Skocz do zawartości

Ekstremalne zjawiska pogodowe / Zmiany klimatyczne / Globalne ocieplenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, kubikolos napisał(a):

i co 5% populacji swiata ma z tym zrobic? pomodlic sie?

Jak ktoś kradnie, to mamy też zacząć kraść, bo są rzeczy za darmo? 

Jesteśmy państwami rozwiniętymi. To my mamy być wzorem do naśladowania. To my mamy sprzedawać technologie i know how.

Dobrze się zaciąłeś z tymi 5%.

W EU+USA+Japonia+parę innych rozwiniętych państw emisja CO2 spada. To jest 5% ludności? :boink:

Najwięcej produkują Chiny i zarazem jest to kraj który najbardziej inwestuje w OZE. Jest przed UE w inwestycjach.

Problematyczne są Indie, ale one wciąż stanowią relatywnie mały procent emisji. A w przeliczeniu na ludność, to bardzo mały. Dużo mniejszy niż w UE.

Generalnie wszystkie z 195 krajów z Porozumienia Paryskiego ograniczają produkcje gazów cieplarnianych. Jedne kraje gorzej, drugie lepiej. Unia też nie błyszczy.

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, kubikolos napisał(a):

i co 5% populacji swiata ma z tym zrobic? pomodlic sie?

Chcesz zmian, to zacznij od siebie. Simple as fuck. Ale jak juz nawet na forum mamy zakupowe "panienki", bo buty za 1k po 2 tygodniach sie znudzily to trudno rozmawiac o zmianach.

A tu rozmowa powaznych osob na temat klimatu, prognoz i kalkulacji. Ale Ty pytaj dalej: a skad wiesz :E

Edytowane przez ryba
Opublikowano

Ale ja nie chcę zmian.

Jak ja mam mieć listę setki rzeczy których nie wolno, bo klimat... To ja sram na to, że planeta może za 150 lat spłonie.

Jasne, że są rzeczy które nie miały żadnego wpływu na wygodę, a wręcz obniżyły odrobinę koszta - typu żarówki LED, ale ta reszta? Ogranicz zakupy, ogranicz spożycie, ogranicz zużycie, nie podróżuj samolotem, lokalnie najlepiej zbiorkomen z oszczańcami, etc?

Jeszcze biorąc pod uwagę kierunek demograficzny??? A niech płoną. A do tego czasu ja będę miał lux rarytas. :cool:

Opublikowano
16 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

Ziemia wie jak o sobie dbać 🙂 będzie jej za ciepło, to się ochłodzi i wyplewi "szkodniki" 🙂

Tylko zajmie to mnóstwo czasu, wręcz sądzę że zanim Ziemia zareaguje to my ją sami zniszczymy. 

Opublikowano
W dniu 14.07.2025 o 09:39, galakty napisał(a):

Od zeszłego poniedziałku nie było w Wielkopolsce dnia bez deszczu, leje każdego

Strasznie zróżnicowana ta pogoda w kraju, jak nigdy. W zachodniej Małopolsce tak jak pisałem - wczoraj parówa była. Patrząc na produkcję prądu ze słońca to o ile w maju 2025 naprodukowało się o 1/3 mniej prądu niż w analogicznym okresie 2024 tak lipiec u mnie był dużo słoneczniejszy. Wzrost produkcji o 20% jak chodzi o porównanie czerwca 2025 do 2024.

Opublikowano
6 godzin temu, crush napisał(a):

Ale ja nie chcę zmian.

tupnij sobie jeszcze nóżką i krzyknij NIE, na pewno ktoś Cię wysłucha.

