Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, lokiju napisał(a):

Jeżeli patrzeć na wojnę od strony zajmowania Rosji to niech trwa jak najdłużej. 

Piszesz to w interesie polski czy ukrainy? Mam wrażenie ,że chcesz rękami ukrianców wykrawiac rosję co nie jest do końca moralne stad wole się upewnić

Opublikowano
52 minuty temu, łukasz850 napisał(a):

A Biden obiecywal ukrainie wiele rzeczy. Putin zajął krym podczas prezydentury Baracka Obamy. Też tylko same słowa, że odzyskacie krym, będziemy was wspierac itd. Barack Obama mówił wiele o wsparciu a nic nie dał.

Tylko ,że nikt nie skrytykuje Baracka Obamy a tylko Donalda Trumpa.

Problem polega na tym że adm Baracka wiedziała o poziomie Ukraińców podczas Majdanu i podczas Krymu. Ukraina z 2014 roku byłaby zmieciona, Ukraina z 2022 obroniła się w 80% swoim sprzętem i wyszkoleniem. Ot, taka różnica. Ale wiem, trudno to zrozumieć kiedy tekst czytany przerasta możliwości. Idź oglądaj filmy jak wyglądało uzbrojenie liniowego żołnierza ukraińskiego w 2014 roku, a jak wygląda obecnie :) Bo to poziom nieba a ziemi. 

48 minut temu, łukasz850 napisał(a):

To ,że ukraina nie odbije zajętych przez rosję ziem i to ,że nie wejdzie do nato. Wszyscy inniy przywódcy europy mydlą oczy ukrainie i obiecują wszystko. Ukraina wszystko odbije i drzwi do nato są otwarte.

Przywódcy europy wprost kłamia, bo nic nie robia, żeby zrealizowac oba te cele.

Europa nawet nie skonfiskowała rosyjskich rezerw :D

Rezerwy Rosyjskie są cały czas wpłacane do Ukrainy. Idź trollować gdzieś indziej. 

36 minut temu, łukasz850 napisał(a):

Trump to miliarder i niczym się nie martwi. Powiedz mi ile ta wojna ma jeszcze trwać.

Bankrut a nie miliarder :) 

39 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Ale nikt poważny nie weźmie takiej obietnicy na poważnie. 24 godziny oznacza po prostu, że w możliwie krótkim czasie. każdy kto nie jest tłukiem czołgowym chyba się tego domyśla. @łukasz850 ma rację. Wojnę trzeba kończyć, bo Ukraina będzie się już tylko i wyłącznie cofać i czas będzie działać na jej niekorzyść. Europa natomiast nie jest partnerem która jest wstanie zmienić ten stan rzeczy. Zresztą ja nie wiem czy to jest w ogóle możliwe. Gdyby rosji faktycznie przyszłoby wycofywać z tamtych terytoriów, możliwe że na odchodne posadziliby tam grzyby atomowe. W końcu w ich mniemaniu i zgodnie z ich prawem to już ich terytorium i mogą robić tam co chcą.

Kurczę. Ten Stefan Czarniecki to jednak debil był. Mógł się tylko cofać, zaakceptować warunki poddania się i nie walczyć. A ile istnień by uratował! 
Czy ty dalej nie rozumiesz co to wojna podjazdowa XXI wieku z wykorzystaniem dronów? Ile razy można o tym pisać? 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, łukasz850 napisał(a):

Powiedz mi ile ta wojna ma jeszcze trwać.

Ale mi nie płacą za posta. Nie chce mi się. No chyba że napiszesz mi przepis na sernik

* * *

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/rosyjski-smiglowiec-naruszyl-polska-przestrzen-powietrzna-jest-komunikat/svz0r5s

zatapiać!

Znaczy nie. Zestrzeliwać. 

Nie rozumiem co się tak cackają. Spadnie na terenie PL to nikt nie ma prawa mieć do Polski pretensji. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano
2 godziny temu, huudyy napisał(a):

Dwunastolatka ma wysłać na wojnę? Ty jesteś naprawdę głupi czy bardzo się starasz? 

Jednak to pierwsze.

Mowa nienawiści detected wzywam cię @bergercs będziesz raportował?

