Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

On nie wybrał, wyraźnie pisał, że nie było pracy w Polsce, było wysokie bezrobocie itp. Rozumiem z tego tyle, że by nie wyjechał gdyby była praca. Była, ja znalazłem, moi znajomi znaleźli, nie było trzeba wyjeżdżać.

Ale tak było. 2004 jak wyjechałem do Irlandii to w PL minimalna wynosiła ~800pln, średnie to było ~2k pln brutto :E i spore bezrobocie szczególnie w mniejszych i średnich miastach, start dla młodych był mega trudny i praca za grosze. W Irlandii nawet na zmywaku startowałeś z ~1300euro miałeś do tego full wyżywienie w kantynie, a jak byłeś trochę bardziej ogarnięty to zaraz miałeś lub po kilku miesiącach pracę za ~2k euro czyli ~9k pln :E Można było łatwo otwierać firmy i pracować na własny rachunek itd. Można było się rozwijać. Bez porównania do Polski w tamtych czasach.

Opublikowano
23 minuty temu, adashi napisał(a):

Nazywanie kogoś nieudacznikiem tylko z powodu tego, że wybrał emigrację zarobkową to raczej objaw bycia w spektrum albo też innej podstawy do uzyskania Orzeczenia.

Taki Musk też poradził sobie dopiero na obczyźnie. To są normalne wybory ludzi. Takie same jak te, jakiego koloru koszulkę kupić.

Steve Wozniak gdyby jego ojciec nie wyjechał do USA to być może nie było by Apple, Jensen gdyby nie wyjechał z Tajwanu do USA to może nie było by Nvidii, Turcy jakby nie walili do Niemiec to pewnie nie było by Far Cry :E I najpopularniejsza szczepionka na covida jaka by nie była też przecież Turcy, ale na niemieckim zapleczu stworzyli :E 

Opublikowano
6 minut temu, lukadd napisał(a):

Ale tak było. 2004 jak wyjechałem do Irlandii to w PL minimalna wynosiła ~800pln, średnie to było ~2k pln brutto :E i spore bezrobocie szczególnie w mniejszych i średnich miastach, start dla młodych był mega trudny i praca za grosze. W Irlandii nawet na zmywaku startowałeś z ~1300euro miałeś do tego full wyżywienie w kantynie, a jak byłeś trochę bardziej ogarnięty to zaraz miałeś lub po kilku miesiącach pracę za ~2k euro czyli ~9k pln :E Można było łatwo otwierać firmy i pracować na własny rachunek itd. Można było się rozwijać. Bez porównania do Polski w tamtych czasach.

Jak wyjechał to wyjechał. Niech siedzi sobie ze ukochanymi afrykańczykami, ale od naszego kraju wara. Sam z niego zrezygnował :) 

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, huudyy napisał(a):

Ale kto im pobłaża tutaj? Znajdź post z dziś, w którym ktokolwiek temu pobłaża - ja widzę tylko posty przeciwko wrzucaniu całego narodu do jednego wora.

Gdzie są informacje o masowej identyfikacji i zatrzymaniach?

Za to widzę ciągłe przypominanie, że to promil i Polacy też się potrafią zachować jak bydło. 😤

3 minuty temu, huudyy napisał(a):

Rzekomo uciekają przed wojną - chcesz powiedzieć, że NIE MA wojny na Ukrainie? Czy jak to rozumieć? Przykre jest to, że ciągle sprowadzacie wszystkich do wspólnego gorszego mianownika... Jak się czujecie z tym, że po ostatniej aferze na Chorwacji pojawiły się głosy że Polacy to mordercy i trzeba ich wyrzucić?

Chcę powiedzieć, że gość ma się zachowywać jak gość i okazywać szacunek. Szczególnie jeśli twierdzi, że jest z kraju objętego wojną. To pobłażanie w związku z wojną i pierdolenie o potrzebie odreagowania dobrze się nie skończy.

Służby i rząd który za nimi stoi, które nie załatwiają tego typu "mianownika" stalową pięścią same przyczyniają się do rosnącej niechęci do ruskich 2 z Białorusi i wkrótce ruskich 3 z Ukrainy.

Nijak się nie czuję. Chorwacja powinna mieć możliwość publicznego nabicia tych morderców na pal i wyrzucenia każdego obcego co do którego jest jakieś "ale".

Ty, czy raczej wy, naprawdę nie łapiecie nikogo tutaj na "a co z polaczkowymi śmieciami za granicą???". Bo to co ja bym zrobił z polaczkowym bydłem, tudzież dopuścił kraje w których wydzielają fetor do czynu... Zapłakałbyś się i zaczął chrząkać coś o prawach człowieka.

Opublikowano
7 minut temu, LeBomB napisał(a):

Jak ktoś potrzebuje widma kary lub nagrody po śmierci by być dobrym za życia, to czy jest dobry, czy robi to we własnym interesie by spotkała go nagroda a nie kara?

