Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, LeBomB napisał(a):

Nie dziw się, tylko pokaż policyjne statystyki dotyczące przestępstw w postaci zabójstw, kradzieży i gwałtów popełnianych przez cudzoziemców z podziałem na narodowość w latach np. 2020-2024. Dostałeś proste zadanie. Nie pokażesz, bo wyjdzie że np. 60% podejrzanych o przestępstwa w 2024 roku to Ukraińcy, ale większość z nich dotyczy złamania zakazu prowadzenia pojazdu lub podrobionych dokumentów, a wśród zabójstw, gwałtów i kradzieży udział obcokrajowców w ostatnich latach spadł, a to ci już po prostu do narracji nie pasuje, dlatego unikasz podania statystyk.

Podaj konkretne statystyki, wtedy może pogadamy.

Przecież już podawałem statystki odnośnie Gruzinów , jeżeli chodzi o Ukraińców to wyszło ze więcej jest takich którzy nie popełniają ciężkich przestępstw

Jeżeli twoja pamięć wynosi 15 minut to nic na to nie poradze
A statystki z Szwecji , Niemiec , Francji mówią same za siebie imigranci z Afryki i Azji popełniają więcej ciężkich przestępstw a jest ich dużo mniej jezeli chodzi o ilosc ludzi

Edytowane przez voltq
Opublikowano
Godzinę temu, LeBomB napisał(a):

Nie @voltq. Nie interesują mnie statystyki ze Szwecji, Francji czy innego kraju i niczego nie bronię. Dopóki nie pokarzesz statystyk naszych, krajowych, polskich, każdą taką informację traktuję jako celową nienawiść i totalnie puste słowa z Twojej strony.

A co w przypadku kiedy takie statystyki nie są publikowane, bo są politycznie niepoprawne? Co, tym razem będzie inaczej niż w Szwecji, Francji czy innym kraju?

Do takich częściowych polskich statystyk da radę się dokopać. Po długim weekendzie jeśli mnie chęć nie opuści to je odszukamy i wkleję.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@adashi Statystyki są. Można je znaleźć. Nie mówię że to łatwe. Ale ja o nie proszę wyłącznie dlatego, że ów osoba każde wydarzenie popełnione przez obcokrajowca traktuje jako dowód do potwierdzania wyłącznie jego teorii i moim zdaniem do niepotrzebnego wzmagania tutaj nienawiści do obcokrajowców. Co jakieś tego typu zdarzenie to go bardzo interesuje narodowość. Jakiś czas temu upierał się przy Ukraińcach, teraz zmienił zdanie, bo właśnie statystyki pokazały coś innego. 

On natomiast moje pytanie już przekręcił sobie tak, że ja niby jestem za przyjmowaniem wszystkich i że uprawiam propagandę imigracji z Afryki czy krajów muzułmańskich. Nie. Pytanie o statystyki miało zupełnie inny cel i było kompletnie niezależne od mojego poglądu na ten temat. 

• Confused 1
Opublikowano

OK. Ja tylko chciałbym zwrócić uwagę, że domaganie się statystyk staje się czasem uniwersalnym sposobem ubijania dyskusji. Tymczasem - jako że zawodowo mam dużo wspólnego ze statystyką - mogę zagwarantować własną cnotą, że aby mieć w pełni wiarygodny obraz sytuacji, trzeba by mieć dostęp do danych surowych. Bo te same dane surowe można różnie opracować. Co więcej, będą to sposoby do wybronienia metodologicznie. A będą dawać niezgodne wnioski.

Są sytuacje, w których nowe statystyki nie są już potrzebne. Bo już wcześniej został co do zasady wykazany związek przyczynowo-skutkowy.

