Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, LeBomB napisał(a):

@Cappucino

Tak, bo wszystko jest takie proste. Wystarczy podnieść pensje i problem rozwiązany. Co z kosztami które za tym idą? Co ze wzrostem ceny produktu, który się z tym wiąże? 

A co miałoby być. Ptasie Mleczko Wedla kupowałem 2 lata temu na promocjach po 9,99, a typowo po 12-13 zł. Teraz jego typowa cena to 22 zł. za pudełko. Ani Wedel, ani konsumenci nie pobankrutowali z tego powodu. 

• Upvote 1
Opublikowano

@adashi no tak, bo przecież ptasie mleczko, którego kiedyś w opakowaniu było 500g, potem 380g, teraz 340g za cenę 2 razy większą to przecież wyznacznik tego że nic się nie dzieje :D

To oprócz wyższej ceny masz właśnie gorszy produkt. To jest kolejny skutek.

• Upvote 2
Opublikowano

Czyli efektywny wzrost ceny o ponad 100% a elastyczność popytu załatwia sprawę. 

O ile by wzrosła cena tych łososi, gdyby zamiast sprowadzania mudzinów płacić o tyle więcej polskim pracownikom, aby znaleźli się chętni? O 10% czy o 12?

Jeżeli przedsiębiorstwa chcą zwiększać swoje zyski importując tanią siłę roboczą, to jest ich prawo. Ale to idzie w ich zyski, a nie w zyski konsumentów. Cena i tak jest ustalana tak, aby zmaksymalizować zysk całkowity. Więc niech ponoszą pełnię odpowiedzialności za całokształt skutków tego importu.

I nie ma co powtarzać mantry o niezbędności mudzinów, bo będzie katastrofa gospodarcza. Nie świadczy to o nadmiernej przenikliwości.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Zagraniczny pracodawca i tak wywiezie swoje zyski, hindus który tu pracuje też a Polak wyda kasę w kraju. Więc czy to dla budżetu dobre rozwiązanie? Zagraniczne firmy inwestowały, inwestują w Polsce tworząc miejsca pracy, tylko dla kogo?

Migranci są owszem potrzebni, ale kuswa nie na taka skalę jak obserwujemy obecnie.

Edytowane przez Cappucino
  • Upvote 2
Opublikowano

Przedsiębiorstwa mają prawo optymalizować swoje koszty sprowadzając mudzinów. Mnie przeszkadza to, że oni konsumują zyski z tego, a społeczeństwo konsumuje koszty: przestępczość, socjale dla sprowadzanych krewnych i powinowatych czy innych warchlaków tych pracowników, problemy z nimi samymi po ustaniu zatrudnienia na kontrakcie.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

Niech najpierw zaczną płacić podatki w PL, bo potem się okazuje że Polacy i mudziny pracują ku chwale Niemiec.

No o tym pisze, zagraniczna firma otwiera filie w Polsce i zatrudnia hindusów, co Polska ma z tego? Jakieś grosze  z podatków. A miejscowe polityki chwalą się, że przybędą nowe miejsca pracy? Jakie nowe, dla kogo?

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, LeBomB napisał(a):

i zaraz wejdzie jeden z drugim i powie "znów bronisz imigrantów" i inne wymysły. Nie. Chodzi mi w tym momencie o to żebyście wreszcie pojęli że część z nich jest tutaj legalnie bo przyjechali do pracy

przynajmniej juz wiesz jak sa odbierane twoje urojenia ;)

a wyobraz sobie ze jak rozdasz wizy/zalegalizujesz pobyt milionom murzynow to wcale nie zmieni problemu normalnych ludzi ktorzy boja sie o swoje bezpieczenstwo chociaz wiem ze do samego konca bys im mowil ALE ONI SOM LEGALNIE!!!!1111 :hihot:

• Upvote 4
Opublikowano
2 godziny temu, adashi napisał(a):

I nie ma co powtarzać mantry o niezbędności mudzinów, bo będzie katastrofa gospodarcza. Nie świadczy to o nadmiernej przenikliwości.

A gdzie ja napisałem że są niezbędni? Wskaż konkretnie. 

