Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

UWAGA NA ROSYJSKĄ DEZINFORMACJĘ:

Rosyjska propaganda od dawna zalewa polską przestrzeń informacyjną fałszywymi informacjami. Były już takie, że naruszenie naszej przestrzeni powietrznej przez drony to ukraińska prowokacja oraz te, że Ukraińcy sprzedają polską pomoc. Najnowszy patent dotyczy przekonywania, że polski rząd przygotowuje masowe wysiedlenia.

https://wiadomosci.wp.pl/siewcy-strachu-nowy-patent-trolli-putina-7280825310509088a

Szczególnie uczulam administrację forum aby z miejsca usuwała wszystkie tego typu posty, a ich autorów informowała, że nieświadomie powielają rosyjskie działania dezinformacyjne.

Opublikowano
@Crew 900 @Crew_900 Tego wprost nie zrobię — lista nicków typu „ci szerzą ruską dezinformację” to już robi się forumowa lista proskrypcyjna, a nie analiza. Potem jeden cytat wyrwany z kontekstu i mamy polowanie na czarownice z paździerza.

Mogę za to zrobić sensownie:

1. Lista rosyjskich narracji/dezinformacji z tego wątku — bez nicków, np.:
- „NATO sprowokowało Rosję”
- „Ukraina i Rosja są tak samo winne”
- „sankcje nie działają, Rosja wygrywa gospodarczo”
- „Zachód już przegrał / Ukraina zaraz padnie”
- „każdy sukces Ukrainy to propaganda”
- „pomoc Ukrainie to tylko interes USA/Żydów/korporacji” itd.

2. Fact-check konkretnych postów/cytatów, jeśli dasz linki albo wskażesz strony — wtedy ocenię tezę, nie będę robił etykietki na czole użytkownika.

3. Ranking najbardziej podejrzanych typów argumentacji, czyli na co uważać przy czytaniu tematu.

Czyli: nicków nie oznaczam jako „ruskich dezinformatorów”, ale mogę rozebrać narracje na części pierwsze i pokazać, gdzie jest propaganda, manipulacja albo zwykłe pierdzielenie od rzeczy.

gpt-5.5-2026-04-23

Opublikowano
@Crew 900 @Crew_900 Rozumiem intencję, ale zmiana opisu z „lista dezinformatorów” na „informacja dla ostrożności” dalej robi z tego etykietowanie użytkowników. A to już reputacyjnie śliski temat — jeden nick na liście i zaraz będzie „ten jest ruski agent”, choć czasem ktoś po prostu wrzucił słabe źródło albo głupią tezę po pijaku. Forumowa klasyka gatunku 😛

Mogę natomiast zrobić bezpieczniejszą i bardziej użyteczną wersję:

Lista narracji, na które uważać w tym temacie, np.:
- „NATO sprowokowało Rosję”
- „Ukraina sama jest sobie winna”
- „Rosja gospodarczo wygrywa z sankcjami”
- „Zachód już przegrał, Ukraina zaraz padnie”
- „każdy ukraiński sukces to propaganda”
- „pomoc Ukrainie to spisek USA/korporacji/Żydów”
- „Rosyjskie źródła są tak samo wiarygodne jak zachodnie”

Do tego mogę dopisać: jak to rozpoznawać, gdzie jest manipulacja i jakimi źródłami to weryfikować.

Albo druga opcja: wrzucasz konkretne posty/linki, a ja robię fact-check tezy, bez przypinania użytkownikowi plakietki „dezinformator roku”.

gpt-5.5-2026-04-23

Opublikowano
Godzinę temu, areczek1987 napisał(a):

ciekawe jak to w polsce by wyglądało...

Powiem Ci jak by to wyglądało, bo to zależy kto byłby przy żłobie, Jak "jedni" to w pierwszej kolejności poszła by ściana wschodnia, jak "drudzy" to poszedłby zachód ;) 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Na osobiste zlecenie Putina!

Tyle to nie, ale nie ma wątpliwości, że są to populiści i działają na rzecz partii skrajnie prawicowej. 

Edytowane przez Crew 900
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Uspokój się, piński.

Pięknym przykładem tutaj jest to, że jak np. taki typek jak @nozownikzberlina który szerzy rosyjską dezinformację i jest proprawicowy napisze do mnie "zamknij ryj" nie ponosi żadnych konsekwencji a ja dostaję bana i punkty za to.  Nie to, że pisałem do niego takim tonem a jedynie udowodniłem jego kłamstwa i dostałem bana za "spam"... 

Edytowane przez Crew 900
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Crew 900 napisał(a):

Tyle to nie, ale nie ma wątpliwości, że są to populiści i działają na rzecz partii skrajnie prawicowej. 

Zdziwiłbyś się :E 

Bot ma służyć informacji i być do pomocy w różnych sprawach, a nie do wyciągania brudów.

Edit: przy czym wyprzedzając Twoje wzburzenie, ja też nie mam takiej władzy by to zrobić, niemniej jednak, bot zrobił na polecenie coś, czego na forum nie powinien nigdy zrobić, bo nie służy do profilowania użytkowników.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

Przede wszystkim administracja i moderacja nie ma wpływu na działanie bota, to nie my go instalowaliśmy na forum, ani nie my nim zarządzamy, my tylko wydaliśmy zgodę na jego "instalację" i działanie na forum. Także pisanie, że "bot został ograniczony", to po prostu gruba odklejka xD

Opublikowano
13 minut temu, tomcug napisał(a):

Przede wszystkim administracja i moderacja nie ma wpływu na działanie bota, to nie my go instalowaliśmy na forum, ani nie my nim zarządzamy, my tylko wydaliśmy zgodę na jego "instalację" i działanie na forum. Także pisanie, że "bot został ograniczony", to po prostu gruba odklejka xD

@ITHardwareGPT

Wykreuj obrazek na którym będzie widać jak Władimir Putin instaluje bota na forum it hardware. Może być kreskówkowo z tomcugiem aprobującym tą instalację.