Skocz do zawartości

AMD ZEN 3 (SERIA RYZEN 5xxx / SOCKET AM4) - wątek zbiorczy

Paw79

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, galakty napisał(a):

To jest topka na AM4 i będzie trzymać cenę już pewnie zawsze.

Juz dzis ceny tych cpu pokazuja, ze lepiej isc w AM5 za groszowa doplata. Czasy trzymajacych ceny cpu juz dawno minely i 5800XD nie nie bedzie tym gralem starej platformy. Zestarzej sie jak kazdy inny cpu i odejdzie do lamusa, nikt za to nie bedzie przeplacal.

Ceny inteli sie trzymaly bo amd nie bylo konkurencja a intel odcinal kupony, teraz AMD prze mocno przed siebie i masz multum cpu do wyboru za dobra kase.

W dniu 1.11.2024 o 20:57, Paw79 napisał(a):

Wbrew pozorom to spokojnie da się znaleźć gry w których Ryzen 5500 zjedzie miejscami poniżej 60fps.
Przede wszystkim tytuły z RT.

Bez RT to Microsoft Flight Simulator 
Total War w niektórych scenariuszach 
Cities Skylines II,

Dopiero teraz zauważyłem i w sumie takie wielkie nic, bo jeśli ktoś używa ryzen 5500, to i tak raczej nie ma karty gdzie będzie 60fps z wymagającym RT :E 
A w symulatorach lub strategiach tak bardzo nie boli FPS.
Cyberpunk z RT ultra + DLSS, bez PT, to daje radę i na ryzen 5500, ale te skrypty windowsa z forum coś tam pomagają.

Edytowane przez musichunter1x

E-loszka. Czy warto zmieniać 5800X na 5700X3D? Nie planuję wymiany platformy do premiery nowych konsol, gram w 1440p. W przyszłym roku tylko kartę zmienię na minimum 4080tkę lub jej odpowiednik wydajnościowy z najnowszej serii. Zobaczę jak wypadną testy, po ile będzie seria 5xxx, po ile używki 4XXX i dopiero podejmę decyzję. 60fps to u mnie sweet spot, na 4K nie zamierzam przechodzić ;) 

Ps: co to się stało sie z dostępnością i ceną 5800X3D? Liczyłem, że upoluje jakąś fajną promkę na tegorocznym Black Frajer a tymczasem zniknęły z lolegro dobre parę tygodni temu i wszędzie tylko 5700X3D. Trochę szkoda bo chciałem wrzucić najmocniejsze co się da na AM4. 

5800x3d ma EOL już nie produkują, ja się zastanawiałem nad przejściem na 5700x3d/5800x3d z 3080 w 3440x1440 ale uznałem że nie ma sensu. Poczekalbyn jak zmienisz GPU to wtedy bym myślał zwłaszcza że ceny am5 jak 7800x3d mogą spaść. Ja już wiem że zmienię na am5 albo myślę o 7900x3d jak jego cena będzie podobna do 7800x3d to mi się może przydać 12 rdzeni albo na 9800x3d/9900x3d jak uznam że nie ma co się ograniczać. Zwłaszcza że w nowym roku na firmę będę mógł brać sprzet

• Thanks 1

Jak 7800x3D będzie w okolicach 1300zł jak to bywało z tego co się orientuję to faktycznie, przejście na AM5 będzie bardzo korzystne :) 

Ja bardziej rozkminiam upgrade procka pod kątem nie tylko lepszych 1% low ale ze względu na to, że RT też potrzebuje więcej wydajności od proca zgadza się? Pytanie czy w tym wypadku to coś u mnie da czy niekoniecznie. 

Nie mam pojęcia, czy 3D cache pomaga w RT czy nie, czy jednak bardziej liczą się wysokie zegary, więcej "rdzyniuff" czy może IPC pojedynczego rdzenia a dopiero potem ich ilość i cała reszta?

będzie być może na chwilę, ale na rynku wtórnym,  napaleńców którzy je sprzedają na olx jak widać nie brakuje. wczoraj bez problemu szło kupić za 1500zł, to co drożej to wisi...

pasjonaci, jak tu na forum gotowi dopłacić do nowszego tysiąc złotych...

ale czy będzie taniej ? niekoniecznie, jak cena stanie w okolicach 1800zł za nowe w sklepie, nie musi być taniej, sprzedaje się...

jeśli faktycznie wejdzie procek dla bidoków czyli 7600x3D do szerszej dystrybucji ( obecnie można go kupić w Niemczech za 300E ) powinien być tańszy, wtedy coś takiego za 1100 może taniej na promkach będzie ciekawym kąskiem

a dla singli/pasjonatów będzie 9800x3D który specjalnie nie spadnie, bo nie musi..

na wszystie twoje odpowiedzi co do RT, rdzeniuf itd masz obrazowe testy na youtube, możesz sobie porównać

• Thanks 1

W dniu 6.11.2024 o 09:28, mimuszek napisał(a):

ale też kupno 5800x3D za 1300>> gdzie za 650 jest 5700x3D jest totalnym bezsensem

jak było 100zł między nimi różnicy to tak.