Moja uwaga jest natury ogólnej. Nie mam zamiaru próbować rozstrzygać czy jest tak w przypadku, o którym rozmawiacie. Choć naturalnie mam w tym temacie własny pogląd.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@adashi mój cel zapytania o statystyki był konkretny, ale że statystyk ogólnych nie dostałem (statystyki o samych Gruzinach nic nie dają), to i temat nie poszedł dalej. Mi wyłącznie chodziło o stwierdzenia takie jak padły z odniesieniem do Francji, że zanim się takie wnioski wysunie trzeba spojrzeć na statystyki. To w żadnym wypadku ani nie determinuje mojego stanowiska w sprawie imigracji z różnych kierunków świata, ani nie jest ubijaniem dyskusji, a jedynie prośbą o podpieranie tak daleko idących wniosków konkretnymi danymi. 

Zdanie na temat imigrantów, szczególnie nielegalnych mam swoje, do tego jest prawo, które uważam że powinno być stosowane, a jak ktoś się nie umie do niego zastosować to powinien wracać do siebie i nigdy nie wracać lub trafiać do więzienia, ale to zupełnie inny temat, niż ten, w którym chodziło o statystyki.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Co za element chodzi w tych "patolach obywatelskich":

Cytat

Bulwersująca sprawa z regionu. Uprowadzili 16-latka z ulicy i zgwałcili. To miała być zemsta

Z ustaleń dziennika wynika, że 16-latek został zgwałcony przez oprawców przy użyciu pałki teleskopowej. Dopiero po 4 dniach od zdarzenia nastolatek "pękł" i powiadomił policjantów o tym, co się stało. 16-letnia koleżanka ofiary, która wraz ze swoim chłopakiem "wystawiła" 16-latka ojcu i jego wspólnikom, miała powiedzieć tacie, że nastolatek wykorzystał ją seksualnie. Atak miał więc być zemstą. Tymczasem z relacji 16-latka wynika, że rzeczywiście doszło do kontaktu seksualnego, ale za zgodą dziewczyny.

Inicjator ataku na 16-latka, ojciec dziewczyny, ma bogatą policyjną kartotekę. Odpowiadał za oszustwo, rozbój czy pobicie, a także niepłacenie alimentów i kradzież z włamaniem. Ma rasistowskie poglądy. Brał udział w "patrolach obywatelskich"

Sprawca gwałtu z patolu obywatelskiego:

Cytat

492932074_1111271091030858_7576130592339

screenshot-2025-05-03-at-14-15-49-2-zesp

screenshot-2025-05-03-at-14-16-42-2-nocn

Edytowane przez Camis
  • Sad 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Winter napisał(a):
Cytat

Kristersson wyraził również silne poparcie dla uregulowanej polityki migracyjnej, takiej jak Pakt Migracyjny UE, i podkreślił, że osoby, których wnioski o azyl odrzucono, nie powinny pozostawać w Europie.

Tu się w pełni zgadzam, tak to powinno wyglądać. Odmówiono azylu, wracasz skąd przybyłeś. Nie wiadomo jaki jest kraj pochodzenia, bo nie masz dokumentów? Zostaniesz odstawiony do kraju z którego przybyłeś, nie ważne jaką drogą. 

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, LeBomB napisał(a):

Tu się w pełni zgadzam, tak to powinno wyglądać. Odmówiono azylu, wracasz skąd przybyłeś. Nie wiadomo jaki jest kraj pochodzenia, bo nie masz dokumentów? Zostaniesz odstawiony do kraju z którego przybyłeś, nie ważne jaką drogą. 

Jak możesz odstawić imigranta do kraju pochodzenia jak nie masz podpisanej umowy z tym krajem ? mówił o tym bosak kilkanaście razy już , dlatego SG puszcza tych ludzi na ulicy a oni jadą do Niemiec i dalej na zachod

3 godziny temu, Camis napisał(a):

Co za element chodzi w tych "patolach obywatelskich":

Sprawca gwałtu z patolu obywatelskiego:

screenshot-2025-05-03-at-14-15-49-2-zesp

screenshot-2025-05-03-at-14-16-42-2-nocn

Zbrodnia to zbrodnia i trzeba to potępiać ale tam wychodzą jakieś informacje ze ta dziewczyna brała udział w nękaniu i znęcaniu się nad tym chłopakiem , podejrzewam ze gdyby nauczyciele i rodzice zareagowali to ta dziewczyna by żyła a ten chłopak nie trafił by do więzienia , tyle się mówi ze ktoś kogoś zabił ale nikt nie dochodzi jakie było tło co się działo wcześniej , jak dziadek gwałcił wnuczkę i ona go zabiła to patrzymy na to tak samo jak na morderstwo bez powodu ?  

