Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

E tam. Ewidentnie twórcy gry nie skupiali się na tym i zrobili jakąś zapchajdziurę. Na tle gameplayu, mechaniki, muzy, klimatu, pokładów funu ze strzelania, ogólnie CAŁOŚCI, to te cutscenki wyglądają jak mucha na majestatycznym orle.

I bardzo dobrze. Dla marud "MUSI BYĆ FABUŁA!" zrobili, żeby ich uciszyć, a dla mnie mogłoby w ogóle tego nie być.

PS. Pamiętacie, że ta gra w wersji oryginalnej kosztowała 39,99 albo 49.99?

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Ten Painkiller na górze to niezłe kupsko i nie rozumiem jak można się tym podniecać, gdyby nie te wszystkie podmienione tekstury to nawet nikt by na tą modyfikację nie zwrócił uwagi.

Opublikowano
7 godzin temu, Vulc napisał(a):

Śmieszna sytuacja z tym HL3, cały czas pojawiają się jakieś wycieki, że gra już prawie gotowa i niedługo wyjdzie. I tak od dziesiątków lat. 😆 No, ale nik nie traci nadziei, nie? Ostatnio ogrywałem dwójkę po raz który? Siódmy, ósmy? I tak się żyje.

Zobaczymy ;) Co do HL2 dopiero niedawno drugi raz zacząłem grać w HL2 pomimo tylu lat to nadal dobra gra i nawet graficznie się trzyma.

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 30.05.2025 o 20:43, Roman_PCMR napisał(a):

Panowie, jakie macie plany zwiazane z hardawarem?

Ja sie zastanawiem czy nie isc w PS5Pro dla GTA6.

A moze juz olac i przeczekac do 6090 i GTA6 n aPC?!

Bylem w tym samym miejscu. Zrobilem liste gier i wyszlo mi, ze zakup PS5 bedzie lepszym wyborem, niz upgrate GPU z 3080. Poleciala podmianka na prosiaka i jest ok. Taka jednorazowa fanaberia wlasnie pod GTA, konsolowcem nie zostane.

W dniu 30.05.2025 o 20:54, AndrzejTrg napisał(a):

Ja kiedyś kupiłem specjalnie dla GTA V xboxa, i wiem że nie popełnię drugi raz tego samego błędu :) Tak tylko napisałem, bo nie czekam na VI :) 

Teraz to bedzie troche inna historia, tamte konsole to taki obecny Switch 1 :E W przypadku VI na PC roznica bedzie taka, jakbys porownal wersje V z PS4 do PC, a nie do pierwotnego wydania.

14 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Dla GTA6 to lepiej od razu kupuj PS6 i zapomnij o PS5Pro :E

Tylko jak bedzie juz premiera PS6, to powinna byc wersja na PC :E

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, caleb59 napisał(a):

Prawie wyłączyłem filmik, bo bez sensu, ale potem zobaczyłem "always uses upscalling".

Nie no, dobrze jest! 30fps w 4K upscallowanym z 1440p albo niżej. Na karcie 4090.  Ale to w grze wyglądającej jak milion innych takich samych gier na Unreal Engine.

Czyli pięknie. Wspaniale. Postępowo. Oszałamiająco technologicznie.

Już łapię za portfel. A nie ma w grze jakiegoś nauczania światopoglądów? Bo jakby były to bym chętnie dopłacił. I gdzie jest preorder wersji za 800zł? Bez takiego preordera źle się czuję. Wstyd brać zwykłe wersje i grać razem z plebsem po czasie. 

Ludzie marudzą na stan branży AAA bo są biedni

stupid poor people, stupid poor people

I have more money than you!

stupid poor people, stupid poor people

You cannot even afford food!

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.05.2025 o 20:43, Roman_PCMR napisał(a):

Panowie, jakie macie plany zwiazane z hardawarem?

Ja sie zastanawiem czy nie isc w PS5Pro dla GTA6.

A moze juz olac i przeczekac do 6090 i GTA6 n aPC?!

