Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 5,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

No może jakimś cudem jednak uda się zakończyć tą wojnę. Jak tak to wszyscy co jechali po Trumpie jak po ostatnim będą musieli odszczekać, a i sam Trump może dostać pokojowego Nobla o czym pisałem już na początku roku :) 

• Haha 1
Opublikowano

@hubio miał to zrobić w 24 godziny, minęło prawie 5 miesięcy. Ponadto teraz będzie mu zależało dodatkowo żeby doszło do zawieszenia działań, bo wtedy może zacząć korzystać z funduszu i umowy odnośnie surowców. Trump tylko w tym ma obecnie biznes.

• Like 1
Opublikowano

Korzyść nie wyklucza moralności :) Takie hasło Amerykanie powinni sobie wyryć na fladze :) Przecież w każdym kraju w którym pomagali lub próbowali "pomagać" mieli swoje interesy: Iran, Korea, Wietnam...

Czasami szukali Bin Ladena więc zajęli Afganistan, a czasem szukając Bin Ladena chcieli się dorwać do irackiej ropy... Przy czym jak pisałem: interesy to jedno, ale jednak wiemy co się dzieje w Korei Płn i Płd jak wielka przepaść. Gdyby nie oni to pewno cała Korea byłaby komunistyczna. Więc mimo interesów przy okazji ratują ludzi lub wierzmy: ratują ludzi, a przy okazji robią interesy. Postępowanie Trumpa niczym nie różni się od jego poprzedników, no może z wyjątkiem Bidena... Tak czy inaczej niezależnie od pobudek jak zatrzymają tą wojnę i będą mieli swoje interesy na Ukrainie - Ukraińcy będą mogli nieco spokojniej spać a być może ruski dyktator i zbrodniarz odczepi się od Europy Zach i pójdzie na wschód... Co by nie było od czasu rozpoczęcia tej wojny chyba obecnie najbliżej jesteśmy jej zakończenia.

Opublikowano
13 godzin temu, LeBomB napisał(a):

@hubio miał to zrobić w 24 godziny, minęło prawie 5 miesięcy. Ponadto teraz będzie mu zależało dodatkowo żeby doszło do zawieszenia działań, bo wtedy może zacząć korzystać z funduszu i umowy odnośnie surowców. Trump tylko w tym ma obecnie biznes.

Zależeć mu może. Natomiast Rosja nie zaakceptuje zakończenia wojny przy aneksji jedynie tych czterech obwodów.

11 godzin temu, hubio napisał(a):

Co by nie było od czasu rozpoczęcia tej wojny chyba obecnie najbliżej jesteśmy jej zakończenia.

Tak. Jutro będziemy o kolejny dzień bliżej jej zakończenia. Idzie ku lepszemu z każdym dniem.

Opublikowano

Ukraina całkiem skutecznie postawiła granice USA. Nie sądzę, aby podejmował kolejne próby. I tak dużo dostał.

Mnie ciekawi czy się odważy spróbować wywrzeć realniejszy nacisk na Rosję. Bo ma takie możliwości, tylko obecnie to będzie nieporównanie trudniejsze niż 3 lata temu.

Rosyjskie banki wcale nie są odcięte od transakcji międzynarodowych. Surowce nadal płyną na zachód przez pośredników. Większość zachodnich firm nadal jest obecna w Rosji.

Jako posiadacza rachunku w Rosji, Rosja mnie nie sankcjonuje. Sankcjonuje mnie UE, nie mogę przelać środków na rachunek w UE. Pewnie do USA też nie, nie mam tam rachunku. Natomiast mogę przelać na rachunek w państwie z Azji lub Ameryki Południowej. Normalnie swiftem.

Opublikowano

Ukraina z kolei nie zaakceptuje oficjalnie utraty nawet już okupowanej części tych czterech obwodów.

To byłoby polityczne samobójstwo Zełeńskiego i całego jego otoczenia polityczno-wojskowo-wywiadowczego.

Maks co jest w grze to traktowanie terenów jako okupowanych przez ruskich, ale bez prób odbicia.

Z informacji dostępnych publicznie nie wynika by było bliżej pokoju ani nawet dłuższego zawieszenia broni niż przed wyborami w USA.

Ale może niepublicznie toczą się jakieś dodatkowe rozmowy, zobaczymy.

Opublikowano

Putin to figurka. Moim zdaniem za nim stoją ludzie. Cała grupa ludzi, której śmierć Fiutina niewiele zmieni. Nie po to tak ostro indoktrynują swoje społeczeństwo, żeby potem zjelcynować.

Jak ktoś by nawet próbował, to by na niego inni wskoczyli, że agent zachodu, albo co.

Zresztą opoyzcję brutalnie tępią, więc skąd miałaby się wziąć.

• Upvote 1
Opublikowano

No i właśnie po to robią jak napisałem, by kiedyś była opcja na zmianę stanu rzeczy i wycofanie się Rosji z okupacji tych terenów.

