Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
59 minut temu, hubio napisał(a):

Pytanie tylko czy ci co popełniają przestępstwa korupcyjne w Ukrainie nie robią tego inspirowani i zachęcani przez rosyjskich szpiegów, których podejrzewam są tam setki. Zresztą podejrzewam, że są także liczni i u nas. Załenski powinien wprowadzić drakońskie prawa wojenne za wszystkie przestępstwa pospolite bo jeśli obywatel okrada własną Ojczyznę w niedoli to najgorsze co może być. No, ale to sprawa Ukrainy. My zawsze musimy pamiętać, że im dłużej Ukraińcy się bronią tym my mamy więcej czasu na przygotowanie się do wojny.

• Odpowiedzi 5,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, hubio napisał(a):

Pytanie tylko czy ci co popełniają przestępstwa korupcyjne w Ukrainie nie robią tego inspirowani i zachęcani przez rosyjskich szpiegów, których podejrzewam są tam setki. Zresztą podejrzewam, że są także liczni i u nas. Załenski powinien wprowadzić drakońskie prawa wojenne za wszystkie przestępstwa pospolite bo jeśli obywatel okrada własną Ojczyznę w niedoli to najgorsze co może być. No, ale to sprawa Ukrainy. My zawsze musimy pamiętać, że im dłużej Ukraińcy się bronią tym my mamy więcej czasu na przygotowanie się do wojny.

Juz nie przesadzaj ta  z wojnąi nie strasz. Rosja polski nie zaatakuje bo: 1) Jest w NATO 2) Reakcja ameryki mogła być bardzo agresywna 3) Rosja jest za bardzo zraniona po wojnie z ukraina. Zachód na pewno będzie utrzymywać sankcje 4) Polska ma zupełnie inna kulturę. Koszty okupacji byłyby zbyt wysokie

Edytowane przez łukasz850
Opublikowano

Podobno Ukraińcy użyli balistyków po raz 1. Takich plotek latało przez ostatnie 2 lata dużo, oby tym razem było to coś więcej. Nawet budowa 5-10 pocisków miesięcznie byłaby dużym problemem dla RUS OPL. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
6 godzin temu, łukasz850 napisał(a):

Juz nie przesadzaj ta  z wojnąi nie strasz. Rosja polski nie zaatakuje bo: 1) Jest w NATO 2) Reakcja ameryki mogła być bardzo agresywna 3) Rosja jest za bardzo zraniona po wojnie z ukraina. Zachód na pewno będzie utrzymywać sankcje 4) Polska ma zupełnie inna kulturę. Koszty okupacji byłyby zbyt wysokie

Oczywiście roSSja z dużej, Polska i Ukraina z małej. 

Oczywiście, jak nie zaatakowała Ukrainy....

• Upvote 4
Opublikowano
2 godziny temu, areczek1987 napisał(a):

Nasze WP jest totalnie odklejone od rzeczywistości? Kto by się spodziewał, że po 8 latach pisowskich rządów i pozbyciu się porządnych dowódców i zastąpieniu ich zwykłymi miernotami może być jedynie gorzej.

Opublikowano
19 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

No dobra czyli jest do bani wszyscy o tym wiedzą i nikt z tym nic nie robi,

A kto by miał coś z tym zrobić? Generałowie, którzy mają po 50-60 lat? Lekarz na stanowisku Ministra Obrony Narodowej? Panie, toć zaraz emerytura. My dopiero co powołaliśmy inspektora wojsk bezzałogowych :lol2:

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kris194 napisał(a):

Poczytaj sobie co anonimowo o WP mówią nasi żołnierze - beton i to przez duże "B". Prawda jest taka, że u nas nie ma wojska, jest zabawa w wojsko albo dobitniej

20251118-190405.jpg

https://x.com/Suhy_80/status/1990740955289309610

Uciekło mi i nie mogę już znaleźć, ale na YT niedawno widziałem wywiad z emerytowanym generałem, który mówił, że obecnie stopień generalski można uzyskać online :rotfl2:. Że Kosiniak poprzyjmował całą rodzinę. Że ogromna kasa idzie na górę gdzie nic nie robią, a żołnierze mają słabo.

To samo co w korpo - góra przepłacana za nicnierobiebienie, a cały ciężar spada na najniższy stopień kierowania i samych pracowników. Tu to samo. 

Polska się sypie. Myślałem, że jak są tak ogromne nakłady na siły zbrojne to ma sens... Szkoda słów na to wszystko... Nawet wojsko spier...i i nie mówię absolutnie o KO tylko wszystkich partiach i politykach.

