Skocz do zawartości

AMD ZEN 3 (SERIA RYZEN 5xxx / SOCKET AM4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Bo na alli to trzeba czekac na promo, w tej chwili to porcki potrafia byc dorozsze niz z polski ze sklepu :hihot: Ale jak wjedzie konkretne promo to ceny potrafia byc zacne.

Trzeba mieć dużo czasu, cierpliwości i odrobinę szczęścia :clap:

• Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, indexinfio napisał(a):

Liczyłem na ten procesor, ale przy tej cenie i wydajności przejdę najprawdopodobniej na i5-14600K.

Albo złóż na adapterach z sodimm na udimm na ramie z laptopa tak jak ja. Wsadzasz 7800x3d lub 9800x3d :E

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Doamdor napisał(a):

Fajnie, że AMD idzie na rękę posiadaczom AM4, ale z ceną 5800X3D odlecieli, drożej kilka stówek od 7800X3D OEM i taniej o stówkę od 9800X3D OEM. :E

Lecenie na starej legendzie procka przy wywindowanej cenie. No bez sensu dla mnie.
Cep powinien być odpowiednio tańszy od 7800X3D.

• Upvote 2
Opublikowano

Ty bys wolal tak, a inny tylko wymienic cpu ;) Jak widac chetnych nie brakuje i nie braknie wraz z obnizkami cen. Zreszta ty masz juz am5 wiec nie patrzysz z perspektywy kogos kto ma am4 i jego wygody wiec to tez nie ma znaczenia co ty bys wolal.

Bo jakby byl za 1000zl to Ty i tak bys go nie kupil przeciez ;) A najwiecej zawsze gadaja wlasnie ci co nie sa zainteresowani kupnem :D 

• Upvote 2
Opublikowano

@Phoenix. Moja obecna sytuacja jest nieistotna. Analizuje sens 5800X3D w obecnej cenie, którego nie widzę.
Nie zapominaj, że w praktycznych scenariuszach 5800X3D pomimo swojego keszu wypada w grach podobnie do 7500F co jest od lat wiadome, Ryzen 7700 to już na pewno lepszy wybór, a kosztuje ok. 700zł. 
Jak miałem combo 5800X + B450 + 16GB DDR4, to mimo dostępnych 5700X3D i 5800X3D wolałem pójść w 7500F + B650 + 32GB DDR5 - trochę sfrajerowałem z 7500F (mogłem dopłacić do 7700) ale mimo wszystko warto było ten skok zrobić.
Ja wiem czy jest się sens wiązać z martwą AM4 pod pretekstem posiadania już płyty? Niech każdy zdecyduje za siebie.

Dla mnie 5800X3D za 1500-1600zł to jakieś nieporozumienie i nic tego nie zracjonalizuje w moich oczach.

• Upvote 2
Opublikowano
7 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Analizuje sens 5800X3D w obecnej cenie, którego nie widzę.

I to jest twoje zdanie i ja je szanuje i na tym sie ono konczy ;)  Kto bedzie chcial to kuoie niezaleznie od "twojego" zdania ;) Jak widac ktos te cpu kupuje wiec sens widzi.

• Upvote 2
Opublikowano
Teraz, Phoenix. napisał(a):

I to jest twoje zdanie i ja je szanuje i na tym sie ono konczy ;)  Kto bedzie chcial to kuoie niezaleznie od "twojego" zdania ;) Jak widac ktos te cpu kupuje wiec sens widzi.

Jasne. Człowiek po prostu się czasem dziwi.
Dla mnie cała sytuacja ma dwa plusy. 
Pierwszy to ponowna produkcja 5800X3D (pojawił się stock i będzie dostępny).
Drugi to dalsza perspektywa - AMD klasycznie jak coś wypuszcza nowego, to cena przez jakiś czas jest zaporowa.
Popatrzmy chociażby na niedawną premierę 9070 GRE, który kiśnie teraz na półkach. 
Cena się zmieni na niższą, to i popyt się poprawi. 

Jak z grafikami nie ma złych GPU tylko są te źle wycenione, podobnie z CPU ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Lecenie na starej legendzie procka przy wywindowanej cenie. No bez sensu dla mnie.
Cep powinien być odpowiednio tańszy od 7800X3D.

Pamiętasz jak swego 5800X3D sprzedawałem poszedł za 1400 .

Bodajże w lutym kupiłem całego sprawnego kompa, rozebrałem  na części  i następny 5800X3D poszedł za 1750. 

Ale to kupują ludzie całkowicie niemyślący😉

Oczywiście w tych pieniądzach.

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, AudRob napisał(a):

Pamiętasz jak swego 5800X3D sprzedawałem poszedł za 1400 .

Bodajże w lutym kupiłem całego sprawnego kompa, rozebrałem  na części  i następny 5800X3D poszedł za 1750. 