Wisi mi to. Grunt, że nie zatruwa otoczenia.

Filozoficzne i moralne miazmaty są w tym kontekście nieistotne.

• Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Problemem jest wciąż ta sama osoba, która cały czas zaostrza dyskusję i sprowadza ją do personalnych ataków. 

Ito nie byłem ja :E 

Obaj atakujecie siebie nawzajem z równym zapałem, tak więc mogę zbanować wintera ale ciężko byłoby uznać że sam jesteś niewinny.  :)

Proponuję zakończenie tej przepychanki i rozejście się każdy w swoją stronę.

Opublikowano
18 minut temu, Mar_s napisał(a):

Panowie, zaraz ja zrobię tutaj porządek i wszystkich pogodzę.

tam gdzie gordon tam problemy, konflikty i zaczepki. Prowokuje wulgaryzmy i meci. Ma czas raportowac i pisac referaty modom kto co zle napisal i w jakiej kolejnosci po jakim ostrzezeniu.

W sumie dzieki temu macie wyswietlenia i liczby, mozna trzymac taka maskotke :E  forum ale zeby inni byli swiadomi tego nedznego usera.

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, crush napisał(a):

Gdzie są informacje o masowej identyfikacji i zatrzymaniach?

TE NIEMIECKIE MEDIA, LEPIEJ NIE OTWIERAĆ (OSTROŻNIE)

https://tvn24.pl/tvnwarszawa/praga-poludnie/warszawa-pirotechnika-i-przepychanki-z-ochrona-na-koncercie-bialoruskiego-rapera-maxa-korzha-policja-zatrzymala-ponad-sto-osob-st8593665

image.thumb.png.5065b701ebd6236cc11c83addbff48bd.png

Chcę powiedzieć, że gość ma się zachowywać jak gość i okazywać szacunek.

Zgadzam się.

Szczególnie jeśli twierdzi, że jest z kraju objętego wojną. To pobłażanie w związku z wojną i pierdolenie o potrzebie odreagowania dobrze się nie skończy.

A co ma jedno z drugim wspónego? Czy ja chce komukolwiek pobłażać bo olaboga Mariupol bombardujo?

Służby i rząd który za nimi stoi, które nie załatwiają tego typu "mianownika" stalową pięścią same przyczyniają się do rosnącej niechęci do ruskich 2 z Białorusi i wkrótce ruskich 3 z Ukrainy.

Jak chcesz karać zaocznie pryszcze będące w innym kraju? Zelenski ma wysłać SBU by ich tutaj wyłapywać? Przypominam że wiek konskrypcji na Ukrainie jest od 25 roku życia i wiele z tych gnojów się nawet i na front nie łapie.

A co do kapitana Polski, to widzę, że sam nasz rząd jednak reaguje.

Nijak się nie czuję. Chorwacja powinna mieć możliwość publicznego nabicia tych morderców na pal i wyrzucenia każdego obcego co do którego jest jakieś "ale".

dobry Crush, grzeczny crush, jaki edgy, tak bardzo edgy, no pokaż Panu jeszcze jakieś edgy komentarze, no pokaż :E

Bo to co ja bym zrobił z polaczkowym bydłem, tudzież dopuścił kraje w których wydzielają fetor do czynu... Zapłakałbyś się i zaczął chrząkać coś o prawach człowieka.

Niczym się nie różnisz od stepowego bydła, tylko o tym nie wiesz. Jedyna różnica jest taka, że wychowywałeś się w cywilizowanym kraju z dostępem do edukacji, co w sumie czyni Cię nawet jeszcze gorszym.

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Winter napisał(a):

Odpuszczam, ale proszę chociaż o poniżanie mnie od zbieracza truskawek. Mam poglądy inne od nich, ale to nie powód do obrażania mnie.

Obaj to robiliście, ja uznałem że to się wzajemnie znosi i na tym kończymy sprawę.

Opublikowano
39 minut temu, huudyy napisał(a):

nie jestem katolikiem z przekonania, a i tak wiem, że się nie kradnie, nie cudzołoży i kłamie. 

Dla Ciebie bycie tym złym to sposób na życie, mnie takie metody zwyczajnie brzydzą. Nie po to rodzice mnie wychowywali na uczciwego człowieka, by to 18 lat pracy marnować na moralnie zepsute zachowania w imię pieniędzy. Mogę tylko sobie wyobrazić minę ojca gdybym podjechał pod dom nowym BMW jak Miuosh :E Uwierz na słowo, wcale by się nie cieszył, gdyby się dowiedział, że kase mam z lewych grantów. Sam nie jestem na liście bogatych psiedsiębiorców, ale stać mnie na własne mieszkanie, auto czy wakacje za granicą. Mi to do życia wystarczy, a że nie muszę pluć w lustro za każdym razem jak na nie spojrzę, to tylko dodatkowy atut.