Edytowane przez voltq
  • Confused 1
Opublikowano

Bosak zapoznał się w ogóle z przepisami unijnymi? Chyba nie

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=OJ:L_202401349

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32008L0115

Nowy pakt migracyjny umożliwia nieudzielenie azylu i skorzystanie z prawa wydalenia (po prostu deportację). Nowy pakt migracyjny od strony formalnej uszczelnia i zaostrza poprzednie przepisy. Ja tylko byłby za tym, żeby prawo wydalenia było skrócone do obligatoryjnego wydalenia, a nie tak jak jest też i w nowych przepisach, że umieszcza się imigranta w ośrodku i daje się 12 czy 15 dni na dobrowolne opuszczenie UE. To jest największy mankament tego systemu. Tak jak ogólnie nielegalne przekraczanie granic, gdzie takie osoby automatycznie powinny być odsyłane.

Natomiast ogólnie możliwość deportacji zastrzega sobie praktycznie każdy i jest to mechanizm, który może funkcjonować wyłącznie na podstawie prawa danego państwa. Jedyną dodatkową ochroną osób podlegających deportacji są prawa człowieka i Konwencje Genewskie (nie wiem czy jeszcze jakieś, trzeba by dodatkowo zweryfikować). Ogólnie nie potrzeba dodatkowych umów do deportacji. Problem powstaje gdy dany kraj nie chce współpracować, ale to też te kilkadziesiąt rozporządzeń pakietu migracyjnego usprawniało.

W nowym pakcie migracyjnym jest też zasada, że każdy kto przekroczy granicę UE, będzie przechodził proces azylowy w kraju, w którym tę granicę przekroczył. Dostanie go albo nie. Jak nie, to gdy kraj pochodzenia nie będzie znany, mają prawo odstawić ich po prostu do granicy UE. Jeżeli dostanie azyl, to tylko w danym kraju, który był krajem rejestracji, nie dostaje możliwości swobodnego poruszania się po strefie Schengen. Zatem gdy zostanie złapany w innym kraju UE, dochodzi do readmisji, czyli odesłania go do kraju pierwotnej rejestracji w UE. Prościej mówiąc, jak imigrant został zarejestrowany pierwszy raz w Niemczech, to gdy go złapią u siebie np. Hiszpanie, czy Francuzi, to mają prawo ich odesłać do Niemiec i analogicznie tak z każdym krajem.

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
5 godzin temu, LeBomB napisał(a):

W nowym pakcie migracyjnym jest też zasada, że każdy kto przekroczy granicę UE, będzie przechodził proces azylowy w kraju, w którym tę granicę przekroczył.

Wszystko  fajnie tylko jak emigrant nie będzie skory do współpracy to jak mu udowodnią, w którym państwie te granicę UE przekroczył? Załóżmy, że właśnie w tej chwili policja w Berlinie zatrzymuje jakiegoś Ahmeda beż żadnych papierów i chęci współpracy -co z nim wtedy zrobią?

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Odmówiono azylu

A ten burdel, obecnie już dwupokoleniowy, to efekt odmówienia, czy właśnie udzielenia azylu tym barbarzyńcom? 🤔

2 godziny temu, Klakier1984 napisał(a):

co z nim wtedy zrobią?

