hubio 1 201 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu No to albo będzie wojna w ciągu 2 najbliższych lat albo zagrożenie minie: Następne dwa lata są krytyczne, 2026 i 2027. Jeśli przetrwamy je – dzięki zdolnościom obronnym, ale także nie strasząc naszej ludności, to wtedy mamy to za sobą - mówił na antenie stacji ntv. https://wiadomosci.wp.pl/ostrzezenie-z-berlina-360-tys-rosjan-pod-bronia-7233157316623264a
łukasz850 153 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 2 godziny temu, TheMr. napisał(a): Nie mają. Gdyby mieli to by ich rzucili, a nie marnowali ogromne ilości pieniędzy na ochotników z kontraktami na 50k dolców albo lepiej, oczywiście części nie wypłacają, ale części tak, z prawie zerowym doświadczeniem wojskowym. Do trzymania granic na wschodzie? Do jakich granic? Do okupowanych terenów właśnie nie wykorzystuje się zawodowej armii bo nie jest efektywne. Ukraina nie ma 800k żołnierzy. Obecnie mówi się że Rosjanie mają na froncie 700k, Ukraińcy mają 500-600k. O tym żeby limit był 800k - lepiej mieć wyższy limit niż mniejszy, chyba logiczne. Praktycznie na każdym odcinku frontu Rosjanie mają przewagę minimum 5:1 w ludziach, czasami do 10 dochodzi jak Pokrovsk. Nie realna jest przewaga 5:1 na całym odcinku frontu. Rosjanie maja na froncie 700 tys. żołnierzy a ukraińcy 480 tys.
Badalamann 1 044 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Nie wiem skąd czerpiesz informacje, bo wg tych natowskich mają.
TheMr. 2 704 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Godzinę temu, Badalamann napisał(a): Nie wiem skąd czerpiesz informacje, bo wg tych natowskich mają. Według jednego polityka z Niemiec który wziął liczbę z dupy. Na Białorusi nie ma żadnej koncentracji sił.
Badalamann 1 044 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu @TheMr. Jak pisałem, te informacje o tak dużych kapcaskich siłach na Białorusi również wydają mi się dziwne. Pisałem o liczebności armii rosyjskiej, te dane są pewniejsze.
łukasz850 153 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 2 godziny temu, Badalamann napisał(a): Nie wiem skąd czerpiesz informacje, bo wg tych natowskich mają. Gdyby na całym froncie rosjanie mieli pieciokrotna rzrewage to by robili po 30 km dziennie. Ruscy nie są w stanie zajac sredniej wielkosci miasta. Rosjanie prowadża punktowe ofensywy. Tak się robi ofensywy. Rzucają duże sily na słabe punkty obrony. Rosjanie posuwają sie do przodu, bo 20 tys miesiecznie ukraińców dezerteruje. Tak się kończy przymusowa mobolizacja i niskie morale. Edytowane 2 godziny temu przez łukasz850
8V32 PcLab 305 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 6 minut temu, łukasz850 napisał(a): Rosjanie posuwają sie do przodu, bo 20 tys miesiecznie ukraińców dezerteruje. Tak się kończy przymusowa mobolizacja i niskie morale. Dezercje w ostatnim okresie to efekt pieprzenia Trumpa o pokoju...
łukasz850 153 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 19 minut temu, 8V32 PcLab napisał(a): Dezercje w ostatnim okresie to efekt pieprzenia Trumpa o pokoju... Morale ukraińskiej armi są bardzo niskie. Żołnierze walcza w mielonce bez dna. Taktyka Zełeńskiego opiera się głównie na walce do ostatniego żołnierza. Trump już mówił Zełeńskiemu ,że kończą się mu żołnierze a Zełeński wciaz swoje.
Badalamann 1 044 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu @łukasz850 Nie bardzo wiem co to ma do mojego wpisu o wojskach rosyjskich.
VRman 2 777 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Polish -> Kremlish translation: Trump dobry, Zelensky zły. Trump mądry. Zelensky głupi. Trump chce pokoju, a Zelensky nie chce. Zelenksy nie wie, że mu brakuje ludzi, ale Trump mu powiedział. Ciekawe jakby zrobić analizy o ilu mniej żołnierzy jest chętnych do walki za swój kraj (Ukrainę) i o ile gorsze jest morale z tylko jednego powodu: świadomości, że Trump i jego administracja są na sznurku Kremla. Coś mi mówi, że to ma dość konkretny wpływ na morale i nadzieje na zwycięstwo, a więc i chęć ucieczki przed poborem albo chęć wstąpienia i walki o swój kraj. Edytowane 42 minuty temu przez VRman
łukasz850 153 Opublikowano 33 minuty temu Opublikowano 33 minuty temu (edytowane) 30 minut temu, VRman napisał(a): Polish -> Kremlish translation: Trump dobry, Zelensky zły. Trump mądry. Zelensky głupi. Trump chce pokoju, a Zelensky nie chce. Zelenksy nie wie, że mu brakuje ludzi, ale Trump mu powiedział. Ciekawe jakby zrobić analizy o ilu mniej żołnierzy jest chętnych do walki za swój kraj (Ukrainę) i o ile gorsze jest morale z tylko jednego powodu: świadomości, że Trump i jego administracja są na sznurku Kremla. Coś mi mówi, że to ma dość konkretny wpływ na morale i nadzieje na zwycięstwo, a więc i chęć ucieczki przed poborem albo chęć wstąpienia i walki o swój kraj. Są na sznurku Kremla tylko z tego powodu ,ze mówią prawde? Biden to tylko gadał. Europa też gada. Ukraina nie raz prosiiłą o rakiety dalekiego zasięgu, biden odmawiał. Edytowane 32 minuty temu przez łukasz850
łukasz850 153 Opublikowano 2 minuty temu Opublikowano 2 minuty temu 28 minut temu, VRman napisał(a): Nie pytałem Gadanie ,ze przywódca najsilniejszego imperium na swiecie jest czyiś agentem jest absurdalne.
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez Kadajo,
Zasady "przechwycania" dla nieogarniętych ;)
Rekomendacja dodana przez Kadajo
1 reakcja
Pokaż odpowiedź