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)

Ja odbyłem służbę czynną po studiach, ale dawno i myślałem, że wszystko się zmieniło. Wygląda na to, że nie... A jak nie, to mamy prze.....e. Jak odbywałem służbę wszystko było na sztukę, żeby było w papierach, a w praktyce nic nie było jak trzeba... Jeszcze jak jeździłem na ćwiczenia, ale przed 2022 r to była np zaplanowana mobilizacja na 1godz żeby od wejścia do koszar być w pełnym umundurowaniu z bronią... A wiecie jak było w praktyce? Na drugi dzień ok 11 rano staliśmy w rządku z bronią... :rotfl2: Czyli zamiast 1godz było 24h :) . Oficer się śmiał, że przeciwnik już dawno by zmiótł nie tylko koszary, ale i całe miasto z powierzchni ziemi...

Boże jak tak wciąż jest to mamy małe szanse. Ale dla mnie osobiście Kosiniak (tygrysek) to bardzo miły facet, ale kompletnie nie nadaje się na szefa MON gdzie trzeba mieć silną osobowość i umieć krzyknąć... Możliwe, że każdy chce się dorobić i zlewają po całości tygryska... To już Błaszczak miał więcej charyzmy...

Ale to wszystko piszę w tonie dyskusji bo jak na razie mamy prywatne poglądy byłych dowódców... Akurat sam MON nie może wiele ujawnić bo wiadomo, ze tajemnica. No i mamy wojnę hybrydową... Jako obywatele mamy naprawdę małe szanse, żeby poznać prawdę...

Chyba, że na forum jest jakiś czynny wojskowy i nie będzie się bał napisać. Albo ktoś kto w tym roku albo zeszłym był na ćwiczeniach.

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)

Generalicja dziś u nas tak wygląda :

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/jak-general-widla-zalatwial-sprawe-wypadku-drogowego-moge-zaszkodzic/j1pl0tm

Większość to u nas takie gnoje są. 

No i kolejny artykuł o szkoleniach w wojsku który potwierdzam bo też się szkoliłem na instruktora:

https://www.onet.pl/informacje/portal-mundurowy/program-strzelan-du-708-w-wojsku-polskim-szkolimy-jak-specjalsi/094b44f,0666d3f1

Edytowane przez Crew 900
Opublikowano
Godzinę temu, hubio napisał(a):

Jeszcze jak jeździłem na ćwiczenia, ale przed 2022 r to była np zaplanowana mobilizacja na 1godz żeby od wejścia do koszar być w pełnym umundurowaniu z bronią... A wiecie jak było w praktyce? Na drugi dzień ok 11 rano staliśmy w rządku z bronią... :rotfl2: Czyli zamiast 1godz było 24h :) . Oficer się śmiał, że przeciwnik już dawno by zmiótł nie tylko koszary, ale i całe miasto z powierzchni ziemi...

Mam wrażenie, że nam tak głęboko weszła ta doktryna wojny obronnej, że obawiam się o nasze zdolności ofensywne bo jak pokazuje wojna na Ukrainie nie ma co nawet myśleć o wygraniu wojny bez zniszczenia zdolności przeciwnika do jej prowadzenia. Nie ma co ukrywać, my się zatrzymaliśmy maksymalnie na poziomie konfliktu w Afganistanie bo dla nas żadna pełnoskalowa wojna to nie była.

2 godziny temu, Crew 900 napisał(a):

No i kolejny artykuł o szkoleniach w wojsku który potwierdzam bo też się szkoliłem na instruktora:

https://www.onet.pl/informacje/portal-mundurowy/program-strzelan-du-708-w-wojsku-polskim-szkolimy-jak-specjalsi/094b44f,0666d3f1

Ze skrajności w skrajność. Albo nie strzelamy praktycznie wcale albo człowiekowi, który miał może pistolet w ręku każemy być nagle komendosem...

Opublikowano
12 godzin temu, Klakier1984 napisał(a):

Mam nadzieję, że za kolejne 2 lata jednak coś się zmieni w tej kwestii. 

image.png.8c753d8a68830f0e8e931dda039a7e46.png

11 godzin temu, Klakier1984 napisał(a):

No dobra czyli jest do bani wszyscy o tym wiedzą i nikt z tym nic nie robi, a nie czekaj, czołgi i inne sprzęty kupujemy żeby jakoś te mizerię kadrową choć sprzętem przykryć :)

Sprzęt wojskowy ładnie wygląda na zdjęciach. A jak się jeszcze na jego tle pozuje to łohoho! +100 do imagu.