WPUSZCZAĆ, PÓŹNIEJ SIĘ MARTWIĆ! 😤

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, LeBomB napisał(a):

Bosak zapoznał się w ogóle z przepisami unijnymi? Chyba nie

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=OJ:L_202401349

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32008L0115

Nowy pakt migracyjny umożliwia nieudzielenie azylu i skorzystanie z prawa wydalenia (po prostu deportację). Nowy pakt migracyjny od strony formalnej uszczelnia i zaostrza poprzednie przepisy. Ja tylko byłby za tym, żeby prawo wydalenia było skrócone do obligatoryjnego wydalenia, a nie tak jak jest też i w nowych przepisach, że umieszcza się imigranta w ośrodku i daje się 12 czy 15 dni na dobrowolne opuszczenie UE. To jest największy mankament tego systemu. Tak jak ogólnie nielegalne przekraczanie granic, gdzie takie osoby automatycznie powinny być odsyłane.

Natomiast ogólnie możliwość deportacji zastrzega sobie praktycznie każdy i jest to mechanizm, który może funkcjonować wyłącznie na podstawie prawa danego państwa. Jedyną dodatkową ochroną osób podlegających deportacji są prawa człowieka i Konwencje Genewskie (nie wiem czy jeszcze jakieś, trzeba by dodatkowo zweryfikować). Ogólnie nie potrzeba dodatkowych umów do deportacji. Problem powstaje gdy dany kraj nie chce współpracować, ale to też te kilkadziesiąt rozporządzeń pakietu migracyjnego usprawniało.

W nowym pakcie migracyjnym jest też zasada, że każdy kto przekroczy granicę UE, będzie przechodził proces azylowy w kraju, w którym tę granicę przekroczył. Dostanie go albo nie. Jak nie, to gdy kraj pochodzenia nie będzie znany, mają prawo odstawić ich po prostu do granicy UE. Jeżeli dostanie azyl, to tylko w danym kraju, który był krajem rejestracji, nie dostaje możliwości swobodnego poruszania się po strefie Schengen. Zatem gdy zostanie złapany w innym kraju UE, dochodzi do readmisji, czyli odesłania go do kraju pierwotnej rejestracji w UE. Prościej mówiąc, jak imigrant został zarejestrowany pierwszy raz w Niemczech, to gdy go złapią u siebie np. Hiszpanie, czy Francuzi, to mają prawo ich odesłać do Niemiec i analogicznie tak z każdym krajem.

Piszesz poważnie? Gdzie deportujesz jak nie masz z danym krajem umowy podpisanej ? 

Dobrze odstawisz go na granicę UE a on wróci na nowych dokumentach , chociaż polska SG ich po prostu wypuszcza na ulicy a oni jadą ponownie na zachód 

Musisz kiedyś wyjeść z domu i przestać posługiwać się teorią zapraszam cię kiedyś na trasę ze mną na Ukrainę zobaczysz jak łatwo kupić tam paszport 

W ogóle jak można być tak naiwnym aby myślec że wyłapie się wszystkich nielegalnych imigrantów, dodatkowo działa pełno fundacji które pomagają im zdobyć właśnie możliwość na zarejestrowanie się legalne w UE 

To jest najazd z którym nawet totalitarna komuna miała by problem a co dopiero demokratyczne państwa, a ty mi tu pisze z śnić się nie dzieje bo Unia Europejska jakieś przepisy wprowadziła i będzie dobrze , przejrzyj na oczy wyjdź z matrixa 

@Fatality jak zakładałeś ten temat to mogłeś zrobić dwa bo czym innym jest imigrant a czym innym uchodźca, uchodźców jest pełno ale z  Ukrainy czy ludzie którzy uciekają przed reżimem Łukaszenki

Edytowane przez voltq
Opublikowano
4 godziny temu, Klakier1984 napisał(a):

Wszystko  fajnie tylko jak emigrant nie będzie skory do współpracy to jak mu udowodnią, w którym państwie te granicę UE przekroczył? Załóżmy, że właśnie w tej chwili policja w Berlinie zatrzymuje jakiegoś Ahmeda beż żadnych papierów i chęci współpracy -co z nim wtedy zrobią?