3 godziny temu, łukasz850 napisał(a):

Tu chodzi bardziej o to ,że przywódca musi dzialac w interesie ukrainy. Walka do ostatniego ukraińca raczej nie jest w interesie państwa.  Kto będzie w nim mieszkal jak wszyscy pójda do woja i polegną? Nie mówiąc juz o tym ,że Zełeński pozwala kraść częśc pomocy zagranicznej.

Przyjadą imigranci tak jak do Polski 

Opublikowano
1 godzinę temu, łukasz850 napisał(a):

Trump to miliarder i niczym się nie martwi. Powiedz mi ile ta wojna ma jeszcze trwać.

24h bo Trump mówi prawdę przecież.

49 minut temu, voltq napisał(a):

Mowa nienawiści detected wzywam cię @bergercs będziesz raportował?

Przyjadą imigranci tak jak do Polski 

Detected:

usuń konto.

IMG_2731.jpeg

• Like 1
  • Confused 1
  • Upvote 5
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, TheMr. napisał(a):

Problem polega na tym że adm Baracka wiedziała o poziomie Ukraińców podczas Majdanu i podczas Krymu. Ukraina z 2014 roku byłaby zmieciona, Ukraina z 2022 obroniła się w 80% swoim sprzętem i wyszkoleniem. Ot, taka różnica. Ale wiem, trudno to zrozumieć kiedy tekst czytany przerasta możliwości. Idź oglądaj filmy jak wyglądało uzbrojenie liniowego żołnierza ukraińskiego w 2014 roku, a jak wygląda obecnie :) Bo to poziom nieba a ziemi. 

Rezerwy Rosyjskie są cały czas wpłacane do Ukrainy. Idź trollować gdzieś indziej. 

Bankrut a nie miliarder :) 

Kurczę. Ten Stefan Czarniecki to jednak debil był. Mógł się tylko cofać, zaakceptować warunki poddania się i nie walczyć. A ile istnień by uratował! 
Czy ty dalej nie rozumiesz co to wojna podjazdowa XXI wieku z wykorzystaniem dronów? Ile razy można o tym pisać? 

Czarnecki widocznie miał potencjał na kontrofensywę. Zeleński nie ma. 

Co do tej wojny podjazdowej i dronów wróć do mnie z wynikami, wróć do mnie z rosją w odwrocie. Wtedy zacznę brać ma poważnie to co piszesz. Na razie to tylko twoje projekcje i wizja rzeczywistości.

Edytowane przez Suchy211
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, lokiju napisał(a):

Jeżeli patrzeć na wojnę od strony zajmowania Rosji to niech trwa jak najdłużej. 

Nie jest to takie całkowicie jednoznaczne. Z upływem czasu rośnie doświadczenie bojowe rosyjskiej armii. Natowskich nie rośnie. Pogłębia się także przepaść pomiędzy NATO a Rosją w sektorze dronowym. Bo w warunkach bojowych postęp przebiega dużo szybciej.

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Mar_s napisał(a):

Panowie, z przedszkola się na wagary urwaliście? 

Ile jeszcze mam znosić te jego debilne "alerty"? Ty nie reagujesz, więc w końcu wyraziłem swoje zdanie - ponoć wolność słowa (czy jest wybiórczo?) , napisałem co naprawdę o nim myślę - bez przekleństw.

Teraz, Oldman napisał(a):

dzieciaki znowu sie wyzywają, im mniej sie czyta tego wątku tym lepiej

Przecież nikt nie zmusza do włażenia tutaj.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Prezydent Ukrainy Wołodymyr Zełenski zamieścił wpis dotyczący jego rozmowy z prezydentem USA Donaldem Trumpem. "Bardzo symboliczne spotkanie, które ma potencjał, by stać się historycznym, jeśli osiągniemy wspólne rezultaty. Dziękuję, prezydencie Donaldzie Trumpie!

https://wiadomosci.wp.pl/zelenski-dziekuje-prezydencie-donaldzie-trumpie-7150249645046464a