6 godzin temu, crush napisał(a):

A do tego czasu ja będę miał lux rarytas. :cool:

zwłaszcza jak Ci zła Unia odbierze smak życia XD

1 minutę temu, trepek napisał(a):

Strasznie zróżnicowana ta pogoda w kraju, jak nigdy

Kolega z Lubelszczyzny mi dziś wysłał zdjęcia małych hałd śniegu/gradu, tymczasem u Ciebie w zachodniej małopolsce strasza parówa - a to ledwo setka kilometrów od Ciebie. Pogodę popierdzieliło, a będzie tylko gorzej.

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, Crew 900 napisał(a):

Chciałbym poczytać argumentów ludzi którzy nie wierzą w zmiany klimatu :E

Moim zdaniem dużo ludzi wierzy, ale nie chce tego przyznawać bo dzisiaj zmiany klimatu = Twoja wina, musisz mniej jeść, nie marnuj plastiku, podniesmy podatki, ale gwiazdki Hollywood mogą latać odrzutowcem, spoko. 

Tu jest problem, ludzie zwyczajnie nie chcą cierpieć podczas gdy elita może robić co chce. Mamy i tak marne życia w Polsce (oczywiście nie tutaj, bo tutaj to samo IT i bogactwo). 

Opublikowano
50 minut temu, Crew 900 napisał(a):

Wystarczy jak przeczytasz ostatnie strony.

Paręset lat temu nie było termometrów więc nie możemy wiedzieć jaka panowała wówczas temperatura. Proste :E

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, huudyy napisał(a):

zwłaszcza jak Ci zła Unia odbierze smak życia XD

Żebyś Ty chłopie wiedział ile rzeczy da się "załatwić".

Nawet wjazd kopcącym dieslem do stref czystego powietrza i informację kiedy będą drony testować jakość powietrza. XD

Akurat pod tym względem u nas Gierek wiecznie żywy i to Unia tupie. XD

Godzinę temu, sabaru128 napisał(a):

z ciuchami problemu ciąg dalszy. I tradycyjnie jak mówili że tak będzie to nie chcieli wierzyć że tak będzie albo udawali tylko że łatwiej było pójść po najmniejszej linii oporu.

https://www.mamnewsa.pl/gospodarka/kontener-przepelniony-odziez-gnije-na-deszczu

Nie ma problemu ponieważ ja wyrzucam do kubła, albo do tych pojemników "PCK". Bo de facto nie wiadomo czyje to i co z tymi ubraniami się realnie dzieje.

Nie będę z 2 rzeczami zasuwał kilka kilometrów. A gromadzić również nie zamierzam. 🤗

3 godziny temu, Crew 900 napisał(a):

Wierzę w zmianę klimatu. Tylko:

1. Mam to gdzieś bo realna zmiana będzie grubo po mnie i moich bliskich.

2. Dalej nie ma 100% pewności, że to nie kolejny cykl na który mamy znikomy wpływ.

Ukontentowany? 🤗

Edytowane przez crush
Opublikowano
12 minut temu, crush napisał(a):

Żebyś Ty chłopie wiedział ile rzeczy da się "załatwić".

mieszkam w Polsce grubo ponad 30 lat, nie musisz mi nic tłumaczyć, bo wiem jak działa system.

11 minut temu, crush napisał(a):

albo do tych pojemników "PCK". Bo de facto nie wiadomo czyje to i co z tymi ubraniami się realnie dzieje.

wiadomo. Jadą na sprzedaż na Bałkany, do Afryki albo wschód Europy, część dochodu ze sprzedaży idzie na Caritas. Do tej pory nie wiem czemu ludzie tworzą do tego jakieś niestworzone historie.

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, huudyy napisał(a):

wiadomo. Jadą na sprzedaż na Bałkany, do Afryki albo wschód Europy, część dochodu ze sprzedaży idzie na Caritas. Do tej pory nie wiem czemu ludzie tworzą do tego jakieś niestworzone historie.

No u mnie swego czasu te które się do czegokolwiek nadawały, leciały lokalnie na sprzedaż na wagę. Reszta pewnie na wysypisko.