Jak Ukraina się ich zrzecze na rzecz Rosji to już trwale będą ziemie rosyjskie.

Kolejna sprawa to wybory, które nastąpią szybko po zawarciu pokoju.

Zełeński ma duże szanse wygrać, jego partia także. Ale warunek to właśnie twarda postwa wobec kacapstwa. Dzieki temu ma i utrzyma poparcie wielu wojskowych w tym bohaterów tej wojny. Natomiast oficjlana akceptacja utraty terenu to polityczne samobójstwo tak Zlenskiego jak całego jego otoczenia politycznego, a raczej także wojskowo-wywiadowczego.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Winter napisał(a):

Z tym poparciem dla Zełeńskiego to bym uważał. Jeszcze ani jeden Ukrainiec, którego spotkałem go nie pochwalił. Wg mnie Zaluzny ma sporo większe szanse, gdyby wystartował.

Przecież to jest dyktator 80% Ukrainy nieokupowane mogli spokojnie zrobić wybory albo przekazać władze komuś innemu u nas np prezydent Duda  przekazał by władze marszałkowi sejmu Hołowni i mimo to ze go nie popieram zaakceptował bym taka sytuacje nawet gdybym ja sam był prezydentem i skończyła by mi sie kadencja to z czystej moralności  i zeby właśnie wybić ruskiemu okupantowi narzędzia do propagandy przekazał bym władze innej osobie , ale wtedy Żeleński  zakończył by swoja dyktaturę i co wtedy płacz i zgrzytanie zębów ze już nie może się bogacić na krzywdzie innych i pomnażać swojego majątku kosztem życia Ukraińców i Ukrainek 

Edytowane przez voltq
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

2 minuty temu, Camis napisał(a):

A putin też jest dyktatorem?. 

kompromitujcie się dalej to Ruski zdobędzie 100% Ukrainy i będziemy mieć wschodnią granice praktycznie taka jak II rzeczpospolita
Jaki wyborca taki polityk a potem się dziwimy ze Ruski wygrywa

Edytowane przez voltq
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Camis napisał(a):

No ale odpowiesz?, czy putin też jest dyktatorem?. 

Wiem ze Żeleński jest "prezydentem" Ukrainy pomimo tego ze skończyła mu się kadencja czyli jest dyktatorem , Putinowi się skończyła kadencja? nawet jeżeli wybory w Rosji są sfałszowane 

Edytowane przez voltq
Opublikowano
1 minutę temu, Camis napisał(a):

Ale czemu nie odpowiesz na pytanie?, czy putin jest dyktatorem?. 

Dyktatura (łac. dictare – dyktować) – forma rządów oparta na arbitralnej władzy jednostki (dyktatora) lub wąskiej grupy osób, wyjętych spod społecznej kontroli. System charakterystyczny dla reżimów autorytarnych i totalitarnych, stanowiąc przeciwieństwo systemów demokratycznych[1].

Ukraina jest dyktaturą aktualnie

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Camis napisał(a):

A rosja?, czy putin jest dyktatorem?.

Czy oddaje swoje pieniądze , surowce , sprzęt wojskowy ,  udostępniam hub itd Ukrainie czy Rosji? , czy Rosjanie zostali zrównani w prawach z Polakami czy jednak Ukraincy? , czy to Rosjanie nie pozwalają nam przeprowadzić ekshumacji na Wołyniu ? , Rosja nie uznaje mordowania Polaków w Katyniu a Ukraina nie uznaje mordowaniu Polaków i Żydow na Wołyniu , czym oni się różnią?
Czy to Rosja sprzedawała nam zboże które nie spełniały norm UE czy Ukraina ?

W Rosji jest prezydent wybrany niby demokratycznie nawet jeżeli te wybory są sfałszowane to przynajmniej próbują zachować jakieś propagandowe pozory

A co robi Dyktator Żeleński ? nie zachowuje żadnych pozorów tylko wprost mówi jestem dyktatorem i co mi zrobicie ?

Edytowane przez voltq
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, voltq napisał(a):

Przecież to jest dyktator 80% Ukrainy nieokupowane mogli spokojnie zrobić wybory albo przekazać władze komuś innemu u nas np prezydent Duda  przekazał by władze marszałkowi sejmu Hołowni i mimo to ze go nie popieram zaakceptował bym taka sytuacje nawet gdybym ja sam był prezydentem i skończyła by mi sie kadencja to z czystej moralności  i zeby właśnie wybić ruskiemu okupantowi narzędzia do propagandy przekazał bym władze innej osobie , ale wtedy Żeleński  zakończył by swoja dyktaturę i co wtedy płacz i zgrzytanie zębów ze już nie może się bogacić na krzywdzie innych i pomnażać swojego majątku kosztem życia Ukraińców i Ukrainek 

Ich przepisy nie pozwalają na wybory w trakcie wojny. Przestań powtarzać tą tępa ruska propagandę. 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@voltq

Co do wpisu, że np. Duda przekazałby władzę. Nie, nie przekazałby, chyba że chciałby uciec (a tego raczej by nie zrobił), bo w innym wypadku tego zabrania nasza konstytucja jeśli byłby wprowadzony stan wojenny.