"teraz" jeszcze nie, bo pakt dopiero wchodzi w życie, więc póki co obowiązują obecne zasady, ale też nie jest nierealne żeby ustalić kto co i skąd. Ale mówimy o nowym pakcie, zatem po wprowadzeniu wszystkich rozwiązań sprawa wyglądać powinna tak: jeżeli przeszedł proces azylowy w którymś z krajów UE to jego tożsamość została ustalona, a dane znajdują się w bazie danych, łącznie z danymi biometrycznymi, zatem ustalenie kim jest i jaki był jego pierwszy kraj rejestracji można ustalić po samych odciskach palców. 

W przypadku gdy nie przeszedł rejestracji w żadnym z krajów UE, wtedy w kraju w którym go zatrzymali, mają obowiązek przeprowadzić procedurę azylową, która zakłada ustalenie tożsamości i udzielenie lub nieudzielenie azylu, co też może być zależne od tego czy tożsamość dało się ustalić czy nie. Do tego czasu ma przebywać w ośrodku lub miejscu wyznaczonym. Tu z tym miejscem wyznaczonym też jest moim zdaniem jeszcze dziura w przepisach, którą należy uszczelnić, bo powinny być pilnie strzeżone ośrodki, którego bez azylu nie opuścisz. 

2 godziny temu, crush napisał(a):

A ten burdel, obecnie już dwupokoleniowy, to efekt odmówienia, czy właśnie udzielenia azylu tym barbarzyńcom? 🤔

Mowa o nowo przybywających imigrantach, szczególnie nielegalnie lub tych, których złapie się na terenie UE bez papierów. Ci co już są i dostali azyl czy inną możliwość pobytu, to o czym piszę nie dotyczy. Takie osoby dotyczy wtedy np. readmisja czyli gdy zostanie złapany na terenie innego kraju niż ten w którym powinien przebywać, wtedy go się tam odstawia i readmisja już działa. 

@voltq znowu przekręcasz moją wypowiedź celowo. Piszę wyłącznie o rozwiązaniach prawnych, ty teraz przekręcasz to tak, jakbym tymi słowami twierdził, że wyłapie się wszystkich, że to spowoduje zaprzestanie przemytu itd. gdzie ja kompletnie o tym nie piszę. Dostałeś surowe dane, ale ci nie pasują, to znów zaczynasz przekręcać informacje.

• Confused 1
Opublikowano

@crush w przypadku tych wyłapanych czy zatrzymywanych na granicy, to będzie zależało wyłącznie od polskiej administracji, czy będą dostawali azyl czy nie.

Dla nas jeszcze nie jest aż tak za późno jak dla Francji, Szwecji czy Niemiec. 

Opublikowano (edytowane)

35 minut temu, LeBomB napisał(a):

@crush w przypadku tych wyłapanych czy zatrzymywanych na granicy, to będzie zależało wyłącznie od polskiej administracji, czy będą dostawali azyl czy nie.

Wytłumacz mi logicznie dlaczego ktoś z Afryki lub Azji ma dostać azyl w Polsce? 

Ukraińcy czy Białorusini jak najbardziej ale oni bo ?

hitem był wywiad z imigrantem który twierdził że ucieka przed reżimem baszszar AlAsad a ten dziennikarz go pyta z jakiego kraju pan uciekł a on że z Nigerii 

Ja też powinienem dostać azyl bo mnie prześladują na forum za poglądy polityczne xD

Edytowane przez voltq
Opublikowano
42 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Problem w tym, że ja w skuteczne działania żadnej naszej administracji nie wierzę.

Będzie presja z tych krajów, pieprzenie o solidarności i takie sypanie po ziarenku. "Bo to tylko 2000 ludzi!", etc. 

• Like 1
Opublikowano
38 minut temu, voltq napisał(a):

Wytłumacz mi logicznie dlaczego ktoś z Afryki lub Azji ma dostać azyl w Polsce? 