Ja jestem całkiem pogubiony ostatnimi czasy. Siedzę na starym rtx 2070 super no i już byłem o krok od zmiany grafy ale cos nie powstrzymało, w sensie zamowilem grafike, ktora oddalem bo tak świerszcze grały. Potem zrobiłem sobie mały "rachunek sumienia" i chyba narazie nic nie kupię bo chodzi konkretnie o:

Mam tego rtxa 2070 super no i "problem" polega na tym, że ja wszystko na tej grafie spokojnie przechodze. Czasami zjade troche z detalami ale nie przeszkadza mi to a jak wlacze DLSS to w ogole wszystko smiga bardzo spoko. Ludzie jeżą się, że DLSS rozmydlacz ale dla mnie jest git, nie widzę zupełnie żadnego problemu.

Przechodzę grę za grą jak narazie i nie było sytuacji żeby nie dało się grac na detalach medium/high z ewentualnie dlssem na balance.

edit: Cienie w grach daje zawsze na low już chyba od 20 lat :E jak dla mnie to opcja off by mogła nawet być bo jest to coś na co absolutnie ale to absolutnie nie zwracam uwagi.

Edytowane przez Slayer
  • Like 1
Opublikowano

Najwięcej się srają osoby które muszą miedz wszystkie suwaki w prawo, nie ważne czy to robi jakąś różnicę. I prędzej pójdą i wydadzą kolejne 5-15 tys. na nowa kartę niż zmienia ustawienia.

Zabawne jest natomiast to ze dziś nawet RTX 5090 wymaga zmniejszenia ustawień czy DLSS wiec ogólnie są w czarnej dupie i udają ze jest wszytko spoko :D

Kiedyś się mówiło ze karty TOP to zero kompromisów... taaaa zero kompromisów ceny :smiech:

Opublikowano (edytowane)

Za dużo robisz (mylnej) projekcji moim zdaniem, Kadajo.

Zawsze wszędzie musisz widzieć głupków robiących bez sensu. Przecież sam napisałeś w drugiej części, że 5090 nie wystarcza nawet do pogrania bez DLSS. 

UE5.0 - karta kończy się na 1440p + upscaller. I to czasem nie tylko na ustawieniach ultra

UE5.0 120fps - karta kończy się w 1080p o ile w ogóle 120 jest osiągalne

Monitor 240 czy 480 i chciałbyś skorzystać? Zapomnij o czymkolwiek ponad 1080p a nawet 720p w cudownych grach na cudowych, wspaniałych i postępowych silnikach

PT? 1080p 60fps. Ze spadkami. W grach sprzed 25 lat. 90fps? 720p. :E

VR? 5090 jest na styk do starszych gier i niedomaga w najnowszych jak chcesz w pełni wykorzystać VR hi-res. W zasadzie to do 2.5k x 2.5k się idealnie nadaje, a do 4k x 4k jest za krótka.

To jest powiedzmy odpowiednik GTX 7900gt. Radeon 9700 (nie pro). A że nie kosztuje 500-1000zł a 14-20K to już inny problem.

Tu jest forum. Pisz to o ludziach w sekcji komentarzy na onecie, ppe, youtube czy na forum fortnite'a. Tam są tacy idioci jak piszesz. Ale na forum komputerowym kupujący 5090 i nie umiejący przesunąć suwka z ultra na v.high czy high to pewnie promil. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano
6 minut temu, ODIN85 napisał(a):

No chyba chcieliście realistycznej grafy a że nie ma karty pod to to już inna sprawa:E

Nie ma w twojej głowie bo tak ci wmówili i nigdy nie będzie bo to nie jest w interesie korporacji.

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)

moja reakcja:
(pan po lewej to gość mający zachwalać UE5)

image.png.948430a075211b743f88d1241b34df42.png

@Kadajo

offtop (w offtopie, :E )więć w spojler

Spoiler

5 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Najwięcej się srają osoby

To, ton tego posta i ton wiele innych jakie piszesz na różne tematy, sugeruje, że nie uważasz grupy osób, o której piszesz, za normalnych i postępujących rozsądnie ;).