Napisałem wyłącznie, że to jest efekt tego, że Polacy narzekają że a to płaca za niska, a to robota za ciężka itd. 

Wśród młodych teraz rozładować paletę to jest problem, bo już za ciężko i potrafią odejść z dnia na dzień, albo jeszcze tego samego dnia. Co dopiero pracować przy linii produkcyjnej, bo albo za ciężko albo za nudno.  To po co brać sobie takie marudy, jak można mieć pracownika chętnego do pracy za określoną stawkę, nie wybrzydzającego i pracującego jak trzeba? (piszę tak, bo mowa o Azjatach, o czym masz niżej). To nie jest wyłącznie kwestia pieniędzy.

Przedsiębiorstwa mają prawo optymalizować swoje koszty sprowadzając mudzinów. Mnie przeszkadza to, że oni konsumują zyski z tego, a społeczeństwo konsumuje koszty: przestępczość, socjale dla sprowadzanych krewnych i powinowatych czy innych warchlaków tych pracowników, problemy z nimi samymi po ustaniu zatrudnienia na kontrakcie.

Jaka jest przestępczość wśród Filipińczyków i Indonezyjczyków mieszkających w Polsce? Bo takich głównie zatrudniają takie firmy. Nie z Afryki. Jakie prawo pozwala na ściąganie rodzin dla tych, co mają jedynie czasowe pozwolenie na pracę w Polsce? 

Cena i tak jest ustalana tak, aby zmaksymalizować zysk całkowity.

Tylko przypominam, że cena w sklepie to nie to samo co cena u producenta.

2 godziny temu, galakty napisał(a):

Niech najpierw zaczną płacić podatki w PL, bo potem się okazuje że Polacy i mudziny pracują ku chwale Niemiec.

Odnosząc się do firmy, którą widać na filmiku i która znajduje się w okolicy miejsca gdzie nagranie zostało zrobione, to wypadałoby sprawdzić co to za firma. To jest firma w pełni POLSKA, działająca na skalę międzynarodową. 

Godzinę temu, kubikolos napisał(a):

przynajmniej juz wiesz jak sa odbierane twoje urojenia ;)

Nie. Po prostu wiem z ludźmi z jaką psychozą i paranoją mam tutaj do czynienia. Każdego o innym kolorze skóry traktują jako potencjalnego przestępcę wpychając do jednego wora o nazwie "murzyn muzułmanin z Afryki", gdzie w przypadku takich firm większość sprowadzanych pracowników to Azjaci.

Ponadto sam pokazujesz że nie masz pojęcia czym jest "rozdawanie wiz i legalizacja pobytu" jak się odbywa w przypadku pracowników spoza UE. 

Już Wam (piszę ogólnie, wiadomo o kogo chodzi) się pierniczą nielegalni imigranci ze sprowadzaniem siły roboczej ze świata i stawiacie przy tym znak równości, gdzie to są dwie całkowicie inne grupy ludzi. 

Wiele firm wybiera Azjatów, bo z nimi nie ma większych problemów. Głównie chodzi o tych ze Wschodniej Azji

Jesteście już tak zacietrzewieni w tej totalnej nienawiści, że nie widzicie już kompletnie nic. Dla niektórych z tutaj obecnych obcokrajowiec o innym kolorze skóry=murzyn=nielegalny imigrant=przestępca, nie ważne że jest np. z Azji. To kto tutaj ma urojenia, klapki na oczach i wyprany mózg? (pytanie retoryczne)

• Haha 1
  • Upvote 3
Opublikowano
Teraz, LeBomB napisał(a):

Odnosząc się do firmy, którą widać na filmiku i która znajduje się w okolicy miejsca gdzie nagranie zostało zrobione, to wypadałoby sprawdzić co to za firma. To jest firma w pełni POLSKA, działająca na skalę międzynarodową. 