Wiesz, ja kupowałem 5800X3D za 2300 zł... Także punkt widzenia zależy wiadomo od czego :E 

Obecnie kupno 5800X3D nie ma ekonomicznego sensu, jasne. Lepiej brać 5700X3D, ale nie zawsze tak było. Po drugie topka zawsze będzie topką, czy 4790k miał sens? Nie. Był drogi? Oj tak. 

15 minut temu, cichy45 napisał(a):

Oho, pierwszy raz udało się przebić 15k pkt w cinebenchu :E

Mój chyba max zrobił 15040 pkt, ale na granicy stabilności (np. MFS, BF2042 potrafiły wyrzucić do pulpitu). Teraz 100% stable robi 14950. 

Po 2 latach musiałem pastę wymienić, bo dochodził do 81-82 stopni i wynik spadał nawet na 14700. Po wymianie trzyma 78-79 stopni i już wynik bliżej 15k :E 

Szkoda że manipulacja BCLK powoduje problemy u mnie, bo bym podkręcił chętnie.

Edytowane przez galakty

5 minut temu, galakty napisał(a):

Mój chyba max zrobił 15040 pkt, ale na granicy stabilności (np. MFS, BF2042 potrafiły wyrzucić do pulpitu). Teraz 100% stable robi 14950. 

Ja nie wiem czy mój będzie stabilny, ale te 15k udało się zrobić na PBO -30 i do tego dodatkowe -0.075V napięcia w offsecie. Póki co się jeszcze nie wywalił w testach ani CP2077 ale zobaczę w dłuższej pespektywie. Bardzo ciekawe swoją drogą, bo na MSI B350 Gaming Plus po aktywacji PBO w biosie (kombo strike 3) dodatkowy offset napięcia powodował gwałtowne zrzucanie taktów. Teraz na płycie asusa nie mam PBO w biosie dla X3D, ale mogę je ustawić z poziomu windowsa programem PBO2 tuner. I co dziwne, tutaj po ustawieniu PBO -30 z poziomu windy i offset -0.075 V z poziomu biosu nie powoduje świrowania taktowań. A PBO na pewno działa, bo ustawiając programem samo PBO na 0 i na -30 jest zauważalna różnica taktowania / napięcia w testach i grach, więc PBO z pewnością działa.

2 godziny temu, galakty napisał(a):

Do bicia rekordów ok, ale na co dzień nie ma sensu tak trzymać

Wiadomo że lepiej mieć stabilny PC :E niemniej bardzo szkoda że na AM4 nie da się dać mniej niż -30 PBO bo jak widać niektóre sztuki spokojnie działają na jeszcze niższym napięciu. - 0.0625 V to pewnie byłoby z -40 PBO czy coś w tym stylu.

Niestety ten 5800X3D jest bardzo trudny w schłodzeniu. Na grandisie jak i na 120mm AIO procek łapie po 80 stopni a z chłodzenia dmucha ledwo letnie powietrze, nieważne że pompka na max i wiatrak tak samo :E Szkoda że AMD nie oferuje w sprzedaży CPU bez IHS, zamontowałby człowiek jakieś direct die frame i by się nawet tego X3D dało sensownie schłodzić.

@boban666 78-80 w Cinebench to jest standard dla tego procesora, w większości gier to bardziej okolice 60 stopni, ale są gry w których będą skoki do takich samych temperatur jak w Cinebench. Pomijam oczywiście budowanie shaderów to na przykład gry na silniku Frostbite takie są.

• Upvote 1

14 godzin temu, cichy45 napisał(a):

Niestety ten 5800X3D jest bardzo trudny w schłodzeniu. Na grandisie jak i na 120mm AIO procek łapie po 80 stopni a z chłodzenia dmucha ledwo letnie powietrze, nieważne że pompka na max i wiatrak tak samo :E Szkoda że AMD nie oferuje w sprzedaży CPU bez IHS, zamontowałby człowiek jakieś direct die frame i by się nawet tego X3D dało sensownie schłodzić.

Przeciez ten procek jest latwo undervoltuje.

@Send1N się bawił BCLK stąd taki wynik, chyba też miał jakiś nowy BIOS gdzie nie throttlował do 90 stopni :E 

22 minuty temu, sultan_kosmitow napisał(a):

Przeciez ten procek jest latwo undervoltuje.

Ale i tak przebija 80 stopni w CB23 i zrzuca taktowanie, a jak zrobisz żeby tego nie robił to wywali w grach. Ten typ tak ma niestety, pierwszy model z 3D cache.