Ale kto im pobłaża tutaj? Znajdź post z dziś, w którym ktokolwiek temu pobłaża - ja widzę tylko posty przeciwko wrzucaniu całego narodu do jednego wora.

Rzekomo uciekają przed wojną - chcesz powiedzieć, że NIE MA wojny na Ukrainie? Czy jak to rozumieć? Przykre jest to, że ciągle sprowadzacie wszystkich do wspólnego gorszego mianownika... Jak się czujecie z tym, że po ostatniej aferze na Chorwacji pojawiły się głosy że Polacy to mordercy i trzeba ich wyrzucić?

https://www.facebook.com/MaslakRobert/posts/1271652411219707

https://www.fakt.pl/wydarzenia/swiat/polacy-zamieszani-w-tragedie-w-chorwacji-nie-zyje-67-letni-mezczyzna/ze52yc1

Wszyscy mamy cierpieć bo 2 patusów odwaliło manianę? Co do koncertu - policja zatrzymała ponad setkę, w przypadku 38 osób zgłoszony został wniosek do sądu o ukaranie - przynajmniej Państwo nasze coś działa w sprawie tego bydła.

Ja tez nie jestem katolikiem , trzeba być katolikiem?

Nie jest to mój sposób na życie ponieważ jestem osoba wierząca i starającą się czynić dobro i przestrzegać zapisów biblii 

Gdybyś czytał ze zrozumieniem co napisałem to byś takich głupot nie pisał , miedzy innymi ten o wrzucaniu wszystkich do jednego worka

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, lukadd napisał(a):

Z każdym pokoleniem młodzi mają trudniej , dziś jest trudniej niż na przełomie lat 90 i później , jak moj brat pojechał do Niemiec to zarobił tyle w markach że uchodził za Bogatego w Polsce , jak ja byłem w Anglii to funt stał jakoś około 7 zł , jak byłem we Włoszech to zarobiłem tyle euro pomimo tego ze płacili nam niecałe 5 euro a Włoch dostawał dwa razy tyle co najmniej , ze mogłem sobie pozwolić na zakup mieszkania samochodu itd w Polsce , a robilismy to co rodowity włoch czy niemiec nie chcieli robic , to samo co dzis ukraincy robia w polsce , dziś już takich pieniędzy na zachodzie nie zarobisz wiec co ma taki młody człowiek zrobić który startuje od zera? gdzie ma się dorobić? , wiec takie pier.... o tym ze teraz jest lepiej niż kiedyś to idiotyzmy , lepiej jest dla takich jak my którzy się dorobili , dla człowieka który startuje od zera jest dużo gorzej

Edytowane przez voltq
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Winter napisał(a):

Odpuszczam, ale proszę chociaż o poniżanie mnie od zbieracza truskawek. Mam poglądy inne od nich, ale to nie powód do obrażania mnie.

Byłbyś bardziej wiarygodny gdybyś w ostatnich dniach nie wyzywał mnie i innych od "wUkraińców", nie-Polaków, zdrajców ojczyzny, nie suegrował że lubię "czarne pałki", nie nazywał "pi**ą w rureczkach". 

I to tylko dlatego, że masz inny pogląd na Ukraińców w Polsce. A masz go - o dziwo - w Polsce nie mieszkając. To Ty zacząłeś wyzywać. Ja się dostosowałem do Twojego przekazu i pisałem o zbieraniu truksawek. Ale chyba widzisz, że to nie ten kaliber ataku personalnego, co nie? 

No i popatrz jakie zacne persony przybyły Ci na ratunek, np. Romek - człowiek, który potrafi tylko wulgarnie o członkach rodziny pisać. Takich masz teraz "kolegów". Ale on też na emigracji :) 

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, huudyy napisał(a):

TE NIEMIECKIE MEDIA, LEPIEJ NIE OTWIERAĆ (OSTROŻNIE)

Za wolno, za mało, za słabo.

A co ma jedno z drugim wspónego? Czy ja chce komukolwiek pobłażać bo olaboga Mariupol bombardujo?

Ty może nie. Sporo ludzi tak. Wystarczy poczytać komentarze libków w społecznościówkach.

Jak chcesz karać zaocznie pryszcze będące w innym kraju? Zelenski ma wysłać SBU by ich tutaj wyłapywać? Przypominam że wiek konskrypcji na Ukrainie jest od 25 roku życia i wiele z tych gnojów się nawet i na front nie łapie.

A co do kapitana Polski, to widzę, że sam nasz rząd jednak reaguje.

Kary. I nie. 500pln mandatu to nie kara. Oni mają być absolutnie PRZERAŻENI, że jak coś odwalą to dostaną po dupie tak jak ich bracia na froncie.