Okey, ale my rozmawialiśmy o innych które nie są polskie xD 

Opublikowano
W dniu 26.07.2025 o 23:19, Winter napisał(a):

Takie tabliczki ostatnio częściej widzę w publicznych toaletach. Ciekawe dlaczego :rotfl2:

20250726_231837.jpg

Zamożne kobiety tak szczają jak przyjdzie im sikać w publicznej toalecie. Boją się że się syfilisem zarażą od swoich biedniejszych koleżanek. Moja siostra miała kiedyś taką koleżankę w pracy co tak szczała właśnie.

Opublikowano
33 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Jesteście już tak zacietrzewieni w tej totalnej nienawiści, że nie widzicie już kompletnie nic. Dla niektórych z tutaj obecnych obcokrajowiec o innym kolorze skóry=murzyn=nielegalny imigrant=przestępca, nie ważne że jest np. z Azji. To kto tutaj ma urojenia, klapki na oczach i wyprany mózg? (pytanie retoryczne)

To mówisz, że zgnojenie większości europejskich państw przez tych imigrantów to czysty przypadek i u nas będzie inaczej? 

• Upvote 2
Opublikowano
40 minut temu, galakty napisał(a):

Okey, ale my rozmawialiśmy o innych które nie są polskie xD 

Dyskusja zaczęła się od filmiku mizernej jakości. Ponadto sporo polskich firm tak robi. Podejrzewam że zdziwiłbyś się jak to obecnie wygląda. 

Przypominam, że wcześniej w wielu firmach jako obcokrajowców zatrudniano ludzi z Ukrainy.

8 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

To mówisz, że zgnojenie większości europejskich państw przez tych imigrantów to czysty przypadek i u nas będzie inaczej? 

Nic takiego nie napisałem. Za to Twoja wypowiedź jest kolejnym przykładem na to co pisałem wcześniej, czyli że dla Ciebie obcokrajowiec o innym kolorze skóry=murzyn=nielegalny imigrant=przestępca

19 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Zamożne kobiety tak szczają jak przyjdzie im sikać w publicznej toalecie. Boją się że się syfilisem zarażą od swoich biedniejszych koleżanek. Moja siostra miała kiedyś taką koleżankę w pracy co tak szczała właśnie.

Ponadto w niektórych krajach np. właśnie w Azji są takie toalety image.thumb.png.437fb61f7461cff1d1089d9a15715dca.png

image.thumb.png.85599189b4ec3ed91bfbbade906755ec.png

Jeżeli ktoś nigdy nie korzystał z takiej siadanej, to może nie wiedzieć, że się na niej nie staje tak jak na tych na powyższych zdjęciach.

Opublikowano
14 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

Zawsze można pojechać do RPA albo Namibii (dawniej zwanej Niemiecka Afryką Południowo-Zachodnia) i gnieść murzynów :P

A była jeszcze Niemiecka Afryka Wschodnia.

13 minut temu, LeBomB napisał(a):

Dyskusja zaczęła się od filmiku mizernej jakości. Ponadto sporo polskich firm tak robi. Podejrzewam że zdziwiłbyś się jak to obecnie wygląda. 

Przypominam, że wcześniej w wielu firmach jako obcokrajowców zatrudniano ludzi z Ukrainy.

Nic takiego nie napisałem. Za to Twoja wypowiedź jest kolejnym przykładem na to co pisałem wcześniej, czyli że dla Ciebie obcokrajowiec o innym kolorze skóry=murzyn=nielegalny imigrant=przestępca

Ponadto w niektórych krajach np. właśnie w Azji są takie toalety image.thumb.png.437fb61f7461cff1d1089d9a15715dca.png

Jeżeli ktoś nigdy nie korzystał z takiej siadanej, to może nie wiedzieć, że się na niej nie staje tak jak na tych na powyższych zdjęciach.

":Ty co mieszkasz dziś w pałacu a stać chodziłeś za chałupę"

Julian Tuwim ("złota myśl")

Opublikowano
13 minut temu, LeBomB napisał(a):

Ta gdyby nie kafelki, bieżąca woda i  białe "siodło" to ganc jak stare wychodki. Zawsze u babci miałem schizę się w takim wypróżniać, że wpadnę do środka, dlatego bezpiecznie drzewa podlewałem, a dwójkę wstrzymywałem do powrotu do domu :) kto korzystał z takiego to wie o czym mówię, ale gimby nie znajo.