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, ryba napisał(a):

A tu rozmowa powaznych osob na temat klimatu, prognoz i kalkulacji. 

Tacy poważni, że przegapili erupcję podwodnego wulkanu w 2022r, jako czynnik przyczyniający się do rekordowych temperatur na kilka lat. :E 
Dosłownie chwilę zajęło wygooglowanie "eruption of Hunga Tonga-Hunga Ha'apai - climate". Zwiększyło to obecność pary wodnej w stratosferze.

Mówią również o cyklach aktywności słońca, do których odnosiłem się już dawno temu. Wpływają również na poziom zachmurzenia na Ziemi, a właśnie w ostatnim roku najpewniej minęliśmy szczyt jednego z cykli, a jest ich kilka zazębiających się. Między innymi jonizacja atmosfery wpływa na powstawanie chmur, które odbijają promieniowanie ze słońca, w tym ciepło.
Wilgotność =/= zachmurzenie

Do tego dochodzi mierzenie aktywności cyklonów, których ilość może nam mówić o przebiegu zmian temperatury oceanów, ponieważ więcej energii / ciepła we wodzie = więcej cyklonów..., a ich ilość w ostatnich latach zmniejsza się. W przeciwieństwie do punktowych pomiarów na bojach wodnych, takie statystyki pokazują, całościowy kierunek zmiany poziomu energii w oceanach.

Na dodatek zmarzlina na Arktyce bardziej odkłada się, co też ma swój wpływ, a było to dokumentowane w innych tekstach tego człowieka, który pokazywał to na oficjalnych danych. ;)  
https://pawelklimczewski.pl/2024/02/23/czy-temperatura-na-ziemi-drgnie-o-ulamek-stopnia-gdy-tradycyjna-produkcja-przemyslowa-i-populacja-wzrosna-o-2000/
https://pawelklimczewski.pl/2024/02/03/kosmiczna-prognoza-do-2045-globalne-oziebienie/
https://pawelklimczewski.pl/2024/08/15/cud-znikajacego-sniegu/
https://pawelklimczewski.pl/2024/10/27/cyklony-i-slonce-postscriptum/
https://pawelklimczewski.pl/2025/06/04/maj-wielkie-rozczarowanie-klimatystow-slonce-wchodzi-w-drzemke/
https://pawelklimczewski.pl/2025/06/19/afryka-oglasza-poczatek-sezonu-odsniezania/
https://pawelklimczewski.pl/2025/06/25/przed-nami-magiczne-40-lat/
https://pawelklimczewski.pl/2025/06/28/bedzie-lato-jak-zawsze-tylko-krotsze/
https://pawelklimczewski.pl/2025/06/29/dlaczego-w-polsce-jest-duszno-a-w-turcji-nie/
https://pawelklimczewski.pl/2025/07/01/w-koncu-upal-co-na-to-ogorki/
https://pawelklimczewski.pl/2025/07/03/a-moze-by-tak-na-kajaki/

Tak jak już mówiłem... Szkoda pisać, bo sami przekonacie się w najbliższych latach po ochłodzeniu, no chyba że coś niespodziewanego się stanie, jak ten wulkan lub co innego. :E 
A w betonowych miastach będziecie mieli skwar, bo nie ma roślin rozpraszających ciepło oraz  robiących za mini klimatyzatory przez swoje pory wypuszczające wodę. Za to macie klimatyzatory na budynkach, które raczej nie pomagają chodzeniu powietrza na zewnątrz. ;) 

Edytowane przez musichunter1x
  • Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, huudyy napisał(a):

1 godzinę temu, crush napisał(a):

No u mnie swego czasu te które się do czegokolwiek nadawały, leciały lokalnie na sprzedaż na wagę. Reszta pewnie na wysypisko.

