czemu piszesz o mnie i do mnie to? :) 

Bo jesteś Gordon, a tak w ogóle to lubię pieski.

Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Ok, to jak będę miał jakiś problem z konfederatami to będę te problemy adresował do Ciebie :) 

Ale ja nawet na nich nie głosowałem. W ostatnich wyborach głosowałem na KO.

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Henryk Nowak napisał(a):

Poza tym masz zerowe pojęcie o tym jak działa państwo. Ukraińcy pracują w Polsce, płacą podatki i finansują np emerytury, które otrzymują obecni emeryci. 

Ogromna część Ukraińców pracuje na zleceniu, płacą podatki a nawet nie nabywają praw do emerytury w Polsce. 

@Henryk Nowak ogólnie z prawie całym postem się zgadzam, ale tu chciałam zrobić małe sprostowanie odnośnie do tematu „Ukraińcy w Polsce a system emerytalny w Polsce”.

To, że legalnie pracujący Ukraińcy współfinansują emerytury obecnych emerytów, to zgoda. Ale już z tym zleceniem to nieprawda. Po pierwsze, od umów zlecenia są odprowadzane składki emerytalno-rentowe, więc jak najbardziej zarobki z tytułu umowy zlecenia liczą się do wysokości emerytury i dają prawo do emerytury (po osiągnięciu wymaganego wieku). Natomiast okres pracy na umowę zlecenia nie liczy się do tzw. stażu pracy, a osiągnięcie minimalnego stażu pracy jest gwarantem otrzymania emerytury w wysokości nie niższej niż wysokość tzw. emerytury minimalnej (obecnie 1 780,96 zł brutto). Więc osoba pracująca tylko na umowę zlecenia po osiągnięciu wieku emerytalnego dostanie emeryturę w wysokości zależnej od wysokości odprowadzonych składek na ubezpieczenie emerytalne. Czyli komuś, kto pracował przez całe życie, ale tylko na umowie zlecenia i zarabiał niewiele, może zostać przyznana emerytura w wysokości niższej od emerytury minimalnej. Tak samo jeśli ktoś pracował na umowie o pracę, ale mniej lat niż wymagany minimalny staż pracy. Dlatego niektórym Polakom są wypłacane emerytury po kilkadziesiąt groszy.

ALE w przypadku Ukraińców jest jeszcze inaczej i ciekawiej. A to ze względu na umowę jaką w 2012 r. Polska podpisała z Ukrainą. Na jej podstawie Ukraińcy mogą nabywać świadczenia emerytalne dzięki pracy w Polsce, a Polacy – analogicznie na Ukrainie. Dzięki tej umowie teoretycznie jest możliwa sytuacja, że Ukrainiec uzyska prawo do emerytury w wysokości polskiej emerytury minimalnej już po jednym przepracowanym dniu w naszym kraju. Co prawda Polska „jedynie” dopłaci różnicę między świadczeniem od Ukrainy, a polską emeryturą minimalną. Ale zaznaczmy, że minimalna ukraińska emerytura to tylko około 40% polskiej. Tak więc pozostałe 60% sfinansuje polski ZUS. Warunki jakie muszą zostać spełnione: osiągnięcie polskiego wieku emerytalnego, kwit z Ukrainy o wypracowaniu w Ukrainie minimalnego stażu pracy, oraz oświadczenie że osoba mieszka obecnie na terenie Polski. I teraz tak - w normalnych czasach nie byłoby to może znaczące obciążenie dla polskiego ZUS. Ale od 2022 r. mamy w Ukrainie wojnę, która spowodowała wielomilionową migrację Ukraińców do Polski lub przez Polskę dalej na zachód Europy. Wielu Ukraińców po początkowym krótkim pobycie w Polsce ostatecznie pojechało dalej na Zachód. Za kilka lat (a bardziej za kilkadziesiąt lat) przekonamy się, jak duża będzie skala „emerytalnej emigracji” do Polski Ukraińców z epizodem pracy w naszym kraju. Nie wiadomo w jakim stanie będzie Ukraina za ten czas, może wyjazd do Polski na minimalną to będzie dla nich jedyna możliwość jako-tako godnej egzystencji na emeryturze. Dodając do tego ogromną skalę korupcji na Ukrainie, to również uzyskanie fałszywego zaświadczenia o zrobionym w Ukrainie stażu pracy nie będzie problemem (szczególnie że Ukraina na tym nie straci, tylko zyska). Zamieszkanie na terenie Polski to również warunek który Ukraińcy potrafią obchodzić, jak pokazała sytuacja z 800+. Tak więc ta umowa z 2012 r. to może być „zusowa bomba z opóźnionym zapłonem”.  Na razie żaden rząd o tym nie myśli, bo to dalszy horyzont czasowy niż do następnych wyborów, więc co ich to.

Podsumowując, nie byłabym taka pochopna w jednoznacznej ocenie, że Ukraińcy to takie wielkie zbawienie dla polskiego ZUSu. Na krótką metę tak. Na dłuższą – niekoniecznie. Natomiast dla gospodarki, jak najbardziej TAK, są bezcenni – teraz i w najbliższej dającej się przewidzieć przyszłości.

Edytowane przez Katrin3
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...