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, Suchy211 napisał(a):

Jak się ma kasę to se można wstawić cewnik o stomii nie wspominając.

Wtedy żadna muszla klozetowa nie jest Ci potrzebna wiec się nie zarazisz :P

Polecam szczególnie momenty poświęcone poziomowi higieny w 20-leciu miedzy wojennym.

Wychodzi na to że Sławoj Felicjan Składkowski powinien zostać bohaterem narodowym. :D

Edytowane przez Auberon
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Ta gdyby nie kafelki, bieżąca woda i  białe "siodło" to ganc jak stare wychodki. Zawsze u babci miałem schizę się w takim wypróżniać, że wpadnę do środka, dlatego bezpiecznie drzewa podlewałem, a dwójkę wstrzymywałem do powrotu do domu :) kto korzystał z takiego to wie o czym mówię, ale gimby nie znajo.

Ja tam do 10-12 roku życia chodziłem srać do wychodka. Najciekawiej było po dużych opadach deszczu. Ale był sposób na suchą dupę. Wrzucić parę kartek starej gazety tam gdzie ma upaść kupa.

Edytowane przez Suchy211
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, LeBomB napisał(a):

Nie. Po prostu wiem z ludźmi z jaką psychozą i paranoją mam tutaj do czynienia. Każdego o innym kolorze skóry traktują jako potencjalnego przestępcę wpychając do jednego wora o nazwie "murzyn muzułmanin z Afryki", gdzie w przypadku takich firm większość sprowadzanych pracowników to Azjaci.

Ponadto sam pokazujesz że nie masz pojęcia czym jest "rozdawanie wiz i legalizacja pobytu" jak się odbywa w przypadku pracowników spoza UE. 

Już Wam (piszę ogólnie, wiadomo o kogo chodzi) się pierniczą nielegalni imigranci ze sprowadzaniem siły roboczej ze świata i stawiacie przy tym znak równości, gdzie to są dwie całkowicie inne grupy ludzi. 

Wiele firm wybiera Azjatów, bo z nimi nie ma większych problemów. Głównie chodzi o tych ze Wschodniej Azji

Tym razem napiszę w niespotykanej dla siebie roli w tym wątku :) , ale osoby mocno antyimigranckie raczej zawsze używają ładniejszych czy brzydszych określeń, ale wyłącznie do imigrantów z Afryki + Pakistan, Indie, Bangladesz, Afganistan itp... Raczej nie widziałem jakiegoś hejtu do Wietnamczyków czy Filipińczyków.

Nie toleruję języka rasistowskiego, ale trzeba uczyć się na błędach krajów UE i nigdy nie dopuścić do sytuacji, żeby Polak czuł się nieswojo np. w pustym autobusie jak wchodzi grupka jakiś imigrantów z innego kręgu kulturowego. A już jakieś gangi to w ogóle paranoja. Być może to lekka przesada piętnować niemal każde wykroczenie czy przestępstwo popełniane przez Ukraińca lub innego imigranta, ale lepiej teraz dmuchać na zimne niż potem dopuścić do tego co się dzieje w wielu miastach europejskich.

Edytowane przez hubio
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, LeBomB napisał(a):

Napisałem wyłącznie, że to jest efekt tego, że Polacy narzekają że a to płaca za niska, a to robota za ciężka itd. 

A rozwiązaniem nie jest podwyższenie płac zamiast ściągania pakoli? Firma może mieć nowy rekord wpływów w wysokości 5 miliardów zamiast 7.

Praca nie czyni z automatu człowieka cywilizowanym.

Każdego o innym kolorze skóry traktują jako potencjalnego przestępcę wpychając do jednego wora o nazwie "murzyn muzułmanin z Afryki", gdzie w przypadku takich firm większość sprowadzanych pracowników to Azjaci

Tak, bo istnieją statystyki. A w Azji też jest ta ogarnięta Azja i szambo w stylu Pakistanu.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

@hubio napisałem wyraźnie, że w wielu firmach pracują Indonezyjczycy i Filipińczycy, szczególnie na magazynach, ale też już i na produkcji. Zapytałem wprost, jaki jest udział tych dwóch narodowości w przestępstwach w Polsce? 