A to u Was jeszcze funkcjonuje? Tzn. u mnie stoją ale, jak z miesiąc temu albo i nawet więcej chciałem wrzucić kilka rzeczy to nie wciśniesz bo pełne, więc położyłem na starcie powyciąganych rzeczy(burdel koło tego pojemnika) ze 3 dni temu przechodziłem to z mojej "paczki" co lepsze zabrane a reszta rozrzucona obok. I to tak kolo każdego takiego pojemnika u mnie w mieście i tak myślałem że już to nie funkcjonuje.

Opublikowano
Godzinę temu, musichunter1x napisał(a):

a było to dokumentowane w innych tekstach tego człowieka, który pokazywał to na oficjalnych danych. ;)  

O ten znowu wrzuca strony tego szura Klimaczewskiego. 

Opublikowano
6 godzin temu, huudyy napisał(a):

Kolega z Lubelszczyzny mi dziś wysłał zdjęcia małych hałd śniegu/gradu, tymczasem u Ciebie w zachodniej małopolsce strasza parówa - a to ledwo setka kilometrów od Ciebie. Pogodę popierdzieliło, a będzie tylko gorzej.

Jak przechodzi burza to nie takie cuda potrafią się dziać. Mało to chłodnych frontów w życiu miałeś? Solidniejszego gradu nie widziałeś?

Setka km to szmat terenu. U mnie na kilku pogoda potrafi być diametralnie różna i nie jest to coś niezwykłego. Nawet dzisiaj jak wyjechałem z domu gdzie termometr pokazywał około 21C, tak kawałek dalej rowerowy pokazywał już 25-27C. Żeby potem spadło do niecałych 21C bo zaciągnęło od morza chłodną mgłę. Objechałem teren o promieniu może z 3-4km i takie różnice.

Wiem, że nadmorski Gdańsk jest specyficznym klimatem ale gdzie indziej też mi się takie "fanaberie" pogodowe trafiały. Np. jeden z wypadów na Ślężę , wysiadka z pociągu i jazda po patelni, dojazd do masywu i chmury, w porównaniu wręcz chłodno, na szczycie dodatkowo wiatr. Potem na dole znowu słońce, ciepło.

Czasem mam wrażenie, że ludzie o pogodzie myślą jak przedszkolaki - pada za oknem, to na całym świecie pada ;)

Opublikowano
7 minut temu, Bono_UG napisał(a):

Jak przechodzi burza to nie takie cuda potrafią się dziać. Mało to chłodnych frontów w życiu miałeś? Solidniejszego gradu nie widziałeś?

W lipcu w Polsce śniegu jeszcze nie widziałem poza górami ¯\_(ツ)_/¯ 

Opublikowano
3 godziny temu, AndrzejTrg napisał(a):

A to u Was jeszcze funkcjonuje? Tzn. u mnie stoją ale, jak z miesiąc temu albo i nawet więcej chciałem wrzucić kilka rzeczy to nie wciśniesz bo pełne, więc położyłem na starcie powyciąganych rzeczy(burdel koło tego pojemnika) ze 3 dni temu przechodziłem to z mojej "paczki" co lepsze zabrane a reszta rozrzucona obok. I to tak kolo każdego takiego pojemnika u mnie w mieście i tak myślałem że już to nie funkcjonuje.

U mnie to samo, ciuchy leżą wokoło bo wszystko przepełnione. Tymczasem znam miejsce gdzie to jest składowane. Leży sobie wszystko pod chmurką. Ot ekologia pełną gębą.

IMG-20250715-194959.jpg

9 godzin temu, huudyy napisał(a):

tupnij sobie jeszcze nóżką i krzyknij NIE, na pewno ktoś Cię wysłucha.

Nie żeby coś, ale jak pół kraju zacznie tupać z niezadowolenia, to szybciej Konfa z ruskimi wjedzie niż eko przemiany. Jak już ludzie dostali cukierka o nazwie wygodne życie to teraz nie będzie łatwo go zabrać. Wystarczy popatrzeć jak szybko rozliczyli Trzaska z jego postulatów.