Coś co Chiny robią dobrze.

dobry Crush, grzeczny crush, jaki edgy, tak bardzo edgy, no pokaż Panu jeszcze jakieś edgy komentarze, no pokaż :E

No i ponownie nie udało się zażyć od kąta polaczków za granicą.

Mówiłem. Skrajna pipowatość. 😁

Niczym się nie różnisz od stepowego bydła, tylko o tym nie wiesz. Jedyna różnica jest taka, że wychowywałeś się w cywilizowanym kraju z dostępem do edukacji, co w sumie czyni Cię nawet jeszcze gorszym.

Jeśli Ty jesteś taką uśrednioną jednostką spoza stepu... No cóż. Chwała Chanowi! 😎

A różnica jest bardzo prosta i sprowadza się do tego, że ja nie robię bydła i nie próbuje tego tłumaczyć na milion sposobów.

Jasne, że prowadzenie dialogu z wieprzem i apelowanie do jego rozsądku może sprawić, że wróci do chlewika. Ale generalnie siła sprawdza się lepiej.

Coś o czym oświeceni (latarką) obywatele cywilizowanego świata zapomnieli ku własnej zgubie. 🤗

Edytowane przez crush
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Winter napisał(a):

Ja jedynie bronię swoich poglądów. On atakuje mnie personalnie.

Przynajmniej byś nie kłamał:

image.png.8652db3fd4c463778517a521fa257228.png

image.png.4f4b4127089b121400a1c02dadd87f71.png

image.png.edca19a5bc1606f6dc072cddae2bfdab.png

image.png.f76287bab047423a4ad1291f7de02958.png

Odrobina godności i może takiej bardziej realnej samooceny :) 

7 minut temu, Mar_s napisał(a):

Czuję w powietrzu kolejne zamknięcie tematu...

image.png.dda732b98bcf4e5638b9f6ac93538b67.png

Edytowane przez GordonLameman
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, crush napisał(a):

Za wolno, za mało, za słabo.

Mieli wszystkich z tego koncertu zatrzymać czy co? Każdy, kto nie pobił ziomka od flagi bandery od razu do sztumu powinien trafić?

Ty może nie. Sporo ludzi tak. Wystarczy poczytać komentarze libków w społecznościówkach.

Ja nie jestem libek w społecznościówkach, mnie do nich nie mieszaj. Zresztą, na internecie jest sporo komentarzy ludzi co wierzą w płaską ziemię, czy to oznacza, że mają w jakikolwiek sposób rację?

Kary. I nie. 500pln mandatu to nie kara. Oni się mają być absolutnie PRZERAŻENI, że jak coś odwalą to dostaną po dupie tak jak ich bracia na froncie.

Coś co Chiny robią dobrze.

Takich jak Ty Orwell dobrze opisał. Jak ja się cieszę, że nie żyłeś za komuny, bo byś miał chyba najgrubszą teczkę w IPNie.

No i ponownie nie udało się zażyć od kąta polaczków za granicą.

W jakim języku to jest napisane? Translator Ci nawala? Czy brak kciuka przeszkadza w pisaniu? :E 

A różnica jest bardzo prosta i sprowadza się do tego, że ja nie robię bydła i nie próbuje tego tłumaczyć na milion sposobów.

ALE TY ROBISZ BYDŁO, tylko w internecie. 

Jasne, że prowadzenie dialogu z wieprzem i apelowanie do jego rozsądku może sprawić, że wróci do chlewika. Ale generalnie siła sprawdza się lepiej.

Nie chce zakładać na Ciebie postronka, liczę, że trafię do Twojego serduszka <3 

21 minut temu, voltq napisał(a):

dziś już takich pieniędzy na zachodzie nie zarobisz wiec co ma taki młody człowiek zrobić który startuje od zera? gdzie ma się dorobić? , wiec takie pier.... o tym ze teraz jest lepiej niż kiedyś to idiotyzmy , lepiej jest dla takich jak my którzy się dorobili , dla człowieka który startuje od zera jest dużo gorzej

japienię, typek narzeka, że nie trzeba wyjeżdżać z kraju żeby się utrzymać, że nie jesteśmy bantustanem gdzie tyra się za kilka dolarów dziennie :E Weź Ty się zastanów na co narzekasz. Wolałeś czasy, kiedy Polacy zarabiali średnio 1/8 tego co na zachodzie?

26 minut temu, voltq napisał(a):

Nie jest to mój sposób na życie ponieważ jestem osoba wierząca i starającą się czynić dobro i przestrzegać zapisów biblii

XDDDDDDDDD Proszę Cię, nie obrażaj mojej inteligencji. Ewangelia Mateusza, 22, 39:

"Drugie podobne jest do niego: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego"

Edytowane przez huudyy
  • Confused 1