Art. 14 powszechnej deklaracji praw człowieka

https://libr.sejm.gov.pl/tek01/txt/onz/1948.html

Cytat

Artykuł 14

1. W razie prześladowania, każda osoba jest uprawniona do ubiegania się o azyl i korzystania z niego w innych krajach.

2. Na prawo to nie można się powoływać w razie ścigania dotyczącego w istocie przestępstw pospolitych (ang. non-political crimes; franc. un crime de droit commun) albo działań sprzecznych z Celami i Zasadami Narodów Zjednoczonych.

Zatem ma prawo się ubiegać to czy dostanie czy nie, to już inna sprawa. 

28 minut temu, crush napisał(a):

Problem w tym, że ja w skuteczne działania żadnej naszej administracji nie wierzę.

Ja nie piszę o kwestiach wiary czy niewiary, czy nie rozpatruję uczciwości czy rzetelności urzędników. Piszę wyłącznie o przepisach i proszę o nieprzekręcanie i niedopisywanie do tego żadnych teorii, określeń, czy innych słów, których nie napisałem, oraz nie dokonywanie nadinterpretacji tego co piszę gdy powołuję się wyłącznie na przepisy.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, LeBomB napisał(a):

Art. 14 powszechnej deklaracji praw człowieka

https://libr.sejm.gov.pl/tek01/txt/onz/1948.html

Zatem ma prawo się ubiegać to czy dostanie czy nie, to już inna sprawa. 

Ja nie piszę o kwestiach wiary czy niewiary, czy nie rozpatruję uczciwości czy rzetelności urzędników. Piszę wyłącznie o przepisach i proszę o nieprzekręcanie i niedopisywanie do tego żadnych teorii, określeń, czy innych słów, których nie napisałem, oraz nie dokonywanie nadinterpretacji tego co piszę gdy powołuję się wyłącznie na przepisy.

Artykuł 3

Każda osoba ma prawo do życia, wolności i bezpieczeństwa osobistego.

Tymczasem wykonujemy aborcje... 

Artykuł 4

Nikt nie może być utrzymywany w niewolnictwie lub poddaństwie; niewolnictwo i handel niewolnikami są zakazane we wszelkich ich formach.

Tymczasem jestem zmuszany do odbycia klasyfikacji wojskowej i udziału w ćwiczeniach w których nie chce brać udziału

Artykuł 9

Nikt nie może podlegać arbitralnemu zatrzymaniu, aresztowaniu lub wygnaniu.

Tymczasem audyt obywatelski i inni obywatele są non stop zatrzymywani w Polsce z tego powodu

Artykuł 10

Każda osoba jest uprawniona, na warunkach pełnej równości, by jej sprawa była sprawiedliwie i publicznie rozpatrzona przez niezawisły i bezstronny sąd, który zadecyduje o jej prawach i obowiązkach albo o zasadności jakiegokolwiek oskarżenia w sprawie karnej skierowanej przeciwko niej.

Tymczasem w Polsce sędziowie uczestniczą w protestach partyjnych

Artykuł 11

1. Każda osoba oskarżona o czyn zabroniony korzysta z domniemania niewinności, dopóki jej wina nie zostanie udowodniona zgodnie z prawem w procesie publicznym, w toku którego korzysta ona z wszelkich gwarancji koniecznych dla swej obrony.

Tymczasem w Polsce to ty masz udowadniać ze nie jesteś przestępcą\

To tylko kilka punktów po 5 minutowym przejzeniu tego dokumentu , gdyby się zaglebic to pewnie znajdzie sie jeszcze setki innych punktów , wiec tak w stosunku do Polaka mamy w dupie prawa człowieka a w stosunku do islamskiego terroysty który przyjechał z afryki stosujemy prawa człowieka 

ty jesteś jeszcze większym hipokrytą niż ludzie z PIS @LeBomB i jego logika

Math_Lady_meme.jpg

Edytowane przez voltq