Każdy generalizuje czasem, każdy czasem robi projekcję, ale forum to nie standup. Nie trzeba wszystkich wyśmiewać na każdym kroku. Np. ludzie często piszą "dopiero co pisaliście, że Y, a teraz X, to weźcie się w końcu zdecydujcie" a po prostu to różne osoby - ktoś w jakichś komentarzach na jakieś stronie tego nie zauważył i zaczął wyśmiewać debili, bo raz mówią tak, a za chwilę zupełnie odwrotnie. Tymczasem to była projekcja. Osoby które uważał za idiotów nawet nie istniały.

Innym razem ktoś na portalu dla konsolowców pisał "jestem normalny, mi starcza 30fps nawet ze spadkami. Nie jestem z tych po(walo)nych co to zamiast grać liczą klatki". 

Ludzie ogólnie lubią sobie niektóre rzeczy upraszczać i "jechać po innych" AKA "cisnąć z nich bekę". Nie zawsze to ma sens i wtedy niepotrzebnie antagonizuje ludzi przeciwko sobie. 

Mnie to razi. 

To się zwie... nie mam pojęcia jak, ale po angielsku "pattern recognition".

Dotyczy wszystkiego. Gier, filmów, każdego tematu i oczywiście polityki, gdzie krytykując jedną stronę od razu ktoś Cię widzi jako zwolennika tej drugiej. 

Projekcje. Wszędzie projekcje :D

W wątku i DEI Gordon mógłby wszystkie kina na świecie wyposażyć w projektory i jeszcze by mu zostało, tyle wali projekcji. 
Sam się czasem na tym łapię, że robię projekcję. 

Każdemu się zdarza. Sugeruję po prostu, żebyś się starał na to uważać. Jest wystarczająco dużo faktycznych idiotów zachowujących się śmiesznie. Skupmy się na nich. A PCMR to nasze plemię i trzeba trzymać się razem i tak dalej ;)

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
Spoiler

W kilku mieisach wyraźnie widać, że idąc w realizm bezpowrotnie tracimy zalety jego braku:

- wydajność

- kolorystyka - może nierealistycznie, ale za to znacznie ładniej w wersji rasterowej. W tej grze może to nie znajdzie aprobady, ale wyobraźcie sobie, że te bolidy są w jakimś future racerze. W rasterze wyglądają jak coś sci-fi. Po włączeniu PT często ponad połowa kolorów gdzieś ulatuje. Kierownica wygląda jak plastikowa zabawka (przyciski!)

Wydajność:

W grze, w której nie ma sensu grać na kierownicy na PC poniżej 120fps, w 4K na 5090 jest... ok 50fps. Ze spadkami do 3x fps przy niektórych momentach (ale to sporadycznie, piszę o tym, bo jest to śmieszne po prostu samo w sobie)

Najlepsze jest porównanie Alexa z DF pod wiaduktem. W sumie to... jest trochę jaśniej/ciemniej. I za to -50% fps. Super pomysł! :E

Odbicia w asfalcie wyglądają lepiej i kilka innych elementów, ale nie wiem czy zechciałbym za to płacić 10% wydajności. A 50-60% to nawet nie ma co rozważać. Nawet na 5090tce.

Dla mnie granie na PC to granie w więcej niż 60fps.

Do 120fps z PT nie nadaje się nawet 5090tka, chyba, że kogoś jara granie realnie w 1080p (+ upscalling) i to mimo wszelkich ułomności obecnego PT. 

Ray tracing powinien pojawić się w grach dopiero w 2030r. To największy falstart, a raczej failstart w historii gier. Ograniczony RT z szumami i lagiem cieni itp. nie ma sensu. Jakiś faktyczny postęp to PT. I dopóki karta za 1000zł nie będzie sobie z nim radzić 2x lepiej od 4090tki, to nie będzie to miało sensu. Suma wad po prostu zawsze przeważy zalety. Chyba, że do cutscenek i gier typu "interaktywny film" ala Heavy Rain to niech tam to pakują. 

Zwinąłem bo kto zna moją opinię o PT może sobie bez problemu wyobrazić co napisałem, bo piszę to od dawna ;)

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1