Muszę przyznać, że rzeczywiście bardzo wymowne zdjęcie. Aż łzy się cisną. Ukraina jest w bardzo złym położeniu. Każde wyjście fatalne i muszą wybierać pomiędzy mniejszym złem. Albo zgodzić się na oddanie Krymu, 3 zajętych obszarów i niemal poddańczą umowę w sprawie minerałów, brak NATO i jeszcze zmniejszenie armii albo ciągnąć tą wojnę mając perspektywę, że bez pomocy z USA mogą nie dać rady. W przypadku pierwszej opcji te wszystkie tysiące ofiar cywilnych poszłyby na próżno bo takie albo nawet lepsze warunki można było zawrzeć ze 2 lata temu. Z kolei druga opcja to dalsze ofiary. W Kijowie znów zginęły dzieci... To nie są liczby w statystykach - to są dzieci, które miały przed sobą całe życie. Czyjeś córeczki, synowie...

Edytowane przez hubio
Opublikowano
5 godzin temu, VRman napisał(a):

Nie rozumiem co się tak cackają. Spadnie na terenie PL to nikt nie ma prawa mieć do Polski pretensji. 

O ile po części jestem za tobą, zwłaszcza jeśli są dobre przesłanki do tego, że było to zrobione celowi, o tyle w czasie pokoju (a rosja i Polska nie prowadzą wojny) jest to po prostu nielegalne. Ktoś to już kiedyś tłumaczył. W czasie pokoju realizuje się inne scenariusze.

• Like 1
Opublikowano

Jakiego pokoju? Rosja toczy przeciwko nam wojnę hybrydową od dawna. Indoktrynuje swoje społeczeństwo tak, aby przygotować w nim nienawiść do Polski na przyszłą wojnę. Wysadza nam magazyny, korumpuje polityków i rządzących. Naraża na straty finansowe i bezczelnie zakłamuje historię.

Raz - ok. Dwa - powinna być stanowcza odpowiedź dyplomacji.

Trzeci raz? Zestrzeliwać. Oni się nie oglądają na żadne umowy, przypisy i konwenanse. Właśnie są w trzecim roku niesprowokowanej agresji na suwerenne państwo. Są winni miliona ofiar w tej wojnie.

I my mamy nie reagować jak jawnie i bezczelnie sobie dronami rozpoznają nasze obiekty i nawet wlatują helikopterami raz po raz?

Jak pisałem - nie rozumiem. Może z powodu braku wiedzy i jak ją zdobędę to zrozumiem, ale póki co fuck 'em.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Mar_s napisał(a):

Panowie, z przedszkola się na wagary urwaliście? 

Tak na marginesie, Na jakie okresy możecie przyznawać zpp, czy tam bana? Dowolne czy są jakieś z góry określone ramki?

@VRman a nie przyszło Ci do głowy, że oni na potrzeby propagandy właśnie potrzebują takich zestrzelonych helikopterów?. Tak jak mówiłem, nawet bym się z tobą zgodził, ale to się obróci przede wszystkim przeciwko nam. Helikopter to jednak nie rakieta która nie wiadomo gdzie i jak "wyląduje".

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano

I na granicy to rozumiem. 

Ale co oni zmontują propagandowo z tego, że ICH śmigłowiec wojskowy, został zestrzelony na terenie kraju do którego wlatywać nie miał prawa?

Ja rozumiem że nie 10m od granicy.

Ja rozumiem, że inaczej gdyby szło o normalne państwo, a nie wrogą i agresywną rosję Kremlinów. 

To mamy marnować paliwo i sprzęt za każdym razem jak nas odwiedzą, a oni sobie mają móc skanować i testować nasze reakcje, tak?

No bez jaj. 

Jakoś jak Turcja tym ujom zaczęła zastrzeliwać, to zrozumieli i nikt się nie pultasił.

Opublikowano

"At 432 systems per year, this would make the Bohdana one of the most mass-produced large-caliber artillery systems in the world."

"According to the Oryx blog, 23 Bohadanas were visually confirmed as destroyed or damaged as of 26 April 2025."

Ukraińcy będą mieć przewagę w arty za niedługo. I tutaj zmiana walki z brygad na corpsy pomoże jeszcze bardziej. 

Opublikowano

Sam Trump przyznał że putin go kiwa, ale jego fani nadal będą twierdzić że to szachy.