Ale to kupują ludzie całkowicie niemyślący😉

Ja to wiem, Ty to wiesz i inni z forum też ale zawsze się ktoś znajdzie co na to poleci i weźmie 5800X3D za 1400-1750zł jak wyżej.
A to, że za 400-500zł można mieć porównywalnego 7500F to już nie dla każdego oczywiste.
Rozumiem... niektórym nie chce się żonglerki ze zmianą płyty, ramu ale no bez przesady tyle płacić xD 

• Upvote 1
Opublikowano
12 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Rozumiem... niektórym nie chce się żonglerki ze zmianą płyty, ramu ale no bez przesady tyle płacić xD 

Dokładnie, za starego paździocha płacić tyle co za 9800X3D to przeginka. Jak już na siłę nie zmieniać platformy, to lepiej zrobić jak @Grolshek, czyli kupić 5500X3D od majfrendów za 5 stówek.

• Upvote 3
Opublikowano
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Tylko żeby ta żonglerka miała jakiś plus , wydają tyle samo kasy co kosztuje 7800X3D-9800X3D i dalej mają słabszy sprzęt.

Zamiast iść do przodu , cofają się do tyłu:hihot:

Tak jak co niektórzy zasłaniają się że ram drogi, to zostaje na AM4.

No bez jaj ram też się da tanio znaleźć , po prostu trzeba posiedzieć np. na OLX i się da za 1000 kupić 2x16.

Swoje graty z AM4 też się da sprzedać za dobrą kasę .

Osobiście po sprzedaży gratów z AM4 przeszedłem na AM5 praktycznie bez żadnej dokładki.😉

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, tomcug napisał(a):

Dokładnie, za starego paździocha płacić tyle co za 9800X3D to przeginka. Jak już na siłę nie zmieniać platformy, to lepiej zrobić jak @Grolshek, czyli kupić 5500X3D od majfrendów za 5 stówek.

Z tym że trzeba dodać uczciwie że ja na OLX/Pepper/Ali itp. siedzę non-stop kolor Mam wylistowane wszystko co możliwe, czas i doświadczenie, co się opłaca, co można tanio kupić/uczciwie sprzedać. Człowiek który chce wejść i kliknąć nie ma najmniejszych szans na takie ceny. Stąd tego 5800X3D biorą ludzie którzy chcą mieć święty spokój, kliknąć, rozpakować, zamontować, grać. Cena jest dlań drugorzędna. To jest jak z Audi A1 swojego czasu. Była mały, drogi, w tej samej cenie było zajebiste A3. I w tym momencie przychdziła pani prawnik do salonu i mówiła:"poproszę ten, są różowe". I płaciła gucio interesując się ile to kosztuje.

@AudRobPrzypominam że możesz dać sobie siana swoimi błyskotliwymi odpowiedziami pod moimi postami z prostej przyczyny. Nie życzę sobie nawet pamiętać o twoim istnieniu.

obraz.thumb.png.c1666d2895d086ab858f2308e1991905.png

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano

@tomcug @AudRob Po obaleniu usilnego siedzenia na AM4 ze względu na posiadanie już płyty i ramu DDR4, to kolejną zasłoną dymną jest podpieranie się dużymi cenami DDR5. 
Weźmy jednak poprawkę, że większość osób na AM4 siedzi na 2x8GB DDR4. Jak rozważą 2x12GB DDR5, to będzie i tak upgrade, przebicie bariery 16GB. Sprzedaż starych DDR4, CPU i MOBO, wsadzenie na to miejsce 7500F/7700 czy nawet 7800X3D + B650 + 2x12GB DDR5 wydaje mi się najbardziej optymalnym rozwiązaniem. 

Szkoda tylko, że 2x12GB DDR5 poszły trochę w górę z tych 840zł na coś powyżej 900zł.

5 minut temu, Grolshek napisał(a):

Z tym że trzeba dodać uczciwie że ja na OLX/Pepper/Ali itp. siedzę non-stop kolor Mam wylistowane wszystko co możliwe, czas i doświadczenie, co się opłaca, co można tanio kupić/uczciwie sprzedać. Człowiek który chce wejść i kliknąć nie ma najmniejszych szans na takie ceny. Std tego 5800X3D biorą ludzie którzy chcą mieć święty spokój, kliknąć, rozpakować, zamontować, grać. Cena jest dlań drugorzędna.

Jak ktoś siedzi na pepperach to jest w stanie coś ciekawego wyrwać w dobrych pieniądzach. Nie bój się ;) 

Opublikowano
6 minut temu, Grolshek napisał(a):

Nie życzę sobie nawet pamiętać o twoim istnieniu.

Kogo obchodzi co Ty sobie tam życzysz, to nie koncert życzeń .

Tylko forum komputerowe , kup kwiaty i z życzeniami to do żony , nie do mnie.

Schłodź trochę swoje emocje , bo upał nikomu nie służy.

ElmoOnFireFunnyGIF.gif.b3e6dcf72256589d64b9de791dd4bc8c.gif

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Jak ktoś siedzi na pepperach to jest w stanie coś ciekawego wyrwać w dobrych pieniądzach. Nie bój się ;) 

Ale przecież ja napisałem że jak nie siedzi a nie jak siedzi :rudolf: Coś źle zrozumiałeś. To naturalne że na pepperku wcześniej czy później coś wyrwie taniej, po to został ten portal stworzony. Ja mówię o ludzikach którzy nazwę pepper kojarzą z takiego chusteczkowego napoju dla grubych Usańczyków.

Edytowane przez Grolshek