Konstytucja RP

Rozdział XI
STANY NADZWYCZAJNE

Art. 228.

Cytat

W czasie stanu nadzwyczajnego nie mogą być zmienione: Konstytucja, ordynacje wyborcze do Sejmu, Senatu i organów samorządu terytorialnego, ustawa o wyborze Prezydenta Rzeczypospolitej oraz ustawy o stanach nadzwyczajnych.

W czasie stanu nadzwyczajnego oraz w ciągu 90 dni po jego zakończeniu nie może być skrócona kadencja Sejmu, przeprowadzane referendum ogólnokrajowe, nie mogą być przeprowadzane wybory do Sejmu, Senatu, organów samorządu terytorialnego oraz wybory Prezydenta Rzeczypospolitej, a kadencje tych organów ulegają odpowiedniemu przedłużeniu. Wybory do organów samorządu terytorialnego są możliwe tylko tam, gdzie nie został wprowadzony stan nadzwyczajny.

Co do Ukrainy to dlaczego nie przeprowadzono wyborów parlamentarnych:

art. 83 ich konstytucji

https://biblioteka.sejm.gov.pl/wp-content/uploads/2023/02/Ukraina2023.pdf

Cytat

W  razie  zakończenia  kadencji  Rady  Najwyższej  Ukrainy  w  czasie trwania stanu wojennego lub stanu wyjątkowego, jej kadencję przedłuża się do dnia pierwszego posiedzenia pierwszej sesji Rady Najwyższej Ukrainy wybranej po zniesieniu stanu wojennego lub stanu wyjątkowego. 

Co do reszty, ich konstytucja wyraźnie wskazuje, że pozostałe kwestie stanu wojennego regulują wyłącznie ustawy prawa ukraińskiego i jest taka ustawa

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/389-19#Text

(tłumaczone translatorem)

Cytat

Artykuł 19. Gwarancje legalności w stanie wojennym

1. W stanie wojennym zabrania się:

zmiany Konstytucji Ukrainy ;

przeprowadzania wyborów Prezydenta Ukrainy, a także wyborów do Rady Najwyższej Ukrainy, Rady Najwyższej Autonomicznej Republiki Krymu i organów samorządu lokalnego;

przeprowadzania ogólnoukraińskich i lokalnych referendów;

organizowania strajków, masowych zgromadzeń i wieców.

Czy można ją zmienić? Nie. Dlaczego? Bo przeprowadzenie wyborów w trakcie trwania wojny i stanu wojennego złamałoby ich konstytucję:

Cytat

Artykuł 71 Wybory  do  organów  władzy  państwowej  i  do  organów  samorządu lokalnego są wolne i odbywają się na podstawie powszechnego, równego i bezpośredniego prawa wyborczego w głosowaniu tajnym. Wyborcom gwarantuje się swobodne wyrażanie swojej woli. 

W obecnym stanie dla części Ukrainy jest to nierealne. 

Edytowane przez LeBomB
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano
3 minuty temu, LeBomB napisał(a):

@voltq

Co do wpisu, że np. Duda przekazałby władzę. Nie, nie przekazałby, chyba że chciałby uciec (a tego raczej by nie zrobił), bo w innym wypadku tego zabrania nasza konstytucja jeśli byłby wprowadzony stan wojenny.

Konstytucja RP

Rozdział XI
STANY NADZWYCZAJNE

Art. 228.

Co do Ukrainy to dlaczego nie przeprowadzono wyborów parlamentarnych:

art. 83 ich konstytucji

https://biblioteka.sejm.gov.pl/wp-content/uploads/2023/02/Ukraina2023.pdf

Co do reszty, ich konstytucja wyraźnie wskazuje, że pozostałe kwestie stanu wojennego regulują wyłącznie ustawy prawa ukraińskiego i jest taka ustawa

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/389-19#Text

(tłumaczone translatorem)

Czy można ją zmienić? Nie. Dlaczego? Bo przeprowadzenie wyborów w trakcie trwania wojny i stanu wojennego złamałoby ich konstytucję:

W obecnym stanie dla części Ukrainy jest to nierealne. 

Dziękuje ze to wkleiłeś , nie uważasz ze to jest dyktatura? czy nie powinniśmy tego zmienić ? bo to pole do dyktatury? a jak zjawi się taka partia i taki kandydat który popiera Putina i jakimś cudem dojdzie do władzy po czym wprowadzi ten stan , to potem ludzie nie będą mogli go odwołać? 
Czy nie powinniśmy wprowadzić tez tego o czym mówi kukiz możliwości odwołania posłów , fukcji referendum na wzór Szwajcarii  itd ?
Skoro w Rumunii już było blisko żeby wygrał kandydat który jest uważany za agenta putina a u nas maciak już się zarejestrował to czy zaraz nie stanie się to o czym napisałem?