Cytat

Donald Trump ostro o Putinie. "Być może należy użyć sankcji wtórnych"

"Być może wobec Putina należy użyć sankcji wtórnych lub systemu bankowego" — oświadczył w mediach społecznościowych prezydent USA Donald Trump po spotkaniu w Watykanie z Wołodymyrem Zełenskim. Amerykański przywódca podkreślił, że Władimir Putin nie miał żadnego powodu, żeby ostrzeliwać w ostatnim czasie infrastrukturę cywilną w Ukrainie. "Po prostu mnie zwodzi. Może trzeba sobie z nim poradzić inaczej" — podkreślił.

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/donald-trump-ostro-o-putinie-byc-moze-nalezy-uzyc-sankcji-wtornych/w6ehpzv

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Camis napisał(a):

Sam Trump przyznał że putin go kiwa, ale jego fani nadal będą twierdzić że to szachy.

Polityka. On chce to zakończyć jak najszybciej za wszelką cenę, dla własnych profitów.

A do czynienia ma z dwoma rządami które ewidentnie tego nie chcą na wspólnych warunkach.

Należy mieć tylko nadzieję, że jeśli się nie dogadają to rzeczywiście ruscy dostaną po dupie.

• Upvote 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Witam, Na wstępnie zaznaczę, że czytałem większość podobnych wątków na tym i innych forach, pytałem też o opinie w paru miejscach, ale chce w końcu się upewnić, co będzie najlepsze w moim wypadku. Planuje od roku zakup karty graficznej, obecna ma już 6 lat. Budżet jaki sobie zakładam jest elastyczny, bo planuje raty, jednak nie chciałbym przekroczyć kwoty 2500zł. Mój obecny zestaw prezentuje się następująco: Procesor: AMD Ryzen 7 5700X3D, 3-4.1 GHz, 100MB Chłodzenie wodne: SilentiumPC Navis Evo ARGB 240 (SPC240) GPU: PowerColor Radeon RX 5700 XT Red Devil - 8GB GDDR6 RAM: Pamięć RAM Patriot Viper Steel DDR4 2x16GB 3600MHz CL18 Płyta główna: MSI B550-A PRO Dyski SSD: Samsung 250GB M.2 PCIe NVMe 970 EVO Plus + Samsung 1TB 2,5" SATA SSD 860 QVO + Kingston NV2 1TB M.2 2280 (SNV2S/1000G) Obudowa: SilentiumPC Regnum RG4T Pure Black Zasilacz: Corsair RM850x 2024 850W (CP-9020270-EU) Monitor: AOC 24G2U/BK 23,8" IPS 144Hz FullHD Pivot   No więc po ostatnich researchu już wiem, że zostały dwie opcje: 5060Ti 16Gb lub 5070 12Gb. Nie liczę już na cud promke na 5070Ti. Interesuje mnie raczej gra w FHD (obecny monitor) i QHD (planuje zakup później). Nie planuje używać żadnych zaawansowanych programów graficznych, interesuje mnie gra w najnowsze tytuły i zapoznanie się z technologią Ray Tracingu (całe życie z probl.. tzn. Radeonami).   Potrzebuje silnych opinii, które skierują mnie w 100% na konkretny model (tak, prośba również o podpowiedzi odnośnie producenta i dokładnego modelu), abym mógł podjąć w miarę szybko dobrą decyzję (czyt. jutro lub w poniedziałek). Myślałem również o RX9070XT, nie wykluczam w 100% tej opcji, ale skłaniam się ku rodzinie GeForce.   Z góry sorry za niedopowiedzenia i być może błędne wnioski, moja wiedza opiera się głównie o czytanie opinii innych oraz testów
    • No popatrz a jeszcze kilka postów wstecz gość wmawiał wszystkim, że 5070ti ma dużo gorsze OC od 5080   nastąpiło samozaoranie
    • Remake Dead Space za 40 zł to jest chyba coś godnego uwagi. -80% na Steam.
    • Może, ale jeszcze trochę i chyba miałbym wszystko zaliczone. No nic, przynajmniej mam co robić, zanim przyjdą soczewki do VR.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...