Ale że w ogóle śmiałem napisać coś o obcokrajowcach, co niektórym się nie mieści w ich światopoglądzie, to zostało to i tak zrównane do tego samego poziomu co nielegalni imigranci.  Dlatego odniosłem się jasno także do przyrównywania, przez niektóre obecne tu osoby, wszystkich obcokrajowców do przestępców, nielegalnych imigrantów jako Murzynów z Afryki. ,

Napisałem również, że pewne wypowiedzi, w tym Twoja po części, wynika z nieznajomości przepisów dotyczących ściągania legalnie pracowników spoza UE. To co dzieje się w innych krajach jest wynikiem głównie nielegalnej imigracji. W niektórych krajach owszem, to wynik ściągania pracowników, ale jeszcze 20-25 lat jak np. w Wielkiej Brytanii wtedy naściągano ludzi z Indii czy Pakistanu i teraz jest problem, bo wtedy przepisy były znacznie luźniejsze. 

Ja napisałem wyłącznie o pracownikach ściąganych z zagranicy na podstawie tego co sam wiem z obserwacji w wielu firmach. Stąd mowa głównie o Azjatach z Indonezji i Filipin. Zupełnie inna kultura pracy, zupełnie inni ludzie, z którymi w większości nie ma problemów i trzymają się tego co im wyznaczono. Są to przede wszystkim pracownicy kontraktowi. Kończy się kontrakt, kończy się prawo pobytu.

Lecz już po kilku wypowiedziach niektórzy mnie zaszufladkowali i każda moja wypowiedź inna niż to co uważają za jedynie słuszne jest traktowana jak atak na ich poglądy. Nie istotne, że mowa o jakimś innym zakresie tematu niż to na co się zorientowali. 

5 minut temu, crush napisał(a):

A rozwiązaniem nie jest podwyższenie płac zamiast ściągania pakoli? Firma może mieć nowy rekord wpływów w wysokości 5 miliardów zamiast 7.

Temat już był poruszany wcześniej, to nie jest rozwiązanie, ale łatwo się mówi jak się nie prowadzi takiej firmy, prawda?

6 minut temu, crush napisał(a):

Praca nie czyni z automatu człowieka cywilizowanym.

No tak, bo przecież jedyni cywilizowani ludzie to w Europie są. 

6 minut temu, crush napisał(a):

Tak, bo istnieją statystyki. A w Azji też jest ta ogarnięta Azja i szambo w stylu Pakistanu.

Poproszę zatem o te statystyki. Przypominam, że piszę głównie o pracownikach z Indonezji i Filipin. 

• Like 2
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, LeBomB napisał(a):

Temat już był poruszany wcześniej, to nie jest rozwiązanie, ale łatwo się mówi jak się nie prowadzi takiej firmy, prawda?

Czy Ty mi sugerujesz empatię w kontekście firm które nawet podczas pandemii płakały i odnotowywały rekordowe zyski?

Mówiąc kolokwialnie - ni ch**a.

8 minut temu, LeBomB napisał(a):

No tak, bo przecież jedyni cywilizowani ludzie to w Europie są. 

Nie tylko. Dlatego napisałem, że jest Azja i "Azja". 

Dupa to też część pleców, a jednak jakby mniej przyjemna.

9 minut temu, LeBomB napisał(a):

Poproszę zatem o te statystyki. Przypominam, że piszę głównie o pracownikach z Indonezji i Filipin. 

A ja piszę o pakolach, pajeetach, bangladeszach i hołocie z Afryki. Bo te Twoje twierdzenie, że przyjeżdża tylko ogarnięta Azja to mrzonki.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

@LeBomB problem jest bardziej złożony , największym problemem na tym forum i w całym państwie są skrajności ty idziesz w jedną skrajność a @crush w drugą i zamiast szukać porozumienia i wypośrodkowania danego tematu to każdy jest okopany na swojej pozycji i uważa że tylko on ma rację, prawie całe polskie społeczeństwo i państwo tak wygląda